Spelen met aandelen voor Somalië

Duizend scholieren starten deze week met het project Markt voor Vrede. Op speelse wijze gaan deze leerlingen kennismaken met een online beursspel om de werking van een aandelenmarkt te leren kennen in het kader van een maatschappelijk thema en hen laat nadenken over mogelijke conflicten. Dit jaar staat het conflict in Somalië centraal.

De leerlingen strijden tijdens Markt voor Vrede tegen scholieren uit heel Nederland. Hun wapen zal kennis zijn omdat ze nauwlettend het nieuws over het conflict in Somalië moeten volgen en analyseren zodat ze kunnen beslissen welke aandelen ze het beste kunnen (ver)kopen. Door tijdig te handelen en in te spelen op de virtuele markt kunnen ze punten verdienen. De scholieren met de meeste punten kunnen mooie prijzen winnen zoals een kleine geldsom op een spaarrekening, een opwindbare mp3-speler of bioscoopbonnen.

Hiermee krijgen ze met Markt voor Vrede zicht op de werking van een effectenbeurs, op de oorzaken van conflicten en op de complexe processen van wederopbouw.

Markt voor Vrede is een initiatief van Upact. Een non-profitorganisatie die zich inzet voor duurzame vrede. Upact informeert burgers over de oorzaken van conflicten en geeft hun inspiratie om onzelfzuchtig hun invloed aan te wenden voor de bevordering van vrede.

Deze markt loopt van 5 maart tot en met 30 maart en docenten die interesse hebben om samen met hun klas mee te doen aan Markt voor Vrede kunnen zich hier inschrijven. Een gastdocent van Upact kan voor een introductieles zorgen.