FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 21 januari 2012

Film veteraan Ray getroffen door beroerte op Sundance

Indie film veteraan Bingham Ray is gisteren op het Sundance Film Festival getroffen door een beroerte. De producer is opgenomen in het hospitaal van Provo, Utah. Dit is door een familielid bekend gemaakt aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift TheWrap.

Ray's dochter vertelde dat haar vader eerder deze week al een lichte beroerte had gehad en daarvoor een ziekenhuis had bezocht, maar dat de tweede beroerte op vrijdagochtend een stuk serieuzer was. Ray's toestand is momenteel stabiel, aldus zijn dochter. "Hij wordt goed verzorgd."

De gerespecteerde Indie veteraan werd afgelopen oktober nog uitgeroepen tot uitvoerend regisseur van de San Francisco Film Society. Bingham Ray is daarnaast ook bekend als de oprichter van de filmmaatschappij October Films, die films heeft geproduceerd zoals Breaking the Waves (1996), Lost Highway (1997), Ray Harryhausen: Working with Dinosaurs (1999) en Session 9 (2001).


Bingham Ray in 2010 op het Woodstock Film Festival.

[AC] Uitslagen en stand Groep C

Vanavond werden tijdens de African Cup of Nations 2013 ook in Groep C de eerste groepswedstrijden afgewerkt. Titelverdediger Zambia trof Ethiopië, terwijl Nigeria het op mocht nemen tegen Burkina Faso. Hieronder de uitslagen en stand in Groep C.

Zambia - Ethiopië 1-1
Titelhouder Zambia is de Afrika Cup maandag met een teleurstellend resultaat begonnen. De ploeg van Hervé Renard kwam in het Zuid-Afrikaanse Nelspruit tegen tien man van Ethiopië niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Collins Mbesuma zette Zambia in de blessuretijd van de eerste helft op voorsprong, toen Ethiopië al met tien op het veld stond na rood voor doelman Jemal Tassew. Halverwege de tweede helft bezorgde Adane Girma de Ethiopiërs toch een punt.

Saladin Said kreeg in de openingsfase twee prima kansen om Ethiopië op voorsprong te schieten. De spits van Wadi Degla zag eerst een lobje over het Zambia-doel stuiteren en miste even later ook nog een strafschop. In de 35e minuut liet vervolgens ploeggenoot Jemal zich van zijn slechtste kant zien. De goalie torpedeerde met een karatetrap een doorgebroken speler van Zambia en mocht met direct rood inrukken.

Zambia leek in een zetel te geraken, toen spits Mbesuma vervolgens in blessuretijd van de eerste helft voor de openingstreffer zorgde. De tien spelers van Ethiopië bleven zich na rust echter kranig verweren en kregen halverwege de tweede helft loon naar werken, met de gelijkmaker van Adane. Zambiaan Jacob Mulenga was op dat moment net als invaller binnen de lijnen gekomen. De spits van FC Utrecht moest vorig jaar nog de winst van Zambia op de Afrika Cup met een blessure aan zich voorbij laten gaan.

Nigeria - Burkina Faso

Stand

Uitslag FC Twente - RKC Waalwijk

Vanavond om 20.45 begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen FC Twente en RKC Waalwijk. Hieronder is de uitslag van die wedstrijd te vinden.

FC Twente

5 - 0

RKC Waalwijk

 26' De Jong
 35' Bajrami
 65' Chadli
 81' O. John
 54' De Jong(pen)
   
 
 Gele kaart: Rosales, Brama, (FC Twente), Duits, v. Peppen, Auassar, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.324
Arbiter: v.Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli
Brama (Janssen/68)
Chadli (J.John/84)
Fer
Bajrami (Janko/ 73)
De Jong
O.John
  Zoet
Bandjar
Drost
v.Mosselveld
v.Peppen
Sno
Braber (Auassar/64)
Duits (Ten Voorde/63)
Schet (v.Hout/77)
Castillion
Meijers

Aztec Maiden aangekomen in haven IJmuiden

Het schip dat vrijdag voor de kust van Wijk aan Zee vastliep op een zandbank, is zaterdagavond aangekomen in de haven van IJmuiden. Een eerste inspectie, die plaatsvond voordat de Aztec Maiden naar IJmuiden werd gebracht, heeft uitgewezen dat er geen sprake is van lekkage. Dat meldt een woordvoerder van bergingsbedrijf Svitzer.

Het schip werd zaterdag rond 17.00 uur losgetrokken, nadat een eerdere poging vrijdagnacht niet lukte. Twee keer braken kabels die het schip los moesten trekken.

De Aztec Maiden werd zaterdagavond de haven van IJmuiden binnengetrokken door twee sleepboten. Zondag wordt het schip verder geïnspecteerd met behulp van duikers. Bij deze inspectie wordt onder meer gekeken of het roer van het schip nog in orde is.

[WB] Davis wint 1.000 meter, Groothuis derde

Shani Davis heeft in Salt Lake City zijn eerste wereldbekerzege van dit seizoen geboekt. De Amerikaan won de 1.000 meter in een tijd van 1.07,20. Stefan Groothuis was op de derde plaats de beste Nederlander.

Davis nam het in een rechtstreeks duel op tegen denny Morrison. De Canadees eindigde in 1.07,39 als tweede. Groothuis reed een PR en kwam uit op 1.07,45. Ook Sjoerd de Vries reed een persoonlijk record. Met 1.07,45 74. Kjeld Nuis verspeelde zijn leiding in het wereldbekerklassement. Hij nam het in de slotrit op Groothuis, maar hij raakte een blokje en verspeelde veel tijd. Nuis kwam uiteindelijk niet verder dan 1.08,79 en de elfde plaats.

Uitslag:

# Naam Land Tijd
1 Shani Davis VS 1.07,20
2 Denny Morrison Can 1.07,39
3 Stefan Groothuis Ned 1.07,45
4 Sjoerd de Vries Ned 1.07,74
5 Jamie Gregg Can 1.07,92
11 Kjeld Nuis Ned 1.08,79

Tussenstand Wereldbekerklassement:

# Naam Land Punten
1 Stefan Groothuis Ned 330
2 Kjeld Nuis Ned 284
3 Shani Davis VS 250
4 Denny Morrison Can 245
5 Sjoerd de Vries Ned 240

Dost: "Begrepen niets van rode kaart"

Bas Dost schoot sc Heerenveen met twee goals naar winst op De Graafschap. Maar hij dacht vooral aan de rode kaart voor ploeggenoot Darryl Janmaat.

"Het was een eenvoudige zege", vertelde de spits van inmiddels zestien competitietreffers tegen Eredivisie Live. Dost scoorde de 1-0 vanaf elf meter. "De strafschop was terecht. Ik kreeg een klein zetje in mijn rug."

"Bij mijn tweede goal was ik even bang dat de bal er niet zou ingaan. Gelukkig viel dat mee", aldus de beschrijving van zijn tweede goal. Door de winst wipt Heerenveen voorlopig over Feyenoord naar de vijfde plek.

Maar Dost dacht vooral aan de rode kaart voor Darryl Janmaat. "Wij begrepen er niets van. Het was geen rode kaart. Hopelijk is Darryl er in de volgende wedstrijd gewoon weer bij."

Gevangenentransport Syrië rijdt in hinderlaag

Een vrachtwagen vol gevangenen is zaterdag in het noordwesten van Syrië getroffen door een reeks explosies. Volgens het staatspersbureau en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kwamen daarbij zeker veertien mensen om.

Het staatspersbureau SANA ontwaarde in de aanslag op de snelweg van Idlib naar Ariha de hand van 'terroristen'. In het gebied is het leger onlangs meermalen slaags geraakt met naar de oppositie overgelopen militairen. De vrachtwagen werd volgens SANA in 'twee fases' door in totaal vier bommen getroffen. De aanvallers bestookten vervolgens een toesnellende ambulance. Zes politieagenten die het gevangenentransport begeleidden raakten gewond. Enkele van hen zijn in levensgevaar.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten reed het konvooi op een stel bermbommen en kwamen daarbij vijftien gevangenen om. De in Londen gevestigde activistenorganisatie zei niet te weten wie de hand had in het bloedbad.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. In het gebied, dat aan Turkije grenst, opereren veel deserteurs die zich hebben aangesloten bij het zogeheten Vrije Syrische Leger. Een plaatselijke activist, die uit vrees voor vergelding de anonimiteit verkiest, oppert dat de aanslag mogelijk op een misverstand berust. Het Vrije Syrische Leger zou het gevangenentransport voor een legerkonvooi hebben aangezien.

Vertrek Ali Campbell heeft UB40 goed gedaan

UB40 is er niet op achteruit gegaan sinds het vertrek van frontman Ali Campbell. De zanger verliet de Britse band in 2008, wat de kwaliteit van de muziek juist ten goede is gekomen, vinden de overgebleven leden.

"Hoewel het vertrek van Ali insloeg als een bom, bleek de oplossing dichterbij dan we dachten. Zijn broer Duncan wilde wel in zijn plaats komen", vertelt UB40-saxofonist en -medeoprichter Brian Travers aan Novum Nieuws. "Hij is eigenlijk een betere zanger dan Ali, wil hard werken en gaat met hart en ziel voor de muziek en de band. Het heeft ons een enorme boost gegeven en heeft UB40 beter gemaakt."

De heren werken al een tijdje aan een nieuw album en hopen dat in maart uit te brengen. "De nieuwe liedjes die op dit album staan, zijn een langgekoesterde wens van de band", vertelt Travers. Hij noemt het werk 'de vertrouwde UB40 in een nieuw jasje' met daar 'veel andere muziekstijlen in verwerkt'. De heren zijn nog bezig countrylegende Willie Nelson naar de studio te lokken voor een duet op de cd.

UB40 is bekend van hits als Kingston Town, Red Red Wine en Here I Am. De band geeft op 28 januari een concert in het Muziekcentrum in Enschede.

