Kim Dotcom mag weer op internet

Megaupload-oprichter Kim Dotcom mag weer op internet. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse rechter David Harvey maandag bepaald. Sinds zijn arrestatie heeft Dotcom zich volgens de rechter 'voorbeeldig' gedragen.

Dotcom werd in januari op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten in Nieuw-Zeeland gearresteerd. Hij zou samen met drie anderen een fortuin hebben vergaard door illegale bestandsuitwisseling mogelijk te maken.

Dotcom werd korte tijd later op borgtocht vrijgelaten, maar kreeg wel huisarrest opgelegd. Ook de toegang tot internet werd hem ontzegd.

De rechter bepaalde maandag dat Dotcom weer op internet mag, eenmaal per dag mag gaan zwemmen en tweemaal per week naar een opnamestudio in Auckland mag om muziek op te nemen. Het is Dotcom ook toegestaan om een keer per week zijn Megaupload-collega's te zien.

Zijn collega's, Finna Batato, Mathias Ortmann en de Nederlander Bram van der K., zijn eveneens aangeklaagd. De rechtszaak over uitlevering van Dotcom aan de Verenigde Staten heeft in augustus plaats.