Nog altijd geen beweging in gestrand vrachtschip

Bergingsbedrijf Svitzer heeft nog altijd geen poging kunnen doen het voor de kust van Wijk aan Zee vastgelopen schip los te trekken. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf uit IJmuiden vrijdag aan het begin van de avond. Hij kon niet zeggen hoe laat wordt geprobeerd het schip te bevrijden. Mogelijk kan pas zaterdagmiddag een eerste poging worden gedaan.

Het bedrijf wilde rond het middaguur, bij hoogwater, proberen het schip los te trekken. Vanwege het slechte weer en de golfslag is echter geen poging gedaan. Ook was er niet direct voldoende sleepcapaciteit voorhanden.

Vrijdagmiddag is een anderhalve kilometer lange kabel aan het 155 meter lange vrachtschip vastgemaakt, waarmee sleepboten het vaartuig kunnen lostrekken. "Het is echter niet te zeggen wanneer ze daarmee kunnen beginnen. Het hangt volledig van de waterstand en de weersomstandigheden af." Mogelijk kan het schip rond middernacht worden losgetrokken, wanneer het weer hoogwater is. Anders wordt zaterdagmiddag bij hoogwater een poging gewaagd.

Het schip zonder lading raakte rond 04.30 uur op drift toen het anker het niet hield. Het onder Filipijnse vlag varende Aztec Maiden vaartuig ligt volgens de zegsman stabiel op honderd tot tweehonderd meter van de kust. De bemanning is nog aan boord. Voor hen dreigt geen gevaar.

Hoe het schip precies in zijn benarde positie is terechtgekomen is nog onduidelijk. Het Korps Landelijke Politiediensten stelt een onderzoek in naar de toedracht van de stranding.