FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 maart 2012

Spelen met aandelen voor Somalië

Duizend scholieren starten deze week met het project Markt voor Vrede. Op speelse wijze gaan deze leerlingen kennismaken met een online beursspel om de werking van een aandelenmarkt te leren kennen in het kader van een maatschappelijk thema en hen laat nadenken over mogelijke conflicten. Dit jaar staat het conflict in Somalië centraal.

De leerlingen strijden tijdens Markt voor Vrede tegen scholieren uit heel Nederland. Hun wapen zal kennis zijn omdat ze nauwlettend het nieuws over het conflict in Somalië moeten volgen en analyseren zodat ze kunnen beslissen welke aandelen ze het beste kunnen (ver)kopen. Door tijdig te handelen en in te spelen op de virtuele markt kunnen ze punten verdienen. De scholieren met de meeste punten kunnen mooie prijzen winnen zoals een kleine geldsom op een spaarrekening, een opwindbare mp3-speler of bioscoopbonnen.

Hiermee krijgen ze met Markt voor Vrede zicht op de werking van een effectenbeurs, op de oorzaken van conflicten en op de complexe processen van wederopbouw.

Markt voor Vrede is een initiatief van Upact. Een non-profitorganisatie die zich inzet voor duurzame vrede. Upact informeert burgers over de oorzaken van conflicten en geeft hun inspiratie om onzelfzuchtig hun invloed aan te wenden voor de bevordering van vrede.

Deze markt loopt van 5 maart tot en met 30 maart en docenten die interesse hebben om samen met hun klas mee te doen aan Markt voor Vrede kunnen zich hier inschrijven. Een gastdocent van Upact kan voor een introductieles zorgen.

Pirelli gebruikt Renault R30 als testauto

Pirelli heeft de Renault R30 gekozen als bolide waarmee de banden voor het Formule 1-seizoen 2013 moeten worden getest. De uit 2010 stammende bolide is de opvolger van de Toyota TF109 die aan vervanging toe was.

De R30 zal aangepast gaan worden om de banden aan de laatste technische en aerodynamische regels te kunnen onderwerpen. De bolide zal rijden in een zwarte livery en in het testteam zal geen enkel lid aanwezig zijn dat verbonden is aan een huidig Formule 1-team.

Doodstraf Egyptische agent teruggedraaid

Een Egyptische politieagent die ter dood was veroordeeld voor het doden van ongewapende demonstranten tijdens de opstand vorig jaar wordt toch niet terechtgesteld. Een Egyptische rechtbank heeft het eerdere vonnis woensdag vernietigd.

Het hof heeft geen toelichting gegeven op de beslissing. De agent was veroordeeld voor het doden van twintig betogers voor een politiebureau in Caïro vorig jaar. Mohammed Abdel-Moneim was de enige agent die tot dusver was veroordeeld voor het doden van demonstranten.

De betogers die vorig jaar het regime van Hosni Mubarak ten val brachten eisen juist dat agenten die betogers hebben gedood worden vervolgd.

Buis Maastunnel dicht om mogelijke schietpartij

Een buis van de Maastunnel in Rotterdam is woensdagavond enige tijd afgesloten geweest na een melding van een schietpartij tussen twee auto's. Onderzoek leverde niets op, meldt de politie.

Een getuige meldde rond 19.00 uur dat vanuit twee auto's over en weer werd geschoten. Agenten troffen geen gewonden in de tunnel. Ook zijn geen voertuigen gevonden die mogelijk betrokken waren bij het incident. Sporenonderzoek leverde eveneens niets op. Vanwege het onderzoek werd de tunnelbuis van de zuid- naar de noordoever afgesloten.

Camerabeelden van in en rond de tunnel worden nog bestudeerd.

[CL] Uitslag APOEL Nicosia - Olympique Lyon

APOEL Nicosia heeft zich vandaag geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. De eerste wedstrijd tegen Olympique Lyon eindigde in een 1-0 nederlaag, waarna het vandaag 1-0 voor de Cyprioten werd. Hierdoor moesten strafschoppen de beslissing brengen. de Fransen misten twee keer waardoor de kampioen van Cyprus naar de kwartfinales mag.

APOEL stuntte in de groepsfase tegen onder meer FC Porto, waardoor een plaats bij de laatste zestien ploegen werd afgedwongen. Daarin treffen Cyprioten Lyon, dat ten koste van Ajax overwinterde. In het heenduel ging de ploeg van Ivan Jovanovic met 1-0. Alexandre Lacazette maakte het enige doelpunt, waardoor Lyon met een voorsprong aan de return begon.

Een storm van APOEL bleef uit, maar de achterstand van de wedstrijd in Stade Gerland werd al na negen minuten ongedaan gemaakt. Constantinos Charalambidis pikte een teruggelegde bal aan de rand van de zestien op en leek op doel te willen schieten. Het mondde uit in een voorzet op spits Gustavo Manduca, die Anthony Reveillere te slim af was en bij tweede paal binnentikte. Lyon was terug bij af na een eenzijdig duel in Lyon, waarin APOEL werd gespaard.

De Cyprioten hielden in eigen huis goed stand en bleven voetballend goed overeind. Lyon ging wel op zoek naar de gelijkmaker, maar de ploeg van Remi Garde, zevende in de Ligue 1, speelde niet overtuigend. Toch kreeg Lyon via Ederson twee grote kansen. De Braziliaan zag zijn fraaie vrije trap uit de kruising geplukt worden door doelman Dionisis Chiotis. Vlak voor de rust zag Chiotis een kopbal van Ederson net naast gaan. APOEL loerde vooral op de counter.

Esteban Solari was bij één van de snelle uitvallen dichtbij de 2-0, maar doelman Hugo Lloris redde attent met de voet. Vlak na de pauze was APOEL wederom dichtbij een doelpunt. Aly Cissokho kopte een vrije trap bijna achter ploeggenoot Lloris, maar de lat redde Lyon. Even daarvoor ontsnapten Cris en Marcelo Oliveira aan rode kaarten. Beide Brazilianen waren in een worstelpartij verwikkeld waarin handen en voeten werd gebruikt. De ploegen bleven met elf.

Met 22 spelers op het veld gebeurde er niet veel in het restant van de tweede helft. De enige goede kans kwam op naam van Charalambidis, die van dichtbij net voorlangs tikte. Bij APOEL nam de twijfel toe naarmate de tweede helft vorderde: doordrukken of richting de verlenging. Het laatste bleek onafwendbaar doordat Lyon geen aanspraak maakte op de gelijkmaker. In de verlenging werden de Fransen wel gevaarlijk via de spelhervattingen van Kim Källstrom.

De Zweed zag een gevaarlijke vrije trap door Paulo Jorge weggekopt worden en een corner werd door Bakary Koné in de handen van Chiotis gekopt. APOEL beëindigde het duel met tien man na een tweede gele kaart van doelpuntenmaker Manduca, die het shirt uittrok na zijn treffer. Met tien man hielden de Cyprioten stand tot de penaltyserie. Daarin bleek Chiotis de grote held van APOEL. De doelman hield Lacazette en Michel Bastos van scoren af en loodste zijn ploeg naar de kwartfinale. Een volksfeest barstte los in en om het stadion van APOEL. 


APOEL Nicosia

1 - 0
(0 - 1)

Olympique Lyon

9' Manduca
 
 
Gele kaart: Solari, Aílton, William (APOEL Nicosia), Bastos, B. Koné (Olympique Lyon)
 Rode kaart: Manduca (APOEL Nicosia) (115/2xg)
 
Stadion: New GSP Stadium, Nicosia
Toeschouwers: 18.500
Arbiter: Undiano (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Chiotis
Poursaitidis
Oliveira
Jorge
William
Charalambides (Marcinho/77)
Nuno Morais
Sousa (Alexandrou/94)
Manduca
Solari (Trickovski/74)
Aílton
  Lloris
Réveillère
B. Koné
Cris
Cissokho
Briand (Lacazette/100)
Gonalons
Ederson (Gomis/73)
Källström
Bastos
López

McClaren: "FC Twente wil nog meer bereiken"

FC Twente begint morgenavond , net als PSV en AZ, aan de achtste finales van de Europa League. De ploeg uit Enschede neemt het in de Grolsch Veste op tegen Schalke 04. Trainer Steve McClaren en middenvelder Willem Janssen blikten eerder vandaag vooruit.

McClaren noemde Schalke 04 tijdens de persconferentie favoriet voor de zege. "Wanneer je naar de kwaliteiten van Schalke 04 kijkt en naar de grootte van de club, dan horen zij thuis in deze fase van de Europa League", aldus de Brit. "Ze hebben met Huub Steven een trainer die de UEFA Cup won. Hij weet wat het is om in Europa te spelen."

Vier jaar geleden speelden FC Twente en Schalke 04 in het kader van de UEFA Cup ook al tegen elkaar. Destijds wonnen de Tukkers met 2-1. "De sfeer bij die wedstrijd was ongekend. Een geweldige voetbalsfeer. Dat zal morgen denk ik weer het geval zijn", aldus McClaren, die overigens benadrukte dat de verschillen zijn toegenomen. "Destijds waren we een ‘kleine’ club en nu zijn we een gerespecteerde club in Europa. Dat wilde FC Twente bereiken. Nu we tot hier zijn gekomen willen we ook meer bereiken. Plaatsing voor de kwartfinale van de Europa League is voor FC Twente een grote prijs."

Janssen is aan zijn eerste seizoen in Europa bezig. De middenvelder kwam vorig seizoen over van Roda JC en had in het begin moeite met de omschakeling. "Je speelt in korte tijd veel wedstrijden tegen grote clubs en dan is het belangrijk dat je er dan ook weer staat. Dat is in het begin wennen, maar nu weet je wat er van je gevraagd wordt. Zondag wonnen we dan wel van PSV, nu wacht Schalke 04. Opnieuw een uitdaging tegen een grote club. Het is bovendien makkelijker om daar mee om te gaan als je als ploeg in een goede fase zit, dan is het fijn om veel duels te spelen."

[Serie A] Juventus verspeelt punten bij Bologna

Juventus is er niet in geslaagd AC Milan van de eerste plaats in de Serie A te verdringen. De inhaalwedstrijd in en tegen Bologna eindigde woensdagavond in 1-1. Na 26 van de 38 speelronden heeft Milan een voorsprong van twee punten op de club uit Turijn.

Bologna kwam na zeventien minuten op voorsprong door een doelpunt van aanvoerder Marco di Vaio. Een kwartier na rust wist Mirko Vucinic de eerste competitienederlaag dit seizoen van Juventus af te wenden. De bezoekers, met Eljero Elia op de bank, speelden na een rode kaart van Leonardo Bonucci de laatste tien minuten met een man minder.

De wedstrijd tussen Bologna en Juventus stond aanvankelijk voor 12 februari gepland. Sneeuwval in het noorden van Italië maakte spelen toen onmogelijk.

Overige uitslagen Serie A woensdag:
Parma - Fiorentina 2-2
Cesena - Catania 0-0

Ecclestone: "Nieuwe teams met klantenauto's helpen"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft het proefballonnetje opgelaten dat nieuwe teams in de sport drie jaar lang de beschikking kunnen krijgen over één jaar oude klantenauto's. Hierdoor kunnen ze meteen competitief zijn, terwijl ze de tijd hebben om het team goed op poten te zetten.

Voelt Ecclestone sympathie voor Marussia en HRT die door de mislukte crashtests hun nieuwe auto alleen een shakedown hebben kunnen geven? "Ja en nee. Het is alsof ze aan een pokertafel zitten en iedereen heeft genoeg fiches om de blinds omhoog te gooien, maar zij niet. Als we de noodzaak om te spenderen om competitief te zijn weghalen, dan zouden ze competitief kunnen zijn. Dat is dus wat we moeten doen, een manier vinden om dat te veranderen," zei hij tegen Sky Sports.

"Wat ik heb voorgesteld is dat teams uit de achterhoede en nieuwe renstallen wellicht de mogelijkheid moeten krijgen om een één-jaar oude klantenauto van een van de andere constructeurs aan te schaffen. Dan zou bijvoorbeeld HRT of Marussia een oude McLaren of Red Bull Racing kunnen kopen, waarmee ze dan drie jaar mogen acteren, een gezonde fundering kunnen leggen en daarna weer zelf als constructeur verder dienen te gaan."

'73-jarige tweeling overlijdt tegelijkertijd'

Patricia en Joan Miller, een tweeling van 73 jaar oud, was zó verknocht aan elkaar dat ze letterlijk niet zonder elkaar konden leven. Vorige week werden ze samen dood gevonden in het appartement in Californië waar ze samenwoonden.  Het ene zusje lag in de hal, de andere in de slaapkamer.

Toen ze nog jong waren, leefden Patricia en Joan uitbundig en hebben zelfs als danseressen en zangeressen opgetreden. Toen ze ouder werden zagen ze het nut van in het openbaar optreden niet meer in en trokken zich samen terug in hun appartement. Zo'n 40 jaar geleden zouden ze zichzelf vrijwel opgesloten hebben in het appartement waar ze nu zijn overleden.

Volgens de buren van de tweeling, hadden ze genoeg aan elkaar. Ze beantwoordden de telefoon niet meer, wezen uitnodigingen voor feestjes af en stuurden ook geen kaartjes meer. Detective Mat Harwoord die geen enkel in leven zijnd familielid van de tweelingzusjes heeft kunnen vinden zegt: "Ik denk dat de een is overleden en de ander dat niet aankon.

Kony 2012

Joseph Kony heeft een leger van ongeveer 30.000 kindsoldaten. Hij brandt dorpen plat, vermoordt mensen en ontvoert kinderen vanaf zes jaar. Dagelijks verdwijnen er kinderen. Zijn leger heeft de taak om te moorden, te plunderen en zelfs te verkrachten. Deze vergeten oorlog duurt al ruim 20 jaar en heeft het leven gekost aan minstens 100.000 mensen.

Kony is momenteel de ergste oorlogsmisdadiger ter wereld. Al meer dan 20 jaar loopt hij vrij rond, omdat hij heel onbekend is. Hierdoor geven westerse landen nauwelijks steun in het oppakken van deze verschrikkelijke man. De organisatie Invisible Children Inc. wil hier verandering in brengen. Geef jezelf een half uur de tijd om dit filmpje te zien, zodat jij exact weet waarover dit gaat. Deel dit met iedereen op elk socialkanaal en hopelijk worden de hoge piefen wakker om actie te ondernemen.

[CL] Uitslag FC Barcelona - Bayer Leverkusen

FC Barcelona heeft eenvoudig de kwartfinales gehaald van de Champions League. In Camp Nou werd Bayer Leverkusen met 7-1 verslagen.  Lionel Messi scoorde vijf keer. Een record, nog nooit scoorde iemand vijf doelpunten in één Champions Leagueduel. De heenwedstrijd had Barça al met 3-1 gewonnen. 

De eerste helft kabbelde voort. Kleine kansen voor Barcelona. Na 25 minuten kreeg Bayer Leverkusen een kans. Deze kans werd overgenomen en Barça ging counteren. Xavi schoot de bal naar Messi. Deze stond één tegen één tegen doelman Bernd Leno en stiftte de bal over de doelman heen. Vlak voor rust kreeg Messi nogmaals de bal, speelde vier man voorbij en rondde af. Het stond 2-0 bij rust. 

Na de rust ging de Messishow door. De Argentijn kreeg de bal van Cesc Fàbregas, speelde handig een verdediger uit en zorgde dat Leno weer de bal uit het net mocht missen. Trainer Josep Guardiola haalde toen Iniesta en Xavi naar de kant. Seydou Keita en Christian Tello kwamen erin. De laatst genoemde scoorde direct bij zijn eerste balcontact.    

Een paar minuten later werd het 5-0, opnieuw Messi. Tello maakte er 6-0 van. In de 84ste minuut was het zover, Messi scoorde voor de vijfde keer deze avond. Een absoluut record, geen enkele speler lukte het om vijf keer te scoren in een Champions Leaguewedstrijd. In blessuretijd mocht Karim Bellarabi nog een eretreffer maken voor Bayer Leverkusen. 

FC Barcelona

7 - 1

Bayer 04 Leverkusen

  25' Messi
  42' Messi
  49' Messi
  55' Tello
  58' Messi
  62' Tello
  84' Messi
   90+1' Bellarabi
  
  Gele kaart: Rolfes, Castro, (Bayer 04 Leverkusen)
 
Stadion: Nou Camp, Barcelona
Toeschouwers: 75632
Arbiter: Oddvar Moen(Noorwegen)
 
Opstelling:   Opstelling:
Valdés
Alves
Piqué
Mascherano
Correia (Muniesa/63)
Xavi (Keita/53)
Busquets
Fàbregas
Iniesta (Tello/53)
Pedro
Messi
  Leno
Castro
Schwaab
Toprak
Kadlec
Augusto (Oczipka/67)
Reinartz
Rolfes
L. Bender (Schürrle/55)
Kiessling
Derdiyok (Bellarabi/55)

Guidolin: "Wij zullen compact moeten spelen"

Udinese-trainer Fransesco Guidolin is onder de indruk van het AZ van trainer Gertjan Verbeek. De oefenmeester zal zijn ploeg verdedigend gaan opstellen.

De trainer begint tijdens de persconferentie met een opmerkelijke vergelijking. "Udinese is geen Barcelona. Het is dus niet raar dat wij weinig Europese uitwedstrijden winnend hebben afgesloten", reageert de trainer. "Pas als je Barcelona of Real Madrid bent, is zoiets vreemd. Van Udinese mogen mensen geen wonderen verwachten. De goede prestaties die we bijna jaarlijks boeken zijn eerder verrassend."

Guidolin is onder de indruk van het Nederlandse voetbal en ook van de tegenstander van donderdag. "Mijn favoriete speler was Johan Cruijff, en Marco van Basten is de beste spits die ik ooit heb gezien. AZ is een ploeg die de Nederlandse voetbalstijl goed hanteert. Ze spelen aantrekkelijk voetbal en hun organisatie is goed."

De keuzeheer verwacht dat zijn ploeg niet op de aanval zal gaan spelen. "Wij zullen compact moeten spelen. Verdedigend? Ach, zelfs in wedstrijden die we met één spits speelden hebben we doelpunten gemaakt."

Pinverwerker Equens wil verbod staking

Betalingsverwerker Equens probeert via een kort geding bij de rechtbank in Utrecht een dreigende staking te voorkomen. FNV Bondgenoten kondigde de acties die mogelijk gevolg hebben voor het pinverkeer dinsdag aan.

Een ultimatum van de vakbond aan Equens liep woensdag om 16.00 uur af. De werknemers eisen onder meer een loonsverhoging van twee procent en meer flexibel werken. Equens gaat niet verder dan 1,75 procent en wil daarnaast een seniorenregeling afschaffen.

FNV Bondgenoten waarschuwde dinsdag dat een eventuele staking van Equens-personeel gevolgen kan hebben voor het pinverkeer. Storingen aan het systeem zullen tijdens de staking namelijk niet worden opgelost.

Equens is volgens een woordvoerder niet tegen acties. "Maar het betalingsverkeer mag niet in het gedrang komen."

De vakbond is verbolgen over de rechtszaak. Volgens de bond wil Equens het actierecht van zijn werknemers ondermijnen. "De werknemers zijn er niet op uit om het betalingsverkeer stil te leggen, daar hebben ze een te groot verantwoordelijkheidsgevoel voor", stelt bestuurder van de bond Ralph Smeets. "Ze willen dat hun werkgever luistert, ze werken hard en hebben recht op een goede cao."

De rechtbank doet donderdag uitspraak.


Pinverwerker Equens wil verbod staking (Foto: Novum)

Odfjell opnieuw op vingers getikt

De autoriteiten hebben het Rotterdamse olieterminalbedrijf Odfjell opnieuw op de vingers getikt. Bij een controle dinsdag en woensdag van ruim twintig inspecteurs kreeg het bedrijf onder meer een proces-verbaal omdat pompen in waterverzamelputten niet aan de normen voldoen, meldt het bedrijf woensdag zelf.

Odfjell werd de afgelopen dagen door onder meer de Rotterdamse milieudienst DCMR, de Arbeidsinspectie en brandweer bezocht. Volgens de onderneming zijn nog niet alle conclusies bekend.

Wel kreeg het bedrijf dinsdag te horen dat het een steiger niet meer mocht gebruiken, omdat er geen valbeveiliging aanwezig was. Die zou er inmiddels wel zijn. De steiger mag weer worden gebruikt.

De problemen bij de waterverzamelputten worden volgens het bedrijf snel opgelost. De putten maken deel uit van het interne rioleringssysteem. Met pompen in het riool en op de steigers, werd water naar de waterzuiveringsinstallatie van de onderneming gepompt. Omdat de pompen niet aan de gestelde eisen voldoen, zijn ze buiten werking gesteld.

Odfjell kwam vorig jaar in opspraak omdat het had verzwegen dat in augustus ongeveer tweehonderd ton brandbaar butaangas was ontsnapt. Onlangs meldde staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) dat de Arbeidsinspectie bij het bedrijf sinds 2003 bij controles 64 overtredingen heeft geconstateerd. In totaal vroegen de autoriteiten 86 keer om maatregelen of waarschuwden ze het bedrijf.

Tweemaal werd het bedrijf stilgelegd en zeven keer een proces-verbaal opgemaakt. Het opslagbedrijf is daarnaast twee keer veroordeeld omdat de chemische stoffen butaan en benzeen vrijkwamen.

iPad 3 is krachtiger dan Xbox 360 en PlayStation 3

Epic Games heeft een nieuwe versie van Infinity Blade getoond op het evenement van Apple in San Francisco. Volgens Epic Games is de iPad 3 tot mooiere dingen in staat dan zowel Xbox 360 als PlayStation 3:

"De Unreal Engine toont de kracht van de nieuwe iPad", vertelt Epic Games op de persconferentie. "Het heeft meer geheugen en een hogere resolutie dan Xbox 360 of PlayStation 3...".

Deze Infinity Blade genaamd met de subtitel Dungeons speelt zich duizenden jaren eerder af dan de settings van de eerdere Infinity Blade-spellen. Dit nieuwe deel neemt je mee op een reis in ware Diablo-stijl waarin je de leerling van een meester-wapensmid zal spelen. Alleen jij kan de quest vervolledigen om het ultieme wapen te smeden tegen de Deathless. 

Epic belooft onder andere een dynamisch camerasysteem dat je overal zal kunnen volgen, de mogelijkheid om zelf wapens te maken en een kans om het universum van Infinity Blade Dungeons te verkennen.

Eind maart is Infinity Blade Dungeons exclusief beschikbaar voor iOs.

 

'Iran probeert straling op te ruimen'

Op satellietbeelden is te zien hoe trucks en graafmachines af en aan rijden bij een Iraanse legerbasis. De werkzaamheden wijzen erop dat er wordt geprobeerd elk spoor van radioactiviteit bij de basis te verwijderen. Dat hebben anonieme diplomaten woensdag tegen persbureau AP gezegd.

De werkzaamheden zijn er mogelijk op gericht de straling die is vrijgekomen bij een test met een neutronenontsteker op te ruimen, aldus twee van de diplomaten. Een neutronenontsteker is cruciaal voor de ontwikkeling van een kernbom. Een derde diplomaat kon dit niet bevestigen, maar zei wel dat een neutronenontsteker geen enkel ander doel dient dan de ontwikkeling van kernwapens.

Het zou gaan om het Parchin-complex. Iran weigerde tot enkele weken geleden nog inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) tot de basis toe te laten. Het IAEA maakte dinsdag echter bekend dat Iran bereid is de inspecteurs toegang te verschaffen.

De satellietbeelden zijn afkomstig van de lidstaten van het IAEA, aldus de diplomaten. Ze zijn recent en er worden constant nieuwe beelden geleverd. De diplomaten zijn experts op het gebied van kernfysica bij het IAEA. Ze bedongen anonimiteit om vertrouwelijke informatie te bespreken.

Het IAEA verdenkt Iran er al langer van in het Parchin-complex aan een kernwapen te werken. Het agentschap zei in november dat er mogelijk testen waren uitgevoerd op de basis met conventionele explosieven, die weer worden gebruikt om een kernreactie op gang te brengen.

Indonesië eist besluit over Leopard-tanks

Indonesië eist dat Nederland nog voor het eind van de maand een besluit neemt over de verkoop van Leopard-tanks aan het land. Anders besluit Indonesië om van andere landen tanks te kopen. Dat heeft de Indonesische onderminister van defensie gezegd in The Jakarta Post.

De verkoop van het wapentuig ligt gevoelig in Den Haag. De krijgsmacht wil af van 119 Leopard-gevechtstanks en Indonesië heeft interesse. De Tweede Kamer wil echter niet dat tanks worden verkocht aan Indonesië, omdat het land zich schuldig heeft gemaakt aan de schending van mensenrechten in Atjeh, Oost-Timor en West-Papoea.

Arjen El Fassed (GroenLinks) diende de motie in waarin de regering wordt opgeroepen geen tanks te verkopen aan Indonesië. Naar aanleiding van de berichtgeving in The Jakarta Post eiste El Fassed woensdag opheldering van het kabinet.

Lenteweer op komst in Nederland

Nederland krijgt volgende week te maken met lenteweer. De regen verdwijnt en in het zuiden van het land kan het kwik oplopen tot vijftien graden, meldt een woordvoerder van weeronline.nl woensdag.

Het druilerige en frisse weer van deze week komt door een lagedrukgebied dat zich ophoudt bij IJsland. Ook vrijdag en zaterdag vallen daardoor buien en is het fris.

Vanaf de Azoren komt echter een hogedrukgebied naar Nederland toe. Aanvankelijk zorgt dat ervoor dat het bewolkt is boven Nederland. "Dat komt doordat het hogedrukgebied eerst boven ons hoofd hangt." Uit de bewolking valt echter geen neerslag.

Het hogedrukgebied trekt echter verder Europa in. Een zuidenwind die droge lucht meebrengt zorgt ervoor dat de bewolking in de loop van volgende week steeds meer oplost. "Zeker in het zuiden van het land kan het wel vijftien graden worden. Dat geeft toch wel een lentegevoel", aldus de woordvoerder.

Hoelang het lenteweer aanhoudt, is het moeilijk te voorspellen, geeft hij aan. Het lijkt er echter op dat het langere tijd droog blijft. "De komende veertien dagen wordt weinig neerslag verwacht."

'Teeven is privacyschender van het jaar'

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft woensdagavond de publieksprijs gekregen voor 'grofste privacyschender' van het jaar. De staatssecretaris won volgens de organisatie met grote meerderheid de publieksprijs van de Big Brother Awards 'vanwege zijn niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken'.