Benzema weet goede aanpak tegen Barça

Real Madrid-speler Karim Benzema denkt te weten hoe zijn ploeg Barcelona moet aanpakken in de bekerreturn in Camp Nou.

De Fransman denkt dat zijn ploeg vooral scherp moet zijn met corners en vrije trappen. Daarin zou zijn ploeg sterker zijn dan de grote rivaal. Barcelona won de eerdere ontmoeting in Madrid met 2-1.

"We moeten veel efficiënter zijn in het omgaan met kansen vanuit corners en vrije trappen, want ik denk dat die punten erg breekbaar zijn in het spel van Barcelona", vertelde de aanvaller aan AS.

"In persoonlijke duels uit spelhervattingen zijn ze niet sterk, daar moeten we onze kansen pakken." Benzema zelf is in goede vorm dit seizoen, met zeventien goals in 31 wedstrijden (alle competities).

Uitslag Excelsior - NAC Breda

Vanavond om 19.45 begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen Excelsior en NAC Breda. Hieronder is de uitslag te vinden.

Excelsior

3 - 0

NAC Breda

 36' Janga
 63' Alberg
 89' Maatsen
   
 
 Gele kaart: Alberg, (Excelsior), Botteghin, (NAC Breda)
Rode kaart: Luijckx (56/2xg), Bonevacia (60/2xg) (NAC Breda)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.256
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
De Ruiter
De Graaf
Schenkeveld (Mattheij/67)
v.Steensel
v.Deelen
Jansen
Alberg (Oost/75)
Broerse
Maatsen
Janga (Wattamaleo/82)
Vincken
  Ten Rouwelaar
Janse
Luijckx
Botteghin
Gorter
Bonevacia
Gilissen
Schilder
Lasnik (Buijs/59)
Kolk (Schalk/80)
Lurling

[WB] Nesbitt wint 1000m, Wüst derde

Christine Nesbitt heeft tijdens de wereldbeker schaatsen in Salt Lake City de eerste 1000m voor vrouwen op haar naam geschreven. De Canadase wist Heather Richardson ruim zes tienden voor te blijven, en zij was op haar beurt Ireen Wüst een halve seconde te snel af.

Marrit Leenstra eindigde met een 1:14.88 in een persoonlijk record op de zesde plaats, ondanks het feit dat ze flink wat slagen moest laten lopen op de kruising met Nesbitt. Margot Boer eindigde als tiende, en Laurine van Riessen was met haar veertiende plaats de slechtse Nederlandse.

Pos Naam Tijd Verschil Punten
1 Christine NESBITT 1:13.36   100
2 Heather RICHARDSON 1:13.99 0.63 80
3 Ireen WÜST 1:14.51 1.15 70
4 Hong ZHANG 1:14.53 1.17 60
5 Brittany BOWE 1:14.87 1.51 50
6 Marrit LEENSTRA 1:14.88 1.52 45
7 Yekaterina LOBYSHEVA 1:14.95 1.59 40
8 Monique ANGERMÜLLER 1:15.06 1.70 36
9 Peiyu JIN 1:15.17 1.81 32
10 Margot BOER 1:15.18 1.82 28
11 Nao KODAIRA 1:15.25 1.89 24
12 Sang-Hwa LEE 1:15.36 2.00 21
13 Maki TSUJI 1:15.38 2.02 18
14 Laurine van RIESSEN 1:15.48 2.12 16
15 Judith HESSE 1:15.66 2.30 14
16 Olga FATKULINA 1:15.69 2.33 12
17 Yekaterina AYDOVA 1:15.92 2.56 10
18 Yekaterina SHIKHOVA 1:16.03 2.67 8
19 Yuliya SKOKOVA 1:16.50 3.14 6
20 Brittany SCHUSSLER 1:16.64 3.28 5

Man schiet spijker in zijn hoofd

Een 32-jarige Amerikaan heeft zichzelf tijdens het klussen met een spijkerpistool een bijna 9 centimeter lange spijker in zijn hoofd geschoten en daar niets van gemerkt. Pas anderhalve dag later voelde hij zich misselijk en ging naar een arts.

Chirurgen verwijderden de zware metalen pin uit het hoofd van Dante Autullo, zo meldde de krant South Town Star zaterdag. De artsen verwachten dat hij weer helemaal herstelt van het hachelijke avontuur.

Autullo dacht in eerste instantie dat er sprake was van een grap toen de arts hem de röntgenfoto met de spijker in zijn hoofd toonde.

Rotterdammers mogelijk huis uit om stroomuitval

De bewoners van 260 woningen in Rotterdam moeten mogelijk de nacht elders doorbrengen doordat de stroom is uitgevallen na een brand in een laagspanningsruimte. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer. Vanwege de stinkende rook die vrijkwam bij de brand zijn dertig woningen ontruimd. Bewoners worden opgevangen in een bus van de Rotterdamse vervoerder RET.

De brand woedde in een laagspanningsruimte in een flat aan de Prinsendam. De dertig ontruimde woningen zitten in de flat. Een vrouw is voor controle naar een ziekenhuis gebracht, omdat ze rook in heeft geademd. De brandweer had het vuur vrij snel onder controle. De ontruimde woningen worden geventileerd.

Technici zijn volgens de woordvoerder aan het kijken of ze de stroom er weer snel op kunnen krijgen. "Maar als dat lang duurt, dan gaan we misschien over tot vrijwillige evacuatie", aldus de woordvoerder.

Amerikaan ontvoerd in Somalië

Gewapende mannen hebben in de Somalische stad Galkayo een Amerikaan ontvoerd. Dat heeft een Somalische politieagent, die getuige was van de ontvoering, zaterdag gezegd.

De ontvoerders omsingelden de auto van de man even nadat die het vliegveld had verlaten, zei politieman Abdi Hassan Nur. Ze dwongen hem vervolgens in een ander voertuig te stappen.

Volgens een plaatselijke bestuurder is de gijzelaar een Amerikaanse ingenieur, die de bouw van een zeehaven in de stad Hobyo kwam voorbereiden. De man bezat volgens het personeel van het hotel waar hij verbleef ook een Duits paspoort.

Libische betogers bestormen kantoor Overgangsraad

Zo'n tweehonderd Libische betogers hebben zaterdag het hoofdkwartier van de Nationale Overgangsraad in de oostelijke stad Benghazi bestormd. Ze eisen een onderhoud met het interim-bestuur van het land.

De demonstranten forceerden met handgranaten de toegangspoort tot het complex van de Overgangsraad in Benghazi. Ze trommelden op de deuren van het gebouw en vroegen luidkeels om een gesprek met een vertegenwoordiger van de raad.

Veel inwoners van Benghazi, waar de opstand tegen wijlen Moammar Gadhafi in februari uitbrak, voeren al bijna twee weken actie. De betogers eisen dat de nieuwe machthebbers meer openheid en rechtvaardigheid aan de dag leggen. Het ontwerp van de overgangsregering voor een nieuwe kieswet zou de volkswil niet weerspiegelen.

Uitslag De Graafschap - sc Heerenveen

Vanavond om 18.45 begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen De Graafschap en sc Heerenveen. Hieronder is de uitslag te vinden.

De Graafschap

0 - 2

sc Heerenveen

     12' Dost (pen) 
 78' Dost 
 
 Gele kaart: De Leeuw, Kaak, (De Graafschap), Zomer, Dost, Gouweleeuw, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: Janmaat (41) (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.202
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
De Winter
Nalbantoglu
Wormgoor (v.d.Pavert/51)
Saeijs (Calvete/79)
Fränkel
Kaak
De Leeuw
Breinburg (El Hassnaoui/66)
Badibanga
Poepon
Sreckovic
  Vandenbussche
Janmaat
Gouweleeuw
Zomer
Breuer
Kums
Djuricic (Roorda/90 2)
Elm
Narsingh
Dost (Valpoort/85)
v.La Parra (Schmidt/46)

[WB] Nagashima wint 500m, NR Smeekens

Keiichiro Nagashima heeft bij de Wereldbekerwedstrijden schaatsen in Salt Lake City de 500 meter gewonnen. De Japanner was de sterkste in een tijd van 34,37. Jan Smeekens werd tweede in een nieuw Nederlands record van 34,40. Het oude record stond met 34,52 sinds 2009 op naam van Ronald Mulder.

Achter Smeekens werd Tucker Fredricks derde in 34,45. Behalve Smeekens schaatsten ook de andere Nederlanders allemaal een PR. Stefan Groothuis werd achtste in 34,55, terwijl hij voor vandaag nooit onder de 35 seconden kwam. Dat gold ook voor Michel Mulder en Jesper Hospes, die met respectievelijk 34,71 en 34,83 veertiende en zestiende werden.

Uitslag:

# Naam Land Tijd
1 Keiichiro Nagashima Jap 34,37
2 Jan Smeekens Ned 34,40
3 Tucker Fredricks VS 34,45
4 Jamie Gregg Can 34,48
5 Pekka Koskela Fin 34,49
7 Stefan Groothuis Ned 34,55
14 Michel Mulder Ned 34,71
16 Jesper Hospes Ned 34,83

Stand Wereldbekerklassement:

# Naam Land Punten
1 Tae-Bum Mo ZKo 445
2 Tucker Fredricks VS 418
3 Jan Smeekens Ned 396
4 Joji Kato Jap 391
5 Pekka Koskela Fin 255

Baby te vondeling gelegd bij politiebureau

Bij een politiebureau in Groningen is zaterdag aan het einde van de middag een te vondeling gelegde baby aangetroffen. Een getuige zag rond 17.45 uur hoe een vrouw een kindje achterliet naast het politiebureau aan de Kostersgang. De baby was warm ingepakt in een grote zwarte bontsjaal. De getuige alarmeerde volgens de politie direct een aantal agenten.

Volgens de getuige huilde de baby erg hard. Het paar dagen oude jongetje van Aziatische komaf is naar een ziekenhuis gebracht. Het kind ligt in de couveuse en maakt het naar omstandigheden goed.

