Duitse winkel verandert naam na woedende reacties

Het Duitse kledingmerk Thor Steinar, populair onder neonazi's, heeft woensdag na grote publieke verontwaardiging besloten de naam van een van zijn winkels te wijzigen. De reden is dat de naam van de winkel, Brevik, te veel gelijkenis vertoont met die van de extreemrechtse massamoordenaar Anders Behring Breivik. Hij heeft bekend vorig jaar in Noorwegen 77 mensen te hebben vermoord.

Thor Steinar-woordvoerder Rainer Schmidt zei woensdag dat alle winkels van het bedrijf vernoemd zijn naar Noorse steden. De 'verschrikkelijke associatie' met Breivik was het kledingmerk echter ontgaan toen de winkel Brevik werd genoemd, een plaats in het zuiden van Noorwegen. Dat voor Brevik is gekozen terwijl vele duizenden Noorse plaatsnamen mogelijk waren noemde Schmidt een geval van 'onachtzaamheid'. Moederbedrijf Mediatex heeft excuses aangeboden en 'zich gedistantieerd van geweldsdaden of extremisme vanuit welke overtuiging dan ook'.

De naam van de winkel in het Duitse Chemnitz leidde tot veel ophef onder winkeliers, lokale politici en de bevolking. SPD-politica Hanka Kliese uit Chemnitz noemde de verklaring van Thor Steinar een leugen. "De naam is bewust gekozen en moest bewust geassocieerd worden met Breivik. Dat is werkelijk schokkend en laat de ware aard van het bedrijf zien", aldus Kliese. "Achter het bedrijf zit een ideologie die geweld verheerlijkt en mensen veracht. Een dergelijke winkel willen we hier niet hebben, hoe die ook heet."

Ondertussen is de controverse ook in Noorwegen doorgedrongen. Noorse kranten hebben over de omstreden naam van de winkel geschreven. De keuze voor Brevik wordt door veel Noren gezien als 'ongelukkig en harteloos', maar juridisch kan er niets tegen het moederbedrijf Mediatex worden gedaan. Al jaren wordt geklaagd over het gebruik van de Noorse vlag op de kleding van Thor Steinar. Ook is er verzet tegen het gebruik van Noorse plaatsnamen voor de winkels. "We kunnen slechts voor de vorm protest aantekenen, maar het bedrijf beantwoordt onze brieven niet", aldus Anne-Kirsti Karlsen van de Noorse ambassade.

Ook de handen van de gemeente Chemnitz zijn gebonden, maar volgens een woordvoerster ziet de stad de winkel liever zo snel mogelijk verdwijnen uit de stad. Er is inmiddels contact gezocht met de eigenaar van het pand waar de winkel in gevestigd is. "De eerste signalen zijn positief. De eigenaar is net als wij niet blij met de winkel", aldus de woordvoerster. De hoop is dat de winkel binnenkort uit de stad verdwijnt.