[CL] Uitslag APOEL Nicosia - Olympique Lyon

APOEL Nicosia heeft zich vandaag geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. De eerste wedstrijd tegen Olympique Lyon eindigde in een 1-0 nederlaag, waarna het vandaag 1-0 voor de Cyprioten werd. Hierdoor moesten strafschoppen de beslissing brengen. de Fransen misten twee keer waardoor de kampioen van Cyprus naar de kwartfinales mag.

APOEL stuntte in de groepsfase tegen onder meer FC Porto, waardoor een plaats bij de laatste zestien ploegen werd afgedwongen. Daarin treffen Cyprioten Lyon, dat ten koste van Ajax overwinterde. In het heenduel ging de ploeg van Ivan Jovanovic met 1-0. Alexandre Lacazette maakte het enige doelpunt, waardoor Lyon met een voorsprong aan de return begon.

Een storm van APOEL bleef uit, maar de achterstand van de wedstrijd in Stade Gerland werd al na negen minuten ongedaan gemaakt. Constantinos Charalambidis pikte een teruggelegde bal aan de rand van de zestien op en leek op doel te willen schieten. Het mondde uit in een voorzet op spits Gustavo Manduca, die Anthony Reveillere te slim af was en bij tweede paal binnentikte. Lyon was terug bij af na een eenzijdig duel in Lyon, waarin APOEL werd gespaard.

De Cyprioten hielden in eigen huis goed stand en bleven voetballend goed overeind. Lyon ging wel op zoek naar de gelijkmaker, maar de ploeg van Remi Garde, zevende in de Ligue 1, speelde niet overtuigend. Toch kreeg Lyon via Ederson twee grote kansen. De Braziliaan zag zijn fraaie vrije trap uit de kruising geplukt worden door doelman Dionisis Chiotis. Vlak voor de rust zag Chiotis een kopbal van Ederson net naast gaan. APOEL loerde vooral op de counter.

Esteban Solari was bij één van de snelle uitvallen dichtbij de 2-0, maar doelman Hugo Lloris redde attent met de voet. Vlak na de pauze was APOEL wederom dichtbij een doelpunt. Aly Cissokho kopte een vrije trap bijna achter ploeggenoot Lloris, maar de lat redde Lyon. Even daarvoor ontsnapten Cris en Marcelo Oliveira aan rode kaarten. Beide Brazilianen waren in een worstelpartij verwikkeld waarin handen en voeten werd gebruikt. De ploegen bleven met elf.

Met 22 spelers op het veld gebeurde er niet veel in het restant van de tweede helft. De enige goede kans kwam op naam van Charalambidis, die van dichtbij net voorlangs tikte. Bij APOEL nam de twijfel toe naarmate de tweede helft vorderde: doordrukken of richting de verlenging. Het laatste bleek onafwendbaar doordat Lyon geen aanspraak maakte op de gelijkmaker. In de verlenging werden de Fransen wel gevaarlijk via de spelhervattingen van Kim Källstrom.

De Zweed zag een gevaarlijke vrije trap door Paulo Jorge weggekopt worden en een corner werd door Bakary Koné in de handen van Chiotis gekopt. APOEL beëindigde het duel met tien man na een tweede gele kaart van doelpuntenmaker Manduca, die het shirt uittrok na zijn treffer. Met tien man hielden de Cyprioten stand tot de penaltyserie. Daarin bleek Chiotis de grote held van APOEL. De doelman hield Lacazette en Michel Bastos van scoren af en loodste zijn ploeg naar de kwartfinale. Een volksfeest barstte los in en om het stadion van APOEL.