Pinverwerker Equens wil verbod staking

Betalingsverwerker Equens probeert via een kort geding bij de rechtbank in Utrecht een dreigende staking te voorkomen. FNV Bondgenoten kondigde de acties die mogelijk gevolg hebben voor het pinverkeer dinsdag aan.

Een ultimatum van de vakbond aan Equens liep woensdag om 16.00 uur af. De werknemers eisen onder meer een loonsverhoging van twee procent en meer flexibel werken. Equens gaat niet verder dan 1,75 procent en wil daarnaast een seniorenregeling afschaffen.

FNV Bondgenoten waarschuwde dinsdag dat een eventuele staking van Equens-personeel gevolgen kan hebben voor het pinverkeer. Storingen aan het systeem zullen tijdens de staking namelijk niet worden opgelost.

Equens is volgens een woordvoerder niet tegen acties. "Maar het betalingsverkeer mag niet in het gedrang komen."

De vakbond is verbolgen over de rechtszaak. Volgens de bond wil Equens het actierecht van zijn werknemers ondermijnen. "De werknemers zijn er niet op uit om het betalingsverkeer stil te leggen, daar hebben ze een te groot verantwoordelijkheidsgevoel voor", stelt bestuurder van de bond Ralph Smeets. "Ze willen dat hun werkgever luistert, ze werken hard en hebben recht op een goede cao."

De rechtbank doet donderdag uitspraak.


Pinverwerker Equens wil verbod staking (Foto: Novum)