De winnaars van de achtste editie van de Big Brother Awards werden woensdag bekendgemaakt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Behalve het publiek deelde ook de jury prijzen uit. Deze prijzen waren onderverdeeld in drie categorieën: overheid, personen en bedrijven.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kreeg een Big Brother Award in de categorie personen. Schippers pleitte voor een doorstart van het elektronisch patiëntendossier, ondanks dat het wetsvoorstel in de Eerste Kamer op privacybezwaren was gestrand.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) kreeg de prijs in de categorie overheid vanwege het gebruik van afluistersoftware. Van de drie genomineerde bedrijven won Facebook, dat 'ondanks een reeks aan privacymissers op privacygebied naar de beurs gaat met de persoonsgegevens van gebruikers'.

Bits of Freedom, dat zich inzet voor digitale burgerrechten, organiseert de Big Brother Awards. De prijs moet op een vrolijke manier aandacht vragen voor privacymissers en een overzicht geven van de toestand van dit grondrecht het voorgaande jaar.


Publiek: Teeven is privacyschender van het jaar (Foto: Novum)

Di Natale: "Ik vind vooral het collectief goed"

AZ neemt het donderdagavond in eigen huis op tegen het Italiaanse Udinese. De Italianen hebben aanvaller Antonio Di Natale binnen de selectie.

De aanvaller zelf rekent echter niet op een basisplaats. De 34-jarige goalgetter sprak tijdens de persconferentie de aanwezige media toe. "Ik hoop dat het niet nodig is om te spelen. Als ik moet spelen, zou het betekenen dat het niet loopt zoals we dat zouden willen", aldus de Italiaan die vaker rust krijgt tijdens Europese wedstrijden.

Zijn trainer, Francesco Guidolin, vult hem maar al te graag aan. "Antonio is 34. Dus hij heeft fysiek moeite met drie wedstrijden per week. Hij is zo goed in de Serie A doordat hij in Europa weinig speelt. Het kan zijn dat hij morgen op de bank start, maar het kan ook zijn van niet."

Di Natale kent vrijwel geen spelers van AZ. "Ik vind vooral het collectief goed", reageerde hij op de vraag of hij spelers van de komende tegenstander kent. Op de vraag of hij eigenlijk wel een speler kende, viel zijn trainer hem bij. "Natuurlijk kent hij ze. Hij kent Elm, Beerens en Martens. Hij kent ook Maher en Altidore. Ja, hij kent ze en Antonio heeft vooral veel respect voor ze."

Rutten: "Valencia tegenstander van hoge kwaliteit"

PSV neemt het morgenavond in Spanje op tegen Valencia en hoopt zich na dit tweeluik te plaatsen voor de kwartfinales van de Europa League. Fred Rutten, die zijn mannen afgelopen weekend met 2-6 van FC Twente zag verliezen, keek in Mestalla vooruit op het duel.

"Als de eerste wedstrijd uit is, moet je een goede uitslag neerzetten zodat die tweede wedstrijd nog interessant wordt", liet een strijdlustige Rutten weten. "Je moet proberen te scoren, maar wel op een verantwoorde manier. Je speelt tegen een tegenstander van hoge kwaliteit. We zitten voor een mooie internationale wedstrijd tegen een grote tegenstander. Wij hebben tot nu toe in Europa altijd de favoriet geweest, nu is dat denk ik iets anders."

Rutten was daarnaast erg lovend over het spel van Valencia. "Veel snelheid, technisch vermogen en ze zijn ook heel erg bereid om de tegenstander heel snel beet te pakken niet meer los te laten. Hun manier van voetballen bevalt me heel erg. Als je naar die wedstrijd laatst kijkt, die Barcelona wel met 5-1 won, is het eerste half uur van Valencia heel erg goed."

Ook Atiba Hutchinson was bij de persconferentie aanwezig. Het is niet ondenkbaar dat hij morgenavond als extra controleur op het middenveld zal fungeren. "Valencia is morgen favoriet, maar we zullen het veld op gaan om een goed resultaat halen. We moeten de kansen die we krijgen benutten en proberen de nul te houden. We weten allemaal hoe belangrijk de competitie voor ons is, maar voor ons als team en club is ook de Europa League belangrijk."

Europese uitsluiting dreigt voor Glasgow Rangers

Het is onduidelijk of Glasgow Rangers volgend seizoen aan de Europese competities kan deelnemen. De Schotten acteren sinds 1980 op het Europese podium, maar door grote financiële problemen lijkt dit in het nieuwe seizoen niet meer haalbaar te zijn.

Paul Clarke, curator van Glasgow Rangers, heeft laten weten er slechts een kleine kans is dat de Schotse club in Europa zal spelen. Op 31 maart moet de ploeg namelijk aan de voorwaarden van de Europese voetbalbond (UEFA) hebben voldaan. Slaagt men daar niet in, dan volgt uitsluiting van deelname aan Champions League of Europa League.

In dit geval gaat ook weer het volgende gezegde op; de één zijn dood, is de ander zijn brood. Motherwell FC staat op dit moment op de derde plaats in de Schotse competitie en moet alleen Celtic en Glasgow Rangers voor zich dulden. Krijgen de Rangers geen toestemming om in Europa te spelen, dan neemt club uit de gelijknamige stad deze plaats over.

Djuricic hoopt op WK 2014

Filip Djuricic kent een prima seizoen bij sc Heerenveen. Dit seizoen speelde de 20-jarige Serviër al 24 competitiewedstrijden en trof daarin zeven keer doen. Daarnaast neemt ook zijn populariteit in zijn geboorteland steeds meer toe.

"Iedereen in Servië kent mij", liet Djuricic tijdens een interview weten. "Bovendien horen velen van de gevestigde orde tot de oudere garde en haalt interim-coach Radovan Curcic zonder dralen een streep door een grote naam, hetgeen Vidic is overkomen. Servië moet de komende jaren verjongen en ik zal mijn kansen krijgen. Ik hoop dat we het WK van 2014 halen."

Ook de komst van Marco van Basten naar sc Heerenveen, hij vervangt na dit seizoen Ron Jans, maakte veel los in Servië. "Dat was groot sportnieuws in Servië. Sommige landgenoten informeerden bij me hoe Heerenveen hem heeft weten te strikken. De belangstelling voor Heerenveen is flink toegenomen."

Tot slot loofde Djuricic het spel van ploeggenoot Sven Kums. "Voor mij is hij met zijn loopvermogen heel belangrijk. Ik ben de voorste man en hij de achterste. Iedereen heeft een verdedigende taak en ik dus ook, maar ik hoef voornamelijk in de positie te verdedigen op de defensieve middenvelders."

Al-Qaida eist aanslag Jemen op

Al-Qaida heeft woensdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op een Jemenitische legerbasis afgelopen weekeinde en de gevechten die daarop volgden. Bij het geweld kwamen 185 militairen en 32 Al-Qaidastrijders om het leven, aldus de Jemenitische autoriteiten.

Tienduizenden Jemenieten gingen woensdag voor de derde dag op rij de straat op. Zij eisen dat president Abed Rabbo Mansour Hadi militairen die worden verdacht van nalatigheid of samenwerking met Al-Qaida gaat vervolgen.

De gezant van de Verenigde Naties in Jemen, Jamal Benomar, zei woensdag dat Al-Qaida in Jemen sterker is geworden als gevolg van de politieke crisis die het land vorig jaar in haar greep hield. Ook waarschuwde hij voor een humanitaire crisis in Jemen, waar 6,8 miljoen mensen niet genoeg te eten hebben.

Papo & Yo krijgt nieuwe trailer

Er is vandaag een nieuwe trailer uitgekomen voor PSN-game Papo & Yo. In de nieuwe trailer zien we hoe huizen verplaatst worden en er gebruikt wordt van de omgeving in puzzels. Daarnaast krijg je hulp van een kleine robot en dit allemaal in een exotische setting.

De game moet in 2012 uitkomen voor het PSN. Een exacte datum is nog niet bekendgemaakt. Bekijk de trailer met gameplaybeelden hieronder.

Tim Cook presenteert nieuwe iPad

Apple CEO Tim Cook heeft net een toespraak gehouden op het evenement in San Francisco wat door Apple zelf georganiseerd is. Daar heeft hij onder andere een nieuwe iPad gepresenteerd dat ondermeer een retina-display zal bevatten met een resolutie van 2058x1536. 

Tim Cook aan het woord:

"Wij geloven dat iPad een droomkind is van het tijdperk na de pc", zegt Tim Cook. "Het momentum van iPad is geweldig geweest en het heeft iedereen verrast."

"Toen we onze plannen opmaakten om een iPad te creëren gingen we niet enkel voor een nieuw product maar voor een nieuwe categorie. Om dat te verwezenlijken moest een iPad het beste toestel worden voor enkele van de dingen die je dagelijks doet. Dit is opmerkzaam voor een toestel dat minder dan 2 jaar geleden is uitgebracht."

Cook stelt ook dat, wanneer erom gevraagd wordt, iPad-gebruikers een iPad prefereren boven de andere opties zoals pc en consoles om e-mails te controleren, te surfen op het internet en zelfs om spellen te spelen. Op dit moment zijn er ook meer dan 200.000 applicaties beschikbaar die specifiek ontwikkeld zijn om met een iPad te gebruiken.

Nadat Cook zijn presentatie voorgedragen had nam Apple's senior vice president of worldwide marketing Phil Schiller het woord van hem over voor een toelichting van de technische details. Hij legt vervolgens uit dat de nieuwe iPad een retina-display zal bevatten met een resolutie van 2058x1536 pixels wat een totaal aantal bevat van 3.1 miljoen effectieve pixels. Als je dan een kijkafstand behoudt van 38 centimeter dan zal de zuiverheid van de kleuren verbeteren met 44%. Verder bevat het een A5X-processor met 4 kernen dat in staat is om quad-core graphics te tonen aan een fenomenale snelheid.

Er is ook een iSight-camera in opgenomen die vergelijkbaar is met de iPhone 4S. Wel was iedereen in de zaal getuige van een filmpje dat een duidelijke verbetering van de software met betrekking tot de beeldstabilisatie van de camera toont.

Voor wie interesse heeft kan hier de liveblog gevonden worden.

Apple gaat de iPad 3 voor dezelfde prijs aanbieden als de iPad 2 met een adviesprijs vanaf €479 in Nederland. Ook zal de iPad 3 in zowel een 16GB-, 32GB- als 64GB-versie beschikbaar zijn.

De nieuwe iPad wordt verwacht vanaf 23 maart.

 

Ipad 3 prices

 

Apple onthult nieuwe iPad

Technologiegigant Apple heeft woensdag de langverwachte nieuwe iPad onthuld. De tabletcomputer zal op 16 maart op de Amerikaanse markt verschijnen. Het apparaat is sneller dan zijn voorgangers, dankzij een 'quad core grafische processor'. Ook kunnen gebruikers zo'n tien keer zo snel internetten door gebruik te maken van 4G en LTE-technologie.

De prijs van het apparaat blijft onveranderd. De beginprijs is 499 dollar voor een 16GB-versie. Voor een 4G-apparaat moeten klanten ten minste 629 dollar neertellen. De verwachtingen over de derde versie van de iPad, die voor het eerst in april 2010 werd gepresenteerd, zijn hooggespannen. Ondanks de vele geruchten over welke naam het apparaat zou krijgen, heet de iPad vanaf vandaag simpelweg 'iPad'.

Het is tweede grote productlancering van de in augustus vorig jaar aangetreden topman Tim Cook, na de lancering van de iPhone 4S in oktober. Voormalig topman Steve Jobs is in oktober overleden.

Naast de nieuwe iPad, werd ook een nieuwe versie van de AppleTV getoond. Hoewel er weinig werd gezegd over de hardwarematige updates, is er wel aangegeven dat de media-speler nu FullHD resolutie ondersteund. Zoals ook bij de iPad, is de prijsstelling van de AppleTV gelijk gebleven.

Apple onthult nieuwe iPad
Apple onthult nieuwe iPad (Foto: ANP)

Plasterk: zorg via belasting financieren

Kandidaat-leider van de Partij van de Arbeid Ronald Plasterk wil af van het stelsel waarin zorg wordt betaald via premies aan verzekeraars. Hij pleit voor het financieren van de zorg via belastingheffing.

Plasterk wil met zijn voorstel een 'herverdelend effect' bereiken, omdat mensen met een modaal inkomen een veel groter deel van hun inkomen aan zorg uitgeven dan hogere inkomensgroepen. Het betalen van de zorg uit algemene middelen, dus via belastingheffing, is volgens hem eerlijker.

De kandidaat-partijleider wijst erop dat een deel van de zorgkosten via de AWBZ al met belastinggeld wordt gefinancierd. Hij stelt dat het voor de hand ligt om dat met alle zorgkosten te doen. Ook het onderwijs wordt immers op die wijze betaald, aldus Plasterk.


Plasterk doet zijn plan uit de doeken in een 'column' in ouderwetse Buitenhof-stijl

SEGA, Namco en Capcom-gamewebsite krijgt update

De website waar op mysterieuze wijze een game van Namco, SEGA en Capcom gepromoot wordt heeft een kleine update gehad. Eerst waren er alleen de drie logo's te zien van de ontwikkelaars.

In een volgende update kreeg elke ontwikkelaar een drietal X-chromosomen in verschillende kleurenschema's. Nu zijn het er vijf geworden per ontwikkelaar. De drie ontwikkelaars werken samen aan een game voor de 3DS en dat is ook het enige dat bekend is.

COC wil boycot Sint-Petersburg om antihomowet

COC Nederland en de Gay Krant roepen woensdag op tot het boycotten van Sint-Petersburg als reisbestemming. Aanleiding is een wet die minderjarigen in de tweede stad van Rusland moet beschermen, maar die volgens deze homo-organisaties in de praktijk betekent dat niet meer kan worden gesproken over homoseksualiteit.

Hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol en voorzitter van COC Nederland Vera Bergkamp zeggen niet stilzwijgend te kunnen toezien hoe 'onze Russische vrienden' monddood worden gemaakt.

Eind vorig jaar nam de gemeenteraad van Sint-Petersburg een wet aan waarin propaganda van homoseksualiteit onder minderjarigen strafbaar wordt. Wie zich hier wel schuldig aan maakt, riskeert een boete van omgerekend ongeveer dertienduizend euro. De gouverneur moet de wet nog ondertekenen.

Met de actie wil de Gay Krant en COC Nederland de homogemeenschap in Sint-Petersburg steunen. De boycot sluit volgens de twee partijen aan bij een soortgelijke actie van de internationale belangenorganisatie All Out.

Via de websites van het COC en de Gay Krant kunnen sympathisanten een petitie van All Out tekenen. Vooralsnog hebben bijna negentigduizend mensen de campagne om Sint-Petersburg als reisbestemming te boycotten gesteund.

'Beurtrol tussen GP's België en Frankrijk"

Als het aan de Franse minister van Sport David Douillet ligt dan zou vanaf 2013 de grand prix van België nog maar eens per twee jaar worden verreden. Het zou dan een beurtrol krijgen met een Franse grand prix, die gehouden moet worden in Castellet.

Douillet heeft al een gesprek gehad met Bernie Ecclestone over deze zaak. "En hij ging akkoord met ons financieel plan. We zijn klaar om elk jaar afwisselend een GP te houden in Castellet en in Spa. Ik wacht nu op een antwoord van onze Belgische vrienden, zij moeten nog enkele zaken uitklaren met Ecclestone."

Naar verluid zal de Wallonische regering later deze maand nog in gesprek gaan met de Formule 1-baas. De beurtrol tussen de grand prix' zou er moeten komen om de kosten te drukken. Ook past het in de plannen van Ecclestone om het aantal races in Europa te beperken.

Geen ME meer rond voetbal door politieacties

Binnenkort wordt geen mobiele eenheid meer ingezet bij voetbalwedstrijden. Ook worden flitspalen anders afgesteld, waardoor de kans op een boete kleiner wordt. Dat zegt vicevoorzitter van politiebond ACP woensdagavond. Aanleiding voor de maatregelen is het conflict met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over een nieuwe cao.

Agenten zijn volgens Van der Pol boos over de houding van Opstelten. Tijdens ledenraadplegingen zou het idee zijn geopperd om de ME niet op te komen laten dagen om voetbalwedstrijden in goede banen te leiden. "Leden hebben gezegd klaar te zijn met de zachte acties."

Agenten komen veel geweld tegen rond voetbalwedstrijden, legt hij uit. De bond wil nu nog niet precies zeggen wanneer de agenten niet komen opdagen. "Dan zijn het verrassingseffect en de effectiviteit weg."

De actie met het wegblijven van ME'ers moet 48 uur van tevoren worden aangekondigd. Daar zullen de bonden zich aan houden, aldus Van der Pol. "En dan is het aan de burgemeester om te besluiten of een wedstrijd doorgaat of niet."

De ACP kijkt daarnaast nog wat kan worden gedaan met het anders afstellen van flitspalen. "De mensen die daarmee werken, willen ook graag actievoeren. Maar dat moet wel gebeuren, zonder dat daar juridische consequenties voor ze aan vast zitten." Van der Pol bezweert echter dat alles wat binnen de mogelijkheden ligt op dit gebied, gaat worden doorgevoerd. Links en rechts zou al aan flitspalen zijn gesleuteld.

De KNVB stelt in een reactie erop te hopen en rekenen dat het niet zover zal komen dat de bonden daadwerkelijk tot acties rondom voetbalwedstrijden zullen besluiten. "We hebben er vertrouwen in dat het betaald voetbal niet ongewenst en ongevraagd onderdeel zal worden van de cao-onderhandelingen tussen de minister en politievakbonden."

De competitie bevindt zich volgens de KNVB momenteel in een cruciale fase. "Er is nauwelijks ruimte voor het inhalen van wedstrijden in het nu al volle competitieprogramma. We gaan er echter vanuit dat dit niet nodig zal zijn."


Geen ME meer rond voetbal door politieacties (Foto: Novum)

Raboploeg stelt teleur in tijdrit Tirreno

De Rabobank-wielerploeg heeft in de openingsetappe van de Tirreno-Adriatico geen goede prestatie geleverd in de ploegentijdrit. De Nederlandse formatie won vorig jaar de tijdrit nog, maar werd tot teleurstelling van de ploegleiding ditmaal slechts zestiende op 57 seconden van winnaar GreenEdge.

"Dit is niet wat we vooraf gehoopt en verwacht hadden. Het liep vanaf het begin niet echt lekker, maar ik had ook het gevoel dat de wind wat aanwakkerde gedurende de rit. Ik wil me niet achter smoesjes verschuilen, maar het is wel opvallend dat de laatste ploegen allemaal niet zo'n beste tijd hebben gereden. BMC ging vandaag als topfavoriet van start en eindigt zelfs nog een seconde achter ons," zei ploegleider Frans Maassen.

Hij zag dat kopman Steven Kruiswijk het lastig had. "Steven had duidelijk zijn dag niet vandaag. Hij kon weinig op kop komen en dat is geen goed teken. Maar goed, we hopen dat we in de komende dagen nog wat moois kunnen laten zien."

NS adviseert los treinkaartje voor bezoek Thialf

Mensen die met hun OV-chipkaart vol goede moed naar het Thialf willen en op Station Heerenveen IJsstadion uit willen checken, komen bedrogen uit. Er is namelijk geen enkele mogelijkheid om uit te checken hier. En als het aan de NS ligt, komt die mogelijkheid er ook niet.

Afgelopen weekend kregen tientallen reizigers het advies om maar niet uit te checken. Wat ze te veel betaalden aan ritprijs, kon weer gedeclareerd worden. Echter, op de terugweg kregen tientallen mensen een bekeuring omdat ze tegen de richting in reisden. Op de vraag aan de klantenservice van de NS kwam naar voren dat er geen OV-chipkaartapparatuur komt te staan, omdat er te weinig treinen stoppen en er te weinig reizigers uitstappen.

Het overige advies van de klantenservice luidde dat het handjevol mensen dat daar uitstapten, maar een los kaartje moest aanschaffen. Op de vraag waarom dit niet op voorhand bekendgemaakt was, klonk het laconiek: vergeten.

Reizigersorganisatie Voor Beter OV liet in een reactie aan FOK! weten, de NS te feliciteren met het bereikte resultaat: het definitief om zeep helpen van wat ooit was bedoeld als reizigersveriendelijk betaalsysteem.

Cel geëist voor misbruiken dochter en stiefkind

Tegen een 39-jarige man uit Opperdoes is woensdag negen jaar cel geëist voor het misbruiken van zijn dochter en zijn stiefdochter en het in de prostitutie brengen van de twee. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man ervan de kinderen ook te hebben gedrogeerd voordat ze werden misbruikt.

De man diende zijn dochter twee jaar lang ghb toe, waarna hij ontucht met haar pleegde. Het meisje was destijds nog geen 12 jaar. Hij bood zijn kind via internet ook aan anderen aan, die tegen betaling ontucht met het meisje pleegden. Ook hierbij werd ze gedrogeerd.

De verdachte zou in 2010 ook zijn meerderjarige stiefdochter, die volgens het OM toen in een 'fragiele geestestoestand' verkeerde, hebben verkracht. Ook zij werd eerst gedrogeerd en via internet aangeboden. De twee meisjes moesten via internet ook zelf 'klanten' regelen.

Tegen een 29-jarige buurman van de verdachte is woensdag twee jaar cel en een half jaar voorwaardelijk geëist. Het OM wil een 21-jarige buurvrouw veroordeeld zien tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar. Het OM verdenkt de twee ervan ontucht met de dochter van de 39-jarige man te hebben gepleegd.

De huidige partner van de verdachte is vanwege de zaak ook onder de loep genomen. De zaak tegen haar is geseponeerd, omdat er onvoldoende bewijs is dat zij op de hoogte was van de situatie.

De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.

Schorsing Piqué blijft staan

FC Barcelona-verdediger Gerard Piqué heeft tevergeefs beroep aangetekend tegen de rode kaart die hij afgelopen zondag kreeg tegen Sporting Gijón. De tuchtcommissie van de Spaanse voetbalbond (LFP) heeft besloten dat de schorsing die Piqué kreeg blijft staan. Hierdoor mist Piqué het duel met Racing Santander komende zondag.

De Spaans international kreeg tegen Gijón een rode kaart naa aanleiding van een op het oog lichte overtreding. Piqué liet weten dat hij de indruk kreeg dat scheidsrechter Carlos Velasco Caballero hem bewsut zocht.

Anonymous legt website Vaticaan plat

Leden van hackerscollectief Anonymous hebben woensdag de website van het Vaticaan platgelegd. Volgens een verklaring van Anonymous is de hack uitgevoerd uit protest tegen onder meer het kindermisbruik binnen de kerk.

De website van het Vaticaan was woensdagmiddag en aan het begin van de avond onbereikbaar. Anonymous lijkt niet alleen boos te zijn over recente misstanden binnen de kerk, zoals het kindermisbruik. Ook het executeren van ketters en het verbranden van boeken ten tijde van de Inquisitie zijn voor Anonymous reden om de website van kerkstaat aan te vallen.

Een woordvoerder van het Vaticaan was niet bereikbaar voor commentaar.

Achter de schermen bij The Witcher 2-trailer

Een poosje terug heeft CD Projekt Red een trailer vrijgegeven van The Witcher 2 waar we een moordaanslag zagen op een boot. Diezelfde trailer is nu weer vrijgegeven alleen nemen we daarin een kijkje achter de schermen.

We krijgen geen uitleg hoe alles in elkaar steekt maar we krijgen wel beelden te zien over de animaties en in welke lagen ze zitten en hoe dat er uit ziet. Bekijk het filmpje hieronder.

Rockstar pakt groots uit voor Max Payne 3

Komende mei kunnen we genieten van Max Payne 3. Rockstar heeft groot vertrouwen in de titel en dit laten ze blijken door hun grootste marketingcampagne ooit. Vanaf de lancering in mei tot na de lancering van de pc-versie in juni zal Rockstar het spel promoten.

 “Max Payne 3 will be our biggest and boldest marketing effort thus far and we’ve looked to improve across all areas on what we did for Red Dead Redemption and L.A. Noire,” zo verteld een woordvoerder van Rockstar. Volgens de woordvoerder heeft het bedrijf hele hoge verwachtingen voor het derde deel van Max Payne en is de reactie van de retailers enorm positief. Jason Brooks, senior inkoper voor de games afdeling bij HMV, bevestigd de hoog gespannen verwachten voor de game. “It’s bound to be a brilliant game and, as a Rockstar title, it has a fantastic heritage to draw on, and will hopefully follow in the tradition of L.A. Noire and Red Dead Redemption. It’s a sequel that’s been nearly nine years in the making, so you can understand the anticipation building around it.” zo laat hij weten.

Max Payne 3 ligt op 15 mei in de Amerikaanse winkels en op 18 mei bij ons, voor de PS3 en Xbox 360. Pc gamers moeten wachten tot 1 juni.

Max Payne

Peiling: meerderheid wil gulden niet terug

Een meerderheid van de Nederlanders wil de gulden niet terug. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 61 procent tegen een terugkeer naar de gulden zou stemmen als een referendum zou worden gehouden, zoals PVV-leider Geert Wilders wenst.

Wilders presenteerde maandag de resultaten van een onderzoek dat hij liet uitvoeren naar een herinvoering van de munt die in 2002 werd afgeschaft. Uit het rapport, dat werd opgesteld door het Britse bureau Lombard Street Review, blijkt volgens Wilders onder meer dat de euro Nederland met een 'aanzienlijk welvaartsverlies' heeft opgezadeld.

Een meerderheid van de Nederlanders (56 procent) heeft geen vertrouwen in de kwaliteit van het onderzoekrapport. Vooral linkse stemmers zijn kritisch. Van de kiezers van Wilders staat met 66 procent wel een meerderheid achter het onderzoek.

Wat Wilders betreft stapt Nederland zo snel mogelijk uit de euro. De PVV-leider hoopt dat een referendum wordt uitgeschreven, zodat ook de kiezers zich erover kunnen uitspreken. De meeste Nederlanders (56 procent) zitten echter niet op zo'n referendum te wachten.

Wel had een merendeel van de ondervraagden (67 procent) graag gewild dat er destijds een referendum was gehouden over de invoering van de euro. 54 procent geeft aan dat ze dan tegen de euro zouden hebben gestemd. Vooral mensen die op de PVV en de SP stemmen hadden zich dan uitgesproken tegen de euro.


Peiling: meerderheid wil gulden niet terug (Foto: Novum)

Mexicaan Carlos Slim blijft het rijkst

De top-3 van rijkste mensen op aarde is dit vorig jaar niet gewijzigd ten opzichte van 2010. De Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim zag zijn vermogen weliswaar afnemen met een paar miljard, maar is nog steeds het rijkst met een geschat vermogen van 69 miljard dollar (52 miljard euro). Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde jaarlijkse lijst van miljardairs door zakenblad Forbes.

Het is het derde jaar op rij dat de 72-jarige Mexicaan de lijst aanvoert. Bill Gates, oprichter van Microsoft, is tweede met een vermogen van 61 miljard dollar. Nummer drie, de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett, had beschikking over 44 miljard dollar.

Volgens Forbes lag het aantal miljardairs werelwijd vorig jaar op een record van 1226 mensen, die gemiddeld goed waren voor 3,7 miljard dollar.

