CDA pleit voor parlementaire enquête corporaties

Het CDA wil een parlementaire enquête naar het functioneren van woningcorporaties. De problemen bij Vestia zijn de druppel die de emmer doet overlopen, laat de regeringspartij woensdag weten.

"De afgelopen jaren stapelen incidenten bij woningcorporaties zich op met één constante: een gebrek aan toezicht", stelt de partij. Aangezien het vooral de huurders zijn die de 'klappen' moeten opvangen van het 'falend beleid' van de bestuurders en toezichthouders is het van belang dat het parlement een grondig onderzoek doet naar het stelsel.

De regeringspartij bepleit onderzoek naar het systeem van corporaties, het beheer, het interne toezicht en de positie van huurders. Ook de rol van banken, toezichthouders en gemeenten moet worden bekeken.

Kamerlid Bas Jan van Bochove wil weten hoe de problemen in de sector zo groot hebben kunnen worden. "Welke lessen moeten we als Tweede Kamer trekken, om het toezicht stevig te verbeteren, zodat verspilling van maatschappelijk gebonden kapitaal niet meer kan gebeuren?"

Vestia kwam in grote financiële problemen door de handel in beleggingsproducten waarmee de Rotterdamse woningcorporatie zich wilde indekken tegen hoge rente. Behalve Vestia dreigen nog eens 24 corporaties in gevaarlijk vaarwater te komen als gevolg van hun belegginsportefeuille.

Een parlementaire enquête is het zwaarste middel dat de Tweede Kamer kan inzetten. Getuigen worden onder ede gehoord. Eind vorig jaar werd voor het laatst een parlementaire enquête gehouden, naar de aanpak van de kredietcrisis.