Legerchef VS in Israël voor overleg Iran

De stafchef van het Amerikaanse leger, generaal Martin Dempsey, heeft vrijdag overlegd met Israëlische leiders over de beste houding jegens Iran. Behalve met zijn Israëlische evenknie Benny Gantz sprak hij ook met premier Benjamin Netanyahu, president Shimon Peres en minister van Defensie Ehud Barak.

De Verenigde Staten en Israël zijn het oneens over de aanpak van het nucleaire programma van Iran. De Amerikaanse regering is bezorgd over een eventuele Israëlische militaire aanval op Iran, terwijl de VS extra steun proberen te vinden voor sancties om de regering in Teheran onder druk te zetten.

Volgens Israël is Iran binnenkort in staat een kernwapen te bouwen. Iran houdt vol dat zijn nucleaire programma vreedzaam van aard is.

Het onlangs afgezwaaide hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst, Amos Yadlin, noemde het Iraanse kernprogramma vrijdag in het Israëlische dagblad Maariv 'de enige existentiële bedreiging' voor zijn land. Hij stelde dat Washington en Jeruzalem beide denken dat de Iraanse regering zo behoedzaam en stiekem mogelijk aan een kernwapen werkt. Zo zou Teheran strenge strafmaatregelen van de internationale gemeenschap willen ontlopen.

Maar de twee bondgenoten verschillen van mening over het moment dat militair ingrijpen in Iran vereist is. "Israël trekt de rode lijn bij het moment dat Iran de bekwaamheid en de benodigdheden verwerft die een nucleaire doorbraak vergt, maar de Amerikanen leggen die lijn een stuk verder."