Mexicaan Carlos Slim blijft het rijkst
Mexicaan Carlos Slim blijft het rijkst (Foto: ANP)

Gabe Newell is miljardair

Forbes heeft na onderzoek Valve-baas Gabe Newell aan de miljardairslijst toegevoegd. Ze schatten zijn waarde rond de anderhalf miljard dollar. Hiermee komt de man binnen op plaats 854 van de 1226 miljardairs in de wereld volgens Forbes.

Gabe Newell is één van de mede-oprichters van Valve en bezit er momenteel meer dan de helft van. Valve is in 1996 opgericht en is onder andere bekend van de Half-Life-serie en de Steam-service waar mensen games kunnen aanschaffen en downloaden.

'Kind op zichzelf aangewezen door bezuinigingen'

Door de bezuinigingen op de kinderopvang moeten kinderen zich na schooltijd steeds vaker zelf zien te redden. Dat stelt de brancheorganisatie Kinderopvang woensdag. Het gaat om kinderen van 6 tot 12 jaar die eerder naar de naschoolse opvang gingen. Hun ouders kunnen die niet meer betalen door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag.

De brancheorganisatie Kinderopvang noemt de consequenties van de bezuinigingen 'enorm'. De vraag naar kinderopvang is volgens de organisatie de afgelopen maanden met tien tot twintig procent afgenomen en er zijn al meerdere kinderopvangbedrijven failliet gegaan.

Het probleem komt vooral voor in stadswijken. Een woordvoerder kon niets zeggen over het aantal kinderen dat zich als de school uit is alleen moet zien te redden tot de ouders thuiskomen. "Maar we zien steeds vaker dit soort schrijnende gevallen." De meeste ouders zouden er wel voor kiezen minder te gaan werken of opvang te zoeken bij familie.

Directeur van de brancheorganisatie Lex Staal stelt dat het ergste leed nog niet is geleden. "Dit is pas het begin", zegt hij. "De faillissementen zijn een signaal van de moeilijkheden waar de branche mee te maken heeft, maar het werkelijke probleem is veel groter dan alleen de financiële druk."

Volgens Staal is de pedagogische kwaliteit van kinderopvang helemaal uit het oog verloren. "Als informele opvang straks het enige alternatief is voor een grote groep mensen met een midden- of lager inkomen, creëren we een enorm ontwikkelingsverschil tussen kinderen uit rijke en arme gezinnen", vreest hij.

Percentage echtscheidingen naar recordhoogte

De kans dat je huwelijk voortijdig strandt, was in 2010 36,2 procent. Dit blijkt uit een analyse door ANP en Sargasso.nl van cijfers die woensdag verschenen bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. De kans op een scheiding was nog nooit zo groot. Het percentage is in de afgelopen 10 jaar gestaag omhooggegaan. Alleen in 2009 was er een lichte afname.

"Een deel van de stijging in 2010 kan verklaard worden door 'opgespaarde’ scheidingen", zegt Anke Mulder, voorzitter van de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators. "In 2009 zag je dat mensen hun scheiding even opschortten, omdat zij vreesden hun huis niet kwijt te kunnen raken. Wachten tot de huizenmarkt aantrekt, lijkt nu geen nut meer te hebben. Dus besluiten mensen uiteindelijk toch uit elkaar te gaan. Maar het is giswerk of dit de hele stijging verklaart."

"Het stijgende scheidingspercentage is een veel langere tendens", zegt familiemediator Joppe van der Poel. "We gaan Amerika achterna, met scheidingspercentages van 50 procent."

De gemiddelde huwelijksduur op het moment van scheiden neemt al tientallen jaren toe. Op dit moment hebben scheidende mensen gemiddeld 14,4 jaar huwelijk achter de rug op het moment van scheiden, eveneens een recordhoogte. Hand in hand hiermee gaat de gemiddelde leeftijd waarop mensen scheiden. Die neemt ook geleidelijk toe. Mannen waren in 2010 gemiddeld 45,6 jaar oud op het moment van scheiden, vrouwen gemiddeld 42,4.

"Ouderen hebben met internetdating steeds meer mogelijkheden gekregen om een nieuwe partner te ontmoeten. Ze durven daardoor ook de stap te zetten om bij hun partner weg te gaan", zegt John Remmen, directeur van Scheidingsplanner.nl. "Eerder waren zij minder geneigd tot scheiden omdat ze niet alleen wilden zitten."

De Villota testrijdster bij Marussia

Marussia F1 Team heeft Maria de Villota voor dit seizoen aangetrokken als testrijdster. De 32-jarige Spaanse is de dochter van oud-Formule 1-coureur Emilio de Villota die tussen 1976 en 1982 aan vijftien raceweekenden deelnam. Daarin scoorde hij geen punten.

Zijn dochter Maria mocht vorig jaar voor Lotus Renault GP op Paul Ricard al eens een dag testen met een twee jaar oude bolide. "Ik ben erg blij dat we Maria als testrijdster bij ons team kunnen verwelkomen. Ze zal meedraaien in het team en zo waardevolle ervaring opdoen voor de rest van haar carrière We zullen haar later dit jaar ook de kans geven om een keer met onze auto te rijden," zei Marussia-teambaas John Booth.

Wonderen van de 32-jarige De Villota lijken er niet verwacht te mogen worden, want ze reed in onder meer de de Superleague Formula, het WTCC, de Spaanse Formule 3, de Spaanse GT en de Formula Palmer Audi en boekte in deze klasses weinig succes.

'Staking zal betalingsverkeer platleggen'

Equens, de onderneming die elektronische betalingen verwerkt, wil door een rechtszaak voorkomen dat een staking het betalingsverkeer in ons land platlegt. Dat zei de advocaat van Equens woensdag tijdens een kort geding in Utrecht. Een ultimatum van FNV Bondgenoten liep woensdag om vier uur af na het vastlopen van cao-onderhandelingen.

De gedagvaarde vakbond vindt dat Equens tornt aan het stakingsrecht.

Flinke zonnevlam op aarde merkbaar

Een indrukwekkende zonnewind is onderweg naar de aarde. Volgens de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) kunnen elektriciteitsnetten, gps-systemen en de luchtvaart hinder ondervinden van de deeltjesstorm.

Volgens de NOAA had dinsdagavond een grote uitbarsting op de zon, een zogenoemde zonnevlam, plaats. Hierbij werd een grote hoeveelheid geladen deeltjes aan de zonnewind meegegeven, waarvan de effecten donderdag rond 06.00 uur Nederlandse tijd op de aarde merkbaar zijn, aldus de NOAA.

De zonnewind, die door de door de zonnevlam meegegeven grote hoeveelheid elektromagnetische deeltjes omvangrijk is, kan allerlei gevolgen hebben op aarde. Radiogolven kunnen gps-systemen minder nauwkeurig maken. Ook kunnen satellieten beschadigd raken. Door de verwachte communicatieproblemen en straling zullen vliegtuigen waarschijnlijk niet over de Noord- of Zuidpool vliegen.


Flinke zonnevlam op aarde merkbaar (Foto: Novum)

One Piece knalt Japan binnen

One Piece Pirate Musou is vorige week in Japan uitgekomen en is met meer dan een half miljoen verkochte exemplaren verzekerd van een nummer één positie. De PS3-hardwareverkopen zijn die week ook verdubbeld.

Hieronder de software-verkopen (tussen haakjes zijn de totaal verkochte aantallen)

  • [PS3] 01. One Piece Pirate Musou (Namco Bandai, 12.03.01): 655,774 (NEW)
  • [3DS] 02. Mario & Sonic at London Olympics (Nintendo, 12.03.01): 43,155 (NEW)
  • [3DS] 03. Harvest Moon Hajimari no Daichi (Marvelous AQL, 12.02.23): 27,378 (108,509)
  • [PSP] 04. Great Battle Full Blast (Namco Bandai, 12.03.01): 24,289 (NEW)
  • [3DS] 05. Theatrhythm Final Fantasy (Square Enix, 12.02.16): 21,540 (99,532)
  • [3DS] 06. Mario Kart 7 (Nintendo, 11.12.01): 18,945 (1,546,212)
  • [PS3] 07. Naruto Ultimate Ninja Storm Generation (Namco Bandai, 12.02.23): 17,917 (83,675)
  • [3DS] 08. Super Mario 3D Land (Nintendo, 11.11.03): 16,142 (1,386,318)
  • [3DS] 09. Monster Hunter 3G (Capcom, 11.12.10): 15,836 (1,283,511)
  • [PSP] 10. Tales of the Heroes Twin Brave (Namco Bandai, 12.02.23): 12,358 (97,668)
  • [3DS] 11. Doraemon Nobita and the Island of Miracles (Furyu, 12.03.01): 12,228 (NEW)
  • [PS3] 12. Asura's Wrath (Capcom, 12.02.23): 7,795 (38,103)
  • [3DS] 13. Resident Evil Revelations (Capcom, 12.01.26): 7,444 (251,560)
  • [PS3] 14. Binary Domain (Sega, 12.02.16): 6,775 (95,364)
  • [PS3] 15. UFC Undisputed 3 (Konami, 12.03.01): 6,198 (NEW)
  • [WII] 16. Just Dance Wii (Nintendo, 11.10.13): 6,043 (555,149)
  • [PSP] 17. Samurai Warriors 3Z (Tecmo Koei, 12.02.16): 5,224 (30,527)
  • [PSP] 18. Monster Hunter Portable 3rd PSP the Best (Capcom, 11.09.22): 5,156 (207,523)
  • [PSP] 19. I Don't Have Many Friends Portable (Namco Bandai, 12.02.23): 5,142 (62,111)
  • [PS3] 20. Gran Turismo 5 Spec II (Sony, 12.02.02): 4,922 (53,096)

Hieronder de hardware-verkopen (tussen haakjes zijn de verkochte aantallen van vorige week)

  • 1. 3DS: 70,744 (76,322)
  • 2. PS3: 65,116 (27,111)
  • 3. PSP: 15,715 (15,928)
  • 4. PSV: 10,023 (11,186)
  • 5. Wii: 8,111 (7,878)
  • 6. X360: 1,377 (1,508)
  • 7. PS2: 1,248 (1,269)
  • 8. DSi LL: 810 (977)
  • 9. DSi: 553 (662)

Wenger in beklaagdenbank bij UEFA

Arsène Wenger moet zich bij de Europese voetbalbond UEFA verantwoorden voor zijn gedrag. De trainer van Arsenal zou na afloop van de Champions League-wedstrijd tegen AC Milan van dinsdag te stevige kritiek hebben geuit op de scheidsrechter. Arsenal won weliswaar met 3-0, maar werd door de 4-0 uitnederlaag toch uitgeschakeld.

De Sloveense scheidsrechter Damir Skomina kende in de ogen van Wenger te veel vrije trappen toe aan AC Milan. Na afloop ging de Franse coach bovendien flink tekeer tegen de vierde official. De tuchtcommissie van de UEFA buigt zich op 29 maart over de zaak.

Het is niet voor het eerst dat de UEFA Wenger tot de orde roept. Vorig seizoen werd hij geschorst vanwege een woede-uitbarsting na de nederlaag tegen Barcelona. Deze straf werd nog verhoogd toen hij vanaf de tribune toch stiekem contact bleek te onderhouden met de mensen in de dug-out.

Cerro Paranal

De Cerro Paranal is een berg in het noorden van Chili, in de Atacama-woestijn. De berg ligt ongeveer 120 km zuidelijk van Antofagasta en 12 km van de Stille Oceaan kust. Op de berg staat het Paranal-observatorium Europese Zuidelijke Sterrenwacht en is de standplaats van de Very Large Telescope (VLT). De atmosfeer boven de bergtop wordt gekenmerkt door droge en buitengewoon rustige luchtstromingen, wat de berg een aantrekkelijke standplaats maakt voor een astronomisch observatorium. De bergtop werd in de jaren '90 van zijn oorspronkelijke hoogte van 2660 meter naar 2635 naar beneden opgeblazen, om een plateau voor de telescopen te creëren. Bron: Wikipedia

Spies verdedigt verstrekken inkomensgegevens

Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) staat achter het verstrekken van inkomensgegevens van huurders aan de verhuurders om scheefwonen tegen te gaan. Dat dit gebeurt hoewel de wet daarvoor nog niet is goedgekeurd door het parlement, is een normale gang van zaken.

De Kamer is 'keurig netjes' geïnformeerd over de voorbereidingen die worden getroffen voor het geval het parlement instemt met de wet, zei Spies woensdag. Ook heeft het kabinet ontheffing verleend aan de Belastingdienst om de gegevens te verstrekken. Deze voorbereidingen zijn nodig om de wet per 1 juli in werking te laten treden, aldus de bewindsvrouw.

In het wetsvoorstel staat dat verhuurders de inkomensgegevens van hun huurders moeten krijgen. Het kabinet wil scheefwonen tegengaan door huurders met een inkomen van meer dan 43 duizend euro jaarlijks vijf procent extra huurverhoging te geven. Dat kunnen de verhuurders alleen als ze weten hoeveel hun huurders verdienen.

Volgens huurdersvereniging Woonbond heeft het kabinet echter de privacy van miljoenen huurders geschonden door hun gegevens te verstrekken aan hun huisbazen. De huurders hadden daarvan op de hoogte moeten worden gesteld.

Spies wijst erop dat verhuurders alleen te horen krijgen of het inkomen van hun huurders meer of minder dan 43 duizend euro bedraagt of dat dit onbekend is. "Meer informatie krijgt geen enkele huurder."

De ontstane ophef over de kwestie deed Spies af als 'grote woorden', die geen recht doen aan de feiten. Onder anderen Sadet Karabulut (SP) noemde de gang van zaken 'te ongelooflijk voor woorden' en sprak van een 'schoffering van de Kamer'. "Ik ga er bij de minister op aandringen om er per direct mee te stoppen."

Jessica Simpson in verwachting van meisje

Jessica Simpson krijgt een dochter. De 31-jarige zangeres heeft aan tijdschrift Elle onthuld dat haar eerste kindje een meisje wordt. Simpson, die dit voorjaar moet bevallen, hoopt dat haar dochter haar gevoel voor mode en stijl erft. "Ik zweer het, ik ga tekeer als ze me vraagt om een paar Nikes in plaats van Christian Louboutins", zegt de zangeres.

De vader van het meisje is voormalig American football-speler Eric Johnson. Hij en Simpson zijn al enige tijd met elkaar verloofd, maar besloten pas te trouwen na de bevalling.

PURE gaat faciliteiten Toyota gebruiken

De nieuwe fabrikant in de Formule 1 PURE zal gebruik gaan maken van een deel van de faciliteiten van Toyota Motorsport in Keulen. Daartoe heeft het bedrijf van Craig Pollock een contract gesloten met het Japanse bedrijf.

PURE wil vanaf 2014 aan diverse F1-teams 1,6 liter V6-turbomotoren gaan leveren en heeft hiervoor ruimte nodig. Toyota heeft in Keulen de beschikking over een F1-waardige faciliteit vanwaaruit de Japanners nog steeds het Europese motorsportprogramma onderhouden. In het pand is echter ook nog ruimte over voor andere partijen.

"We hebben, inmiddels al een tijdje geleden, een exclusieve deal met Toyota gesloten om gebruik te mogen maken van hun faciliteiten, zoals hun testbanken en assemblage machines," zei PURE-baas Pollock tegen Autosport. "Toyota is nu dus bezig om ruimte in hun fabriek in te ruimen, zodat wij onze motoren aldaar kunnen testen en in elkaar zetten."

"Dit is qua kosten en tijdsplanning namelijk een betere oplossing dan dat we dergelijke faciliteiten zelf zouden construeren, terwijl Toyota in mijn optiek de beste testbanken uit de hele Formule 1-wereld heeft. Ze hebben namelijk niet alleen een groot aantal testbanken, maar deze zijn ook nog eens allemaal state of the art," zei de Schot die denkt dat zijn bedrijf eind juli de eerste krachtbron gereed heeft om op de testbank te kunnen leggen.

Ubisoft start The Engine Room

Ubisoft is met een blog begonnen waarin ze meer vertellen over de ins en outs van de gamewereld. De blog gaat The Engine Room heten en het is de bedoeling dat developers informatie over best practices kunnen delen. De blog is opgezet omdat Ubisoft meer wil bespreken over de toekomst van de game-industrie.

"The Engine Room was created as a result of Ubisoft's employees' desire to have an official channel to talk about technology with other professionals around the world. The technology and gaming industries evolve at greater pace every year, offering us new and exciting innovations to help enhance the player's experience."

By sharing knowledge, best practices and insightful ideas, we hope it will serve to nourish insightful conversation within the technology community and maybe stimulate new innovations."

Lezers van de blog mogen comments toevoegen en zelfs eigen materiaal opsturen. Deze moet dan naar Ubisoft gestuurd worden die de verschillende blogs online zullen zetten. De eerste blogs zullen binnenkort volgen en zullen gaan over data-driven AI, crowd redering en machine-learning. 

Half uur Planetside 2 gameplay

Sony heeft tijdens de GDC bijna dertig minuten aan videomateriaal vrijgegeven van Planetside 2. Er is tot op heden weinig nieuws vrijgegeven van de game die uit moet komen voor Windows. De game werd mid 2011 aangekondigd en op een enkel nieuwsbericht na, laten ze weinig vrij, tot nu dan.

De video's geven meer vrij over enkele zaken zoals het leveling systeem, de mappen, customization en upgrades. Het is nog niet bekend wanneer de game uit moet komen.

Recherche verspilt weken aan fabel pubermeisje

Door een 12-jarig meisje uit Nijmegen heeft de politie veel tijd en mankracht verspild aan een onderzoek naar niet-bestaande mensenhandel. Vijf rechercheurs waren enkele weken met de zaak bezig, om erachter te komen dat het kind het verhaal had verzonnen.

Het onderzoek werd opgestart toen een 15-jarige jongen bij de politie langskwam. Hij vertelde agenten dat een meisje met wie hij via internet contact had, zei dat ze door haar 17-jarige vriend werd gedwongen veelvuldig seks te hebben met oudere mannen. Ook beweerde het meisje, dat zei 13 jaar te zijn, zwanger te zijn.

De jongen overhandigde de politie de conversatie tussen hem en het meisje. De politie startte daarop een groot onderzoek, met als doel te achterhalen wie het meisje is en of zij inderdaad slachtoffer van mensenhandel is.

Na enkele weken intensief speurwerk slaagde de politie erin de identiteit van het meisje te achterhalen. Het bleek te gaan om een 12-jarig meisje dat met haar moeder in Nijmegen woont. Uit een gesprek vrijdag met het kind en haar moeder werd al snel duidelijk dat het meisje het hele verhaal had verzonnen.

De 12-jarige wilde aandacht van de 15-jarige jongen en had dat via haar verzonnen verhaal geprobeerd voor elkaar te krijgen. Het meisje heeft volgens de politie in tranen haar excuses aangeboden. Haar moeder gaf aan hulp te zoeken voor haar dochter.

GreenEdge maakt indruk in Tirreno

GreenEdge heeft woensdag met een indrukwekkende ploegentijdrit de macht in de Tirreno-Adriatico gegrepen. De nieuwe Australische ploeg legde de 16,9 kilometer tussen San Vicenzo en Donoratico af in 18.41 minuten. Matt Goss kwam als eerste over de streep en is de eerste drager van de blauwe leiderstrui.

Achter GreenEdge, met de Nederlanders Sebastian Langeveld en Jens Mouris in de ploeg, werd RadioShack-Nissan-Trek tweede in 18.58 en Garmin-Barracuda met dezelfde tijd derde. Rabobank leverde een dramatische ploegentijdrit af en werd pas zestiende in 19.38 minuten. Vacansoleil werd de beste Nederlandse ploeg. Die formatie had zes tellen minder nodig dan de bankiersploeg.

Bell helpt Kinnear bij echtscheiding in Writers

Kristen Bell duikt in het komische drama Writers het bed in met Greg Kinnear om hem over zijn echtscheiding heen te helpen. De 31-jarige Burlesque-actrice heeft getekend voor de rol van 'erg goede vriendin' van Kinnears personage, een schrijver die geobsedeerd blijft door zijn ex-vrouw, een rol van Jennifer Connelly. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Ook Lily Collins, dochter van zanger Phil Collins, tekende onlangs voor de film. Zij speelt de dochter van Kinnear en Connelly, en wil zelf ook schrijfster worden. Verder zijn onder anderen Logan Lerman, Nat Wolff, Liana Liberato en Rusty Joiner in de film te zien.

Patrick Schwarzenegger, zoon van Arnold Schwarzenegger, speelt ook een nog onbekende bijrol. Horrorschrijver Stephen King duikt nog even in de film op als zichzelf.

Het scenario is geschreven door Josh Boone, die met deze film ook zijn regiedebuut maakt. De opnames gaan deze maand van start in de Amerikaanse staat North Carolina. Writers verschijnt volgend jaar in de bioscoop.


Bell helpt Kinnear bij echtscheiding in Writers (Foto: Novum)

Nicolette Kluijver stort zich op acteerdebuut

Nicolette Kluijver heeft heel veel zin in haar acteerdebuut. "Ik pak deze kans met beide handen aan", zegt de BNN-presentatrice tegen Novum Nieuws. "Ik probeer me er vol in te gooien en alles te leren wat op mijn pad komt."

De 27-jarige Kluijver gaat acteren in BNN-serie Van God Los. "Het is wel lastig, maar ik ga er helemaal voor", zegt de presentatrice over haar rol als lesbienne. Haar personage heeft in de serie een relatie met een getrouwde vrouw. Als diens echtgenoot achter hun relatie komt, breekt de hel los.

Kluijver heeft er al twee repetitiedagen op zitten. "Ik ben in een warm bad terecht gekomen," zegt de blondine over haar nieuwe collega's. "De acteurs helpen me het script goed te interpreteren." De BNN-presentatrice heeft niet zelf om het rolletje in de serie gevraagd. "Ze zijn naar mij toe gekomen omdat ze vonden dat ik goed bij de rol paste." Vrijdag beginnen de echte opnamen van de tv-serie.

Kluijver heeft haar eerste werkervaring als stemactrice al achter de rug. Ze is vanaf 25 april te horen als sexy piraat in de 3D-animatiefilm De Piraten! Alle Buitenbeentjes aan Dek.


Nicolette Kluijver stort zich op acteerdebuut (Foto: Novum)

Duitse winkel verandert naam na woedende reacties

Het Duitse kledingmerk Thor Steinar, populair onder neonazi's, heeft woensdag na grote publieke verontwaardiging besloten de naam van een van zijn winkels te wijzigen. De reden is dat de naam van de winkel, Brevik, te veel gelijkenis vertoont met die van de extreemrechtse massamoordenaar Anders Behring Breivik. Hij heeft bekend vorig jaar in Noorwegen 77 mensen te hebben vermoord.

Thor Steinar-woordvoerder Rainer Schmidt zei woensdag dat alle winkels van het bedrijf vernoemd zijn naar Noorse steden. De 'verschrikkelijke associatie' met Breivik was het kledingmerk echter ontgaan toen de winkel Brevik werd genoemd, een plaats in het zuiden van Noorwegen. Dat voor Brevik is gekozen terwijl vele duizenden Noorse plaatsnamen mogelijk waren noemde Schmidt een geval van 'onachtzaamheid'. Moederbedrijf Mediatex heeft excuses aangeboden en 'zich gedistantieerd van geweldsdaden of extremisme vanuit welke overtuiging dan ook'.

De naam van de winkel in het Duitse Chemnitz leidde tot veel ophef onder winkeliers, lokale politici en de bevolking. SPD-politica Hanka Kliese uit Chemnitz noemde de verklaring van Thor Steinar een leugen. "De naam is bewust gekozen en moest bewust geassocieerd worden met Breivik. Dat is werkelijk schokkend en laat de ware aard van het bedrijf zien", aldus Kliese. "Achter het bedrijf zit een ideologie die geweld verheerlijkt en mensen veracht. Een dergelijke winkel willen we hier niet hebben, hoe die ook heet."

Ondertussen is de controverse ook in Noorwegen doorgedrongen. Noorse kranten hebben over de omstreden naam van de winkel geschreven. De keuze voor Brevik wordt door veel Noren gezien als 'ongelukkig en harteloos', maar juridisch kan er niets tegen het moederbedrijf Mediatex worden gedaan. Al jaren wordt geklaagd over het gebruik van de Noorse vlag op de kleding van Thor Steinar. Ook is er verzet tegen het gebruik van Noorse plaatsnamen voor de winkels. "We kunnen slechts voor de vorm protest aantekenen, maar het bedrijf beantwoordt onze brieven niet", aldus Anne-Kirsti Karlsen van de Noorse ambassade.

Ook de handen van de gemeente Chemnitz zijn gebonden, maar volgens een woordvoerster ziet de stad de winkel liever zo snel mogelijk verdwijnen uit de stad. Er is inmiddels contact gezocht met de eigenaar van het pand waar de winkel in gevestigd is. "De eerste signalen zijn positief. De eigenaar is net als wij niet blij met de winkel", aldus de woordvoerster. De hoop is dat de winkel binnenkort uit de stad verdwijnt.

Dochtertje Snoop Dogg neemt single op

De 12-jarige dochter van rapper Snoop Dogg treedt in de voetsporen van haar vader. Cori B. heeft haar eerste single opgenomen, schrijft entertainmentzender E! op zijn website.

Met het uptempo nummer Daddy's Girl verklaart Cori de liefde aan haar vader. "Hij geeft me alles wat ik wil", zingt de 12-jarige. "Hij neemt me overal mee naartoe en verwent me altijd."

Ook Snoop is te horen op het nummer Daddy's Girl. "Ik ga je alles leren wat je moet weten", rapt de 40-jarige. "Ik ben hier om je te beschermen en te knuffelen, dat is wat vaders doen. Ik zorg ervoor dat al je dromen uitkomen."

Of Cori B. het bij één single laat, is niet bekend. Ze was in 2007 met haar vader, moeder en twee broers te zien in de realityserie Snoop Dogg's Father Hood.


Dochtertje Snoop Dogg neemt single op (Foto: Novum)

'Gevonden foetus geen misdrijf'

De politie concludeert dat er geen misdrijf heeft plaatsgevonden bij de foetus die dinsdag bij een bos in Harderwijk werd gevonden. Woensdag achterhaalde de politie de identiteit van de moeder. Na een gesprek met de moeder kwam de politie tot deze conclusie

De foetus bleek niet levensvatbaar te zijn. Uit een verklaring van een arts die de ouders in hun bezit hadden, bleek dat de ouders zelf konden kiezen hoe ze met de overleden foetus om mochten gaan. Waarom de ouders ervoor kozen de foetus op die plek achter te laten, doet de politie geen uitspraken.

Dinsdag werd de foetus gevonden na een tip van een voorbijganger. De vondst werd gedaan aan de Watertorenweg, één van de drukst bezochte recreatiegebieden in Harderwijk. Na de vondst werd direct gestart met forensisch onderzoek.

