Olie Costa Concordia bedreigt natuurschoon

De bewoners van de ongerepte Toscaanse kuststreek die uitkijkt op het wrak van de Costa Concordia houden hun hart vast. Ze vrezen dat brandstof uit het gestrande cruiseschip lekt en een verwoesting aanricht in het paradijselijke gebied.

De wateren rond het eilandje Giglio gelden als enkele van de schoonste van de Middellandse Zee. Dolfijnen spelen er tikkertje met zeilers en de visgronden zijn zo vermaard dat groothandelaars uit heel Italië er hun vis en zeevruchten betrekken.

"Zelfs voor het Caribisch gebied doen we niet onder", verzekerde duikinstructeur Francesco Arpino vrijdag. Hij wees door het heldere zeewater naar de smetteloze rotsbodem, veertig meter beneden hem.

Maar donkere wolken pakken zich samen boven dit paradijs, waar tal van topvoetballers, filmsterren, politici en vorstenhuizen hun vakantie doorbrengen. De berging van de in het gekapseisde cruiseschip aanwezige brandstof verloopt moeizaam. Volgens het Nederlandse bergingsbedrijf Smit bevatten de brandstoftanks nog 2400 ton zware stookolie en zijn er bovendien wat diesel en schadelijke stoffen aan boord.

De Costa Concordia balanceert op een rotspunt en dreigt daarvan af te glijden. Geeft de golfslag het schip een laatste zetje, dan zinkt het dertig meter dieper weg, en worden de brandstoftanks mogelijk opengereten.