Onderzoek in de directe omgeving naar de vrouw die het kind achterliet bleef zonder resultaat. De politie vermoedt dat de baby te vondeling is gelegd, omdat de ouder psychisch in de war is of geen andere uitweg meer zag.

De politie roept de moeder van het kind op zich te melden. Zij hoeft volgens de politie niet bang te zijn. De vrouw zal direct hulp worden aangeboden.

De vrouw die het kind te vondeling legde is vermoedelijk van buitenlandse afkomst, is iets gezet en is ongeveer 1.75 meter lang.

[WB] Sang-Hwa Lee wint eerste 500m

Sang-Wha Lee heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste 500 meter op de worldcup sprint in Salt Lake City. De Koreaanse was zes honderdsten sneller dan Nao Kodaira. Heather Richardson was op haar beurt nog eens 1,6 tienden langzamer dan de Japanse.

Margot Boer was de beste Nederlandse op de zevende plaats met een tijd van 37,69. Thijsje Oenema reed de negende tijd, en was met haar tijd van 37,78 een honderdste sneller dan Annette Gerritsen. Laurine van Riessen eindigde als dertiende, net voor Jing Yu die met een aantal misslagen haar ronde verknalde.

Pos Naam Tijd Verschil Punten
1 Sang-Hwa LEE 37.36   100
2 Nao KODAIRA 37.42 0.06 80
3 Heather RICHARDSON 37.58 0.22 70
4 Christine NESBITT 37.59 0.23 60
5 Beixing WANG 37.60 0.24 50
6 Miyako SUMIYOSHI 37.63 0.27 45
7 Margot BOER 37.69 0.33 40
8 Peiyu JIN 37.74 0.38 36
9 Thijsje OENEMA 37.78 0.42 32
10 Annette GERRITSEN 37.79 0.43 28
11 Jenny WOLF 37.85 0.49 24
12 Maki TSUJI 37.94 0.58 21
13 Laurine van RIESSEN 38.09 0.73 18
14 Jing YU 38.09 0.73 16
15 Olga FATKULINA 38.26 0.90 14
16 Judith HESSE 38.26 0.90 12
17 Brittany BOWE 38.30 0.94 10
18 Yukana NISHINA 38.41 1.05 8
19 Yekaterina AYDOVA 38.62 1.26 6
20 Hong ZHANG 38.70 1.34 5

Driekwart parlementszetels voor islamisten Egypte

De islamistische partijen in Egypte krijgen bijna driekwart van de zetels in het parlement. Dat blijkt uit de einduitslag van de parlementsverkiezingen die de kiescommissie zaterdag heeft bekendgemaakt.

Een door de Moslimbroederschap aangevoerde coalitie heeft 47 procent van de 498 zetels veroverd. De nog behoudender Al-Nourpartij verwierf een kwart van de zetels. De twee grote winnaars hebben echter diepgaande meningsverschillen, zodat het uitgesloten lijkt dat zij de krachten bundelen.

Twee liberale partijen kregen ieder negen procent van de stemmen.

Laura Dekker rondt wereldreis af

De 16-jarige solozeiler Laura Dekker is zaterdag met haar zeilboot Guppy aangekomen op Sint Maarten, waar ze 20 januari vorig jaar vanaf vertrok. Tientallen mensen zwaaiden en juichten toen Dekker de haven van Sint Maarten binnen zeilde.

Met haar aankomst op Sint Maarten is een einde gekomen aan de solozeiltocht van Dekker rond de wereld. Van een officieel wereldrecord kan niet worden gesproken. De World Sailing Speed Record Council (WSSC) en het Guinness World Records boek hebben besloten geen records voor 'jongste' zeilers meer te erkennen uit vrees dat daarmee gevaarlijk gedrag wordt aangemoedigd.

Overigens heeft de WSSC nooit records voor solotrips erkend als die gepaard gaan met tussenstops. "Dat is wat ons betreft een contradictio in terminis", zei een woordvoerder eerder deze week desgevraagd.

De reis van Laura Dekker werd overschaduwd door 'bureaucraten', zoals buitenlandse media het samenvatten. Toen Laura haar voornemen in 2009 op 13-jarige leeftijd bekendmaakte, stelde de Kinderbescherming dat de wereldreis een bedreiging vormt voor haar ontwikkeling. De instantie probeerde haar ouders zelfs uit de ouderlijke macht te zetten.

De rechtbank in Utrecht vond dat laatste te ver gaan. Wel besloot de rechter de reis in augustus 2009 tegen te houden. Eerst moest worden onderzocht of Laura de reis aankon. Ook moest een duidelijk zeilplan worden opgesteld.

In december van dat jaar liep het zeilmeisje van huis weg. Later bleek waarom: Bureau Jeugdzorg wilde haar bij haar vader weghalen vanwege tegenvallende schoolprestaties.

Enkele dagen na haar verdwijning werd ze gevonden op het Caribische eiland Sint Maarten. De rechter bepaalde dat ze bij haar vader mocht blijven. In 2010 vond Bureau Jeugdzorg dat het toezicht op het meisje lang genoeg had geduurd. De Raad voor de Kinderbescherming was het daar niet mee eens. De rechtbank in Middelburg bepaalde echter dat ze aan de reis mocht beginnen.

Onder grote belangstelling vertrok het meisje in augustus 2010 vanuit de Zeeuwse plaats Den Osse richting Portugal. Bij het vertrek voeren ongeveer twintig boten mee. Ze werd toen nog vergezeld door haar vader Dick Dekker. Volgens de Nederlandse wetgeving mogen jongeren onder de 16 jaar haar type boot niet alleen besturen.

In afwachting van het einde van het stormseizoen op de Atlantische Oceaan bezocht ze tot december dat jaar de Canarische en Kaapverdische Eilanden. Daarna stak ze de oceaan over om vanaf Sint Maarten aan de wereldreis te beginnen.

Tijdens haar wereldreis blogde ze regelmatig over het dagelijkse leven op haar zeilboot, maar ook over de plaatsen die ze aandeed en de lessen die ze leerde. Ze plaatste foto's van olifanten, exotische eilanden en van zichzelf zwemmend tussen pijlstaartroggen.

In de laatste etappe van haar reis bleek dat leerplichtambtenaren hun messen al slijpen in afwachting van haar terugkeer. Ze hadden haar vader ontboden voor een gesprek omdat zijn dochter niet genoeg werk zou maken van school, zei Laura's advocaat Peter de Lange vorige week woensdag.

Het leerplichtbureau roert zich volgens de advocaat omdat Laura in september tegenover het Jeugdjournaal zei dat ze is gestopt met school. "Het was allang bekend dat ze niet altijd met school bezig kan zijn. Dat kan weleens lastig zijn als het windkracht 11 is en je boot op zijn kant ligt."

Officieel valt Laura niet onder de leerplicht omdat ze zich bij aanvang van haar reis had laten uitschrijven. In een uitspraak van de rechtbank in Den Bosch over een andere minderjarige in het buitenland zag het Regionaal Bureau Leerplicht Oosterschelderegio een nieuwe opening in de zaak Laura. De Lange stelde dat de zaken niet vergelijkbaar zijn omdat Laura meerdere nationaliteiten heeft, in tegenstelling tot de minderjarige in de andere zaak.

Al met al lijkt Nederland door de bureaucratische afhandeling van de zaak een held armer te zijn geworden. In een fel betoog schreef Laura woensdag op haar blog getraumatiseerd te zijn en niet meer terug te willen naar Nederland. Nieuw-Zeeland zou vanwege de betere mentaliteit daar een geschiktere plek zijn om te wonen.

De Nederlandse vlag op haar boot heeft ze vervangen door de vlag van Nieuw-Zeeland. De Lange gaf vorige week aan dat nog geen sprake is van een uitgewerkt emigratieplan. "Ze gaat hier met haar ouders over praten zodra ze terug is."


Laura Dekker rondt wereldreis af (Foto: Novum)

Oplichter verzint gijzelingsverhaal

Een 34-jarige man uit Enschede is zaterdag opgepakt, nadat hij in een supermarkt had beweerd dat zijn vriendin werd gegijzeld. Vanwege het relaas van de man viel een arrestatieteam twee woningen in Enschede binnen, meldt de politie.

De man was de supermarkt aan de Burgemeester van Veenlaan rond 08.15 uur binnengegaan. Hij sprak een winkelmedewerkster aan en zei dat hij geld moest halen. Hij had een mes bij zich, maar dreigde daar niet mee. De bedrijfsleider schakelde de politie in. Tegenover de gealarmeerde agenten beweerde de man dat hij onder dwang een overval moest plegen. Zijn vriendin zou zijn gegijzeld.

Daarop werden twee woningen aan de Willem de Clercqstraat en de Annastraat binnengevallen. Omstreeks 17.00 uur werd duidelijk dat er geen vrouw werd gegijzeld en dat de bewoners van de eerste en de hoofdbewoner van de tweede woning niets met een gijzeling of een overval te maken hadden. De 34-jarige man is aangehouden voor poging tot oplichting. Hij wordt gehoord. De politie denkt dat de man in zijn eentje handelde.

Snackbarmedewerkster twee keer overvallen

Een snackbarmedewerkster in Rotterdam is in twee dagen tijd tot twee keer toe bedreigd tijdens een overval. Bij beide incidenten raakte niemand gewond, meldt de politie zaterdag.

De snackbar aan de Schere werd zaterdag door vijf of zes mannen overvallen. Rond 18.00 uur moest een medewerkster onder bedreiging van een mes de kassalade openen. De daders gingen er met de lade vandoor.

Dezelfde medewerkster was de dag ervoor ook al door overvallers bedreigd in de snackbar. Deze overval vond rond 22.00 uur plaats. Deze daders gingen aan de haal met sigaretten en een geldbedrag.

Zwaanswijk met Mariners ruim aan kop in A-League

In de Australische A-League heeft Central Coast Mariners, de ploeg waar Patrick Zwaanswijk een basisplaats heeft, de koppositie opnieuw verstevigd. Zelf won de ploeg met 3-2 van Adelaide United, terwijl nummer twee Brisbane Roar bij Melbourne Heart niet verderkwam dan 1-1.

