Werkloosheid Eurozone naar recordhoogte

De werkloosheid in de zeventien landen van de eurozone is gestegen tot het hoogste niveau sinds de introductie van de euro in 1999. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het bureau voor de statistiek van de Europese Unie. Het grote aantal werklozen in de eurozone, in februari 10,8 procent, zorgt ervoor dat de angst toeneemt dat de regio opnieuw in een recessie belandt.

In totaal zijn er nu 17,1 miljoen werklozen. Dat is een stijging van meer dan anderhalf miljoen ten opzichte van februari 2011. De afgelopen acht maanden bleef de werkloosheid stijgen. De zorg dat de eurozone opnieuw in een recessie belandt neemt daardoor toe, juist op een moment dat landen in de eurozone strenge bezuinigingsmaatregelen treffen om de verlammende schuldenlast te verlichten.

In Spanje zijn de meeste werklozen. Bijna een kwart van de beroepsbevolking, 23,6 procent, heeft geen werk. De jeugdwerkloosheid is enorm; 50,5 procent van de Spaanse jongeren is werkloos. Ook Griekenland doet het niet best met een werkloosheidscijfer van 21 procent.

De Spaanse en Griekse cijfers staan in schril contrast met Oostenrijk, waar het werkloosheidspercentage in februari uitkwam op 4,2 procent. Nederland volgt Oostenrijk op de voet met 4,9 procent. In Frankrijk komt de werkloosheid uit op tien procent en in Duitsland op 5,7 procent.

Consumenten houden in tijden van bezuinigingen en hoge werkloosheid de hand op de knip. Daardoor groeit de Europese economie niet, terwijl elders al weer tekenen van een aantrekkende economie zichtbaar zijn. "Stijgende werkloosheid draagt absoluut bij aan de druk op de uitgaven", aldus econoom Jennifer McKeown van Capital Economics. De uitgaven stonden volgens haar al onder druk door strenge fiscale maatregelen in de periferie van de eurozone en ze waarschuwde dat de situatie waarschijnlijk nog slechter wordt.

Dat de economie in de eurozone in slechtere staat verkeert dan verwacht, bleek al uit cijfers die wezen op een afname van de productie. In maart viel de productie volgens Markit, een bedrijf dat financiële informatie levert, terug tot 47,7 punten. Als het cijfer lager is dan 50 is er sprake van een krimp van de economie. Volgens Markit werden vooral Duitsland en Frankrijk, de grootste economieën van de eurozone, getroffen. Frankrijk kwam in maart uit op 46,7 punten, het laagste in 33 maanden.

In het laatste kwartaal van 2011 kromp de economie met 0,3 procent. Als ook in het eerste kwartaal van 2012 de economie krimpt dan is er officieel sprake van een recessie. "Het lijkt erop dat de economie in de eurozone in het eerste kwartaal van 2012 opnieuw is gekrompen en dat er dus sprake is van een recessie", aldus Howard Archer, hoofdeconoom bij IHS Global Insight. "En de verwachtingen voor het tweede kwartaal van 2012 zien er nauwelijks rooskleuriger uit."