Vijfde arrestatie voor schietpartij Born

De politie in Limburg heeft dinsdag opnieuw een man aangehouden die mogelijk betrokken is geweest bij een schietpartij in een woning in Born. Het gaat om een 42-jarige verdachte uit Spaubeek, meldt de recherche woensdag.

Tijdens het doorzoeken van de woning van de man stuitte de politie op grote partij valse merkkleding, een gestolen voertuig, een stroomstootwapen, dertienhonderd viagrapillen, enkele kilo's harddrugs en een hennepkwekerij met 240 planten en ruim vierduizend stekjes. Vanwege de vondst is ook de 42-jarige vriendin van de verdachte opgepakt.

Vorige week arresteerde de politie al een 21-jarige man uit Den Bosch en een 22-jarige man uit Tilburg aan voor de schietpartij in juni vorig jaar. De bewoner van het pand aan de Koningstraat werd onder vuur genomen toen een aantal onbekende mannen de woning waren binnengedrongen. De bewoner raakte niet gewond.

In totaal zitten nu vijf verdachten vast voor het schietincident. Het onderzoek naar de schietpartij is nog niet afgerond. De politie sluit meerdere arrestaties niet uit.

COA sluit nog eens drie asielzoekerscentra

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sluit het komende halfjaar drie asielzoekerscentra. In totaal verdwijnen vijftienhonderd opvangplekken voor asielzoekers. Dat heeft het COA woensdag bekendgemaakt.

De asielzoekerscentra in Apeldoorn, Markelo en Vught gaan dicht. In Ter Apel wordt het aantal opvangplaatsen met vierhonderd teruggebracht. De bewoners van de locaties die dichtgaan verhuizen uiterlijk 1 oktober naar opvanglocaties elders in het land.

Later verdwijnen nog eens 2100 plekken, maar bij welke asielzoekerscentra is nog niet bekend. De beslissing daarover wordt volgens een zegsvrouw later dit jaar genomen.

Door het afstoten van de opvangplaatsen verdwijnen ongeveer 65 voltijdsbanen. Een deel van de medewerkers krijgt binnen het COA een andere functie. De medewerkers zijn woensdag ingelicht over de plannen.

Vorig jaar werd al besloten de asielzoekerscentra in Aalten, Azelo, Bellingwolde, Crailo, Geeuwenbrug, Rotterdam en Sweikhuizen te sluiten. Toen ging het om 2600 opvangplaatsen.

De sluitingen zijn het gevolg van het teruglopend aantal asielzoekers in Nederland. Vorig jaar vroegen 11.600 mensen asiel aan, een daling van dertien procent ten opzichte van het jaar ervoor. De afgelopen vijf jaar kwamen elk jaar gemiddeld twaalfduizend asielzoekers naar Nederland. In de jaren negentig van de vorige eeuw was dat aantal veel groter. Zo dienden in 1994 52.600 mensen in Nederland een asielverzoek in.

Het COA raakte vorig jaar in opspraak nadat de NOS op basis van anonieme bronnen had bericht over misstanden. Directeur Nurten Albayrak zou een schrikbewind voeren en werd op non-actief gesteld. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat Albayrak ten onrechte was geschorst en dat het COA haar weer aan het werk moet zetten. Ze is echter nog niet aan de slag omdat ze de uitkomst van een onderzoek naar haar functioneren wil afwachten. Dat wordt eind deze maand verwacht.

AOb gaat door met acties rond passend onderwijs

Als de Tweede Kamer het wetsvoorstel over passend onderwijs aanneemt, volgen nieuwe acties wanneer de Eerste Kamer zich erover buigt. Daarvoor waarschuwt voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (Aob) Walter Dresscher woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dinsdag staakten meer dan vijftigduizend mensen uit het onderwijs tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs. Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil driehonderd miljoen euro bezuinigen.

De bonden vrezen dat personeel massaal op straat wordt gezet. Ook zou de werkdruk hoger worden en de kwaliteit van het onderwijs achteruithollen door de ingreep. Zo zouden de klassen in het speciaal onderwijs groter worden.

Het debat over het passend onderwijs gaat donderdag verder. Van Bijsterveldt gaf dinsdag al aan te weten dat de bezuinigingen 'pijnlijk' zijn. "De zorg begrijp ik en ik begrijp ook dat bezuinigen pijn doet." De bewindsvrouw zegde toe de komende tijd 'heel goed de vinger aan de pols te houden'. Indien nodig zal ze ingrijpen.

Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV negeren volgens Dresscher het protest. "Het wordt weggezet als hysterische vakbondspropaganda met als ondertoon dat de bezuinigingen wel meevallen."

Wie de bezuinigingen op passend onderwijs wil bagatelliseren staat volgens Dresscher 'met de rug naar het onderwijs'. De AOb-voorzitter doet in zijn brief een laatste 'klemmend' beroep op de Tweede Kamer om 'deze schadelijke bezuiniging' in te trekken. "Zo niet, dan zullen wij samen met de andere onderwijsbonden rondom de Eerste Kamerbehandeling nieuwe acties organiseren."

Herleef de angst in Silent Hill HD

Konami bevestigt dat de Silent Hill HD Collection, die twee games bevat, op 29 maart uitkomt voor Xbox 360 en Playstation 3. De uitgever onthult ook een teaser-trailer van de langverwachte compilatie.

De Silent Hill HD Collection bestaat uit de tweede en derde game uit de serie, die destijds beide werden uitgebracht voor de PlayStation 2. Zoals je mag verwachten bij deze 'wederopstanding' van Silent Hill, kan je met Xbox 360- en PlayStation 3-updates genieten van een volledig bijgewerkte make-over in high definition, een nieuw opgenomen soundtrack en vernieuwde dialogen, waarvoor de oorspronkelijke stemacteurs weer bij elkaar kwamen. De versie van Silent Hill 2 beschikt ook over de exclusieve stadia van de originele Director's Cut release.

Meersman verrast met etappezege Parijs-Nice

Gianni Meersman heeft woensdag de vierde rit in Parijs-Nice gewonnen. Na een lastige aankomst sprintte de Belg van Lotto naar de zege, voor Grega Bole (Lampre) en Lieuwe Westra (Vacansoleil). Bradley Wiggins kwam in Rodez als tiende over de streep en behoudt de gele leiderstrui. Westra blijft de beste Nederlander.

De vlucht van de dag kwam op naam van vijf renners. Ze fietsten een voorsprong van ruim vier minuten bij elkaar, maar het verschil werd door de Sky-ploeg van geletruidrager Bradley Wiggins beperkt gehouden. Op twintig kilometer van de streep was het met de vlucht gedaan.

Daarna probeerde Thomas De Gendt het namens Vacansoleil solo. De Belg kreeg een halve minuut, maar zijn aanval had nooit slagingskansen. In de slotfase schakelde Simon Gerrans zich nog uit voor de eindzege door tegen het asfalt te smakken. De Australiër van Greenedge was dinsdag nog tweede in de etappe. Een aanval van Andreas Klöden in de laatste twee kilometers leek kansrijk, maar de Duitser strandde op vijfhonderd meter.

Drie Battlefield 3-expansions op komst

Electronic Arts heeft vandaag drie nieuwe digitale uitbreidingspakketten bekendgemaakt voor Battlefield 3, met nog meer gameplay, nieuwe speltypen, unieke omgevingen en meer manieren om een totale oorlog te voeren.

De aangekondigde uitbreidingspakketten zijn: Battlefield 3: Close Quarters dat in juni uitkomt, Battlefield 3: Armored Kill dat in de herfst het licht ziet en Battlefield 3: End Game om de donkere winterdagen mee door te komen. Alle drie maken ze gebruik van de Frostbite 2-engine.

  • Battlefield 3: Close Quarters - In Battlefield 3: Close Quarters kom je terecht in een hels strijdgewoel met alleen infanterie. De verwoesting van de Frostbite 2-engine gaat zorgen dat alles, van meubels tot muren, aan flarden kan worden geschoten. De uitbreiding bevat ook nieuwe wapens, missies en unieke dogtags om mee te nemen naar de basisgame.
  • Battlefield 3: Armored Kill - Na de infanterie-gameplay van Battlefield 3: Close Quarters kun je in deze uitbreiding voertuigen gebruiken in de strijd. De expansie bevat nieuwe bestuurbare tanks, ATV's, mobiele artillerie en nog veel meer. Daarnaast biedt dit uitbreidingspakket uitgestrekte slagvelden, die alle ruimte bieden voor een overdonderende voertuigaanval, en de grootste Battlefield-map ooit.
  • Battlefield 3: End Game - Het vierde uitbreidingspakket komt uit in de winter. Er zijn nog geen details over vrijgegeven.

Patrick Bach, uitvoerend producent van Battlefield 3, vertelt: "In plaats van losse map packs bieden we spelers met elk uitbreidingspakket een compleet nieuwe ervaring boordevol vernieuwende actie. We willen met onze uitbreidingen al onze huidige fans enthousiast houden en nieuwe rekruten aantrekken door de gameplay dynamisch en onvoorspelbaar te houden."

Logo

Raad van Europa wil onderzoek naar Blatter

De Raad van Europa heeft wereldvoetbalbond FIFA opgeroepen de herverkiezing van Sepp Blatter tot voorzitter te onderzoeken. Ook moeten documenten over steekpenningen worden vrijgegeven. De adviesorganisatie met 47 lidstaten deed die oproep woensdag tijdens een vergadering in Parijs in het kader van fatsoenlijk bestuur.

De herverkiezing van Blatter vorig jaar moet worden onderzocht om te kijken of de Zwitser een 'oneerlijk voordeel' haalde uit zijn positie als voorzitter van de FIFA. Blatter had geen tegenstand nadat zijn rivaal Mohamed bin Hammam zich kort voor de verkiezing terugtrok omdat hij verzeild was geraakt in een omkopingsschandaal.

Ook roept de Raad van Europa de wereldvoetbalbond op alle documenten met betrekking tot het ISL-schandaal te openbaren. Dat sportmarketingbedrijf vermarktte de televisierechten van WK's. Topbestuurders van de FIFA zouden daar miljoenen euro's aan over hebben gehouden.


Raad van Europa wil onderzoek naar Blatter (Foto: Novum)

Huntelaar niet in actie tegen Twente

Klaas-Jan Huntelaar zal morgen definitief het Europa Leagueduel van Schalke 04 missen. Huntelaar deed vandaag mee met de looptraining, maar speelt na overleg met de medische staf morgen niet mee in de uitwedstrijd tegen FC Twente. 

Huntelaar was vorige week tijdens het oefenduel tussen Engeland en Nederland in botsing gekomen met Chris Smalling en liep daarbij een lichte hersenschudding op. De 28-jarige Nederlander heeft zaterdag ook de Bundesliga-wedstrijd tegen Freiburg gemist.

Schalke-trainer Huub Stevens mist naast Huntelaar ook een aantal andere spelers tegen FC Twente. Benedikt Höwedes en Christoph Metzelder zullen de wedstrijd missen, evenals de geschorste Jefferson Farfan.  

Man uit Elst de cel in voor misbruiken puber

Een 53-jarige man uit het Gelderse Elst moet negen maanden de cel in voor het seksueel misbruiken van een minderjarige jongen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag bepaald. De opgelegde staf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Het misbruik vond plaats tussen 2001 en 2006 en begon toen de jongen 13 jaar was. Het slachtoffer was een klasgenootje van de zoon van de man, die het misbruik heeft bekend.

De rechtbank legde de man ook een voorwaardelijke celstraf van negen maanden op. Daarnaast kreeg hij een extra lange proeftijd van vijf jaar omdat hij eerder is veroordeeld voor vergelijkbare feiten en dit heeft verzwegen voor zijn omgeving. Verder moet de man het slachtoffer een schadevergoeding betalen.

Oudste vakwerkmuur ontdekt in Utrechts pand

Bij werkzaamheden in een pand in Utrecht is een houten vakwerkconstructie uit de vroege veertiende eeuw gevonden. Het is voor zover bekend de oudste in zijn soort in Nederland, maakte de gemeente woensdag bekend.

De constructie werd eind vorig jaar ontdekt bij een verbouwing van een gebouw aan de Oudegracht. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kwam er bij onderzoek van het eikenhout achter dat het bouwwerk uit de periode tussen 1311 en 1315 moet stammen.

De vondst bewijst volgens de gemeente dat veel van de huizen in de Utrechtse binnenstad werden gebouwd als vakwerkhuizen, waarbij houten balken, en niet bakstenen, de basis vormen van de dragende structuur. De muur van rechte en schuinen balken met stenen ertussen moet na de verbouwing van het pand zichtbaar blijven.

Chronicle regisseur wil Venom film maken

Lang voordat Sam Raimi ons kennis liet maken met de zwarte symbiose Venom in Spider-Man 3, waren er al plannen om een film over de schurk te maken. De film kwam nooit verder dan de tekentafel, maar het idee om een film, over één van de grootste schurken in de wereld van Peter Parker, te maken bleef aanlokkelijk klinken.

Veel fans van Spider-Man waren, op zijn zachts gezegd, niet tevreden over de manier waarop de symbiose geportretteerd werd in de derde Spider-Man film. Josh Trank, bekend van de film Chronicle, krijgt nu een kans om als eerste een Spider-Man spin-off film te maken. Volgens de LA Times is Trank momenteel in onderhandeling met Sony Pictures om de regie op zich te nemen over een film over de dodelijk zwarte symbiose.

Voor degenen die niet bekend zijn met de impopulaire schurk een korte introductie. Venom is een slijmerig wezen die zich, als een tweede huid, hecht aan Spider-Man. Als deze ontdekt dat Venom een kwaadaardige ziel heeft gaat het tweetal uit elkaar. Het zwarte slijmerige parasiterende organisme hecht zich vervolgens aan Eddie Brock die daarmee de grootste vijand van Spider-Man wordt.

Venom wordt in de strips geassocieerd als zijnde een schurk, maar kan ook worden bekeken als een soort van held met een donker randje. Afgaande op de berichten rondom de film zal Venom als anti-held in beeld worden gebracht. Daar Trank met een beperkt budget en een vrijwel onbekende cast een hit wist te scoren, maakt de keuze voor hem zeer verklaarbaar. Maar of een Venom film zonder Spider-Man kan scoren is nog maar de vraag.

Venom
Hallo ik ben Venom!

Breivik aangeklaagd voor terrorisme en moord

De Noorse extremist Anders Behring Breivik, die in juli vorig jaar een dubbele aanslag pleegde, is aangeklaagd voor terrorisme en moord. Hij kan maximaal 21 jaar celstraf krijgen.

Mocht hij een gevaar voor de samenleving worden geacht, dan kan zijn straf voor onbepaalde tijd worden verlengd. Het Openbaar Ministerie in Oslo heeft dat woensdag naar buiten gebracht.

Breivik was in november ontoerekeningsvatbaar verklaard. Volgens psychiaters is hij psychotisch, paranoïde en schizofreen. Na kritiek op die conclusies besloten de rechters tot een nieuw onderzoek. Dat loopt nog. Als Breivik inderdaad ontoerekeningsvatbaar is, moet hij worden opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Breivik liet vorig jaar een bom ontploffen in hartje Oslo. Daardoor vielen acht doden. Vervolgens ging hij naar het eilandje Utøya, waar de regerende Arbeiderspartij een jeugdkamp hield. Hij schoot daar 69 mensen dood. Breivik zei dat hij bezig was met een kruistocht tegen de islam en de multiculturele samenleving.

Breivik aangeklaagd voor terrorisme en moord
Breivik aangeklaagd voor terrorisme en moord (Foto: ANP)

Armenië trekt zich terug uit Songfestival

Armenië heeft besloten niet mee te doen aan het Eurovisie Songfestival, dat dit jaar plaatsvindt in buurland Azerbeidzjan. "We vinden het erg jammer dat ze zich hebben teruggetrokken", laat de organisatie van het liedjesfestijn weten. Armenië en Azerbeidzjan staan al jaren op gespannen voet met elkaar.

De organisatie laat weten dat ze hun best hebben gedaan om Armenië toch deel te laten nemen. "Het besluit van Armenië komt door omstandigheden waar we niets aan kunnen doen."

Aan het Eurovisie Songfestival doen nu 42 landen mee. Daarvan zijn zes landen zeker zijn van een plek in de finale op 26 mei, dit zijn onder meer Frankrijk, Duitsland en Spanje. De overige landen strijden om een finaleplek in de halve finale. Ook Nederland is nog niet zeker van een deelname in de finale. Joan Franka strijdt hiervoor op 24 mei.

Fataal ongeluk op A2 bij Vught

Bij een aanrijding op de A2 bij Vught tussen een bestelwagen en een vrachtwagen is woensdagochtend een 53-jarige man uit Nieuwegein om het leven gekomen. Dat meldt de politie.

Op de snelweg was een file ontstaan. De bestelwagen botste rond 07.45 uur achter op de vrachtwagen. Waarschijnlijk anticipeerde de bestuurder niet goed op de verlaagde maximale snelheid, denkt de politie.

De 53-jarige vrachtwagenchauffeur uit Vlijmen bleef vrijwel ongedeerd. Inzittenden van een militair voertuig zagen het ongeluk gebeuren en probeerden het slachtoffer nog te reanimeren.

De snelweg werd na het ongeluk afgesloten. Rond 10.00 uur werden alle rijstroken weer vrijgegeven.

Onzekerheid en angst heersen in rampgebied Japan

De ramen van Yoshiko Ota's huis blijven dicht. Haar wasgoed hangt ze nooit meer buiten. Uit vrees voor geboorteafwijkingen drukt ze haar dochters op het hart nooit aan kinderen te beginnen.

Dit is hoe het leven eruit ziet in een gebied dat is blootgesteld aan radioactieve straling. De woonwijk van Ota ligt op zestig kilometer afstand van de Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi, die door de tsunami in maart 2011 zwaar beschadigd raakte.

"De woordvoerder van de regering blijft benadrukken dat er geen onmíddellijke effecten op de gezondheid zijn", zegt de 48-jarige medewerkster van een kleuterschool. "Hij heeft het niet over tien of twintig jaar later. Hij denkt zeker dat de bevolking van Fukushima niet goed snik is."

Ota slikt dagelijks pillen die de stofwisseling moeten bespoedigen in de hoop de straling haar lichaam uit te drijven. Om zo min mogelijk bloot te staan koopt ze groentes die niet plaatselijk zijn geteeld. Maandelijks geeft ze tienduizend yen (bijna honderd euro) uit aan gebotteld water. Ze heeft zelfs een speciaal apparaat aangeschaft om vliesjes te verwijderen van rijstkorrels. "Het is absoluut niet oké om hier te wonen", zegt ze.

Niet iedereen grijpt terug op dergelijke drastische maatregelen, maar alle inwoners van de prefectuur Fukushima zijn bevangen door het gevoel van onzekerheid. Sommigen zijn verhuisd. Alle achtergeblevenen weten dat de onzichtbare vijand op de loer ligt.

Er lekt nog steeds straling uit de getroffen kerncentrale, hoewel minder dan in het begin. Het stralingsniveau is niet meer onmiddellijk dodelijk, maar kan jaren later wel kanker en andere ziektes veroorzaken.

De onzekerheid die hiermee gepaard gaat kweekt angst. Er zijn deskundigen die zeggen dat de risico's gering zijn buiten de veiligheidszone die in een straal van twintig kilometer rond de centrale is ingesteld. Mensen kunnen zichzelf beschermen, zeggen zij, door zo min mogelijk lokaal geproduceerde etenswaren te nuttigen, buiten zogenoemde 'hotspots' - goten en het lover van bomen - te blijven en geregeld hun woongebied te verlaten. Maar voor kinderen zijn de risico's veel groter en niemand kan precies zeggen welke stralingsniveaus nog veilig zijn en welke niet.

In de stad Fukushima wonen zo'n 280 duizend mensen, hoewel een aantal van hen is vertrokken. In omliggende stadjes wonen nog eens duizenden mensen, aangevuld met de honderdduizend geëvacueerde bewoners van de veiligheidszone. Hun scepsis is groot en neemt alleen maar toe door de handelwijze van de regering, die alleen de meest optimistische scenario's presenteert in de hoop massale paniek te voorkomen.

In Fukushima en omliggende gebieden buiten de veiligheidszone worden mensen blootgesteld aan stralingsniveaus die variëren van twintig tot vijftig millisievert per jaar. Voor de ramp was dit ongeveer één millisievert per jaar. Bezweringen van de autoriteiten dat stralingsniveaus tot honderd millisievert per jaar veilig zijn stellen bijna niemand gerust.

"Bestuurders zouden allemaal eens voor enkele jaren met hun gezinnen in Fukushima moeten komen wonen. Zij wonen allemaal op plekken waar het veilig is", zegt Kouta Miyazaki (40), een ondernemer die zijn webbedrijfje in perziken uit Fukushima na de ramp kon opdoeken. Hij heeft geen hoop meer dat ooit nog iemand geïnteresseerd is in zijn perziken.

Miyazaki zegt met zijn 15-jarige zoon te willen verhuizen, maar ziet op tegen de, in ieder geval tijdelijke, scheiding van zijn vrouw, die als raadsvrouw in Fukushima werkt. "Ze zeggen in feite dat we maar straling moeten krijgen en dood kunnen vallen."

De aard van de dreiging is veranderd. Kort na de ramp op 11 maart vorig jaar was de vrees voor blootstelling aan grote hoeveelheden straling het grootst. Dit risico is afgenomen, omdat er inmiddels veel minder straling uit de centrale lekt. Het grootste gevaar ligt nu in het consumeren van besmet voedsel en water en het op andere manieren binnenkrijgen van verontreinigde deeltjes. In goten komt verontreinigd regenwater samen en hoopt het radioactieve materiaal zich op, struiken en bomen nemen dit vocht op hun beurt weer op.

Langdurige blootstelling aan kleine hoeveelheden straling kan door een cumulatief effect op de lange termijn uiteindelijk funest zijn voor het menselijk lichaam.

Scholen zijn overgegaan op het beperken van activiteiten in de buitenlucht, terwijl overal in de prefectuur stralingsmeters op straat staan. Ziekenhuizen kampen met lange wachtlijsten van mensen die het stralingsniveau in hun lichaam willen laten meten.

Het enige waar de mensen zeker van zijn is dat hun lichamen zijn besmet. De ernst van de besmetting en het risico dat zij lopen, op die vragen is vooralsnog geen antwoord.

Na de kernramp van Tsjernobyl in 1986 kon worden vastgesteld dat zesduizend gevallen van schildklierkanker waren veroorzaakt door radioactief jodium in de lichamen van kinderen en volwassenen. Uit onderzoek is gebleken dat de blootstelling aan jodium in Fukushima kleiner was dan in Tsjernobyl. Toch neemt ook dit gegeven de angst bij ouders niet weg, omdat de ziekteverschijnselen in Tsjernobyl vaak pas na jaren optraden.


Onzekerheid en angst heersen in rampgebied Japan (Foto: Novum)

Bordeaux-speler dronken achter het stuur

Girondins de Bordeaux-speler Benoît Trémoulinas is dinsdagavond gearresteerd wegens rijden onder invloed. Dat maakte de voorzitter van de club woensdag bekend.

De 26-jarige verdediger werd door de politie vastgehouden omdat hij onder invloed achter het stuur zat en tevens niet wenste mee te werken met de Gendarme. Om deze reden ontbrak de linkspoot woensdag dan ook op de training van de Fransen.

Voorzitter Jean-Louis Triaud was ziedend, nadat hij van het nieuws op de hoogte werd gesteld. "Dit is zeker niet professioneel en zeer dom van Benoît. We moeten de feiten onder ogen zien en de fout accepteren. Laten we het scharen onder een jeugdige fout. Er volgt zeker een boete."

Geldboete voor Zidan

De Duitse voetbalbond heeft Mohamed Zidan een geldboete opgelegd van 6000 euro. De 30-jarige aanvaller van FSV Mainz 05 heeft de boete ontvangen wegens onsportief gedrag.

Eind februari klom Zidan, die in januari overgekomen is van Borussia Dortmund, na een 4-0 overwinning op Kaiserslautern in de hekken van de tribunes waar hij samen met de aanhang van Mainz beledigende liederen zong richting de fans van Kaiserslautern. Hierop heeft de Duitse voetbalbond hem een geldboete van 6000 euro opgelegd.

Spreekrecht ouders zedenzaak opnieuw betwist

De advocaten van de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak verzetten zich tegen het spreekrecht van de ouders van de slachtoffers tijdens het proces. De raadslieden stellen dat de rechtbank de regels te ruim heeft uitgelegd. De advocaten Tjalling van der Goot en Wim Anker wijzen op een uitspraak die de Hoge Raad dinsdag deed.

Het hoogste rechtsorgaan geeft daarin aan dat de wettelijke regeling omtrent het spreekrecht strikt moet worden toegepast, omdat dat onduidelijkheid en onzekerheid voorkomt. Een rechter mag de kring van spreekgerechtigden niet zomaar uitbreiden, stelt de Hoge Raad volgens de interpretatie van de raadslieden.

De twee advocaten maakten al eerder bezwaar tegen het spreekrecht van de ouders. De Amsterdamse rechtbank bepaalde 15 december dat ouders van de slachtoffers in de zedenzaak namens hun kind mogen spreken. Zij mogen niet alleen praten over de gevolgen voor hun kind, maar ook over de consequenties voor hun eigen leven.

Dat besluit is naar de mening van Anker en Van der Goot niet in overeenstemming met het arrest van de Hoge Raad. Een dergelijke 'ruime' interpretatie van de wettelijke regeling is in hun visie niet toegestaan. Ze hebben de rechtbank dinsdag laten weten deze kwestie aan te kaarten op de zitting van maandag, als de inhoudelijke behandeling van start gaat.

Ruim twintig ouderparen hebben aangegeven gebruik te willen maken van hun spreekrecht. Zij gaan vrijwel zonder uitzondering materiële en immateriële schadevergoeding eisen van hoofdverdachte Robert M. en zijn volgens het OM medeplichtige echtgenoot. De ouders krijgen achter gesloten deuren een kwartier de tijd voor hun relaas. Dertien of veertien ouderparen willen dat hun verhaal over de gevolgen van het misbruik wordt voorgelezen, zei vorige maand advocaat Richard Korver, die 46 ouderparen vertegenwoordigt.

De rechtbank had overigens in december al aangegeven dat de wet eigenlijk geen ruimte biedt voor ouders om te spreken in een zaak waarin hun kind slachtoffer is, maar gaf toch toestemming omdat de wetgever geen rekening zou hebben gehouden met zulke jonge slachtoffers.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) noemde de beslissing van de Amsterdamse rechter eerder 'prima'. "Momenteel ligt er een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer dat onder meer het spreekrecht voor ouders van kinderen jonger dan 12 jaar in dit soort zaken regelt. Ik constateer met tevredenheid dat de Amsterdamse rechters anticiperen op dit wetsvoorstel", zei hij medio december. De wet moet in april in werking treden.

Georgië en Azerbeidzjan interesse in organisatie EK 2020

Georgië en Azerbeidzjan willen zich kandidaat stellen voor de organisatie van het EK in 2020. Dat maakte de president van Georgië, Mikhail Saakashvili, woensdag bekend. 

