'Blatter komt niet al zijn beloften na'

Preses Sepp Blatter komt niet al zijn beloften na in de hervormingen van de FIFA. Dat zegt Alexandra Wrage, die de wereldvoetbalbond met twaalf anderen adviseert over het aanpakken van corruptie. De hervormingen liggen nog wel op schema, maar Wrage had verwacht dat meer aanbevelingen uitgevoerd zouden worden.

Blatter was eerder nog enthousiast over de voortgang van de hervormingen. De Zwitser zei veel van zijn ideeën terug te zien in het rapport van de adviseurs. "De progressie mag dan misschien zo goed zijn als we konden hopen, maar dat is niet hetzelfde als perfect of ideaal", laat Wrage weten. Het uitvoerend comité van de FIFA schoof vrijdag een deel van de aanbevelingen voor zich uit. Daar wordt pas volgend jaar over beslist.

Zo komt er nog geen commissie die nieuwe kandidaten voordraagt voor een positie bij de FIFA. "Daar ben ik teleurgesteld over. Voor mij was dat een belangrijk punt", aldus Wrage. Meer transparantie bij commerciële deals en het verlagen van ambtstermijnen kwamen helemaal niet ter sprake.

Het ethisch comité wordt wel in tweeën gesplitst. Een kamer om te onderzoeken, de andere om controle uit te oefenen. Wrage hoopt dat het ethisch comité een onderzoek instelt naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar, waar veel kritiek op was.


'Blatter komt niet al zijn beloften na' (Foto: Novum)