Mede door een treffer van Sergio van Dijk leidde Adelaide United lange tijd met 1-2, maar in het laatste kwartier boog de lijstaanvoerder de score om naar een 3-2 voorsprong. Na achttien wedstrijden bedraagt de voorsprong op Brisbane Roar, de huidig landskampioen, nu elf punten. Brisbane trof Melbourne Heart, de ploeg waar John van 't Schip trainer is. Rutger Worm kwam als invaller binnen de lijnen bij de ploeg uit Melbourne.

'Tien agenten met psychische klachten genegeerd'

Minstens tien agenten met psychische klachten zijn door politiekorpsen aan hun lot overgelaten, omdat de korpsen geld belangrijker vinden dan de zorg voor hun eigen agenten. Zo worden rechtszaken tegen agenten aangespannen, die moeten voorkomen dat ze een beroep kunnen doen op een schaderegeling van de politie. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond op basis van stukken van de politie.

De afgelopen drie jaar hebben 1100 agenten hulp gezocht bij de politiepoli in het AMC Amsterdam. Eerder onderzoek wees al eens uit dat jaarlijks tussen de 7200 en achtduizend politiemedewerkers kampen met psychische klachten als gevolg van geweld, ongevallen en rampen.

Een van hen is agent Peter Bierbooms, die 26 jaar bij het korps Rotterdam-Rijnmond werkt. Bij hem is een posttraumatische stressstoornis vastgesteld. De korpsleiding stapte in plaats van hem hulp aan te bieden naar de rechter om te voorkomen dat hij aanspraak kan maken op een schaderegeling van de politie. Volgens RTL Nieuws zijn er nog ongeveer tien vergelijkbare zaken.

Directeur Jan Struijs van het programma versterking professionele weerbaarheid van de politie stelt dat de politie voor agenten die een 'mentale blessure' krijgen, moet zorgen. "Dat is een andere denkwijze dan wij tot nu toe hebben gehad."

Een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zegt dat de bewindsman korpsbeheerders gaat aanspreken op hun omgang met agenten met psychische problemen. Als dat nodig is zouden dossiers van gedupeerde politiemensen opnieuw moeten worden bekeken.

[Serie A] Record voor Totti

Francesco Totti heeft vanavond een stokoud record uit de Italiaanse Serie A verbroken. De 35-jarige speler van AS Roma scoorde in de beginfase van de competitiewedstrijd tegen Cesena twee doelpunten en kwam daardoor op een totaal van 211 treffers voor AS Roma.

Totti verbeterde daarmee het 56 jaar oude record van Gunnar Nordahl. De Zweed wist tussen 1949 en 1956 in totaal 210 keer te scoren voor één ploeg. Hij deed dit voor AC Milan. Totti scoorde vanavond al na veertig seconden de openingstreffer. Acht minuten later lag zijn tweede doelpunt al in het net.

Veel meer doden door aanslagen Nigeria

 Bij de reeks bomaanslagen die vrijdag de Nigeriaanse miljoenenstad Kano trof zijn ten minste 143 doden gevallen. Dat blijkt uit het aantal door nabestaanden aangegeven overledenen en een telling van het grootste ziekenhuis van de Noord-Nigeriaanse stad.

Het Murtala Muhammed-ziekenhuis wilde niets loslaten over het dodental, maar de rijen lijken in het mortuarium en de lijsten met slachtoffers spraken voor zich. In andere ziekenhuizen in de omtrek zijn mogelijk nog meer slachtoffers binnengebracht. De autoriteiten beweerden tot dusverre niet meer dan zeven doden te hebben geteld, maar het Nigeriaanse Rode Kruis meldde eerder zaterdag al dat de aanslagen 'vele' levens zouden hebben geëist.

De verantwoordelijkheid voor de bomaanslagen van vrijdag is opgeëist door Boko Haram. De militante Nigeriaanse sekte wilde naar eigen zeggen de politie straffen omdat die weigert enkele van haar leden op vrije voeten te stellen.

De aanslagen troffen volgens de federale politie tijdens de avondspits vijf politiebureaus, twee immigratiekantoren en het plaatselijke hoofdkantoor van de Staatsveiligheidsdienst. Die laatste aanslag werd gepleegd door een zelfmoordterrorist in een bomauto. De ontploffing rukte het dak van het gebouw en blies de ruiten uit hun sponningen. Volgens ooggetuigen namen gedetineerden uit het complex na de aanslag de benen.

Zaterdagochtend klonk in Kano, waar het krioelde van militairen en politieagenten, nog zo nu en dan geweervuur. De politie heeft de bevolking opgeroepen de kalmte te bewaren en de speurtocht naar de daders te steunen. Maar het gezag van de politie, die er maar niet in slaagt het steeds heviger geweld het hoofd te bieden, is wankel.

Volgens het Rode Kruis is de berging van de doden nog altijd gaande. Vrijwilligers hebben hun handen vol aan gewonden die aankloppen voor eerste hulp en in de ziekenhuizen komen nog steeds zwaargewonden binnen. Het Rode Kruis trof in twee ziekenhuizen minstens vijftig mensen aan die bij de aanslagen zijn verwond.

De radicaal-islamitische sekte Boko Haram, wier naam letterlijk 'westers onderwijs is heiligschennis' betekent, wordt verantwoordelijk gehouden voor ten minste 510 doden in het afgelopen jaar. Dit jaar zijn al tientallen mensen bij aanvallen van de terreurgroep omgekomen.


Veel meer doden door aanslagen Nigeria (Foto: Novum)

CDA: 'geen verbod op nadenken'

Het CDA zou 'geen knip voor de neus waard zijn' als de partij niet zou nadenken over een nieuwe toekomstvisie. Dat brengt het kabinet op geen enkele manier in gevaar, heeft partijvoorzitter Ruth Peetoom zaterdag gezegd op een CDA-congres in Maarssen.

"Wie meent dat zelfstandig nadenken de bijl is aan de wortel van het kabinet, kan ik geruststellen. We doen wat we beloofd hebben, en denken tegelijkertijd na over straks, want er is geen verbod op nadenken", zei Peetoom. Dat het CDA een ruk naar links zal maken en daarmee afstand neemt van het eigen kabinetsbeleid, zijn volgens Peetoom 'indianenverhalen'.

Op het CDA-congres werd het startschot gegeven voor een interne discussie in de partij over de toekomstige koers. Volgens een commissie onder leiding van oud-minister Aart Jan de Geus moet de partij naar het 'radicale midden'. Een andere commissie, voorgezeten door tv-presentatrice en dominee Jacobine Geel, bepleit 'compassie als grondtoon'.

Peetoom zei te hopen op een levendige discussie in de partij. Het resultaat moet een CDA zijn 'dat herkenbaar en aansprekend is voor iedereen die kiest voor de toekomst'. "Wij kiezen voor een CDA dat betrouwbaar is voor wie op ons stemt en betrouwbaar voor wie met ons regeert."

Peetoom zette ook enkele CDA-politici in het zonnetje. Het meeste applaus was er voor minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA), volgens Peetoom 'de degelijkste Zeeuw met verstand van geld die we konden vinden'. Op een volgend congres in juni wordt verder gesproken over de koers van het CDA.


CDA-voorzitter: geen verbod op nadenken (Foto: Novum)

'Heidi Klum en Seal gaan scheiden'

Heidi Klum wil scheiden van echtgenoot Seal. Het Duitse fotomodel dient de scheidingspapieren volgende week in, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Klum zou in de documenten 'onoverkomelijke verschillen' opgeven als reden voor haar scheiding van de Britse zanger.

De 38-jarige Klum en de 48-jarige Seal trouwden in 2005 met elkaar. De twee kregen samen drie kinderen. De zanger adopteerde bovendien de dochter die het model kreeg tijdens een eerdere relatie. Klum en Seal vieren hun trouwdag jaarlijks door elkaar opnieuw het jawoord te geven.

[Premier League] Krul moet vijf keer vissen

Newcastle United heeft de grootste uitnederlaag van het seizoen geleden. Doelman Tim Krul kreeg op Craven Cottage tegen Fulham maar liefst vijf doelpunten om zijn oren: 5-2. Newcastle kan zaterdagavond de zesde plaats in de Premier League kwijtraken aan Liverpool, dat een uitwedstrijd tegen Bolton Wanderers voor de boeg heeft.

Newcastle stond bij rust nog met 1-0 voor, maar stortte in de tweede helft als een kaartenhuis ineen. Clint Dempsey nam drie doelpunten voor zijn rekening. Danny Murphy en Bobby Zamora scoorden uit een strafschop. Hatem Ben Arfa maakte de nederlaag voor de Magpies iets draaglijker.

Johnson in gevecht met Krul
Johnson in gevecht met Krul (Foto: Pro Shots)

Ook doelman Michel Vorm beleefde geen leuke middag. Hij verloor met Swansea City met 2-0 bij Sunderland. John Heitinga stond in de basis bij Everton, dat thuis tegen Blackburn Rovers niet verder kwam dan 1-1. Royston Drenthe viel tien minuten na rust in.

Wigan Athletic slaagde er niet in de laatste plaats in de Premier League te verlaten. In Londen werd met 3-1 verloren van Queens Park Rangers. Ronnie Stam speelde bij Wigan de laatste twintig minuten mee.

Overige uitslagen Premier League zaterdag:

Stoke City - West Bromwich Albion 1-2

Wolverhampton Wanderers - Aston Villa 2-3

Turken betogen tegen genocidewet in Parijs

Duizenden Turken hebben zaterdag deelgenomen aan een protestmars door Parijs. Ze uitten zo hun onvrede over de wet die hen verbiedt te ontkennen dat de massamoord op Armenië gelijkstond aan volkenmoord.

De betogers zwaaiden met de Turkse vlag en marcheerden naar de senaat, die zich maandag over de wet buigt. Anderen droegen spandoeken mee met de leuzen 'Nee tegen Sarkozy's wet van schande' en 'De geschiedenis aan de geschiedkundigen'.