Beide voormalige Sovjet-staten hebben zich sinds hun onafhankelijkheid in 1991 nog niet weten te kwalificeren voor een groot toernooi. Mochten de landen de organisatie van Euro 2020 in handen krijgen, dan nemen ze automatisch deel aan het kampioenschap. 

In mei 2014 maakt de UEFA bekend wie de organisatie van het EK in 2020 op zich mag nemen. Eerder heeft Turkije ook al interesse getoond.

'Nieuwe iPad laat gebruikers structuur voelen'

De volgende iPad van Apple maakt het mogelijk structuur te voelen. Een afbeelding van glaswerk voelt dan anders aan dan een afbeelding van een steen. Ook is het mogelijk de rand van bijvoorbeeld een tafel te voelen. Volgens het Britse techweblog Pocket Lint is Apple een samenwerking aangegaan met het Finse bedrijf Senseg dat gespecialiseerd is in dergelijke schermen.

Senseg maakt aanraakschermen die het zelf voelschermen noemt. Het bedrijf weigert volgens het weblog te reageren op het gerucht. Het bedrijf laat wel weten dat het gemakkelijk is zijn technologie in te bouwen in apparaten van Apple, Android en Windows. De grootte van de schermen zou hierbij niet belangrijk zijn.

Woensdag om 19.00 uur houdt Apple een presentatie in San Francisco, waar het bedrijf een nieuw product zal onthullen. Het gaat naar verluidt om een iPad HD met een hogere resolutie beeldscherm, krachtigere processor en betere camera's. Ook de virtuele assistent Siri wordt volgens geruchten op Amerikaanse gadgetweblogs ingebouwd in het tablet.

"We have something you really have to see. And touch", is de loktekst van Apple in de uitnodiging voor de Amerikaanse perspresentatie.


'Nieuwe iPad laat gebruikers structuur voelen' (Foto: Novum)

Racing Santander ontslaat opnieuw trainer

Racing Santander heeft de tweede trainer van het seizoen ontslagen. Nadat in december Hector Cuper het veld moest ruimen, was het woensdag de beurt aan zijn opvolger Juan Jose Gonzalez. Assistenten Fede Castanos en Pablo Pinillos hebben de rest van het seizoen de leiding over het team van voormalig Ajax-speler Kennedy Bakircioglü.

Racing staat na 25 competitiewedstrijden op een achttiende plaats. Met nog dertien wedstrijden te gaan is de achterstand op de veilige zeventiende plek drie punten. De laatste overwinning van de ploeg uit Noord-Spanje was op 15 januari tegen Osasuna.

Kopstukken jeugdgroepen Utrecht bestraft

Vijf jongeren die deel uitmaken van overlastgevende of criminele jeugdgroepen uit Utrecht zijn woensdag door de rechtbank in die stad veroordeeld. Ze kregen straffen variërend van een boete tot een celstraf voor onder meer diefstal, belediging en poging tot woninginbraak.

Jeugdgroepen zorgen in de stad Utrecht voor veel overlast. De rechtbank houdt daarom elke maand een strafzitting voor leden van die groepen. Woensdag was de eerste 'kopstukkenzitting', die zo genoemd is vanwege de rol die de jongens binnen de jeugdgroepen vervullen.

Woensdag moesten in totaal zes jongens zich voor de rechtbank verantwoorden, van wie twee minderjarigen. Een van de straffen die de rechtbank woensdag oplegde was een celstraf van vier maanden waarvan twee voorwaardelijk voor een poging tot inbraak aan een minderjarige jongen. Een andere jongen kreeg een taakstraf voor het beledigen van agenten. In één zaak volgt het vonnis later. Deze jongen krijgt de komende tijd een enkelband om te bewijzen dat hij van goede wil is.

Utrecht telt negentien overlastgevende en criminele jeugdgroepen. De politie, justitie en de gemeente heeft meerdere maatregelen getroffen om de groepen aan te pakken, waaronder de maandelijkse kopstukkenzitting. Verder zijn onder meer twintig rechercheurs en twee officieren van justitie op de aanpak van de groepen gezet.

De volgende kopstukkenzitting is op 4 april.

Journey 2 krijgt vervolg

Terwijl Journey 2: The Mysterious Island al 275 miljoen dollars in het kassalaatje heeft gebracht, is New Line alweer druk bezig met een derde film in de succesvolle reeks. Dit vernemen we via de website van Heat Vision.

Regisseur Brad Payton en schrijvers Brian en Mark Gunn hebben al getekend voor Journey 3 die waarschijnelijk vanaf 2014 in de bioscopen te zien zal zijn. Het is nog onbekend of de acteurs uit het vorige deel in de nieuwe film terugkeren. Beau Flynn, Tripp Vinson en Charlotte Huggins nemen de productie voor hun rekening.

Whitaker speelt butlerechtgenoot Oprah

Forest Whitaker wil de titelrol spelen in The Butler van Lee Daniels. De Oscarwinnaar is in onderhandelingen voor de titelrol, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Oprah Winfrey hoopt als echtgenote van butler Eugene Allen, die voor acht Amerikaanse presidenten werkte, haar comeback te maken als actrice.

De 50-jarige Whitaker won in 2007 een Oscar voor zijn vertolking van Idi Amin in The Last King of Scotland. Winfrey was voor het laatst te zien als actrice in Beloved uit 1998.

De Britse acteur David Oyelowo zou de zoon van Whitaker en Winfrey spelen. Hij heeft onlangs in Daniels' thriller The Paperboy gespeeld die later dit jaar uitkomt. Daniels, bekend van Precious, schreef ook het scenario van The Butler en wil deze zomer beginnen met de opnamen van het drama.


Whitaker speelt butlerechtgenoot Oprah (Foto: Novum)

Scenarist MIB III wil horrorfilm regisseren

Etan Cohen is van plan zijn regiedebuut te maken met Boy Scouts vs. Zombies. De scenarist, vooral bekend van Men in Black III, Madagascar: Escape 2 Africa en Tropic Thunder, is momenteel in onderhandeling, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De film gaat, zoals de titel al enigszins doet vermoeden, over een groep jongenspadvinders die een groep meisjespadvinders moet redden uit de klauwen van hongerige zombies. Alleen door de ondoden voor eens en altijd onder de grond te schoffelen kunnen de warmbloedigen hun langverwachte kampeerreisje met succes afronden en hun nieuwe speldje verdienen.

Boy Scouts vs. Zombies stond lange tijd op de zogenoemde Zwarte Lijst van Hollywood, een lijst met scenario's die erg goed worden gevonden maar om verschillende redenen moeilijk te verfilmen zijn. In 2010 trok Paramount echter de stoute schoenen aan en besloot de film toch in productie te nemen. Wanneer de opnames moeten beginnen is nog onbekend.

De film Men in Black III van Cohen verschijnt op 24 mei in de Nederlandse bioscopen.

Smolarek herdacht voor Feyenoord - Utrecht

De dinsdagnacht overleden oud-voetballer Wlodzimierz Smolarek wordt zondag voor de wedstrijd Feyenoord - FC Utrecht in de Rotterdamse Kuip herdacht met een minuut stilte. Dat hebben de twee clubs waar Smolarek in Nederland speelde woensdag bekendgemaakt. De twee ploegen spelen tijdens het eredivisieduel ook met rouwbanden.

Oud-collega's van Smolarek herinneren zich de aanvaller als een prettig mens. Peter Houtman, die bij Feyenoord met hem in de spits speelde, noemt de Pool een 'ontzettend fijne gozer'. "Hij was op een leuke manier ondeugend, had ontzettend veel humor."

Ook op het veld kon Houtman het goed vinden met Smolarek. "Hij was ontzettend slim in het veld en had natuurlijk al een hoop ervaring toen hij bij Feyenoord kwam. Bovendien had hij een heerlijke actie in huis. Niet voor niets was hij een van de beste Poolse voetballers ooit."

Ook zijn Poolse oud-collega Zbigniew Boniek is vol lof over Smolarek. Volgens de oud-spits was hij 'ambitieus, bescheiden en rustig', maar 'spaarde hij zichzelf nooit in het veld'.

Michael Bacall werkt aan vervolg Project X

Michael Bacall, schrijver van onder meer het scenario voor Project X en Scott Pilgrim vs. the World, is momenteel druk bezig met het schrijven van een voorproefje voor een vervolg op Project X. Dit vernemen we via de website van The Hollywood Reporter.

Een paar weken geleden begon men al stilletjes aan de vervolgfilm. Project X opende afgelopen weekend met een opbrengst van 21 miljoen dollar. Of de schrijfsels van Bacall het script gaan vormen voor de vervolgfilm hangt af van producers Todd Phillips en Joel Silver. Het is nog niet bekend of de drie sleutelfiguren in het verhaal, Thomas (Thomas Mann), Costa (Oliver Cooper) en JB (Jonathan Brown) terugkeren in het tweede deel, maar dat is zeer waarschijnelijk wel het geval.

Een op twaalf stopt door langstudeerboete

Een op de twaalf bachelorstudenten gaat niet verder met een master uit angst voor de zogenoemde langstudeerboete. Dat komt neer op een totaal van zo'n veertigduizend studenten, blijkt woensdag uit een landelijke enquête van tien universiteiten en vijf hogescholen.

Van de ruim 5500 ondervraagden zegt achttien procent dat hun besluit over een vervolgopleiding is veranderd door de komst van de langstudeerboete. Zes procent kiest alsnog voor een master, maar wel een makkelijkere opleiding of een opleiding waarvan de kans op een goede baan groter is.

Vanaf volgend studiejaar moeten studenten die een jaar langer doen over hun bachelorstudie en ook bij hun masterstudie meer dan een jaar vertraging oplopen drieduizend euro extra collegegeld betalen. Bovendien krijgen masterstudenten geen basisbeurs meer.

Volgens staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) is het niet erg dat de langstudeerboete studenten van een master weerhoudt. "De langstudeermaatregel beoogt een bewustere studiekeuze van studenten", reageert hij in de universiteitsbladen van de deelnemende hogescholen en universiteiten op de enquêteresultaten. "Deze studenten kunnen altijd later nog besluiten of ze een masteropleiding willen gaan doen."

Uit de enquête blijkt verder dat veertig procent van de Nederlandse studenten wel eens zeer grote studiestress heeft door de toenemende studiedruk van de langstudeerboete. Daarvan zegt de helft niet te kunnen slapen, zestig procent heeft last van piekeren en 45 procent heeft faalangst.

Ook dat is volgens Zijlstra geen groot probleem. Hij ziet het als een voordeel. "Een beetje stress is helemaal niet erg, daar krijg je straks als je werkt ook mee te maken", zegt hij. "Het is ook persoonlijk: de een kan meer druk aan dan de ander. Het kan betekenen dat je op je tenen loopt en meer doet dan je aankan. Dan is het misschien verstandig een stapje terug te doen."

Amy Macdonald naar Den Haag voor Parkpop

De Schotse zangeres Amy Macdonald staat komende zomer op Parkpop. De zangeres is een van de eerste acts die de organisatie woensdag bekend heeft gemaakt. De Arnhemse singer-songwriter Blaudzun komt op 24 juni ook naar het gratis festival in Den Haag.

Ook de Amerikaanse band Boyce Avenue en de Ghanese hiphopartiest Blitz The Ambassador reizen af naar het Zuiderpark voor de 32e editie van het festival. De Haagse band Splendid staat ook op het podium.

Vorig jaar stonden onder meer Di-rect, Jamie Cullum en Go Back To The Zoo op het muziekfestival. Toen bezochten ruim 275.000 muziekliefhebbers het Haagse park.

Meldpunt paardenziekten laat op zich wachten

De uitbraak van het voor paarden dodelijke rhinovirus is geen aanleiding een meldpunt voor paardenziekten versneld in te voeren. Het meldpunt gaat 'binnenkort' de lucht in, zegt een woordvoerder van de Sectorraad Paarden, de belangenorganisatie voor paardenbedrijven.

De belangenorganisatie werkt al langer aan een meldpunt voor paardenziekten, waaronder het rhinovirus. Bij het loket kunnen paardenbezitters zieke dieren melden. Zo moet een vollediger beeld ontstaan van waar welke ziektes woeden. Het meldpunt moet ook informatie geven over de ziekten.

Het rhinovirus komt ieder jaar terug in Europa. De afgelopen twee weken dook de ziekte op in onder meer het Gelderse Heumen, Berg en Dal en het Zuid-Hollandse Woubrugge.

Paardensportkoepel KNHS heeft uit voorzorg wedstrijden afgelast en adviseert verenigingen geen wedstrijden te houden waar paarden uit verschillende stallen samenkomen. De Sectorraad Paarden adviseert alleen paarden te vervoeren als dat noodzakelijk is.

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel pleitte dinsdag voor een meldplicht voor de verlammende vorm van het virus. Hij wees erop dat er veel onrust onder paardeneigenaren heerst. De meesten melden het volgens hem wel uit zichzelf. "Maar er zijn er ook die zich ervoor schamen en het geheim willen houden." De Sectorraad Paarden vindt een meldplicht net als het ministerie van Landbouw niet nodig.

Het rhinovirus veroorzaakt meestal griepachtige verschijnselen, maar kan ook verlammingen veroorzaken of een abortus opwekken. Het virus verspreidt zich doorgaans alleen via direct contact tussen paarden, maar verspreiding via menselijk contact komt ook voor. Voor mensen is het virus ongevaarlijk.

Datura wordt puzzelavontuur voor PlayStation 3

Datura is een nieuw puzzelavontuur voor PlayStation 3. Het spel maakt gebruik van Playstation Move en is eind dit jaar te downloaden via het Sony Entertainment Network. Dat heeft Sony woensdag bekendgemaakt.

Gamers besturen in het spel de handen van een avonturier door met de Move-controller te bewegen. Op deze manier willen de makers de speler de illusie geven dat gezichten, bomen en andere objecten aangeraakt kunnen worden.

Twee jaar geleden begon gamestudio Plastic Studios met het verzinnen van spelconcepten voor PlayStation Move, waaruit Datura is voortgekomen. Meer details over het spel worden de komende dagen tijdens de Game Developers Conference onthuld.


Datura wordt puzzelavontuur voor PlayStation 3 (Foto: Novum)

Griekse politie bezet gebouw pensioenfonds

Leden van de Griekse politievakbond hebben woensdag in Athene het gebouw van het pensioenfonds voor de politie bezet. De agenten eisen meer transparantie van het management over de manier waarop de financiën worden beheerd.

Het pensioenfonds weigerde dinsdag deel te nemen aan een vrijwillige obligatieruil. Deze 'bond swap' moet de Griekse schuldenlast met meer dan 106 miljoen terugbrengen. Deelnemers aan het pensioenfonds vrezen echter dat de financiële positie van het fonds in gevaar is.

De Griekse gevangenbewaarders hebben woensdag het werk neergelegd. Zij gaan 24 uur in staking uit protest tegen bezuinigingen op de salarissen en de overvolle gevangenissen. Door de werkonderbreking kunnen er geen gevangenen worden overgebracht naar andere detentiecentra. Ook is het bezoeken van gevangenen niet mogelijk.

Molyneux weg bij Lionhead en Microsoft

Peter Molyneux heeft Microsoft en zijn eigen opgerichte ontwikkelstudio Lionhead verlaten. Dit heeft hij laten weten op Twitter.

"Ik heb het mooie verbazingwekkende Microsoft en Lionhead verlaten", tweet Peter Molyneux, de ontwerper van Fable, Populous, Black & White en Syndicate. "Nu voor iets echt geweldig, eng en dapper, een nieuw bedrijf genaamd 22 Cans". Hij heeft aangeven wel als creatief raadgever te blijven voor Fable: The Journey.

 "Met gemengde gevoelens heb ik de beslissing genomen om Microsoft en Lionhead Studios, het bedrijf dat ik samen heb opgericht in 1997, te verlaten", vertelt hij. "Ik blijf zeer gepassioneerd en trots op de mensen, producten en ervaringen die we gemaakt hebben; van Black & White tot Fable tot ons pionierswerk met Milo en Kate voor het Kinect-platform. Maar ik voelde dat de tijd rijp was om een nieuw onafhankelijk avontuur na te streven. ik wil graag het team bij Lionhead bedanken, maar ook onze partners bij Microsoft Studios voor hun steun, inzet en ongelooflijk werk door de jaren heen."

Microsoft laat weten: "Als mede-oprichter van Lionhead en een integraal onderdeel van Microsoft Studios, was Peter het creatieve brein achter de Fable-franchise en een van onze meest gepassioneerde en invloedrijke ontwikkelaars voor het Xbox 360-platform. Hij heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op de game-industrie en we wensen hem veel succes in zijn verdere loopbaan."

Molyneux

'Helft Amsterdamse politiebureaus weg'

Bijna de helft van de Amsterdamse politiebureaus gaat dicht wanneer de nationale politie wordt ingevoerd. Dat zegt voorzitter van de Amsterdamse Politie Vakorganisatie Ronald Pronk woensdag in het Parool. Hij vreest dat de veiligheid van burgers en agenten achteruitgaat.

Volgens Pronk worden vijftien van de 32 wijkbureaus gesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend. "Maar het is duidelijk dat we minder bereikbaar worden voor de burger", zegt hij. Het aantal buurtregisseurs neemt niet af.

Een woordvoerder van de korpsleiding zegt in de krant dat de reorganisatie nog niet vaststaat. ''Waarschijnlijk worden wijkteams samengevoegd, maar het is niet de bedoeling dat onze operationele sterkte wordt beperkt. We gaan efficiënter en slimmer werken", aldus de zegsvrouw.

De nationale politie moet nog dit jaar een feit zijn. Eigenlijk had ze er per 1 januari al moeten zijn, maar dat werd niet gehaald. De Eerste Kamer moet zich nog over de politiewet buigen. De Tweede Kamer ging in december unaniem akkoord met het plan.

De wet houdt in dat de huidige 26 politiekorpsen verdwijnen. Ze gaan op in een nationale politie met tien regionale eenheden. De politie wordt landelijk geleid, met een nationale korpschef en met de minister als eindverantwoordelijke.

PvdA: Niet meer uitleveren aan Polen

De PvdA wil niet dat Nederland nog verdachten overlevert aan Polen. Dat vindt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Het land heeft de juridische procedures volgens het Kamerlid niet op orde en de detentieomstandigheden zouden beneden peil zijn.

Polen moet wat hem betreft op een zwarte lijst komen van landen waar Nederland geen burgers aan overlevert. "Justitiële samenwerking in de EU gaat om vertrouwen. Als dat er niet kan zijn, moeten we ook geen burgers uitleveren."

Een ander land dat volgens Recourt in aanmerking komt voor de lijst is Griekenland. "Dat land heeft zijn zaken niet alleen financieel, maar ook justitieel niet op orde."

Aanleiding voor het plan is een gesprek dat Recourt onlangs had met een Brabantse ondernemer die tien maanden in Polen vastzat op verdenking van wietteelt. Toen de man in 2008 op borgtocht vrijkwam was hij zwaar vermagerd, had hij huidziektes en kampte hij met posttraumatische stressstoornis.

Het Kamerlid wil met Engeland optrekken bij het opstellen van de lijst. "Ik heb gehoord dat daar ook over zo'n lijst gesproken wordt." Woensdag heeft hij zijn plan aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), die binnenkort met zijn Engelse collega praat, voorgesteld.

Zwerver wordt assistent-coach volleybalvrouwen

Ron Zwerver wordt assistent-coach van het Nederlandse vrouwenvolleybalteam. Dat heeft volleybalbond Nevobo woensdag bekendgemaakt. Behalve de 463-voudig international gaat ook Henriëtte Weersing bondscoach Gido Vermeulen assisteren. Zwerver combineert zijn nieuwe functie met het hoofdtrainerschap van het Talent Team Amsterdam.

Ron Zwerver won tijdens zijn interlandcarrière alles wat er te winnen viel. Hoogtepunt was het behalen van olympisch goud in Atlanta in 1996. Nadat hij als speler was gestopt, ging hij aan de slag als coach. Met Nesselande won hij in 2009 de landstitel.

Ook Weersing heeft haar sporen ruimschoots verdiend. Ze speelde driehonderd keer voor Oranje en won in 1995 het EK. "Met het contracteren van Zwerver en Weersing halen we een schat aan ervaring bij de ploeg", zegt Bert Goedkoop, technisch directeur van de volleybalbond.

Storing treft digitale NS-borden

Digitale borden op diverse NS-stations gaven woensdagochtend verkeerde of geen informatie aan. De storing was rond het middaguur verholpen, zegt een woordvoerder van de NS. Het ging vooral om stations buiten de Randstad.

De stations van onder meer Den Bosch, Maastricht en Amersfoort werden getroffen. Bij een software-update was in de nacht van dinsdag op woensdag iets fout gegaan. De NS zette extra medewerkers in en liet reisinformatie vaker omroepen.

Dode foetus gevonden in bos Harderwijk

In een bos in Harderwijk is dinsdagochtend een dode foetus gevonden. Het is niet duidelijk of sprake is van een misdrijf of een andere 'tragische aanleiding', meldt de politie woensdag.

Een getuige meldde aan het eind van de ochtend een verdachte situatie in het bos aan de Watertorenweg, waarna agenten het lijkje vonden. Het is nog niet duidelijk wat de leeftijd en het geslacht van de ongeboren baby zijn. "Dat wordt onderzocht", zegt de politie.

Er zijn volgens hem een heleboel mogelijke verklaringen. "We hopen dat de ouders zich melden zodat duidelijk wordt wat zich hier heeft afgespeeld."

Strootman fit voor duel met Valencia

Kevin Strootman keert terug in de PSV-selectie voor het duel met Valencia. De 22-jarige middenvelder moest zondag de topper tegen FC Twente missen omdat hij ziek was. De club uit Eindhoven neemt het donderdag tegen de Spanjaarden op in het kader van de Europa League.

PSV-trainer Fred Rutten kan beschikken over een fitte selectie. Ook Orlando Engelaar maakt deel uit van de 23-koppige spelersgroep. De lange middenvelder was sinds de winterstop uitgeschakeld met een blessure aan zijn enkel en speelde sindsdien geen wedstrijd voor zijn club.

PSV moet zich in het duel met Valencia revancheren voor het pijnlijke verlies in de competitie tegen FC Twente. In Eindhoven werd het 6-2 voor de bezoekers na een 4-0 ruststand. Ondanks het zware verlies liet de spelersgroep maandag weten nog achter Rutten te staan.


Strootman fit voor duel met Valencia (Foto: Novum)

Sekstape Hulk Hogan opgedoken

Er is mogelijk een sekstape van de legendarische worstelaar Hulk Hogan opgedoken. Althans, dat beweert de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Volgens de website wordt er momenteel onderhandeld over de verkoop van de tape met een grote pornostudio. TMZ claimt dat zij al een deel van het beeldmateriaal mochten aanschouwen. De site zegt dat Hogan naakt te zien is met een nog onbekende brunette. Zijn ex-vrouw Linda of zijn huidige vriendin Jennifer zouden het in elk geval niet zijn.

In de video trekt de inmiddels 58-jarige Hogan zijn shirt uit en zegt: "Ik ben weer begonnen met trainen", alvorens met zijn handen door zijn eigen haar te strijken. Volgens TMZ is het beste gedeelte echter de duidelijke afdruk van een string op de zongebruinde huid van de worstelaar.

Het is onduidelijk wanneer de sekstape is opgenomen, maar is recentelijk door derden aangeboden. Hulk Hogan heeft nog niet gereageerd op de bekendmaking.

Werknemer vergooit 19 miljard met ICT-onkunde

ICT-problemen en gebrekkige computerkennis van Nederlandse werknemers kosten bij elkaar zo’n 19 miljard euro per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek dat woensdag werd gepresenteerd in Den Haag.

Volgens het onderzoek Ctrl Alt Delete, dat is uitgevoerd door de Universiteit Twente, daalt de productiviteit van een werknemer met 8 procent door onkunde of technische problemen met computers. "Werkgevers en werknemers zijn zich daar echter nauwelijks van bewust. Je kan het niet helemaal voorkomen, maar er valt veel winst te behalen op dit gebied. Elk uur dat we op een computer werken, verliezen we per persoon bijna 5 minuten", zegt onderzoeker Alexander van Deursen.

Opdrachtgevers voor het onderzoek, de organisaties ECDL, CA-ICT en Digivaardig&Digiveilig, adviseren op basis van de uitkomsten om werknemers te trainen in hun vaardigheden en hen daarop ook te toetsen. "De mogelijke winst van zo'n training wordt zwaar onderschat", aldus Van Deursen.

Ook zouden werkgevers de rol van de helpdesk kunnen verbreden. Die houdt zich nu vooral met technische zaken bezig, maar zou ook een ondersteunende rol kunnen krijgen bij het aanleren van vaardigheden. "Daarnaast is het een idee om de spontane hulp van collega's formeler te maken. Denk aan een ICT-buddy die als verlengstuk van de helpdesk kan fungeren", aldus de onderzoeker.

Werknemer vergooit 19 miljard met ict-onkunde
Werknemer vergooit 19 miljard met ict-onkunde (Foto: ANP)

Zelfverbranding vrouw op Schiphol voorkomen

De marechaussee heeft afgelopen weekeinde op Schiphol een 33-jarige Turkse vrouw aangehouden die op het punt stond zichzelf op de luchthaven in brand te steken. Niemand raakte gewond.

Medewerkers van de marechaussee zagen de vrouw vuur maken in de vertrekhal voor de paspoortcontrole en overmeesterden haar. Tijdens de aanhouding probeerde de vrouw het dienstwapen van een marechaussee te grijpen.

De psychisch verwarde vrouw is overgedragen aan de crisisdienst op het vliegveld. Haar motief wordt onderzocht.

CDA pleit voor parlementaire enquête corporaties

Het CDA wil een parlementaire enquête naar het functioneren van woningcorporaties. De problemen bij Vestia zijn de druppel die de emmer doet overlopen, laat de regeringspartij woensdag weten.

"De afgelopen jaren stapelen incidenten bij woningcorporaties zich op met één constante: een gebrek aan toezicht", stelt de partij. Aangezien het vooral de huurders zijn die de 'klappen' moeten opvangen van het 'falend beleid' van de bestuurders en toezichthouders is het van belang dat het parlement een grondig onderzoek doet naar het stelsel.

De regeringspartij bepleit onderzoek naar het systeem van corporaties, het beheer, het interne toezicht en de positie van huurders. Ook de rol van banken, toezichthouders en gemeenten moet worden bekeken.

Kamerlid Bas Jan van Bochove wil weten hoe de problemen in de sector zo groot hebben kunnen worden. "Welke lessen moeten we als Tweede Kamer trekken, om het toezicht stevig te verbeteren, zodat verspilling van maatschappelijk gebonden kapitaal niet meer kan gebeuren?"

