Blueszangeres Etta James (73) overleden

Etta James is op 73-jarige leeftijd overleden. De blueszangeres overleed in de Amerikaanse staat Californië en stierf aan de gevolgen van leukemie. Een dokter van James had ruim een maand geleden bekendgemaakt dat ze ongeneeslijk ziek was.

De zangeres kampte al jaren met gezondheidsproblemen. Ze werd in mei in een ziekenhuis opgenomen met een levensbedreigende bloedinfectie. Ook leed ze aan dementie, nierproblemen en andere aandoeningen.

James werd gedurende haar leven meerdere keren opgenomen in afkickklinieken. Ze ontwikkelde in de jaren zestig een ongezonde belangstelling voor alcohol en heroïne.

Etta James is vooral bekend van hits als At Last en I Just Wanna Make Love to You. Ze nam in totaal zes Grammy Awards in ontvangst. James bracht in november nog het album The Dreamer uit, waarbij ze aantekende dat dit haar laatste plaat was. James was sinds 1969 getrouwd met Artis Mills en had twee zonen, Donto en Sametto.

In de film Cadillac Records uit 2008 speelde Beyoncé Knowles de rol van Etta James. De zangeres vond het moeilijk zich in te leven in de rol. "Ik heb natuurlijk nog nooit drugs gebruikt en op een gegeven moment was Etta James verslaafd aan heroïne", vertelde de zangeres en actrice destijds. "Het was heel moeilijk om me in te leven in haar pijn."

James kwam even later in het nieuws toen ze dreigende taal uitte richting Beyoncé. Ze was boos omdat de zangeres haar nummer At Last mocht vertolken tijdens de inauguratie van de Amerikaanse president Barack Obama, en riep dat ze Beyoncé niet uit kan staan. Later liet ze weten dat ze de uitspraken niet meende.


Etta James - At Last