Vooral hogere prijzen stuwen zorguitgaven

De publieke uitgaven aan verpleging en verzorging nemen de komende jaren vooral toe doordat de zorgprijzen tot 2030 veel sneller stijgen dan het gebruik. Het aantal verpleegden en verzorgden groeit anderhalf procent per jaar, terwijl de uitgaven 4,1 procent omhooggaan. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Het gebruik van verpleging en verzorging groeit tot 2030 minder snel dan op grond van de vergrijzing mag worden verwacht. In 2009 maakten 1,2 miljoen mensen gebruik van huishoudelijke hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning, van zorg via de AWBZ of van informele of particuliere zorg. In 2030 zullen dit er 1,6 miljoen zijn, een jaarlijkse toename van anderhalf procent.

De uitgaven nemen tot 2030 met jaarlijks 4,1 procent toe tot circa 25 miljard euro, van bijna elf miljard euro in 2009. Dit vooral door stijgende prijzen, stellen de onderzoekers, die de logische conclusie trekken dat zorg en verpleging een steeds groter deel van de publieke middelen in beslag neemt.

De groei van het aantal 65-plussers bedraagt meer dan twee procent per jaar en die van het aantal 80-plussers zelfs tweeënhalf procent. Dat zij lang niet allemaal een beroep doen op verzorgers, komt volgens het SCP deels doordat mensen langer gezond blijven.

In de ramingen, uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, wordt uitgegaan van de situatie in 2009. De voorspellingen zijn beleidsarm, wat inhoudt dat geen rekening wordt gehouden met veranderingen in beleid, technologie of voorkeuren van zorggebruikers.