Vestia kwam in grote financiële problemen door de handel in beleggingsproducten waarmee de Rotterdamse woningcorporatie zich wilde indekken tegen hoge rente. Behalve Vestia dreigen nog eens 24 corporaties in gevaarlijk vaarwater te komen als gevolg van hun belegginsportefeuille.

Een parlementaire enquête is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten. Getuigen worden onder ede gehoord. Eind vorig jaar werd voor het laatst een parlementaire enquête gehouden, naar de aanpak van de kredietcrisis.

'Wellens gebruikte geen doping'

Veldrijder Bart Wellens heeft in de periode voor zijn hartproblemen geen drugs of doping gebruikt. Dit blijkt volgens de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg uit onderzoeken op een haarstaal en een bloedmonster van de Belg.

Wellens werd halverwege januari vlak voor het Belgisch kampioenschap veldrijden opgenomen in het ziekenhuis met bloedvergiftiging en levensbedreigende hartproblemen. Na geruchten over doping nam het gerecht van Turnhout op 2 februari een haarstaal en een bloedmonster bij de coureur af.

Op dat moment was Wellens alweer aan de beterende hand. "Dit is het bewijs dat ik er niets mee te maken had en dat ik altijd eerlijk ben geweest," zei Wellens tegen de kranten.

Geen schorsing voor Labyad

Zakaria Labyad hoeft niet te vrezen voor een schorsing. De PSV'er zou in het met 6-2 verloren duel met FC Twente bewust op de hand van een tegenstander zijn gaan staan, maar de openbaar aanklager van de KNVB heeft de zaak geseponeerd.

De aanklager kon op basis van de beelden en verklaringen niet opmaken of Labyad bewust heeft gehandeld en heeft het onderzoek afgesloten.


Geen schorsing voor Labyad (Foto: Novum)

Onderzoek naar liquidatie handlanger Holleeder

De politie is woensdag in het Brabantse Chaam bezig met een onderzoek in de zaak van de geliquideerde Amsterdamse crimineel Senol T. Het lichaam van de 47-jarige T., die jarenlang handlanger en bodyguard van Willem Holleeder zou zijn geweest, werd in oktober aangetroffen in een uitgebrande auto in Spoordonk.

Forensisch onderzoekers zijn op een perceel aan de Leerdreef in de Brabantse plaats op zoek naar sporen die de politie verder kunnen helpen met de zaak, waarin nog geen aanhoudingen zijn verricht. Onder meer een aantal woningen wordt doorzocht. Bij het technische en forensische onderzoek worden ook speurhonden ingezet. Defensie doorzoekt de bodem met speciale apparatuur.

Voor het onderzoek, waar in totaal tachtig mensen bij betrokken zijn, zijn twee dagen uitgetrokken.

'Te dik model' krijgt toch geld

Ananda Marchildon heeft recht op 65 duizend euro van Elite Models en MTA Models. De rechtbank in Amsterdam bepaalde woensdag dat beide modellenbureaus aansprakelijk zijn voor het bedrag dat het model door haar ontslag misliep.

De 25-jarige Marchildon won in 2008 de finale van Holland's Next Top Model, maar werd aan de kant gezet vanwege haar 'te grote achterwerk'. Aan de winst van Holland's Next Top Model was een modellencontract ter waarde van 75 duizend euro verbonden.

Marchildon werd door Elite Models al ontslagen toen ze een paar kleine opdrachten had gedaan, waarmee ze 'amper tienduizend euro' verdiende. Zowel Elite Models als MTA Models, dat is overgenomen door Elite, is aansprakelijk gesteld voor de resterende 65 duizend euro.

"Ananda is zeer opgelucht", laat het advocatenkantoor dat het model bijstond weten. "Het was een lange strijd. Het heeft haar veel tijd en energie gekost en ze heeft veel kosten gemaakt."

Nieuwe eigenaar Hofnarretje trekt zich terug

De nieuwe eigenaar van het voormalige Amsterdamse kinderdagverblijf 't Hofnarretje trekt zich terug. Dat liet directeur Jipke van 't Veen woensdag weten.

Haar onderneming heeft de koopovereenkomst die in december werd getekend, noodgedwongen moeten terugdraaien. De financiële situatie blijkt slechter dan was voorzien en aan haar was meegedeeld. Dat heeft ze woensdag laten weten.

Het kinderdagverblijf werd in 2010 bekend door de grote Amsterdamse zedenzaak. Hoofdverdachte Robert M. werkte op 't Hofnarretje. Hij heeft bekend dat hij tientallen kinderen heeft misbruikt.

Nieuwe eigenaar Hofnarretje trekt zich terug
Nieuwe eigenaar Hofnarretje trekt zich terug (Foto: ANP)

'Zes Britse militairen gedood in Afghanistan'

Zes Britse militairen zijn vermoedelijk dinsdag om het leven gekomen in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan. Hun gepantserde voertuig zou zijn ontploft, meldde het Britse ministerie van Defensie woensdag.

"Ik heb de trieste taak om te melden dan er zes militairen worden vermist. We gaan ervan uit dat ze zijn gedood tijdens een patrouille", aldus een woordvoerder van het departement. De familie van de militairen is inmiddels geïnformeerd.

Minister van Defensie Philip Hammond veroordeelde de aanslag. Volgens hem zullen extremisten er niet in slagen om de missie van de NAVO-troepen in Afghanistan te ondermijnen. Hammond stelde dat er vooruitgang wordt geboekt in Helmand en dat de militairen op koers liggen om een stabiel Afghanistan te bereiken.

Als de militairen dinsdag inderdaad zijn overleden komt het dodental onder Britse troepen in Afghanistan boven de 400 uit, sinds de aanvang van de strijd in oktober 2001. Dit jaar stond de teller tot nog toe op 4. Groot-Brittannië heeft momenteel 9500 militairen in Afghanistan gestationeerd. Het merendeel daarvan zit in Helmand.

Helmand is een van de meest onrustige regio's in Afghanistan. De radicaalislamitische Taliban plegen er vrijwel dagelijks bomaanslagen.

'Zes Britse militairen gedood in Afghanistan'
'Zes Britse militairen gedood in Afghanistan' (Foto: ANP)

Bewindvoerder verwacht liquidatie Glasgow Rangers

Bewindvoerder Dave King verwacht dat de Schotse topclub Glasgow Rangers de huidige financiële problemen niet overleeft. Dat stelt hij woensdag in een verklaring. "Ik geloof niet dat er redelijke kans is dat het bedrijf de surseance overleeft. Ik geloof dat opheffing onvermijdelijk is."

Voor de voetballers van Rangers is er overigens nog hoop. Een nieuw op te richten bedrijf zou de licentie kunnen overnemen en lid kunnen worden van de Schotse voetbalbond SFA. De club kan op die manier een doorstart maken.

Europees voetbal zit de komende jaren waarschijnlijk niet in. Voor komend jaar komt de door de UEFA gestelde deadline te vroeg. Als de club failliet gaat, volgt automatisch een uitsluiting voor nog twee jaar.

King legt de schuld voor de financiële problemen vrijwel volledig bij clubeigenaar Craig Whyte. Die nam afgelopen zomer de club over en stelde schulden af te lossen, maar deed dat niet. Hij gebruikte zelfs geld dat hij aan de belastingdienst moest betalen om andere rekeningen te voldoen, terwijl hij volhield dat hij eigen geld in de club pompte.

Vriendelijk voor Whyte is King dan ook niet. De bewindvoerder stelt dat Whyte hem actief tegenwerkte terwijl hij een volledig beeld van de financiële situatie probeerde te krijgen. "De harde waarheid is dat Craig Whyte de loyaliteit van de fans heeft misbruikt."

Nederlanders vaker voor voedsel naar Action

Nederlanders brengen voor de aankoop van voedselproducten steeds vaker een bezoekje aan koopjesketen Action. Dat blijkt woensdag uit cijfers van onderzoeksbureau Gfk.

De prijsvechter, die allerlei producten in de schappen heeft liggen, heeft de omzet uit voedsel sinds 2008 met 56 procent zien stijgen. De keten mag een op de drie Nederlanders tot zijn klantenkring rekenen. Zij kochten afgelopen jaar gemiddeld 6,2 keer bij de Action, voor gemiddeld 9,48 euro.

Albert Heijn heeft nog altijd de grootste klantenkring: 84 procent van de Nederlanders bracht afgelopen jaar een bezoek aan de markleider. AH wordt gevolgd door prijsvechter Lidl, waar zestig procent van de Nederlanders wel eens boodschappen doet. Gemiddeld bezochten Nederlanders vorig jaar 4,66 verschillende supermarktformules.


Nederlanders vaker voor voedsel naar Action (Foto: Novum)

Rotterdam krijgt Pim Fortuynstraat

Rotterdam krijgt een Pim Fortuynstraat. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente woensdag na berichtgeving van Vrij Nederland.

Welke straat het wordt, is nog niet bekend. De locatie wordt 6 mei, tien jaar nadat de flamboyante politicus werd vermoord, onthuld.

De 54-jarige Fortuyn behaalde in 2002 een grote overwinning bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. De partij sleepte zeventien van de 45 zetels in de wacht. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer, kort na zijn dood, haalde zijn Lijst Pim Fortuyn 26 zetels. Nooit eerder had een nieuwe partij zo veel zetels gehaald.


Rotterdam krijgt Pim Fortuynstraat (Foto: Novum)

81-jarige wint 256 miljoen euro

Amerika is een bejaarde miljonair rijker. De 81-jarige Louise White heeft in de loterij 336,4 miljoen dollar gewonnen, omgerekend bijna 256 miljoen euro.

"Ik ben heel erg blij en dit gaat mijn hele familie gelukkig maken", zei White bij de uitreiking van de cheque. Ze sliep naast het lot, dat ze tussen de pagina's van haar bijbel bewaarde. De geldprijs is een van de zes grootste lottoprijzen die ooit is uitgereikt in de Verenigde Staten. Het huidige record staat op 390 miljoen dollar in 2007. De bejaarde vrouw kocht het winnende lot in de supermarkt. Ze deed vaker mee aan de loterij.

White weet nog niet precies waar ze het geld aan gaat uitgeven. Ze woont samen met haar zoon en zijn vrouw.

Stacking nu verkrijgbaar voor pc

Double Fines schattige puzzle adventure Stacking is nu beschikbaar voor de pc-gamers onder ons. De game is op dit moment verkrijgbaar vanaf Steam en is, na de 33% korting, te koop voor $9,99. De game is ook te koop in een bundel met Psychonauts voor $19,99.

In Stacking speelt de speler met verschillende Babushka-poppen, elke met zijn eigen eigenschappen en mogelijkheden. De speler dient hiermee verschillende obstakels en uitdagingen te overwinnen. Veel puzzels hebben meerdere oplossingen en een creatieve aanpak wordt vaak beloond met de typische Double Fine-trademark humor.

Stacking is ook verkrijgbaar via PSN en XBLA.

Wlodi Smolarek (54) overleden

Poolse media melden dat oud-Feyenoord en FC Utrecht speler Włodzimierz Smolarek is overleden. De Pool zou afgelopen nacht in zijn slaap zijn overleden. Hij was tevens de vader van Ebi Smolarek, eveneens oud-Feyenoord, die momenteel uitkomt voor ADO Den Haag. Wlodi is slechts 54 jaar geworden.

Smolarek kwam na een tweejarig avontuur bij Eintracht Frankfurt in 1988 bij Feyenoord terecht. Die club verliet hij in de winter van 1989 voor FC Utrecht, waar hij in totaal zes en een half seizoen voor uitkwam. Smolarek kwam zestig keer in actie voor de Poolse nationale ploeg, waarin hij dertien keer scoorde. Daarnaast werd hij in 1984 en 1986 uitgeroepen tot Pools speler van het jaar.

Geen local co-op online voor SFxT op Xbox 360

Capcom heeft zijn excuses aangeboden voor een fout in de Xbox 360-manual van Street Fighter x Tekken. De manual beschrijft namelijk een functie die alleen mogelijk is in de PlayStation 3-versie van de game. De PS3-versie ondersteunt namelijk twee lokale spelers die in een team online kunnen.

De Xbox 360-versie ondersteunt deze functionaliteit niet; in een teambattle dienen alle spelers online of offline te zijn. Capcom heeft laten weten dat de local co-op voor online games niet te patchen valt.

SFxT Xbox 360 won't support local co-op for online play
Capcom has apologised for a slip up in the Xbox 360 manual for Street Fighter x Tekken which mentions a multiplayer mode only available on PlayStation 3.

"The reason for this difference is because of the architecture differences between gamertags and PSN IDs," aldus Christian Svensson. "I'm not sure of the technical details, but basically it amounts to: Sony made it so you can mix and match online and offline, and Microsoft made it so you can't."

Svensson heeft beloofd dat ze de issue nog gaan onderzoeken. De PlayStation 3- en Xbox 360-versie van Street Fighter x Tekken zijn vanaf 9 maart verkrijgbaar. Een pc-release wordt in maart verwacht en een Vita-release in de herfst.

Medal of Honor: Warfighter komt 25 oktober uit

Het schietspel Medal of Honor: Warfighter is vanaf 25 oktober verkrijgbaar voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Dat heeft uitgever Electronic Arts woensdag bekendgemaakt. De game is losjes gebaseerd op waar gebeurde avonturen van Amerikaanse elitesoldaten.

In Medal of Honor: Warfighter wordt het verhaal verteld van een elitesoldaat die noodgedwongen opnieuw naar het front moet. Gamers moeten onder meer gegijzelden redden op de Filipijnen en de piraterij bestrijden voor de kust van Somalië.

Net als in andere schietspellen als Call of Duty en Battlefield biedt Medal of Honor: Warfighter de mogelijkheid online tegen andere gamers te strijden. Het spel is gemaakt door Danger Close Games, de gamestudio die ook verantwoordelijk was voor het in 2010 uitgegeven Medal of Honor.


Medal of Honor: Warfighter komt eind oktober uit (Foto: Novum)

Harvest Moon-dev komt met indiegame

Harvest Moon-ontwikkelaar Yasuhiro Wada heeft een aantal hints gegeven over het eerste project van zijn nieuwe indie-bedrijf Toybox Inc. Het bedrijf wil de publicatie in eigen handen houden en sluit niet uit dat het daarmee gebonden zal zijn aan een digitaal distributieplatform.

"Currently we're developing for a portable game system", aldus Wada.

"Toybox intends to self-publish where possible, and has not ruled out a digital release for the unannounced game. About the publishing, at present, nothing has been decided. Our goal is to publish not just downloadable titles, but also packaged games. Ultimately, what's going to happen with regards to our current project is still up in the air, though."

De ex-Grasshopper Manufactor-ontwikkelaar zei dat hij de grote bedrijven achter zich wilde laten en zich wou richten op zijn eigen design doelen.

"I wish to deal with game creation not as a part of the management, but as a creator. In a large company, no matter what you do, you always have to deal with the management side of things."

Over de visie die zijn nieuwe bedrijf handhaaft zei hij het volgende:

"I feel the world needs games that emotionally move people and give them the strength to live another day, and games that you would have fun talking about with your friends and family."

"Toybox is especially mindful of the contents of the game, but we don't have a preference with regards to medium. We plan to develop for all platforms. Our foremost goal is: ‘We create our own, and we publish our own'. This way, we will have no choice but to create games with great content that would make both the business world and the players acknowledge Toybox."

Marvel laat Sega geen games meer maken

Stripboekgigant Marvel benadert game-uitgever Sega niet meer om games te maken gebaseerd op films over zijn superhelden. Dat heeft het bedrijf achter Iron Man en The Avengers laten weten aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Een officiële reden om Sega voortaan links te laten liggen noemt Marvel niet. De gemiddelde cijfers voor de filmspellen van Sega zouden echter een reden kunnen zijn voor het beëindigen van de samenwerking.

Het vorig jaar zomer verschenen Captain America: Super Soldier kreeg niet meer dan een zes. De twee Iron Man-spellen kregen een onvoldoende, terwijl Thor: God of Thunder het bij recensenten moest doen met een drie.

Volgens de stripboekenmaker is de tijd waarin gamebedrijven een spel rond een film moeten maken veel te krap. De eindproducten voldoen daardoor niet aan de verwachtingen van gamers. Voor de actiefilm The Avengers, die eind april in de bioscoop te zien is, wordt gewerkt aan een Facebook-game. De productie van dergelijke spellen is goedkoper.


Marvel laat Sega geen games meer maken (Foto: Novum)

"Gamers moeten niet betalen voor kleinschalige DLC"

Witcher II-dev CD Projekt heeft in een MCV Pacific-interview laten weten dat ze als bedrijf vinden dat gamers niet hoeven te betalen voor kleinschalige DLC. Lead quest designer Mateusz Tomaszkiewicz zei dat kleinschalige DLC's in principe gratis moeten zijn:

"I think all of the smaller DLCs should be free. In my opinion, you shouldn't pay for such small packs for to the game. I have no problem with buying an add-on to a game which adds a lot of hours of gameplay and a lot of new content, like expansions used to be in the past. But small DLCs, such as individual items - a customer shouldn't be forced to pay for that."

The Witcher II is verkrijgbaar voor pc en vanaf 17 april ook voor Xbox 360.

Nederland passeert Duitsland op FIFA-ranglijst

Het Nederlands voetbalelftal is op de wereldranglijst van de FIFA naar de tweede plaats gestegen. De ploeg van bondscoach Bert van Marwijk passeerde Duitsland en heeft nu alleen nog Spanje voor zich.

Oranje dankt de positieverbetering aan de zege op Engeland van vorige week (3-2). Duitsland leverde door een nederlaag tegen Frankrijk (1-2) juist punten in. Spanje heeft nu 1561 punten, Nederland 1379 en Duitsland 1332.

Nederland en Duitsland spelen komende zomer bij het Europees kampioenschap tegen elkaar. Portugal en Denemarken zijn de overige tegenstanders in de groepsfase. Portugal zakte van de zesde naar de zevende plaats en ook Denemarken leverde een plek in: van tien naar elf.

De Zuid-Amerikaanse landen Brazilië en Argentinië zijn in de top tien de belangrijkste stijgers. Brazilië won twee plaatsen en is nu vijfde. Argentinië is sinds woensdag de nummer acht van de wereld. Bij de vorige publicatie van de wereldranglijst waren de Argentijnen nog elfde.

Nederland passeert Duitsland op ranglijst
Nederland passeert Duitsland op ranglijst (Foto: ANP)

Zwemmer Thorpe denkt Londen niet te halen

Ian Thorpe denkt niet dat hij de Olympische Spelen van Londen gaat halen. Dit zegt de 29-jarige zwemkampioen in een interview met de Australische televisie. Hij denkt dat hij zijn comeback te laat heeft ingezet. "De meest realistische conclusie is dat ik het waarschijnlijk niet ga halen."

De twijfel komt voort uit de bescheiden resultaten die Thorpe de afgelopen tijd heeft geboekt. "Ik zou willen dat ik nog zes maanden had om mij voor te bereiden en moet in beide races goed en snel zwemmen om het te halen." De Australiër moet op 15 maart tijdens de olympische trails een startbewijs voor Londen weten te bemachtigen en komt uit op de 100 en 200 meter vrije slag.

Thorpe stopte in november 2006 met zwemmen wegens gebrek aan motivatie. Hij nam afscheid met dertien wereldrecords, elf wereldtitels en vijf gouden olympische medailles. In februari vorig jaar kondigde hij zijn rentree aan om goud te halen in Londen.


Thorpe denkt Londen niet te halen (Foto: Novum)

Team Ninja hint naar meer VF-personages in DoA5

Yosuke Hayashi, hoofd van ontwikkelaar Team Ninja, heeft in de Famitsu van deze week laten weten dat er een mogelijkheid is dat er meer personages uit de Virtua Fighter-series zullen verschijnen in de laatste installatie van Dead or Alive. Deze week werd al bekendgemaakt dat Akira Yurki ook speelbaar zou zijn in Dead or Alive 5.

In het tijdschrift zei Hayashi dat hij Sega nog moest vragen om goedkeuring voor het gebruik van Akira en dat, nu ze zo veel moeite hebben gedaan voor dit personage, hij wellicht niet de enige zou zijn die overgenomen zal worden uit de SEGA-franchise.

Dead or Alive 5 is beschikbaar vanaf september en zal speelbaar zijn op PlayStation 3 en Xbox 360.

Bad karma voor retailer GAME

Frederick Wester, CEO van Paradox Interactive, heeft gezegd dat de lopende problemen met UK retailer GAME niets anders is dan een kwestie van 'bad karma'. Wester onderbouwt zijn statement door te zeggen dat de Engelse retailer zijn klanten opzettelijk pest.

De retailer heeft de laatste tijd veel problemen met voorraad en er wordt gespeculeerd over de negatieve toekomst van het internationale verkoopbedrijf. Wester ziet deze negatieve spiraal als 'karmic retribution' met als enige uitkomst een overname door US retailer GameStop.

"GAME has basically been bullying people around and now it comes back to bite them on the ass," zei Wester tegen GamesIndustry International op de GDC.

"It's been abusing their situation in the UK for a long time but it always come back to you. Look at EA and Nintendo, they're not even willing to help. They will take the hit just to get rid of GAME and start over. One of the biggest problems is they haven't behaved nicely to other people, so it's karma."

Wester zei ook dat GAME een van de vele bedrijven is dat zich niet wil aanpassen aan de nieuwe retail-mogelijkheden.

"Why didn't XBLA and PSN become like the App Store when they came out four year's before? It's because they don't have the same openness to new content, they have multiple filters before you're in. No truly independent developers can make it through to XBLA. You can call yourself indie but you need funding, you need technology support. At Paradox we have problems getting onto XBLA with the money we have."

"On the App Store you end up with a lot of crap, but you're not forced to buy it. The customer decides. Angry Birds would never have made it to XBLA, Minecraft would never have made it to XBLA. There are so many games that are million sellers that would never have made it to XBLA."

Japan krijgt Yakuza-kaartspel voor iOS en Android

Sega heeft aangekondigd dat het deze maand een social-based Yakuza-game zal uitbrengen voor iPhone-, iPod- en Android-toestellen. In de game, bekend als Yakuza Kizuna, dienen spelers character-cards te verzamelen door samen met vrienden te vechten. 

De game zal vanaf 26 maart beschikbaar zijn via distributieplatform GREE. Meer informatie en screenshots zijn te vinden op de site van Andriasang.

Ajax mist Sulejmani rest van het seizoen

Miralem Sulejmani zal dit seizoen niet meer in actie komen voor Ajax. Bij een kijkoperatie in zijn linkerknie bleek dat hij schade uit aan de buitenmeniscus. De schade is tijdens de operatie direct hersteld.

De Servische buitenspeler zal daardoor minstens vier maanden buitenspel staan en pas in het nieuwe voetbalseizoen weer inzetbaar zijn voor de Landskampioen. De 23-jarige Sulejmani liep de blessure afgelopen zondag op tijdens het met 4-1 gewonnen duel met Roda JC Kerkrade.

'Twente en Heerenveen willen Breukers'

Tim Breukers van Heracles Almelo heeft de clubs voor het uitkiezen. De 24-jarige rechtsback heeft een aflopend contract en heeft door zijn goede spel volgens de Telegraaf de interesse gewekt van sc Heerenveen, FC Groningen en FC Twente.

En met een aanstaande transfer kent Breukers een opmerkelijke loopbaan. Hij maakte in 2007 pas de overstap van de amateur van Quick '20 naar Heracles. Hij ontwikkelde zich daar als vaste kracht. Door zijn spel richtten FC Groningen en Heerenveen de ogen eerder al op Breukers. Sinds kort heeft FC Twente zich aan dat rijtje toegevoegd.

Heracles Almelo wil Breukers graag houden en zal hem nog een nieuwe aanbieding doen. Mocht de rechtsback toch vertrekken dan heeft de ploeg van trainer Peter Bosz met Mike te Wierik een prima alternatief.

Marko: "Red Bull heeft lichte voorsprong"

Volgens adviseur Helmut Marko ligt Red Bull Racing nog steeds voor op de rest van het Formule 1-veld, al is de marge wel kleiner geworden. Vorig jaar dacht de Oostenrijker nog dat de RB8 het succes van de dominante RB7 kon evenaren, maar dat blijkt iets te voorbarig te zijn geweest.

"Ik zie de rangorde als volgt. Wij liggen op kop, met een lichte voorsprong op McLaren. Mercedes zit daar weer achter, maar hoever valt nog niet te zeggen," zei Marko tegen Servus TV. Ferrari zit hier nog achter, omdat ze de auto nog niet helemaal begrijpen. "In Jerez deden ze het heel slecht. Sindsdien gaat het weliswaar iets beter, maar ik denk nog niet dat ze om het podium kunnen meedoen."

Wat Red Bull betreft is Marko positief, ondanks de problemen die er waren met de update die tijdens de laatste testdagen in Barcelona geïntroduceerd was. "Dankzij Mark Webber hebben we alsnog genoeg informatie verzameld. Dat de slotdag vervolgens niet optimaal, of zeg maar gewoon bagger, verliep, doet niet af aan de overwegende positieve stemming die bij ons heerst."

Tientallen doden door lawine in Afghanistan

Een dorp in het noordoosten van Afghanistan is geheel bedolven geraakt onder een lawine. Het dorp telde tweehonderd inwoners. Inmiddels zijn 47 doden geborgen en gevreesd wordt dat nog veel meer dorpelingen zijn omgekomen. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten woensdag gezegd.

Reddingswerkers konden dinsdag pas een begin maken met het zoeken naar slachtoffers. Volgens de autoriteiten raakte het dorp Dasty zondag bedolven. Inwoners van een nabijgelegen dorp waren het eerst op de plaats des onheils. Reddingswerkers uit het district Darwaz arriveerden dinsdag, na een twee dagen durende voettocht. Volgens de eerste berichten zijn vier inwoners van Dasty, drie vrouwen en een kind, nog in leven. Zij waren ten tijde van de lawine niet in het dorp.

De Amerikaanse ambassade in Kabul heeft zijn medeleven betuigd met de nabestaanden van de slachtoffers.

Dodelijke lawines zijn in de winter schering en inslag in de Afghaanse bergen. In februari 2010 kwamen meer dan 170 mensen om in de Salangpas in het Hindu Kush-gebergte.


Tientallen doden door lawine in Afghanistan (Foto: Novum)

Agent schiet Pool in been na 'verdachte beweging'

Een agent heeft dinsdagnacht na een achtervolging door het Brabantse Nuland een man in zijn been geschoten toen hij een verdachte beweging maakte. De agent dacht dat de man een wapen wilde pakken, meldt de politie.

De politie wilde rond 03.30 uur een auto met buitenlands kenteken op de Heesterseweg in Geffen controleren. In de regio wordt veel ingebroken.

De bestuurder scheurde echter weg, doofde zijn lichten en bereikte snelheden tot 170 kilometer per uur. In de Havenstraat stopte de auto. De bestuurder rende weg. Een 25-jarige Poolse vrouw en een 27-jarige Pool uit Oss bleven in de auto achter en konden door een agent in bedwang worden gehouden.

