AOb gaat door met acties rond passend onderwijs

Als de Tweede Kamer het wetsvoorstel over passend onderwijs aanneemt, volgen nieuwe acties wanneer de Eerste Kamer zich erover buigt. Daarvoor waarschuwt voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (Aob) Walter Dresscher woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dinsdag staakten meer dan vijftigduizend mensen uit het onderwijs tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs. Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil driehonderd miljoen euro bezuinigen.

De bonden vrezen dat personeel massaal op straat wordt gezet. Ook zou de werkdruk hoger worden en de kwaliteit van het onderwijs achteruithollen door de ingreep. Zo zouden de klassen in het speciaal onderwijs groter worden.

Het debat over het passend onderwijs gaat donderdag verder. Van Bijsterveldt gaf dinsdag al aan te weten dat de bezuinigingen 'pijnlijk' zijn. "De zorg begrijp ik en ik begrijp ook dat bezuinigen pijn doet." De bewindsvrouw zegde toe de komende tijd 'heel goed de vinger aan de pols te houden'. Indien nodig zal ze ingrijpen.

Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV negeren volgens Dresscher het protest. "Het wordt weggezet als hysterische vakbondspropaganda met als ondertoon dat de bezuinigingen wel meevallen."

Wie de bezuinigingen op passend onderwijs wil bagatelliseren staat volgens Dresscher 'met de rug naar het onderwijs'. De AOb-voorzitter doet in zijn brief een laatste 'klemmend' beroep op de Tweede Kamer om 'deze schadelijke bezuiniging' in te trekken. "Zo niet, dan zullen wij samen met de andere onderwijsbonden rondom de Eerste Kamerbehandeling nieuwe acties organiseren."