'Helft Amsterdamse politiebureaus weg'

Bijna de helft van de Amsterdamse politiebureaus gaat dicht wanneer de nationale politie wordt ingevoerd. Dat zegt voorzitter van de Amsterdamse Politie Vakorganisatie Ronald Pronk woensdag in het Parool. Hij vreest dat de veiligheid van burgers en agenten achteruitgaat.

Volgens Pronk worden vijftien van de 32 wijkbureaus gesloten. Welke dat zijn, is nog niet bekend. "Maar het is duidelijk dat we minder bereikbaar worden voor de burger", zegt hij. Het aantal buurtregisseurs neemt niet af.

Een woordvoerder van de korpsleiding zegt in de krant dat de reorganisatie nog niet vaststaat. ''Waarschijnlijk worden wijkteams samengevoegd, maar het is niet de bedoeling dat onze operationele sterkte wordt beperkt. We gaan efficiënter en slimmer werken", aldus de zegsvrouw.

De nationale politie moet nog dit jaar een feit zijn. Eigenlijk had ze er per 1 januari al moeten zijn, maar dat werd niet gehaald. De Eerste Kamer moet zich nog over de politiewet buigen. De Tweede Kamer ging in december unaniem akkoord met het plan.

De wet houdt in dat de huidige 26 politiekorpsen verdwijnen. Ze gaan op in een nationale politie met tien regionale eenheden. De politie wordt landelijk geleid, met een nationale korpschef en met de minister als eindverantwoordelijke.