De andere agent ging achter de bestuurder aan en zag dat hij zich verstopte onder een auto in een carport aan de Haverstraat. Toen hij onder de auto vandaan was gekropen, maakte hij een verdachte beweging en schoot de agent hem in zijn been.

De man is met een ambulance onder begeleiding van de politie naar een ziekenhuis gebracht. Na behandeling is hij ingesloten. Zijn identiteit is nog niet bekend. Bij fouillering vond de politie een grote hoeveelheid wit poeder. De aangehouden vrouw had een tas vol inbrekersgereedschap, meldt het politiekorps Brabant-Noord.

Het korps Brabant Zuid-Oost voert het sporenonderzoek uit 'om de objectiviteit te waarborgen'.

Weer meer vrouwen op de werkvloer

Het aantal Nederlandse vrouwen dat een baan heeft is vorig jaar opnieuw gestegen. In 2011 werkten ruim 25 duizend vrouwen meer dan een jaar eerder. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De afgelopen tien jaar steeg het aantal vrouwen op de werkvloer met bijna een half miljoen. Vorig jaar werkten bijna 3,3 miljoen vrouwen minimaal twaalf uur per week, tegen ruim 2,8 miljoen in 2002.

Vooral het aantal deeltijdbanen van 20 tot 35 uur per week steeg. Een derde van alle vrouwen had in 2011 zo'n deeltijdbaan, tegen een kwart in 2002. Bijna de helft van die vrouwen zegt daar voor te kiezen omdat ze tegelijkertijd voor het gezin of het huishouden zorgen.

Daarnaast geeft 23 procent als reden op geen voltijdbaan te willen. Bij de groep met een kleine deeltijdbaan van twaalf tot twintig uur is dat zeventien procent. Zij noemen bijna even vaak opleiding of studie als reden om voor deeltijd te kiezen. Bij vrouwen die 20 tot 35 uur werken is dat ruim vijf procent.


Weer meer vrouwen op de werkvloer (Foto: Novum)

Bewegende beelden van THPS HD

Skateboard ex-koning Tony Hawk heeft vanuit zijn achtertuin een klein promotiefilmpje in elkaar gezet voor de re-release van zijn skateboardgame Tony Hawk's Pro Skater. In het promofilmpje zien we, naast een aantal moves van Tony en collega Chris Cole, ook bewegende beelden van de reboot.

In de gameplaystukjes zien we de opgepoetste versies van School en Warehouse. De game lijkt gameplaytechnisch verder hetzelfde te zijn als zijn voorganger uit 1999. Bekijk de video hieronder. Tony Hawk's Pro Skater HD zal deze zomer verkrijgbaar zijn op PSN en XBLA.

Ajax wil doelman Zwinkels aantrekken

Nu Jeroen Verhoeven na dit seizoen vertrekt bij Ajax moet de club op zoek naar een nieuwe derde doelman. De Amsterdammers zijn in hun zoektocht uitgekomen bij ADO-doelman Robert Zwinkels.

"Het klopt dat een aantal clubs interesse heeft getoond, waaronder Ajax. Daarmee zitten we binnenkort om de tafel", zei zijn zaakwaarnemer Harry Lulofs in het AD. Zwinkels heeft bij ADO een aflopend contract, maar de Haagse ploeg kan dit eenzijdig met een jaar verlengen door een optie in het contract op te nemen.

De 28-jarige doelman heeft in het betaald voetbal tot nu toe 71 wedstrijden gekeept, de laatste dit seizoen toen hij bij ADO vaste doelman Gino Coutinho verving. Hij staat al sinds 2005 onder contract in de residentiestad en heeft van de club ook een aanbieding gekregen om zijn contract te verlengen waarbij een clausule opgenomen is dat hij weg mag als hij ergens eerste doelman kan worden.

[NBA] Pistons houden Lakers van zich af

Detroit Pistons heeft dinsdag in de NBA met 88-85 van Los Angeles Lakers gewonnen. De thuisploeg had daarvoor wel een verlenging nodig. Kobe Bryant zorgde er met een raak schot in de slotseconde van de reguliere speeltijd voor dat die nodig was. Rodney Stuckey was met 34 punten de doeltreffendste man van het veld.

Miami Heat won weer na twee nederlagen. New Jersey Nets werd bij de terugkeer van Chris Bosh, die drie duels miste vanwege de begrafenis van zijn oma, een simpele 108-78 zege. Een tegenvaller was er ook voor Miami. Dwyane Wade verzwikte zijn enkel in het tweede kwart en speelde de rest van de wedstrijd niet meer. Hoe ernstig zijn blessure is, is onduidelijk.

Charlotte Bobcats boekte pas de vijfde zege van dit seizoen. In eigen huis was de ploeg waar Michael Jordan mede-eigenaar van is met 100-84 te sterk voor Orlando Magic. De Bobcats verloren al 31 keer.

Overige uitslagen
Indiana Pacers - Atlanta Hawks 96-101
Boston Celtics - Houston Rockets 97-92 nv
Dallas Mavericks - New York Knicks 95-85

APPM-ploeg door tot Sochi 2014

De APPM-schaatsploeg zal in ieder geval doorgaan tot en met de Olympische Spelen van 2014 in Sochi. Het consultancybedrijf zal het sprintteam van Gerard van Velde blijven ondersteunen met het bescheiden bedrag dat het team ook nu ter beschikking heeft.

De ploeg die onder meer Michel Mulder, Sjoerd de Vries en Hein Otterspeer in de gelederen heeft kan van dat bedrag niet rondkomen, waardoor aanvullende sponsoren noodzakelijk zijn. Ondanks het geringe budget boekt Van Velde wel successen met zijn ploeg door op internationaal niveau regelmatig het podium te behalen.

APPM-directeur Piet Brandjes vindt dat de ploeg één miljoen euro op jaarbasis zou moeten krijgen, maar weet dat zijn bedrijf dat bedrag nooit kan geven. "Letterlijk verdienen de mannen meer, maar dat kunnen wij ze niet bieden. Als een ander bedrijf die prijs wel kan en wil betalen, gunnen wij ze dat van harte en doen we graag een stapje terug."

De ploeg, samen met Team Anker en de Schaatsacademie in Groningen verenigd in het overkoepelende iSkate, is nog in onderhandeling met andere sponsoren. Eén van de gegadigden is Flynth dat de APPM-ploeg dit jaar ook al ondersteunt.

De Jager vindt opsplitsing banken niet passend

Minister Jan Kees de Jager (CDA) is niet van plan grote banken op te splitsen in een deel voor consumenten en een deel voor zakenactiviteiten. Dat blijkt woensdag uit een vervolgnota van de minister. Hij lijkt hiermee in te gaan tegen de wens van de Tweede Kamer.

Een meerderheid in de Kamer wil een strikte scheiding tussen 'nutsbank' en 'zakenbank' om zo besmettingsgevaar tussen het klanten- en zakendeel zoals tijdens de kredietcrisis te voorkomen. Tijdens de crisis in 2008 kwam het spaargeld van klanten in gevaar door problemen bij de zakelijke tak van banken. Verschillende internationaal opererende banken moesten daarop worden gered door de overheid.

Volgens De Jager past het niet in de Nederlandse situatie van banken om deze volledig te scheiden. Nederlandse banken hebben volgens de minister een 'retail funding gap', een groot gat tussen de hoeveelheid spaargeld en de uitstaande leningen. Als een bank geen zakendeel meer heeft om dat gat te vullen, kunnen banken minder geld uitlenen.

De minister is wel voor een splitsing als een 'systeemrelevante' bank eenmaal in de problemen is gekomen. Omdat tijdens de crisis is gebleken dat een scheiding tussen de delen complex is, wil De Jager wel dat de huidige structuur van banken wordt aangepast zodat dit makkelijker wordt. De overheid heeft bepaald dat ING, Rabobank, ABN AMRO en SNS Reeal systeemrelevante financiële instellingen zijn.

Om banken verder crisisbestendig te maken wil De Jager de kapitaaleisen verder opvoeren. Hierdoor moeten banken meer geld in kas hebben voor de hoeveelheid geld die uitstaat aan leningen. Hij gaat hierin niet zo ver als de Kamer eerder had aangegeven, omdat Nederland al relatief streng is.


De Jager vindt opsplitsing banken niet passend (Foto: Novum)

Borsato eerste Nederlandse artiest in Ziggo Dome

Marco Borsato is de eerste Nederlandse artiest die in de Ziggo Dome optreedt. De zanger staat op 24 juni in de nieuwe concerthal bij de Arena in Amsterdam Zuidoost. Het optreden is de afsluiter van zijn concertreeks Dichtbij on Tour. Dat laat concertorganisatie Mojo woensdag weten.

Naast het concert in de hoofdstad zijn nog een paar andere optredens aan Borsato's tournee toegevoegd. Zo staat Borsato ook in Groningen, Goes en Kerkrade. De kaartverkoop voor de concerten gaat vrijdagochtend van start.

Borsato heeft erg veel zin in de concerten. "Wat geweldig om nog een paar extra data te kunnen toevoegen aan deze toer." Ook de afsluiting in Amsterdam vindt de zanger erg leuk. "Wat een eer om deze intieme Dichtbij-reeks te mogen afsluiten in de gloednieuwe muziektempel."

Tokio in de ban van ontsnapte pinguïn

De Japanse hoofdstad Tokio is al drie dagen in de ban van een ontsnapte pinguïn. Het zwart-witte dier wist via een rots van meer dan een meter hoog uit zijn verblijf in het Sea Life Park te klimmen. Daarna piepte hij door een gat in een hek en maakte zich uit de voeten.

De pinguïn heeft geen naam, maar wel een nummer: 337. Het dier is iets meer dan een jaar oud en het is niet bekend of het een mannetje of een vrouwtje is. "We denken dat hij door zijn jonge leeftijd nog nieuwsgierig is en op zoek naar avontuur", zei de vicedirecteur van het aquarium, Kazuhiro Sakamoto.

Het Sea Life Park had de pinguïn nog niet gemist, totdat er zondag een foto opdook waarop te zien was hoe hij in de baai bij de hoofdstad ronddobberde. Daarop deed het park een oproep aan het publiek om te melden als het dier was gezien. Dat is inmiddels acht keer gebeurd, maar heeft nog niets opgeleverd.

Tokio in de ban van ontsnapte pinguïn
Tokio in de ban van ontsnapte pinguïn (Foto: ANP)

'Kabinet schendt privacy huurders'

Het kabinet heeft de privacy van miljoenen huurders geschonden door hun inkomensgegevens door te spelen aan huisbazen. De huurders hadden daarvan op de hoogte moeten worden gesteld en dat is niet gebeurd, concludeert advocatenkantoor Kennedy van der Laan woensdag in een onderzoek in opdracht van huurdersvereniging Woonbond.

De Woonbond raadt huurders aan bij het College Bescherming Persoonsgegevens te melden dat hun privacy wordt geschonden.

In een wetsvoorstel staat dat verhuurders de inkomensgegevens van hun huurders moeten krijgen. Het kabinet wil scheefwonen tegengaan door huurders met een inkomen van meer dan 43 duizend euro jaarlijks vijf procent extra huurverhoging te geven. Dat kunnen de verhuurders alleen als ze weten hoeveel hun huurders verdienen.

Het wetsvoorstel is nog niet door de Kamer goedgekeurd. Toch zijn de gegevens alvast verstrekt zodat de huurders ver voor de jaarlijkse huurverhoging te horen kunnen krijgen of hun huur wordt verhoogd, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag in de Volkskrant.

Het wetsvoorstel van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) kreeg volgens de krant vorig jaar al veel kritiek van het College Bescherming Persoonsgegevens. Die miste een belangenafweging van de gevolgen van het voorstel voor de persoonlijke levenssfeer van de burger. De privacywaakhond raadde aan het voorstel 'zo niet in te dienen'.

Het CBP heeft volgens de krant al meerdere klachten binnengekregen. Ook de Raad van State zou kritisch zijn omdat er voor huurders met een inkomen van rond de 43 duizend euro geen alternatieven bestaan.

Jacques d'Ancona op de bres voor Musical Awards

Jacques d'Ancona wil dat de Musical Awards dit jaar toch worden uitgereikt. De 74-jarige zegt dat Joop van den Ende het musicalfeestje dit jaar wil betalen. Het Musical Awards Gala kreeg vorig jaar veel kritiek te voorduren, waarna verschillende producenten zich tegen de prijzen keerden.

"De prijzen zouden dit jaar dus helemaal niet worden uitgereikt. Ik kon dat niet verkroppen", zegt d'Ancona, die jarenlang deel uitmaakte van de vakjury van de Musical Awards, tegen De Telegraaf. "Daarmee heb je eigenlijk alleen de artiesten."

D'Ancona en Van den Ende willen de prijzen in mei of juni uitdelen. "We hebben samen de conclusie getrokken dat er geen kentering mag optreden in het toekennen van de John Kraaijkamp Musical Awards. Het mag niet zo zijn dat de awards met deze in juli vorig jaar gestorven toneel- en musicalnestor het graf ingaan."

De Stichting Musical Awards paste de regels twee jaar geleden aan. In plaats van een vakjury, waarin d'Ancona jaren zat, werd een commissie van tweehonderd leden in het leven geroepen. Die commissie, waarin ook musicalsterren zaten, bepaalde de winnaars.

D'Ancona sluit een grote jury voor dit jaar uit. "Een grote jury werkt op korte termijn niet. Het moeten allemaal onafhankelijke mensen zijn, die bovendien de meeste voorstellingen al hebben gezien."

Ook in het aantal categorieën wordt waarschijnlijk gesneden, zo sneuvelt de categorie beste musical. "Anders zou je toch weer een prijs voor beste producent hebben. We willen juist haantjesgedrag voorkomen. Vrede in musicalland moet er komen."

[Upd] Wereldwijde storing Facebook

Facebook is down. De populaire netwerksite is al ruim een half uur uit de lucht, zo niet langer. Het ziet er naar uit dat de DNS niet werkt, waardoor alle pogingen om de website te bereiken op niets uitlopen.

Onlangs werd bekend dat Facebook naar de beurs wil. Er wordt gehoopt een bedrag van 5 miljard dollar te incasseren voor de aandelen. De oorzaak van de storing is niet bekend.

Update 9.00 uur
Het lijkt inmiddels mogelijk om Facebook weer te bereiken. 

Kruys: "Ik respecteer het besluit"

Gert Kruys werd dinsdag de laan uitgestuurd bij FC Volendam. De trainer had zijn ontslag niet zien aankomen.

De 50-jarige coach wist Volendam niet verder te helpen dan de dertiende plaats. Hij had het gevoel dat er meer in had gezeten. "Ik heb zelf het idee dat we de play-offs nog zouden redden", zegt de trainer woensdag in de Telegraaf. "Dat we na de winterstop slecht hebben gevoetbald en weinig punten hebben gehaald, realiseer ik me ook wel. Dat mensen dan ontevreden worden, weet ik ook. Ik respecteer het besluit van het bestuur."

Het moment van ontslag kwam een dag na de remise tegen koploper FC Zwolle. Het bericht kwam hard aan bij de coach. "Omdat ik het niet meer verwachtte", vervolgt Kruys. "Begrijp me goed, ik heb nog steeds een uitstekend contact met voorzitter Henk Kras. Maar ik heb hem zelf aangegeven, dat de trainer - ik dus - eruit moest als die een obstakel vormde. Dat was tot voorkort niet het geval. Omdat we tegen FC Zwolle goed speelden en in de wetenschap dat een aantal geblesseerde spelers snel terugkomt, denk ik dat het lek boven is."

Kruys zoekt niet naar excuses. "Maar het speelt wel mee dat ik eerder al heb aangegeven na dit seizoen niet door te gaan. Het gevoel tussen de spelers en mij was een tijdje wat weg. Waarbij het meespeelt dat ik bij mijn komst met een aantal jongens in de clinch heb gelegen. FC Volendam was destijds net zestiende geworden in de Jupiler League en de omstandigheden waren niet makkelijk. Bovendien kan een trainer er maar elf opstellen en maak je bij de reserves weinig vrienden. Maar uit de meeste telefoontjes die ik na mijn ontslag van mijn spelers kreeg, bleek er nog wel een groot draagvlak om aan te blijven."

Dag van de waarheid voor asielzoekerscentra

Personeel van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) hoort woensdag welke asielzoekerscentra worden gesloten. Dat gebeurt op vier bijeenkomsten in het land. Een woordvoerder van het COA bevestigde een bericht hierover in de Volkskrant.

De sluitingen zijn het gevolg van het teruglopend aantal asielzoekers. In december maakte het COA bekend dat tot augustus volgend jaar 2400 opvangplekken voor asielzoekers verdwijnen. Het sluiten van de centra gaat gepaard met het verlies van een kleine 100 banen.

PvdA-leden kiezen hun leider

Het woord is nu aan de leden van de PvdA. Een week lang kunnen zij via internet en post aangeven wie zij van de 5 kandidaten het liefst zien als nieuwe leider van de PvdA. De uitslag wordt vrijdag 16 maart bekendgemaakt en een dag later tijdens een partijcongres in Rotterdam bekrachtigd.

Alleen PvdA-Kamerleden konden zich melden voor de opvolging van de opgestapte Job Cohen. Achtereenvolgens Martijn van Dam, Diederik Samsom, Ronald Plasterk, Nebahat Albayrak en Lutz Jacobi hebben zich gekandideerd. De Tweede Kamerfractie van de PvdA heeft aangekondigd dat de door de leden aangewezen leider ook haar fractievoorzitter zal zijn.

De kandidaten zijn een aantal keren tijdens bijeenkomsten in het land met elkaar in de debat gegaan. Woensdagavond en vrijdag staan er nog debatten gepland in respectievelijk Eindhoven en Leiden.

Peilingen onder PvdA-kiezers geven aan dat de strijd vooral tussen Plasterk en Samsom gaat.

PvdA-leden kiezen hun leider
PvdA-leden kiezen hun leider (Foto: ANP)

Veel meer wissels kapot dan Schultz meldde

Het winterweer heeft begin vorige maand tot veel meer problemen met wissels geleid dan minister van Verkeer Melanie Schultz (VVD) aan de Kamer meldde. Ze noemde alleen de tientallen storingen die van invloed waren op de aangepaste dienstregeling. Die dienstregeling was echter juist aangepast omdat er honderden storingen waren, schrijft de Volkskrant op basis van een interne evaluatie van de NS.

Bestuurder van FNV-Spoor Roel Berghuis vindt dan ook dat de minister de Kamer op het verkeerde been heeft gezet. "Het lijkt erop dat Schultz Prorail, en daarmee zichzelf, uit de wind probeert te houden", zegt hij in de krant. Schultz is als minister verantwoordelijk voor Prorail. Volgens hem heeft de minister de waarheid geweld aangedaan.

Op 3 februari, toen het treinverkeer in de Randstad na sneeuwbuien vastliep, waren er 23 wisselstoringen die de dienstregeling beïnvloedden, schreef de minister in een Kamerbrief. De dag daarna, toen er landelijk problemen waren, vielen volgens de brief 39 wissels uit.

De NS telde volgens de krant de eerste dag echter 272 'infrastoringen' en de tweede dag 390. Het overgrote deel van deze storingen betreft kapotte wissels. Een woordvoerder van Schultz bevestigt in de krant dat er meer wissels kapot waren dan gemeld.

Sylvie van der Vaart vindt bikinishoots zwaar

Het leven van een model gaat volgens Sylvie van der Vaart niet over rozen. "Een bikinishoot is een serieuze work-out", zegt de 33-jarige presentatrice in haar column in Grazia.

Met haar blote knieën in het zand van een strand op Miami poseerde Sylvie voor een fotoshoot in haar bikini. "Maar intussen zit je in een onmogelijke positie - outch! die steentjes - waarbij je elke spier in je lichaam probeert aan te spannen om een zo flatteus mogelijk plaatje te krijgen."

Humor op de set is voor Sylvie in dergelijke situaties dan ook erg belangrijk. "Vooral ook omdat bikinishoots altijd kwetsbaar blijven, je staat er tenslotte half in je blootje, dus dan moet je je daar natuurlijk ook wel lekker bij voelen."

Het model was 'superblij' met het resultaat en bouwde een feestje in Miami. "Maar uiteindelijk weegt niets op tegen de terugreis naar huis, met een tas vol cadeautjes, om na negen dagen eindelijk weer herenigd te worden met man en kind."

Koningin verricht opening nieuwe kazerne EOD

Koningin Beatrix opent woensdagmiddag in Soesterberg de nieuwe kazerne van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Het is haar eerste optreden sinds haar zoon prins Friso in Oostenrijk werd bedolven onder een lawine.

De koningin verricht de openingshandeling van de Sergeant-majoor Scheickkazerne en onthult een plaquette. De kazerne is vernoemd naar de man die als eerste Nederlandse explosievenopruimer omkwam op bevrijd Nederlands grondgebied. Sergeant-majoor Scheick voerde in 1945 bevel over de sectie die mijnen ruimde in Bergen op Zoom.

De EOD is verantwoordelijk voor de identificatie en ruiming van explosieven. De dienst krijgt ongeveer 2000 meldingen per jaar en heeft dagelijks drie tot vier ploegen paraat staan, zowel in Nederland als in uitzendgebieden. In totaal werken zo'n 220 mensen voor de EOD, onder wie ongeveer 90 explosieven ruimers.

Koningin verricht opening nieuwe kazerne EOD
Koningin verricht opening nieuwe kazerne EOD (Foto: ANP)

Romney wint in Ohio

Mitt Romney heeft de Republikeinse voorverkiezingen voor het presidentschap in Ohio na een nek-aan-nekrace met Rick Santorum gewonnen. In de Verenigde Staten loopt Super Tuesday, de dag waarop in tien staten voorverkiezingen worden gehouden, op zijn eind. Romney heeft tot nu toe overwinningen in vijf staten binnengesleept, Santorum won in drie staten.

Romney won naast Ohio in Virginia, Vermont, Idaho en Massachusetts, waar hij gouverneur is geweest. Santorum won in Oklahoma, Tennessee en North Dakota. Newt Gingrich won in zijn thuisstaat Georgia. Alleen in Alaska is de strijd nog niet beslist.

De voorverkiezing in Ohio wordt als de belangrijkste gezien. De uitslag in de dichtbevolkte staat wordt gezien als een indicator voor de presidentsverkiezingen. Romney haalde 38 procent en Santorum 37 procent.

Aantal aangeboden vaste contracten keldert

Het aantal aangeboden vaste contracten is vorig jaar gekelderd naar tweeduizend. In 2010 werden nog 83.000 vaste contracten aangeboden, schrijft Trouw woensdag op basis van een jaarrapportage van uitkeringsinstantie UWV over de vacaturemarkt.

De kans om bij een vacature een vast contract te krijgen, is zo goed als nihil. Het UWV is volgens de krant verbijsterd. In 2009, het eerste crisisjaar, daalde het aantal aangeboden vaste contracten van 188.000 in 2008 naar 93.000.

Een duidelijke verklaring dat in de eerste crisisjaren nog wel vaste contracten werden aangeboden en nu opeens niet meer is er volgens het UWV niet. "Vermoedelijk heeft het te maken met de aanhoudende onzekerheid die over de markt hangt, maar dat weten we niet zeker", zegt een woordvoerder in de krant.

Werkgevers stappen vooral over op tijdelijke contracten van meer dan een jaar. Dat type contract werd vorig jaar 368.000 keer aangeboden, tegenover 227.000 keer in 2010. In totaal werden vorig jaar ongeveer 650.000 contracten aangeboden. Een daling ten opzichte van het jaar daarvoor, maar de trend zwakt wel af.

In de bouw nam het aantal werknemers met een vast contract met vierduizend af, terwijl er twaalfduizend vacatures voor tijdelijke contracten, uitzendkrachten en zelfstandigen zonder personeel bijkwamen. De overschakeling is over de hele arbeidsmarkt ook terug te zien in de gemiddelde leeftijd. Alleen jongeren onder de 25 jaar zien over het algemeen geen probleem in een tijdelijk contract en alleen in die groep stijgt het aantal aangenomen personen.

Voor moeilijk vervulbare vacatures worden nog wel vaste contracten aangeboden. Dat gebeurt vooral in de transport en de sociaal maatschappelijke sector.


Aantal aangeboden vaste contracten keldert

Schoorel verder in kwalificaties Indian Wells

Tennisser Thomas Schoorel heeft zich dinsdag (lokale tijd) geplaatst voor de tweede ronde van de kwalificaties voor het ATP-toernooi van Indian Wells in de VS. De lange Nederlander was in twee sets te sterk voor de Amerikaan Dennis Novikov: 6-1 en 7-6 (7).

Schoorel, de nummer 125 van de wereld, neemt het in de volgende ronde op tegen de Braziliaan João Souza of de Oekraïner Sergei Boebka.

Schoorel verder in kwalificaties Indian Wells
Schoorel verder in kwalificaties Indian Wells (Foto: ANP)

Krajicek naar hoofdtoernooi Indian Wells

Michaella Krajicek heeft zich dinsdag (lokale tijd) geplaatst voor het hoofdtoernooi van Indian Wells in de VS. De Nederlandse tennisster rekende in de tweede kwalificatieronde in drie sets af met de Luxemburgse Mandy Minella: 6-4, 5-7 en 6-3.

Krajicek had het enorm lastig tegen de nummer 93 van de wereld. Ze leverde in de 2,5 uur durende partij liefst zeven keer haar service in en sloeg 12 dubbele fouten.

Krajicek, 80e op de wereldranglijst, is de laatste weken bezig aan een opmars. Zowel in Acapulco als Memphis haalde ze de kwartfinales van een WTA-toernooi.

Krajicek naar hoofdtoernooi Indian Wells
Krajicek naar hoofdtoernooi Indian Wells (Foto: ANP)

Zynga.com start open bèta

Zynga is met een open bèta gestart voor hun gamesplatform Zynga.com. Hierdoor hebben spelers de mogelijkheid om de bekende spellen te spelen buiten Facebook om. De dienst heeft nu al anderhalf miljoen geregistreerde gebruikers, ondanks dat er nog maar vijf spellen beschikbaar zijn.

Op dit moment biedt Zynga.com de spellen CastleVille, CityVille, Hidden Chronicles, Words with Friends en Zynga Poker aan. Alle vooruitgang die geboekt is in de Facebook-versies wordt meegenomen naar het nieuwe platform en andersom.

Zynga gaat geleidelijk steeds meer features en content vrijgeven op de website. Op dit moment kunnen mensen een profiel aanmaken, chatten en nieuwe vrienden maken. Dit laatste is, zoals bij elk Zynga-spel, van belang om vooruitgang te boeken in de spellen. De Zfriends die je op Zynga.com maakt worden overigens niet toegevoegd aan je Facebook-profiel.

Unit 13 krijgt een launchtrailer

Zipper Interactive heeft een launchtrailer uitgebracht voor hun schietspel Unit 13. In de video krijgen we naast gameplaybeelden ook een aantal van de speciale features van het spel te zien die speciaal voor PlayStation Vita zijn ontwikkeld.

