COA sluit nog eens drie asielzoekerscentra

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sluit het komende halfjaar drie asielzoekerscentra. In totaal verdwijnen vijftienhonderd opvangplekken voor asielzoekers. Dat heeft het COA woensdag bekendgemaakt.

De asielzoekerscentra in Apeldoorn, Markelo en Vught gaan dicht. In Ter Apel wordt het aantal opvangplaatsen met vierhonderd teruggebracht. De bewoners van de locaties die dichtgaan verhuizen uiterlijk 1 oktober naar opvanglocaties elders in het land.

Later verdwijnen nog eens 2100 plekken, maar bij welke asielzoekerscentra is nog niet bekend. De beslissing daarover wordt volgens een zegsvrouw later dit jaar genomen.

Door het afstoten van de opvangplaatsen verdwijnen ongeveer 65 voltijdsbanen. Een deel van de medewerkers krijgt binnen het COA een andere functie. De medewerkers zijn woensdag ingelicht over de plannen.

Vorig jaar werd al besloten de asielzoekerscentra in Aalten, Azelo, Bellingwolde, Crailo, Geeuwenbrug, Rotterdam en Sweikhuizen te sluiten. Toen ging het om 2600 opvangplaatsen.

De sluitingen zijn het gevolg van het teruglopend aantal asielzoekers in Nederland. Vorig jaar vroegen 11.600 mensen asiel aan, een daling van dertien procent ten opzichte van het jaar ervoor. De afgelopen vijf jaar kwamen elk jaar gemiddeld twaalfduizend asielzoekers naar Nederland. In de jaren negentig van de vorige eeuw was dat aantal veel groter. Zo dienden in 1994 52.600 mensen in Nederland een asielverzoek in.

Het COA raakte vorig jaar in opspraak nadat de NOS op basis van anonieme bronnen had bericht over misstanden. Directeur Nurten Albayrak zou een schrikbewind voeren en werd op non-actief gesteld. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat Albayrak ten onrechte was geschorst en dat het COA haar weer aan het werk moet zetten. Ze is echter nog niet aan de slag omdat ze de uitkomst van een onderzoek naar haar functioneren wil afwachten. Dat wordt eind deze maand verwacht.