'Iran probeert straling op te ruimen'

Op satellietbeelden is te zien hoe trucks en graafmachines af en aan rijden bij een Iraanse legerbasis. De werkzaamheden wijzen erop dat er wordt geprobeerd elk spoor van radioactiviteit bij de basis te verwijderen. Dat hebben anonieme diplomaten woensdag tegen persbureau AP gezegd.

De werkzaamheden zijn er mogelijk op gericht de straling die is vrijgekomen bij een test met een neutronenontsteker op te ruimen, aldus twee van de diplomaten. Een neutronenontsteker is cruciaal voor de ontwikkeling van een kernbom. Een derde diplomaat kon dit niet bevestigen, maar zei wel dat een neutronenontsteker geen enkel ander doel dient dan de ontwikkeling van kernwapens.

Het zou gaan om het Parchin-complex. Iran weigerde tot enkele weken geleden nog inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) tot de basis toe te laten. Het IAEA maakte dinsdag echter bekend dat Iran bereid is de inspecteurs toegang te verschaffen.

De satellietbeelden zijn afkomstig van de lidstaten van het IAEA, aldus de diplomaten. Ze zijn recent en er worden constant nieuwe beelden geleverd. De diplomaten zijn experts op het gebied van kernfysica bij het IAEA. Ze bedongen anonimiteit om vertrouwelijke informatie te bespreken.

Het IAEA verdenkt Iran er al langer van in het Parchin-complex aan een kernwapen te werken. Het agentschap zei in november dat er mogelijk testen waren uitgevoerd op de basis met conventionele explosieven, die weer worden gebruikt om een kernreactie op gang te brengen.