In Unit 13 krijg je dagelijkse missieuitdagingen, sociale updates over hoe je vrienden het doen en je kunt zelfs nieuwe content vrijspelen voor je vrienden als jij het goed doet. Het hoofdspel heeft 36 missies en negen 'high value target battles'. Het spel beschikt ook over een tweespeler co-op via WiFi.

Unit 13 komt 9 maart uit op PlayStation Vita.

Keihard draaien in Fez-trailer

Gameontwikkelaar Polytron heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor Fez. In de video laten zij een aantal van de levels zien uit het spel en hoe deze kunnen veranderen als je het speelveld draait. De video is niet voor mensen met een zwakke maag, want Polytron weet de snelheid er goed in te houden.

Fez is een puzzelspel waarin je een weg naar boven moet zien te vinden. Door het beeld te draaien komen nieuwe mogelijkheden tevoorschijn om door het level heen te komen.

Fez is na jaren van ontwikkeling aangemeld voor een leeftijdsclassificatie en wordt ergens dit jaar verwacht via Xbox Live Arcade.

SimCity is terug van weggeweest

EA heeft tijdens Game Changers @ GDC aangekondigd dat er in 2013 een nieuwe SimCity verschijnt. SimCity voor de pc is een nieuw deel in de reeks, dat momenteel wordt ontwikkeld door Maxis Emeryville.

De nieuwe SimCity biedt de simulatiekenmerken waar de reeks al meer dan twintig jaar bekend om staat, maar is tegelijkertijd toegankelijker door een nieuwe user interface en met een multiplayerspeltype waarin je met gamers van over de hele wereld steden bouwt. Het spel daagt de gamers uit om hun eigen steden te besturen en samen met vrienden een wereld te creëren. Je keuzes hebben langdurige gevolgen die tot buiten de stadsgrenzen strekken, want samen los je internationale problemen op, zoals de klimaatverandering, de zoektocht naar duurzame grondstoffen en natuurrampen. Hierdoor verdien je trofeeën om in je stad te plaatsen. Jij beslist met je medespelers of je met of tegen elkaar werkt om de toekomst van de aarde te bepalen, met alle gevolgen van dien. Als jij veel vervuiling veroorzaakt naast een buurstad worden de Sims van die stad ziek, maar je kunt ook brandweer naar een grote brand in een nabijgelegen stad sturen.

De simulatiegame draait op Maxis' eigen GlassBox Engine. Alles wat je ziet in de wereld wordt nagebootst: de Sims hebben banen die ze kunnen verliezen, kopen huizen, worden rijk of slokken elke cent uit het sociale potje op. In het spel bouw je steden waarin elke keuze echte gevolgen heeft voor het karakter van je stad, de staat van je regio en voor de andere spelers in de online spelwereld. Je beslissingen hebben visuele, maar ook functionele gevolgen voor je unieke stad.

"We zijn de miljoenen fans dankbaar, want zij hebben er mede voor gezorgd dat SimCity synoniem is met het stadsimulatorgenre. Deze gamereeks is zeer belangrijk voor Maxis en we kunnen dan ook niet wachten om de nieuwe versie te introduceren voor een nieuwe generatie gamers", aldus Lucy Bradshaw, senior vicepresident van EA's Maxis Label. "Dankzij onze eigen GlassBox Engine heb je in SimCity voor de pc al het gereedschap dat je nodig hebt voor de meest uitgebreide simulatiegame van zijn soort. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat de ervaring net zo leuk en makkelijk speelt als de eerdere spellen - ongeacht het platform."

SimCity wordt naar verwachting in 2013 voor de pc uitgebracht. 

Keanu vindt Script Bill & Ted 3 'af en goed'

Het scenario voor een derde film over de twee tijdreizende vrienden Bill en Ted is af. Dat heeft Keanu Reeves, die Ted Logan speelde, gezegd tegen de Britse krant The Independent. "We hebben een script, en het is nog goed ook. We kijken nu wat we er mee gaan doen."

Ook Alex Winter, die Bill S. Preston speelde, is enthousiast. "Script af? Check. Vinden we het leuk? Check. Groen licht? Daar werken we aan!", twitterde hij maandag.

In de derde film moeten Bill en Ted wederom de wereld redden. "Wij keren weer met z'n tweeën terug om onze personages te spelen", zegt de 47-jarige Reeves. "Dat is al lachen op voorhand, want we zijn inmiddels bijna 50."

De avonturen van de continu blowende rockers Bill en Ted waren voor het eerst te zien in Bill & Ted's Excellent Adventure uit 1989. Hierin weten de twee vrienden de hand te leggen op een tijdmachine waarmee ze heel handig onderzoek kunnen doen voor hun spreekbeurt bij geschiedenis.

Twee jaar later keerden de tieners terug in Bill & Ted's Bogus Journey waarin ze worden vermoord door hun robotachtige evenbeelden en in de hel belanden. Om weer terug te kunnen keren naar hun levende bestaan moeten ze niet alleen de robots maar ook Magere Hein verslaan.

In 1990 verscheen op tv ook een animatieserie waarin de twee acteurs de stemmen van hun personages inspraken. Twee jaar later verscheen zelfs een tv-serie met echte acteurs gebaseerd op de films, maar zonder enige van de originele castleden.


Keanu vindt Script Bill & Ted 3 'af en goed' (Foto: Novum)

Games minder slecht voor je dan gedacht

Iedere gamer heeft er ongetwijfeld wel eens last van gehad: vooroordelen. Games zijn slecht voor je, verpesten je hersenen, je zou je vrienden verliezen en natuurlijk nooit van de kans op voorplanting mogen genieten. Uit onderzoek blijkt niets minder waar, games zouden zelfs goed kunnen zijn.

Onderzoekers van de Simon Frasier University hebben 150.000 spelers van Starcraft II onderzocht en ontdekt dat spelen van Starcraft II het vermogen om te multi-tasken versterkt. Ook zou het opnemen van informatie een gamer makkelijker vergaan.

"People who play action video games seem to make decisions faster than others without sacrificing accuracy, and practiced gamers are able to pay attention to more things at once without getting confused", aldus Robert Lee Hutz van de Wall Street Post die een filmpje maakte over het onderzoek. Hutz eindigt echter met de resultaten van een ander onderzoek, van de Indiana University, daaruit bleek dat het spelen van actie-spellen na een week tijd al negatieve effecten heeft op het controleren van emoties.

Woody Allen gaat gigolo business in

Het is meer dan tien jaar geleden dat Woody Allen voor het laatst als acteur te zien was in een film die niet door hemzelf geregisseerd wordt. De Oscarwinnaar gaat een rol spelen in de film Fading Gigolo, geschreven en geregisseerd door John Torturro. 

Sofia Vergara (Modern Family) is nog in onderhandeling voor een bijrol in de film. Ook Sharon Stone zal in één van de hoofdrollen te zien zijn. Fading Gigolo wordt geproduceerd door Jeffrey Kusama-Hinte (The Kids Are All Right). Woody Allen won een Oscar voor zijn script voor Midnight In Paris.

Torturro en Allen spelen twee vrienden die vanwege financiële problemen besluiten om als gigolo te gaan werken. Ze trekken daarbij al snel de aandacht van de Joodse gemeenschap waarin de twee mannen leven. Het tweetal gaat werken onder de schuilnamen Virgil en Bongo, waarbij Allen als pooier flink verdient aan Torturro's karakter totdat hij verliefd wordt op een oude Joodse weduwe. Wie de rol van de weduwe gaat spelen is nog onbekend.

Stone speelt Allen's dermatoloog (huidarts) die Torturro inhuurt om met haar de koffer in te duiken. Vergara speelt een rijke vrouw die uitgekeken is op haar huwelijk en interesse heeft voor een triootje met Torturro en Stone. Opnames voor de film zullen aanvangen in april.

De laatste keer dat we Allen in een door iemand anders geregisseerde film zagen was in 2000 in Alfonso Arau's komedie Picking Up the Pieces. Daarnaast had de acteur een cameo in de film Company Men van Peter Askin en Douglas McGrath. In die laatste film was John Torturro ook te zien. Woody Allen is ook te zien in zijn eigen nieuwe film, Nero Fiddled, die in juni zal uitkomen. Torturro schreef, regisseerde en produceerde eerder de musical Romance & Cigarettes en de documentaire Passione over de muzikale wortelen en invloeden van de stad Napels in Italië. In 1986 was de acteur als schrijver te zien in Allens film Hannah And Her Sisters.

Fading Gigolo draait vanaf 2013 in de bioscoop.

Nieuwe 'Scroll of Resurrection' op komst voor WoW

Blizzard heeft geregeld een actie genaamd 'Scroll of Resurrection', hiermee kunnen gestopte speler weer worden uitgenodigd door een betalende speler om weer World of Warcraft te spelen. Beide spelers krijgen daarbij een aantal extraatjes om weer op gang te komen.

Binnenkort kunnen gestopte spelers, die toch weer een kriebel voelen om nog even een aantal maanden te gaan raiden of te PvP'en tot Mists of Pandaria uitkomt, weer profiteren van een nieuwe 'Scroll of Resurrection'. Wanneer dit precies zal zijn is nog onbekend, maar ditmaal zijn de extraatjes wel erg aanlokkelijk;

Voor de betalende speler:
- Eén gratis Spectral Gryphon voor een Alliance-karakter of één gratis Spectral Wyvern voor een Horde-karakter.

Voor de gestopte speler:
- Een boost voor één karakter tot level 80.
- Een gratis upgrade naar Cataclysm, ongeacht de gekochte uitbreidingspakketen die al aangeschaft waren.
- Een gratis karakter-transfer naar een andere server.
- Zeven gratis speeldagen.

Uiteraard zitten er een paar addertjes onder het gras, deze kunnen allemaal op de website van Blizzard gevonden worden.

Terra Nova niet verder op Fox

De hitserie Terra Nova bij Fox is officieel gestopt. Na veel speculaties, aangezien de serie al niet zeker was van een volgend seizoen, is het hoge woord er nu dan toch uit.

Er is echter nog hoop voor de serie, aangezien 20th Century op zoek is naar een andere zender om Terra Nova uit te zenden. Er is een redelijke kans dat de serie door een andere zender zal worden opgepakt, aangezien het qua kijkers potentie had.

Daarom is het vreemd dat Fox de serie laat vallen. Terra Nova had zo'n 7,5 miljoen kijkers per aflevering en kende een sterke finale aan het einde van het eerste seizoen. Terra Nova stond op de maandagavond geprogrammeerd, een avond waarop de zender al een aantal kijkcijferkannonen had moeten inleveren.

De reden dat Terra Nova dan toch niet verder gaat bij Fox, is waarschijnlijk omdat de mensen hogerop bij Fox de serie niet erg mochten. Er is verder geen verklaring waarom de serie toch weg gaat.

Het is dus hopen voor de Terra Nova-fans dat de serie een nieuw netwerk vindt.

terra nova
Terra Nova in ieder geval niet terug op Fox

Nieuwe trailer voor The Cabin In The Woods

Er is een nieuwe trailer verschenen voor de film The Cabin In The Woods. In de film van Drew Goddard gaan vijf vrienden een paar dagen naar een afgelegen hut in de bossen. Ze krijgen echter meer te beleven dan ze verwacht hadden.

Het verhaal van The Cabin In The Woods is geschreven door Joss Whedon, die we ook kennen als de schrijver van Cloverfield en tv-series als Lost en Alias. In de film zien we een cast met onder meer Kristen Connolly, Chris Hemsworth, Anna Hutchison, Fran Kranz, Jesse Williams, Richard Jenkins en Bradley Whitford in de belangrijkste rollen.

The Cabin In The Woods draait vanaf 26 april in de Nederlandse bioscopen.


De tweede trailer voor The Cabin In The Woods.

Geen enkel kind maakt Citotoets foutloos

Geen enkele basisschoolleerling uit groep 8 wist de Citotoets dit jaar foutloos door te komen. Drie kinderen maakten één fout. Dat heeft toetsinstituut Cito woensdag bekendgemaakt. Vorig jaar maakten drie scholieren geen enkele fout.

In totaal 4349 kinderen haalden de hoogste score van 550. Deze leerlingen maakten vijftien of minder fouten in de tweehonderd opgaven op het gebied van taal, rekenen en studievaardigheden. De gemiddelde score was 536, tegenover 535,5 vorig jaar en 535,4 het jaar daarvoor.

De adviezen op basis van de toets laten volgens Cito eenzelfde beeld zien als voorgaande jaren. Ongeveer evenveel leerlingen hebben een advies voor vwo, havo of een van de leerwegen van het vmbo gekregen. Wel zijn er de laatste twee jaar aanwijzingen dat de prestaties op de onderdelen taal en rekenen licht stijgen, meldt het toetsinstituut.

Jongens hebben net als voorgaande jaren iets hogere scores behaald dan meisjes. Meisjes deden het net als in 2011 beter op het onderdeel taal en jongens beter op de onderdelen rekenen en studievaardigheden. Vroege leerlingen scoren op alle onderdelen hoger dan de overige kinderen.

De Citotoets moet helpen bij het maken van de keuze voor een passend brugklastype. Op basis van de toets wordt een advies gegeven, dat naast het advies van de basisschool kan worden gelegd.

Ongeveer vijftien procent van de scholen kiest overigens al jaren niet voor de Citotoets, mede omdat na het afnemen van de toets in februari de aandacht voor taal en rekenen zou verslappen. Onlangs werd besloten dat alle leerlingen van groep 8 in het reguliere basisonderwijs in april 2013 voor het eerst de verplichte eindtoets voor taal en rekenen maken. Daarmee moet worden voorkomen dat de aandacht hiervoor te vroeg in het schooljaar wegebt.

Tefaf toont werken van Rembrandt en Da Vinci

De internationale kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht zal tijdens de editie van dit jaar tekeningen van grote meesters als Leonardo da Vinci, Rembrandt van Rijn en Peter Paul Rubens tonen. Dat heeft de organisatie dinsdagavond bekendgemaakt.

De geëxposeerde werken zijn geen schilderijen, maar schetsen of studies waarin de kunstenaar iets wilde proberen. Zij zijn geselecteerd rond het centrale thema 'studying on paper'.

Het evenement, dat dit jaar haar 25e editie heeft, wordt van 16 tot en met 25 maart gehouden in het MECC in Maastricht.

Dodental Congo-Brazzaville naar 236

Het dodental als gevolg van een reeks explosies in een munitiedepot in de hoofdstad van Congo-Brazzaville is opgelopen tot zeker 236. Daarnaast liggen er nog 1340 gewonden in ziekenhuizen. Dat hebben de autoriteiten in Congo-Brazzaville dinsdag gezegd.

Volgens een anonieme bron liggen er nog eens zeventig lijken in het mortuarium van het militaire ziekenhuis in de hoofdstad Brazzaville. Deze zouden nog niet zijn meegenomen in het officiële dodental. Het hoofd van het lijkenhuis in Brazzaville zei dat er geen plek meer is en dat de medewerkers zijn begonnen met het opstapelen van de lijken. Het mortuarium heeft plaats voor 126 lijken.

Brandweerlieden kregen de brand in het depot dinsdagochtend onder controle. Ze wisten te voorkomen dat het vuur oversloeg naar een tweede munitiedepot, dat op nog geen honderd meter afstand van het getroffen depot staat. In het tweede depot wordt nog zwaardere munitie opgeslagen dan in het eerste depot.

Het was dinsdag nog steeds onduidelijk of reddingswerkzaamheden van start konden gaan. Er zouden plannen zijn om de munitie in het tweede depot op gecontroleerde wijze tot ontploffing te brengen. Dat zou betekenen dat de reddingswerkzaamheden moeten worden uitgesteld. De vrees bestaat dat niet-geëxplodeerde munitie door de ontploffingen kilometers verderop terecht is gekomen.

De eerste beelden van het rampgebied, dat tot verboden terrein is verklaard, werden dinsdagochtend op de staatstelevisie uitgezonden. Alle gebouwen in een straal van vijfhonderd meter zijn door de explosies met de grond gelijk gemaakt. Onder de getroffen gebouwen waren onder meer drie scholen en twee kerken.

Medische hulpverleners uit onder meer Frankrijk, Italië, Marokko en Congo zijn maandag en dinsdag aangekomen. Marokko heeft militaire artsen en een veldhospitaal gestuurd en namens Frankrijk zijn artsen van Artsen Zonder Grenzen naar Congo-Brazzaville afgereisd. Er is echter nog steeds dringend behoefte aan psychologen, aldus de autoriteiten.

Het Rode Kruis heeft vier vluchtelingenkampen opgezet in kerken, die plaats bieden aan zo'n drieduizend mensen. "Naar schatting zijn duizenden mensen hun huizen kwijt geraakt en ontheemd geraakt", aldus een verklaring van de Amerikaanse ambassade. Ambassadeurs uit diverse landen en een aantal non-gouvernementele organisaties hebben besproken hoe de hulp het beste kan worden geleverd.


Dodental Congo-Brazzaville naar 236 (Foto: Novum)

Havok ook naar Wii U

Havok en Nintendo hebben een akkoord bereikt waarmee het de Havok Physics- en Havok Animation-technologieën gebruikt kunnen worden op Wii U, de nieuwe console van Nintendo.

“We are very excited to be at the forefront of the new platform,” aldus David Coghlan, Managing Director bij Havok. “We are honored to be providing Havok technology to Wii U developers in order to create great games in all genres. Gamers around the world expect high-fidelity realism and want to immerse themselves into new gaming experiences. This license agreement will give game developers everywhere easy access to Havok’s industry-leading technology. We are sure this license agreement will result in the creation of great interactive experiences for consumers on the Wii U platform!”

Havok is één van de meest gebruikte grafische technieken in consoles en wordt gebruikt in tal van games. Onder andere Uncharted, Skyrim en Assassin's Creed gebruiken Havok.

'Tila Tequila deed meerdere zelfmoordpogingen'

Tila Tequila heeft de afgelopen week meerdere keren een zelfmoordpoging gedaan. Verschillende Amerikaanse media berichtten eerder dat de MTV-ster wegens 'gezondheidsproblemen' in het ziekenhuis is beland.

Tila Nguyen, zoals de realityster echt heet, werd woensdag in haar huis gevonden en raakte meerdere keren buiten bewustzijn. Haar huisgenoot vertelde de politie dat het ging om een zelfmoordpoging, weet de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Volgens haar huisgenoot was het niet de eerste poging van de 30-jarige om zichzelf van het leven te beroven.

Tila werd bij het grote publiek bekend door de realityshow A Shot at Love with Tila Tequila. Ze maakte drie jaar geleden bekend dat ze verloofd was met Casey Johnson. Enkele maanden na hun verloving overleed Johnson aan de gevolgen van diabetes. Tila, die meerdere pogingen deed om door te breken als zangeres, werd eerder behandeld voor psychische problemen.

Brand in Dom van Wenen

In de Dom van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen heeft dinsdagavond een grote brand gewoed. Het vuur brak uit op circa 10 meter hoogte en zorgde voor dikke rookwolken. De brandweer rukte met 70 man en 22 wagens uit om het monumentale gebouw te redden.

Binnen de kerk werd overdrukapparatuur aangezet waardoor de rook naar buiten trok en binnen geen kunst beschadigde. Het vuur was vrij snel onder onder controle, maar heeft wel het dak beschadigd. Brandstichting wordt niet uitgesloten, meldden media.

Actrice Rose Freeman overleden

Rose Freeman, als actrice beter bekend onder de naam Joan Taylor, is afgelopen zondag in Santa Monica overleden. De actrice was getrouwd met Leonard Freeman, de bedenker van de populaire tv-serie Hawaii Five-O.

Freeman begon haar loopbaan op het toneel waar ze in het Pasadena Playhouse Leonard tegen het lijf loopt die bezig is met zijn stuk Here Comes Mr. Jordan. Onder de naam Joan Taylor is de actrice te zien in sciencefiction klassiekers als Earth vs. the Flying Saucers en 20 Million Miles to Earth. Ook is ze te aanschouwen in westerns als Rose Marie, Apache Woman en War Paint.

War Drums

Ze was ook bekend door haar rol van Milly Scott in de western serie The Rifleman, samen met onder meer Chuck Connors en Johnny Crawford. Er zouden vele gastrollen in andere series volgen. Na de dood van haar man Leonard in 1974 kreeg Rose het beheer over de serie Hawaii Five-O; de originele serie liep van 1968 tot en met 1980, gevolgd door de remake van de serie in 2010 door CBS.

Naast actrice was Freeman ook schrijver. Zo schreef ze het scenario voor een aflevering van de serie Family in 1979 en werd in 1983 haar boek An Invasion Of Privacy tot een tv-film verwerkt. Freeman schreef ook mee aan het script voor de romantische komedie Fools Rush In en de tv-film Heart of a Stranger in 2002.

Rose Marie Emma wordt in Lake Forest, Illanois geboren als de dochter van Amelia Berky. Berky was een muziektheater ster in de jaren twintig van de vorige eeuw. Haar vader was uitbater van een bioscoop. Nadat ze is afgestudeerd vertrekt ze naar Los Angèles waar ze op 18-jarige leeftijd een actrice wordt.

Freeman wordt overleefd door haar drie dochters, twee broers en zes kleinkinderen.

Apache Woman

 

3DS verkoopt twee keer zo veel als DS in USA

Nintendo heeft bekendgemaakt dat het aantal verkochte 3DS-handhelds in Amerika inmiddels op meer dan 4,5 miljoen staat. Het apparaat verscheen op 27 maart 2011 in de Amerikaanse winkels en doet het grofweg twee keer zo goed als zijn voorganger.

In onderstaande tabel kun je de verschillen tussen beide handhelds zien.


3DS DS
Releasedatum 27-03-2011 21-11-2004
Aantal in 12 maanden 4,5 miljoen 2,3 miljoen
Aantal titels in 12 maanden 100+ 58
Verkochte games +/- 9 miljoen +/- 5 miljoen
Totale opbrengst $ 1,2 miljard $ 540 miljoen

Epic Mickey 2-aankondiging op 27 maart

De game is officieel nog niet aangekondigd, maar het is zo goed als zeker dat dit 27 maart zal gaan veranderen. Volgens de Franse website Nintendo Master gaat Warren Spector op die dag een 'epic' iets aankondigen. Spector was de man achter Epic Mickey voor Wii.

Begin januari doken de eerste geruchten omtrent Epic Mickey 2 op toen Disney in een nieuwsbrief vroeg welke boxart we het mooist vonden. Epic Mickey zal naar alle waarschijnlijk eind dit jaar verschijnen voor Wii (U?), PS3 en Xbox 360.

mickey

Sarkozy: te veel buitenlanders in Frankrijk

"Wij hebben te veel buitenlanders op ons grondgebied." Dit heeft de president van Frankrijk, Nicolas Sarkozy, dinsdagavond gezegd tijdens een debat op de tv-zender France 2. "Ons integratiesysteem dreigt verstopt te raken. We moeten het aantal mensen dat we opnemen halveren om ze onder goede voorwaarden te kunnen opnemen."

Sarkozy hoopt aanstaand voorjaar herkozen te worden. Hij dreigt bij de gang naar de stembus stemmen te verliezen aan Marine Le Pen van de anti-immigratiepartij Front National.

Sarkozy zei dinsdag dat buitenlanders pas voor bijstand in aanmerking moeten komen als zij 10 jaar in Frankrijk hebben gewoond en 5 jaar hebben gewerkt.

Sarkozy: te veel buitenlanders in Frankrijk
Sarkozy: te veel buitenlanders in Frankrijk (Foto: ANP)

SNES-emulatie eindelijk 100%

Twintig jaar nadat de Super Nintendo op de markt verscheen is het eindelijk mogelijk om alle officieel verschenen games via emulatie op je pc te spelen. Hayazashi Nidan Morita Shougi 2 was de laatste game die getackeld moest worden.

Het bijzondere aan de game is een aparte chip die op de cartridge stond en gebruikt werd om de AI te verbeteren. Deze chip, genaamd ST-0018, komt van NEC en draaide op 21 MHz.

snes
Hayazashi Nidan Morita Shougi 2

Doden bij aanslag op dorp Nigeria

Bij een aanval op een aantal dorpjes in Midden-Nigeria zijn zondag zestien doden gevallen. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt. Islamitische herders uit het noorden van het land vielen de overwegend christelijke dorpen in de deelstaat Benue aan.

Volgens een politiewoordvoerder brandden de herders, die behoren tot de Hausa Fulani, dorpen plat waar de christelijke Tiv wonen. De Tiv en de Hausa Fulani zijn al lange tijd in een strijd over grond verwikkeld. De strijd heeft er toe geleid dat zo'n vijfduizend mensen ontheemd zijn geraakt.

Megan Fox is klaar voor kinderen

Megan Fox is er klaar voor om moeder te worden. "Natuurlijk wil ik kinderen", zegt de 25-jarige actrice. "Het gebeurt als het lot dat bepaalt."

Fox heeft al jaren een kinderwens. "Ik ben altijd dol geweest op kinderen", zegt Fox tegen het Amerikaanse tijdschrift People. "Ik was een goede oppas en was altijd gek op baby's. Ik kan me goed met kinderen identificeren."

De actrice heeft al kunnen oefenen, ze is stiefmoeder van de 9-jarige Kassius, de zoon van haar man Brian Austin Green uit een eerdere relatie. "Ze is al in zijn leven sinds hij 2 jaar oud is", vertelt Green. "Ze is geweldig."

[FA Cup] Chelsea bekert verder bij debuut Di Matteo

Roberto Di Matteo heeft dinsdagavond een geslaagd debuut gemaakt als trainer van Chelsea. Onder leiding van de 41-jarige Italiaan, die tot het einde van het seizoen de ontslagen André Villas-Boas vervangt, werd de kwartfinale van de FA Cup bereikt. Op bezoek bij Birmingham City werd de replay van de vierde ronde met 2-0 gewonnen door treffers van Juan Mata en Raul Meireles.

In de eerste helft viel er nagenoeg niets te beleven. Dat veranderde na rust. Mata maakte al snel 0-1, nadat de bal in de scrimmage voor zijn voeten belandde. Even later schoot Meireles op fraaie wijze de tweede treffer binnen. Daarna miste Mata nog een strafschop en liet ook Daniel Sturridge een grote kans onbenut om de score verder op te voeren.

Bij de laatste acht neemt Chelsea het thuis op tegen Leicester City, net als Birmingham een ploeg uit het Championship.


Chelsea bekert verder bij debuut Di Matteo (Foto: Novum)

Virtua Tennis 4: World Tour Edition

Virtua Tennis 4: World Tour Edition doet absoluut niet onder voor de console-versies. Het spel zelf is nog altijd zeer vermakelijk, al is het al lang niet meer origineel. Deze game is net als Federer tegenwoordig; vaak briljant, maar aan het eind maakt het iets te veel 'unforced errors'.

http://i.fokzine.net/upload/12/02/120220_252333_leader_1202_virtuatennis4.jpg?rand=306740243


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.