President Hongarije treedt toch af

De Hongaarse president Pal Schmitt treedt toch af. Schmitt zei dat het plagiaatschandaal dat hem achtervolgt, een naar zijn zeggen 'persoonlijke kwestie', niet goed uitpakt voor Hongarije en dat hij daarom zijn functie opgeeft.

Donderdag werd hem zijn doctorstitel afgenomen wegens plagiaat. Schmitt zei vrijdagavond nog dat hij niet van plan was af te treden en dat hij een nieuw proefschrift zou schrijven, om te bewijzen dat hij wel degelijk kan voldoen aan academische kwaliteitseisen.

Schmitt zei toen dat zijn geweten 'zuiver is' als het aankomt op zijn proefschrift over de Olympische Spelen en dat 'het niet goed voelde' toen hem zijn doctorstitel werd afgenomen. Hij beklaagde zich over het feit dat hij zich niet eerst had mogen verantwoorden tegenover het universitaire panel dat hem zijn titel ontnam.

De universiteit heeft bij onderzoek naar aanleiding van berichten in de media vastgesteld dat tweehonderd van de 215 pagina's van Schmitts proefschrift in 1992 over de moderne Olympische Spelen van twee andere auteurs zijn overgeschreven.


President Pal Schmitt van Hongarije treedt toch af (Foto: Novum)