Protest Malawi om broeken en minirokjes

Honderden Malawische vrouwen, onder wie enkele prominente politici, hebben vrijdag in de stad Blantyre geprotesteerd tegen criminelen die vrouwen onder dwang ontdoen van hun broeken en minirokjes. De criminelen menen dat de kleding van de vrouwen een teken is van losse zeden of werk in de prostitutie.

De meeste vrouwen die deelnamen aan het protest droegen een broek of een minirok. Toen het lied No Woman, No Cry van Bob Marley werd afgespeeld barstten de betogers uit in luid gejuich. Vicepresident Joyce Banda, die deelnam aan het protest, zei dat de straatverkopers en anderen die vrouwen aanvallen niets meer dan criminelen zijn. "Sommige mensen hier hebben hun hele leven voor de vrijheden van vrouwen gevochten", zei Banda. "Het is schokkend dat sommige mannen van ons weer lijfeigenen willen maken."

Van 1963 tot 1994 was Malawi een dictatuur, en was het voor vrouwen bij wet verboden om broeken of minirokjes te dragen. Hoewel de wetten niet meer van kracht zijn is er nog steeds een conservatief deel van de bevolking dat meent dat dergelijke kleding voor vrouwen onzedig is.