De wet bepaalt dat wie voortaan ontkent dat de moord op talloze Armeniërs door Ottomaanse Turken in 1915 genocide was, strafbaar is. Het lagerhuis stemde in december in met het wetsvoorstel.

'Brandende stier' doodt Spanjaard

Een zogeheten 'brandende stier' heeft zaterdagochtend op het stadsfestival in het Oost-Spaanse Navajas een man onder de voet gelopen. De toegesnelde hulpdiensten slaagden er niet in het leven van de 45-jarige te redden.

De 'toro embalado', wiens hoorns naar oud gebruik met was waren ingesmeerd en in brand gestoken, was even tevoren in het stadje losgelaten. Volgens de burgemeester van het stadje werd een struikelpartij, juist op het ogenblik dat de stier op hem afstormde, de man fataal.

[Bundesliga] Schalke naast Bayern aan kop

Schalke 04 heeft zich naast Bayern München aan kop van de Bundesliga genesteld. Door een 3-1 thuiszege op VfB Stuttgart komen Die Königsblauen na achttien wedstrijden op 37 punten. Bayern München beschikt ondanks de 3-1 nederlaag van vrijdag tegen Borussia Mönchengladbach nog wel over een beter doelsaldo. Borussia Dortmund kan zich zondag bij de twee koplopers voegen. De regerend landskampioen moet dan wel de uitwedstrijd tegen Hamburger SV zien te winnen.

De eerste twee doelpunten van Schalke vielen uit een corner. Al na drie minuten scoorde middenvelder Joel Matip, tien minuten na rust stond verdediger Kyriakos Papadopoulos op de goede plaats. Julian Draxler maakte er diep in de tweede helft na een fraaie combinatie met Klaas-Jan Huntelaar 3-0 van, waarna Tamas Hajnal vlak voor tijd de eer voor Stuttgart redde. Huntelaar zelf moet nog even wachten op zijn eerste doelpunt na de winterstop. De clubtopscorer zag zijn treffer in de achtste minuut ten onrechte afgekeurd worden wegens buitenspel.

FC Augsburg is weer terug op de laatste plaats in de Bundesliga. De ploeg van trainer Jos Luhukay verloor door een late treffer van Matthias Ginter met 1-0 uit van Freiburg, dat daardoor de achttiende plaats verlaat.

Ook FC Nürnberg (2-0 tegen Hertha) en VfL Wolfsburg (1-0 tegen FC Köln) hielden de drie punten in eigen huis. Hoffenheim en Hannover 96 speelden met 0-0 gelijk.

[EK] Waterpoloërs boeken eerste zege

De Nederlandse waterpoloërs hebben bij het Europees kampioenschap in Eindhoven hun eerste zege geboekt. De ploeg van bondscoach Johan Aantje versloeg Turkije met 12-7. De periodestanden waren 3-2, 6-3, 2-2 en 1-0.

Eerder deze week verloor Nederland van Griekenland, Hongarije en Italië. Hierdoor is een plek in de halve finales niet meer mogelijk. Komende maandag speelt Oranje, waarvoor de zevende plek het hoogst haalbare is, De laatste groepswedstrijd tegen Macedonië.

Operatiekamers Geleen dicht om vliegjes

De operatiekamers van Orbis Medisch Centrum in Geleen zijn vrijdag uren gesloten geweest vanwege de vondst van vliegjes. De vliegjes kwamen uit een afvoerputje op het operatiekamercomplex dat was drooggevallen. De veiligheid van patiënten is volgens het ziekenhuis geen moment in gevaar geweest.

Vanwege de sluiting moesten een aantal geplande operaties worden uitgesteld tot later in de avond of zaterdagochtend. De operatiekamers zijn schoongemaakt en extra gedesinfecteerd. Ook zijn maatregelen getroffen om te voorkomen dat afvoerputjes kunnen droogvallen. Inmiddels zijn de operatiekamers weer opengesteld.

Diablo III-producent stopt

Steve Parker is vanaf nu de ex-senior producent van Diablo III. Na vijf jaar trouwe dienst werkt hij namelijk niet langer meer bij Blizzard. Blizzard is momenteel op zoek naar een vervanger.

Parker heeft zijn vertrek via een Tweet bekendgemaakt. "Hey Twitter, I'm no longer working at Blizzard or on D3, I've had a great 5 years there and those guys are going to do an amazing job with Diablo," aldus Parker. Verdere Tweets wijzen erop dat hij in goed overleg gestopt is en dat er geen haatgevoelens zijn. Parker heeft niet gezegd waar hij nu gaat werken, wel heeft hij aangegeven uit te kijken naar grotere en betere dingen. 

Blizzard heeft een vacature online gezet in de zoektocht naar een nieuwe senior producent.

[Upd] Aztec Maiden vlotgetrokken

Bij een poging om het vastgelopen schip voor Wijk aan Zee los te krijgen is zaterdagmiddag een van de twee sleepkabels gebroken. De kabel is door een te snelle draai van het schip geknapt, zegt een woordvoerder van bergingsbedrijf Svitzer zaterdag.

Een van de sleepboten trok het schip vervolgens nog wel, maar dat ging niet meer zo snel. De tweede sleepkabel kon na enige tijd echter opnieuw worden vastgemaakt, waarop weer twee sleepboten konden worden ingezet.

Volgens de woordvoerder is het niet zeker dat het schip Aztec Maiden zaterdag loskomt, omdat het water daalt. Het hoge water is nodig om het schip los te kunnen krijgen. Als de poging het schip los te trekken zaterdagmiddag mislukt, moet worden gewacht tot 02.30 uur.

Het water bereikte zaterdag rond 14.00 uur het hoogste punt. Het hoge water is nodig om het schip los te kunnen krijgen. 'Met man en macht' wordt volgens de woordvoerder gewerkt, om te voorkomen dat opnieuw moet worden gewacht totdat het water weer hoog genoeg staat.

De Aztec Maiden liep vrijdagochtend vast op een zandbank. Het vrachtschip zonder lading raakte op drift toen het anker het niet hield. Een eerdere poging om het schip los te krijgen mislukte ook al omdat de kabel brak.

Update 17.19 uur
Het schip Aztec Maiden dat bij Wijk aan Zee voor de kust is gestrand, is vlotgetrokken. Dat heeft een woordvoerder van het bergingsbedrijf Svitzer zaterdag laten weten. 

CDA-commissie houdt vast aan 'compassie'

Compassie moet de 'grondtoon' worden van het CDA. Dat heeft tv-presentatrice en dominee Jacobine Geel zaterdag gezegd op een CDA-congres in Maarssen. Volgens Geel betekent dit niet dat het CDA een linkse partij moet worden, die altijd kiest voor de zwakkeren.

Geel, zelf geen CDA-lid, is voorzitter van de partijcommissie die heeft gezocht naar nieuwe manieren om de uitgangspunten van het CDA onder woorden te brengen. Onlangs bleek al dat ze compassie als sleutelbegrip ziet. Dat leidde tot veel kritiek van partijleden, die dat te soft en te links vonden.

Geel zei in haar toespraak op het congres dat compassie niet een nieuw uitgangspunt moet worden. Met compassie bedoelt ze 'de bereidheid je te laten raken door het lot van een ander', verduidelijkte Geel. De uitgangspunten van het CDA blijven dezelfde.

Wel moet het CDA volgens Geel het vermogen herwinnen om niet alleen macht uit te oefenen, maar ook om mensen in beweging te krijgen. De partij moet volgens haar stelling nemen 'tegen het maatschappelijk tekort en de verschraling'.

De komende maanden gaat het CDA intern in discussie over de bevindingen van Geel en haar commissie. Hetzelfde geldt voor het vrijdag verschenen rapport van het zogeheten Strategisch Beraad, waarin staat dat het CDA niet links of rechts is, maar moet kiezen voor het 'radicale midden'. Dat moet uiteindelijk leiden tot een vernieuwde partij, die weer meer kiezers weet te trekken.

Overleg Athene en kredietverleners gaat toch door

De onderhandelingen van de Griekse regering met particuliere kredietverleners worden wel degelijk voortgezet. Dat heeft de vertegenwoordiger van de schuldeisers zaterdag verzekerd. Charles Dallara mag het land dan hebben verlaten, hij 'belt constant' met de regering in Athene en de partijen 'naderen elkaar'.

Over de voortgang van de onderhandelingen ontstond verwarring nadat het overleg zaterdag onverwacht werd afgebroken en Dallara naar Parijs vertrok. Volgens Dallara kon hij een al veel eerder gemaakte afspraak in de Franse hoofdstad niet afzeggen.

Dallara vertegenwoordigde in Athene het Institute of International Finance (IIF), een organisatie die de belangen van private kredietverleners behartigt. De kredietverstrekkers is gevraagd een verlies te nemen op Grieks schuldpapier van in totaal honderd miljard euro.

Rijhoogtesysteem Lotus en Ferrari verboden

Lotus en Ferrari mogen komend seizoen hun nieuwe rijhoogtesysteem niet gebruiken. Dit heeft de FIA besloten. Met het systeem, dat aanvankelijk wel toegestaan zou worden, kan tijdens het rijden de rijhoogte van de auto aangepast worden.

Hierdoor kan tijdens het remmen de rijhoogte constant gehouden worden, waardoor de luchtstroom verbeterd wordt en daarmee ook de prestaties van de wagen. Het systeem wordt niet door de coureur zelf bediend maar door een hydraulische cylinder die reageert op de remkracht.

Omdat het niet direct door de rijder beïnvloedbaar is werd het aanvankelijk dan ook toegestaan. De FIA schaart het nu echter onder de noemer bewegend aerodynamisch onderdeel, en die zijn wel verboden.

Twaalfde dode Costa Concordia geborgen

Duikers van de Italiaanse kustwacht hebben zaterdag het ontzielde lichaam van een vrouw gevonden in een compartiment van de Costa Concordia dat onder de waterlijn ligt. De vondst brengt het dodental van de ramp met het cruiseschip op twaalf.

