F-16 controleert dijken Groningen opnieuw

Een F-16 van vliegbasis Volkel controleert dinsdag en woensdag de toestand van de dijken en kades in de provincie Groningen. De controles vinden plaats vanwege het hoge water waarmee onder meer Groningen in januari kampte. Het is de derde keer dit jaar dat een F-16 van de luchtmacht wordt ingezet om de controle uit te voeren.

Begin januari moesten ongeveer achthonderd inwoners van de Groningse dorpen Woltersum, Wittewierum, Ten Boer en Ten Post hun woning uit, omdat een kritieke situatie was ontstaan bij de dijk aan het Eemskanaal. Door een storm die over Nederland raasde en overvloedige regenval kampte vooral het noorden van het land met hoogwater.

Als de dijk het had begeven, had een gebied van enkele honderden hectare binnen enkele uren onder water kunnen komen te staan. De waterstanden konden uiteindelijk oplopen tot anderhalve meter.

Op de dag dat de bewoners hun huis uit moesten, werd een F-16 ingezet. Die bracht toen het gebied in kaart met infraroodbeelden. Tien dagen later volgde een tweede vlucht, waarna de beelden met elkaar werden vergeleken.

De infraroodbeelden van de F-16 van januari gaven volgens het ministerie van Defensie een goed beeld van de lekkages, vooral uit de kade van het Eemskanaal. Tijdens het hoge water inspecteerden de waterschappen de kaden met het blote oog. Deze visuele inspecties werden vergeleken met de beelden van de F-16. De beelden van de F-16 tonen duidelijker de precieze locaties van de uitgangen van kwelwater die in de dijk ontstaan zijn.