Recherche verspilt weken aan fabel pubermeisje

Door een 12-jarig meisje uit Nijmegen heeft de politie veel tijd en mankracht verspild aan een onderzoek naar niet-bestaande mensenhandel. Vijf rechercheurs waren enkele weken met de zaak bezig, om erachter te komen dat het kind het verhaal had verzonnen.

Het onderzoek werd opgestart toen een 15-jarige jongen bij de politie langskwam. Hij vertelde agenten dat een meisje met wie hij via internet contact had, zei dat ze door haar 17-jarige vriend werd gedwongen veelvuldig seks te hebben met oudere mannen. Ook beweerde het meisje, dat zei 13 jaar te zijn, zwanger te zijn.

De jongen overhandigde de politie de conversatie tussen hem en het meisje. De politie startte daarop een groot onderzoek, met als doel te achterhalen wie het meisje is en of zij inderdaad slachtoffer van mensenhandel is.

Na enkele weken intensief speurwerk slaagde de politie erin de identiteit van het meisje te achterhalen. Het bleek te gaan om een 12-jarig meisje dat met haar moeder in Nijmegen woont. Uit een gesprek vrijdag met het kind en haar moeder werd al snel duidelijk dat het meisje het hele verhaal had verzonnen.

De 12-jarige wilde aandacht van de 15-jarige jongen en had dat via haar verzonnen verhaal geprobeerd voor elkaar te krijgen. Het meisje heeft volgens de politie in tranen haar excuses aangeboden. Haar moeder gaf aan hulp te zoeken voor haar dochter.