Surinaams parlement behandelt amnestiewet

Het Surinaamse parlement behandelt maandag de omstreden amnestiewet in een openbare vergadering en stemt hier naar verwachting over. Het lijkt erop dat een meerderheid voor een wijziging van de amnestiewet is. Hierdoor zou het proces rond de Decembermoorden worden gestaakt en zou onder anderen president Desi Bouterse vrijuit gaan.

Jenny Simons, voorzitter van de Nationale Assemblee, liet eerder weten het wijzigingsvoorstel zo snel mogelijk te willen behandelen. Het liefst binnen drie dagen, waarin de parlementariërs ook moeten hebben gestemd. Mochten zij de wijziging toch afwijzen, dan komt justitie op 13 april met een eis en gaat de slepende rechtszaak, die in 2007 begon, de laatste fase in.

Wat precies de consequenties zijn voor Suriname als de wetswijziging wordt aangenomen is onduidelijk. Het land kreeg felle kritiek te verduren uit onder meer de Verenigde Staten en Nederland. De Europese Unie heeft al een verklaring klaarliggen. Ook Amnesty International veroordeelde het voorstel. Advocaat Gerard Spong liet weten de staat Suriname te willen aanklagen als het zover zou komen.

Vrijdag werd, na een eerder door de oppositie geblokkeerde zitting, het voorstel toch in de zogeheten besloten huishoudelijke vergadering behandeld. Hiermee is de weg vrijgemaakt voor de stemming.

Simons zei tegen Surinaamse media dat politieke partijen die nu protesteren tegen de amnestiewet jarenlang de kans hebben gehad om de Decembermoorden op te lossen, maar dit zelf hebben nagelaten. Wel vindt zij dat er een waarheidscommissie moet komen naar de gebeurtenissen op 8 december 1982.

Toen werden vijftien tegenstanders van het regime van legerleider Bouterse in Fort Zeelandia omgebracht. Voormalig strijdmaker en tevens verdachte in het proces, Ruben Rozendaal, verklaarde onlangs onder ede dat Bouterse zelf twee van de slachtoffers heeft doodgeschoten.