Het stoffelijk overschot van de vrouw, gehuld in een reddingsvest, werd aangetroffen in een smalle gang aan de achterzijde van het schip. Ze lag niet ver van de plaats waar de opvarenden in de uren na de ramp van boord werden gehaald.

Het lichaam van de vrouw is overgebracht naar Giglio, het Toscaanse eiland waar de Costa Concordia vrijdag 13 januari strandde. Twintig opvarenden zijn nog spoorloos.

Verdachte branden Denekamp opgepakt

Een 26-jarige man uit het Duitse Nordhorn is vrijdag aangehouden op verdenking van het aansteken van vier branden op het industrieterrein Sombeek in Denekamp. De branden werden vorige week zaterdagnacht gesticht, meldt de politie zaterdag. Twee roldeuren van bedrijven liepen daarbij grote schade op en een aanhanger en oplegger brandden uit.

De politie verzond woensdag vanwege de brandstichtingen een getuigenoproep. Daarbij werden ook beelden van een verdachte gepubliceerd. Een anonieme tip leidde uiteindelijk naar de verdachte.

De politie onderzoekt de brandstichting verder. De verdachte zit nog vast.

Van Calker en Jansma veertiende in St. Moritz

Bobsleeërs Edwin van Calker en Sybren Jansma zijn zaterdag bij de wereldbekerwedstrijd in St. Moritz op de veertiende plaats geëindigd. 

Het Nederlandse duo kwam op een zeventiende plek terecht na de eerste run. In de tweede run herstelden ze zich en klommen op naar de veertiende plaats. Van Calker en Jansma gaven over twee runs 1,68 seconde toe op het winnende tweetal Maximilian Arndt en Marko Hübenbecker.

De Duitsers troefden de in het wereldbekerklassement leidende Zwitsers Beat Hefti en Thomas Lamparter af. De derde plaats was er voor de Duitsers Manuel Machata en Andreas Bredau. Met nog twee wedstrijden te gaan staat het Oranje-duo elfde in het wereldbekerklassement.

Sint-Petersburg nu, Leningrad vroeger

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Leningrad belegerd door de Duitsers. Pas na 3 jaar (begin 1944) werd de stad bevrijd van de Duitse belegering. Op English Russia staan mooie foto's van plekken in Sint-Petersburg, en oude foto's van tijdens de belegering zijn er deels overheen gelegd, zodat je goed kan zien hoe het vroeger was. 

Klik hier en hier om ze te bekijken. De twee posts gebruiken veel dezelfde afbeeldingen, maar bevatten ook een aantal unieke

Dj Jeroen Soer overleden

Dj Jeroen Soer is zaterdagochtend overleden. Dat meldt Omroep West, waar Soer voorheen directeur was.

De voormalige VARA-diskjockey was een van de grondleggers van Radio 10 Gold. Hij had de laatste jaren een eigen bedrijf en werkte onder meer voor het online radiostation KX Radio.

Volgens Omroep West is Soer overleden aan de gevolgen van aan een hartaanval. Jeroen Soer is 56 jaar geworden.

Dj Jeroen Soer overleden
Dj Jeroen Soer overleden (Foto: ANP)

CDA neemt afscheid van Donner

Het CDA heeft zaterdag op een partijcongres in Maarssen afscheid genomen van Piet Hein Donner, die per 1 februari vicepresident van de Raad van State wordt en daarmee niet langer actief CDA-politicus is.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom bedankte Donner, die minister was in verschillende kabinetten, voor zijn inspanningen voor het CDA. Donner noemde het bijzonder dat hij op zijn 63ste nog aan een nieuwe baan begint waarbij hij dicht betrokken blijft bij de politiek. "En het CDA heeft het voordeel dat ik geen partijprominent kan worden, want ik moet m'n mond houden", grapte Donner, doelend op het feit dat de vicepresident boven de partijen hoort te staan.


CDA neemt afscheid van Donner (Foto: Novum)

Bekeurde man komt uit de kast

Een 34-jarige man uit Gieten heeft zich in een kast van zijn woning verstopt in een poging te ontkomen aan het moeten betalen van boetes. Dat meldt de politie zaterdag. De man had nog voor ruim negenhonderd euro aan boetes openstaan, gelijk aan veertien dagen cel.

De man besloot zich te verstoppen toen medewerkers van de Unit Justitiële Taken voor de deur stonden en door zijn moeder werden binnengelaten. Hij werd uiteindelijk gevonden in een inbouwkast van een slaapkamer. De man koos ervoor veertien dagen in de cel te spenderen in plaats van het bedrag neer te tellen.

Een inwoner van Emmen bleek ook nog een boete van zestigduizend euro open te hebben staan. Hij besloot die gelijk te voldoen.

Julia Roberts en Alec Baldwin in The Normal Heart

Julia Roberts en Alec Baldwin hebben zich aangesloten bij de cast van The Normal Heart. De film is gebaseerd op het gelijknamige prijswinnende toneelstuk over de opkomst van hiv en aids in de New Yorkse homogemeenschap in de jaren tachtig.

Naast Roberts en Baldwin hebben ook Jim Parsons en Matt Bomer een rol te pakken, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollywood Reporter. Parsons is te zien in de comedyserie The Big Bang Theory, Bomer is bekend van de series Chuck en White Collar. Het viertal voegt zich bij Mark Ruffalo, die reeds was gecast.

Ruffalo speelt Ned Weeks, die als eerste de ernst van de nieuwe bedreiging inziet. Baldwin vertolkt zijn broer, die maar moeilijk kan omgaan met Ned. Roberts kruipt in de huid van een arts die als enige hiv en aids serieus neemt. Parsons en Bomer spelen respectievelijk een homoactivist en Neds vriend.

The Normal Heart wordt geregisseerd door Ryan Murphy, de bedenker van de tv-series Glee en Nip/Tuck. Brad Pitt en zijn productiebedrijf Plan B tekenen voor de productie.

Hond bijt schapen dood in Strijen

Een hond heeft vrijdag in de Zuid-Hollande plaats Strijen drie schapen doodgebeten en acht schapen ernstig verwond. De dierenarts heeft zeven van de gewonde schapen moeten laten inslapen, omdat ze te ernstig waren toegetakeld. Dat meldt de politie zaterdag.

De politie heeft een onderzoek ingesteld en probeert de dader te achterhalen. Mogelijk is dat al gelukt. In de wei aan de Kooilandsedijk hebben agenten een pootafdruk van een hond gevonden. Tijdens een buurtonderzoek vond de politie vervolgens een twee jaar oude Duitse herder die de pootafdruk kan hebben gemaakt.

De eigenaresse van de hond heeft verteld dat ze haar hond donderdagavond een tijd kwijt was geweest. Een dierenarts heeft de Duitse herder verder onderzocht en daaruit blijkt dat het dier inderdaad mogelijk de dader is. De politie spit momenteel nog verder.

Trailer: Resident Evil: Retribution

Er is een eerste trailer verschenen voor Resident Evil: Retribution. De veelbelovende eerste blik, op de nieuwste telg in de Resident Evil-reeks, heeft een verrassend begin.

De laatste hoop voor de mensheid, Alice (Milla Jovovich), ontwaakt in het meest geheime gebouw van de Umbrella Corporation en ontdekt steeds meer van haar duistere verleden terwijl ze dieper in het complex belandt. Alice gaat op jacht op de schuldigen van de uitbraak en komt zodoende in onder meer New York, Washington en Moskou terecht. Ze komt tot een schokkende ontdekking die haar zal dwingen om alles wat ze tot nu toe als waarheid aannam te moeten overdenken.

De regie van Resident Evil: Retribution is in de vertrouwde handen van Paul W.S. Anderson. De film zal vanaf september in de bioscopen te zien zijn.


Resident Evil: Retribution.

Goossens mist derby: "Ik baal ontzettend"

N.E.C. Nijmegen kan in de Gelderse derby tegen Vitesse geen beroep doen op John Goossens, die teveel last ondervindt van zijn hamstring.

Goossens onderging net als Nick van der Velden een laatste test om te kijken of ze fit genoeg zijn om zondagmiddag in actie komen in Arnhem. Van der Velden bleek op tijd hersteld, maar voor de vertrekkende Goossens komt het duel te vroeg. "Ik baal er ontzettend van, zeker zo'n wedstrijd."

"Maar het is niet verantwoord. Ik heb niet veel last van die hamstring, maar in zo'n wedstrijd moet je echt voluit kunnen gaan", zei Goossens tegen Omroep Gelderland. "Jammer, want het zou mijn laatste Gelderse derby zijn geweest." De middenvelder vertrekt deze zomer naar Feyenoord.

Leroy George lijkt de aangewezen vervanger voor Goossens. Bij tegenstander Vitesse begint spits Jonathan Reis in de basis. De Braziliaan (ex-PSV) is voldoende hersteld van een ernstige blessure aan zijn knie. Behalve Reis is ook winteraanwinst Mike Havenaar speelgerechtigd voor Vitesse.

Depay in wedstrijdselectie PSV

Memphis Depay maakt dit weekend voor het eerst deel uit van de selectie van PSV, dat morgen tegen FC Utrecht speelt. Trainer Fred Rutten nam de 17-jarige voetballer op naar aanleiding van zijn prestaties in de voorbereidingen op de tweede seizoenshelft.

Depay geldt in Eindhoven als één van de grootste talenten van de club. Eerder dit seizoen deed de aanvaller al mee tijdens een bekerwedstrijd van de Eindhovenaren. In het duel tegen VVSB was de speler goed voor twee doelpunten.

Depay begon zijn carrière als voetballer bij VV Moordrecht en kwam op 9-jarige leeftijd bij Sparta Rotterdam terecht. Sinds het seizoen 2006/2007 maakt het talent deel uit van de jeugdopleiding van de ploeg uit de Lichtstad.


Depay in wedstrijdselectie PSV (Foto: Pro Shots)

Vos boekt veertiende zege op rij

Marianne Vos heeft vandaag de GP Skidome Rucphen op haar naam geschreven. De huidig wereldkampioene veldrijden wist haar landgenote Daphny van den Brand voor te blijven. De Britse Nikki Haris eindigde als derde. De overwinning betekende haar veertiende zege op rij.

Morgen staat in Hoogerheide de laatste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen op het programma. Van den Brand gaat in het algemeen klassement aan de leiding met 276 punten. Vos, die vorige week de WB-wedstrijd in Lievin wist te winnen, staat tweede met 230 punten.

[Premier League] Titel ver weg voor Chelsea

Chelsea heeft averij opgelopen in de strijd om de Engelse landstitel. In de uitwedstrijd tegen Norwich City, dat vorig seizoen nog in het Championship speelde, werd niet gescoord. Hierdoor verloren The Blues twee belangrijke punten.

In de tweede helft had Chelsea het meeste veldoverwicht, maar slaagde er keer op keer niet in om te scoren. Bovendien straalde de ploeg weinig overtuinging uit en werd er slordig gespeeld. Hierdoor was een overwinning op voorhand al niet verdiend geweest.

De vorm van Fernando Torres was eigenlijk tekenend voor de gehele wedstrijd. Na de rust verprutste de aanvaller van Chelsea een enorme kans door de bal, die hij met zijn punt richting doel schoot, een paar meter naast te werken. Op de kansen van Juan Mata reageerde doelman John Ruddy van Norwich City attent.

Sturridge en Naughton in duel
Sturridge en Naughton in duel (Foto: Pro Shots)

Veearts heeft seks met paard

In de Amerikaanse staat Oklahma wordt een arts aangeklaagd omdat hij zich heeft vergrepen aan een patiënt. De  arts in kwestie, Thomas Wilson, blijkt veearts te zijn. Zijn patiënt was dan ook een paard.

Het vergrijp vond al tweeënhalf jaar geleden plaats maar is nu pas naar buiten gekomen. Wilson was destijds, 2009, stagiar in de regio Tulsa. Een supervisor bekeek bewakingsbeelden om de gezondheid van de paarden in de gaten te houden toen hij zag hoe Wilson een paard achterlangs nam.

De arts confronteerde zijn leerling met zijn daad die verdomd nog blij was ook. "Ik ben blij dat je me hebt betrapt", zei Wilson. "Ik heb hulp nodig." Wilson, die tegenwoordig in een dierenartsenpraktijk werkt in Pennsylvania, moest donderdag voor de rechter verschijnen. De rechter heeft verklaard dat hij in zijn lange carrière een dergelijk geval nog nooit heeft meegemaakt.


Een nieuwsfilmpje over de paardenliefhebber

[Upd] Automobiliste overleden bij botsing met trein

Bij een botsing tussen een trein en een auto in het Gelderse Nunspeet is zaterdagmiddag de bestuurster van de auto overleden. Dat zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Het ongeluk vond plaats rond 12.00 uur bij het Stationsplein. De overweg ligt in het centrum van de Gelderse plaats.

Het treinverkeer is in beide richtingen afgesloten. De extra reistijd tussen Putten en 't Harde is meer dan een uur. De verstoring is volgens de Nederlandse Spoorwegen rond 16:00 uur verholpen. De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeluk.

Update 15.43 uur
Het Algemeen Dagblad meldt dat het om een 73-jarige vrouw gaat die met haar auto stil was komen te staan in een file midden op de spoorwegovergang. Vele omstanders hebben het ongeluk zien gebeuren. Het treinverkeer werd rond kwart voor drie weer hervat.

Ramptoeristen massaal naar lostrekken schip

De politie raadt mensen dringend aan niet meer naar Wijk aan Zee te komen. Naar en in deze plaats is sprake van een verkeersinfarct. Mensen zouden massaal komen kijken naar het lostrekken van het vastgelopen schip Aztec Maiden voor de kust van Wijk aan Zee.

De ANWB laat weten dat het op de N197 van Velsen-Noord naar Heemskerk erg druk is. Tussen de A22 bij Beverwijk en Wijk aan Zee staat drie kilometer file. De vertraging naar het strand van Wijk aan Zee is meer dan een halfuur. De ANWB denkt dat er ook geen parkeerplaats meer te vinden is.

Zanka bevestigt: "PSV wil me graag hebben"

De komst van Mathias Jørgensen naar PSV is nog niet helemaal rond, maar de verdediger van FC Kopenhagen heeft inmiddels bevestigd dat zijn voorkeur naar Eindhoven gaat. Dit deed de voetballer in de Deense krant Ekstra Bladet.

"De club volgt me al heel lang", liet Zanka, zoals zijn voetbalnaam luidt, in de eerdergenoemde krant weten. "Dat betekent veel voor me. Ik word niet gehaald door een technisch directeur die makkelijk even een gratis Deens international wil halen. PSV wil me echt per se hebben."

Naast de interesse van PSV zouden ook een aantal Engelse ploegen, waaronder Southampton, achter de diensten van Jørgensen aanzitten. "Ik heb altijd gezegd dat ik absoluut niet direct naar de Premier League wilde. Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat ik daar nog niet klaar voor ben. De Nederlandse competitie is de beste plaats om mijn internationale carrière te starten."

Guidetti geveld door griep

Feyenoord kan vanavond, tijdens de hervatting van de competitie tegen VVV-Venlo, mogelijk geen beroep doen op John Guidetti. Dit meldt Edward van Cuilenborg van Megastad FM op Twitter. De aanvaller van de Rotterdammers is namelijk geveld door griep.

Het wegvallen van Guidetti is voor trainer Ronald Koeman een tegenvaller. Naast de absentie van de Zweed kan hij ook niet over Guyon Fernandez beschikken. Deze spits zit namelijk een schorsing uit en mag derhalve niet in actie komen. De verwachting is daarom dat Sekou Cissé centraal in de aanval zal starten.

Eerder dit seizoen had Guidetti ook al een griep onder de leden. Dit was in aanloop naar de Klassieker tegen Ajax, die uiteindelijk in een gelijkspel eindigde.

Voormalig Chelsea-speler (26) overleden na steekpartij

Jeffrey Pula Ntuka, voormalig speler  van Chelsea, is bij een steekpartij in zijn vaderland Zuid-Afrika omgekomen na een steekpartij. De voormalig jeugdinternational van Bafana Bafana werd slechts 26 jaar oud.

De precieze toedracht van zijn dood is nog niet bekend, maar hij zou tijdens een bezoek aan een nachtclub in een ruzie verwikkeld zijn geraakt. Ntuka werd in 2003 door Chelsea naar Europa gehaald, maar hij wist de hoge verwachtingen nooit waar te maken. Tussen 2003 en 2009 werd hij uitgeleend aan het Belgische Westerlo.

Na deze periode keerde Ntuka terug naar zijn vaderland, waar hij vervolgens uitkwam voor Kaizer Chiefs en Supersport United.

Wammes wil duidelijkheid over OS

Turner Jeffrey Wammes wil duidelijkheid over zijn deelname aan de Olympische Spelen in Londen. Zijn advocaat Paul Scholten heeft donderdag in een brief de gymnastiekunie KNGU gesommeerd om Wammes binnen een week bij de sportkoepel NOC*NSF als deelnemer voor te dragen.

Wammes strijdt met Epke Zonderland om een olympisch ticket. "De selectievoorwaarden zijn duidelijk", aldus Scholten. "Het is een gelopen koers, want Wammes heeft aan de eisen voldaan. Dat blijkt uit de regels die de KNGU zelf heeft gemaakt. Het is ons zeker niet te doen om de mens Epke Zonderland. Maar de bond moet de regels op een eerlijke manier naleven. Als dit niet gebeurt, dan is de kans dat we een kort geding aanspannen heel groot."

Witteman maakt Bleker-grap studentes

Paul Witteman heeft vrijdag in zijn VARA-talkshow Pauw & Witteman een schunnige grap gemaakt tegenover een stel studentes. Eén van hen vertelde dat ze op campagne geweest met Republikeinse presidentskandidaten in Amerika.

"Het leukste moment was toen ik een handtekening kreeg van Mitt Romney. Een man waar ik twee weken geleden nog helemaal niks mee had", vertelde de studente. "Maar nu des te meer?", vroeg Witteman. "Ja, misschien wel", antwoordde ze. "Henk Bleker-achtige toestanden", grapte Witteman daarop, refererend aan de romance van CDA-staatssecretaris Henk Bleker met een 32 jaar jongere vrouw.

De grap van de VARA-presentator viel niet bij iedereen in het publiek in goede aarde. Naast gelach klonk er een hoop 'Ohhh' uit de Pauw & Witteman-studio.


Witteman maakt Bleker-grap studentes

[Upd] Pepe gewoon in wedstrijdselectie Real

Real Madrid-trainer José Mourinho probeert de discussie rondom Pepe meer op de achtergrond te krijgen. Volgens Spaanse media heeft de oefenmeester van De Koninklijke zijn verdediger daardoor buiten de selectie gelaten voor het competitieduel tegen Athletic de Bilbao.

Pepe kwam afgelopen week opnieuw flink in opspraak, nadat hij expres op de vingers van Barcelona-aanvaller Lionel Messi ging staan. In de mediastorm die volgde kreeg Pepe enorm veel kritiek te verduren. De laatste jaren is Pepe al vaker negatief in het nieuws gekomen door zijn manier van spelen.

Update

Na wat speurwerk op de clubsite van Real Madrid zijn we erachtergekomen dat Pepe toch gewoon is opgenomen in de wedstrijdselectie voor het duel met Athletic de Bilbao. De wedstrijd wordt komende zondag gespeeld.

[AO] Publiekslieveling Hewitt verder

Lleyton Hewitt heeft in eigen land de vierde ronde van de Australian Open weten te behalen. De dertigjarige tennisser rekende in de derde ronde af met de Canadees Milos Raonic; 4-6, 6-3, 7-6 en 6-3.

Hewitt, die de laatste jaren met veel blessures kampte, treft in de volgende ronde een tegenstander van wat groter kaliber. Titelverdediger Novak Djokovic, die in de derde ronde van de Fransman Nicolas Mahut won, is de tegenstander. Eerder haalde ook het Australische talent Bernard Tomic de vierde ronde. Daarin treft hij de Zwitser Roger Federer.

Wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax volledig uitverkocht

Er zijn geen kaarten meer beschikbaar voor de competitiewedstrijd tussen Feyenoord en Ajax. De wedstrijd, die zondag 29 januari om 12.30 uur in De Kuip wordt afgewerkt, is volledig uitverkocht. De laatste honderden kaarten werden zaterdag binnen vijf minuten tijd via Ticketbox verkocht.

Dit houdt in dat Feyenoord tegen Ajax kan rekenen op maar liefst 48.000 supporters. De Klassieker tegen de Amsterdammers betekent voor Feyenoord de eerste thuiswedstrijd in de tweede seizoenshelft. De eerste ontmoeting tussen beide ploegen eindigde in de Amsterdam ArenA in een 1-1 gelijkspel.

Baas Megaupload gaf zich niet zomaar over

Oprichter Kim Dotcom van downloadwebsite Megaupload.com heeft donderdag de nodige moeite gedaan om zich tegen zijn arrestatie te verzetten.

Toen tientallen politiemensen geassisteerd door helikopters zijn landhuis op het Nieuw-Zeelandse platteland bestormden, activeerde de Duitser diverse elektronische sloten en sloot hij zichzelf op in een gebarricadeerde ruimte. De politie van Nieuw-Zeeland maakte de details van de arrestatie zaterdag bekend.

Kim Dotcom, geboren als Kim Schmitz, had volgens de politie een wapen in de kamer liggen "dat eruit zag als een verkorte shotgun", vertelde een rechercheur. "Het was zeker geen kwestie van even op de deur kloppen."

Laura Dekker heeft bijna haar record

Zeilmeisje Laura Dekker voltooit naar verwachting zaterdag haar soloreis om de wereld. Het 16-jarige meisje vertrok een jaar geleden vanaf Sint Maarten en is, als zij daar zaterdag aankomt, de jongste solozeiler die rond de wereld heeft gevaren. Onverwachte weersomstandigheden kunnen er overigens toe leiden dat haar aankomst een of zelfs twee dagen later is.

Dekker heeft in totaal ruim 27.000 zeemijlen afgelegd. Het record staat nu nog op naam van de Australische zeilster Jessica Watson. Zij voltooide de reis drie dagen voordat ze 17 werd. Laura wordt 17 op 20 september 2012. Het verschil tussen de twee meisjes is wel dat Watson de reis non-stop maakte. Laura pauzeerde tijdens haar reis een aantal keer en keerde ook terug naar Nederland om op de Hiswa een lezing te geven.

Het is niet duidelijk wat Dekker na haar reis gaat doen. Ook kan haar zegsman nog geen uitsluitsel geven over het voltooien van haar middelbare school. Dekker mocht haar reis gaan maken, als zij onderweg zou blijven leren. Dat is er zeker de laatste maanden bij ingeschoten, omdat zij te druk was met zeilen.

Toch zit er voor Laura ook een zwart randje aan het record; dat komt namelijk niet in het Guinness Book of Records. De organisatie accepteert niet langer de jongste categorie, omdat ze minderjaringen niet wil aanmoedigen tot het doen van recordpogingen die de organisatie niet geschikt vindt.

Laura Dekker heeft bijna haar record
Laura Dekker heeft bijna haar record (Foto: ANP)

Ook Duits huisvuil welkom in ons land

Na het huisvuil van Napels wordt mogelijk ook huisvuil uit steden in het noordwesten van Duitsland in Nederland verbrand in installaties. Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) zei dat zaterdag toen hij terugkeerde vanuit Berlijn, waar hij gesproken heeft met zijn Duitse ambtgenote Ursula Heinen.

Eerder gaf Atsma toestemming om 200.000 ton afval, waarmee de Italiaanse stad Napels omhoog zit, te verbranden in ons land. Daarmee wordt komende week een begin gemaakt. Nederland heeft een overcapaciteit van 1 miljoen ton en dus ook ruimte voor afval uit Duitsland.

Ook Duits huisvuil welkom in ons land
Ook Duits huisvuil welkom in ons land (Foto: ANP)

Hamas-leider kondigt aftreden aan

Hamas-leider Khaled Mashaal stelt zich niet herkiesbaar. Dat heeft Hamas zaterdag bekendgemaakt. Wie de charismatische en alom gerespecteerde Mashaal moet opvolgen is nog ongewis.

In de verklaring die Hamas zaterdag uitbracht vraagt de organisatie, die de Gazastrook bestuurt, Mashaal ernstig op zijn besluit terug te komen. Hamas zelf beslist over het leiderschap, en niemand anders - ook de leider zelf niet, aldus het persbericht.

Het aangekondigde vertrek van Mashaal dreigt de onrust binnen Hamas aan te wakkeren. De aartsrivaal van Fatah, de partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, lag de afgelopen maanden onder vuur. Het in de Syrische hoofdstad Damascus gevestigde Hamas weigerde afstand te nemen van het bewind van president Bashar Assad, die een bloedige campagne voert tegen de oppositie in zijn land.

Mashaal was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar, maar een hooggeplaatste medewerker van het Hamas-hoofdkwartier in Damascus bevestigde dat hij opstapt. Mashaals twee voorgangers stierven in het harnas. Ze werden door Israël geliquideerd.


Hamas-leider kondigt aftreden aan (Foto: Novum)

Obama voor rechter om geboorteakte

Barack Obama moet donderdag voor een rechter in Atlanta verschijnen. Die wil de Amerikaanse president horen over de aantijging dat hij niet in de Verenigde Staten is geboren.

Een inwoner van de staat Georgia maakte de zaak bij de rechter aanhangig. Tal van vergelijkbare aanklachten zijn ingediend bij rechters in heel het land, maar tot op heden vruchteloos.

Tegenstanders van Obama vechten aan dat hij, zoals hij zelf beweert, in Hawaï is geboren. Wie niet in de Verenigde Staten is geboren, kan geen president worden. De klager uit Georgia, een van deze 'birthers', wil dat Obama's naam van het stembiljet wordt geschrapt.

Het Witte Huis heeft vorig jaar de geboorteakte van de president, die Obama in Hawaii heeft opgevraagd, openbaargemaakt. Hierop staan de handtekeningen van Obama's moeder, de arts die hielp bij de bevalling en een ambtenaar van de burgerlijke stand. Eerder was al een uittreksel van Obama's geboortebewijs vrijgegeven.

De president besloot hiertoe omdat het land geen tijd heeft voor de 'afleiding' en 'nonsens' die de kwestie met zich meebrengt, zei Obama destijds in een verklaring.

[Video] Prachtig punt Llodra tegen Murray

Ondanks dat hij met 6-4, 6-2 en 6-0 kansloos onderuit ging tegen Andy Murray, zorgde Michael Llodra ongetwijfeld voor het mooiste punt van deze partij. De linkshandige Fransman sloeg een briljant balletje over het net en kreeg daarmee het publiek achter zich.

Bij een stand van 6-4 en 5-2 in het voordeel van Murray wist Llodra een prachtige bal met veel gevoel terug te slaan, waar de Schot het enorm moeilijk mee had. Uiteindelijk wist Murray, verliezend finalist van vorig jaar in Melbourne, de game alsnog naar zich toe te trekken en kwam daardoor met 2-0 in sets voor.

Hieronder de beelden.


Prachtig punt van Michael Llodra op Australian Open (Bron: YouTube)

Veerman: Rapport CDA kan kabinet wél beïnvloeden

Het rapport over de koers van het CDA kan wel degelijk invloed uitoefenen op het kabinetsbeleid. Dat zei oud-minister van Landbouw Cees Veerman (CDA) in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Hij wees erop dat PVV-leider Geert Wilders al een dag na de verkiezingen zijn belofte verbrak om de AOW-leeftijd niet te verhogen. Daarmee doelde hij erop dat verschuivingen altijd mogelijk zijn.

Het rapport werd vrijdag gepresenteerd. Partijvoorzitter Ruth Peetoom zei dat het CDA ondanks de verschillen tussen het rapport en het kabinetsbeleid achter het regeer- en gedoogakkoord blijft staan.

Ook vicepremier Maxime Verhagen (CDA) leek zich er vrijdag bij neer te leggen dat het rapport nog geen grote invloed kan uitoefenen op het regeringsbeleid. Dat is volgens hem normaal. "Dat gold ook voor ons verkiezingsprogramma. Je kunt niet vooraf rekening houden met compromissen die je met andere partijen gaat sluiten."

ChristenUnie-leider Arie Slob verbaasde zich in Kamerbreed over de gang van zaken. "Ik zou het raar vinden als er nu niks mee wordt gedaan. Als partij zeg je: dit is wat wij willen met ons land, maar daar gaan we pas in 2015 mee beginnen." Hij wees erop dat geen enkele partij verhoging van de AOW-leeftijd in het verkiezingsprogramma had staan. "Maar daar zijn toch afspraken over gemaakt."

Wat Veerman betreft is de koers zoals die in het rapport staat uitgestippeld niet heilig. "Dit zijn nieuwe uitgangspunten die door 22 mensen zijn opgeschreven. De komende tijd moet blijken of die breed worden gedragen." Zaterdag buigt het CDA-congres zich over het rapport.

Veerman kwam vorig jaar in het nieuws met kritiek op het CDA. Hij zei toen dat de partij het partnerschap met de PVV moest beëindigen. Die kritiek lijkt hij nu in te slikken. "Het kon bijna niet anders." Ook uitte hij toen al zorgen over het 'leiderschapsvacuüm' bij de christendemocraten. Zelf is hij niet beschikbaar om het CDA te leiden. "Uitgesloten", zei hij. Veerman is een van de namen die de afgelopen weken de ronde deden voor het leiderschap.

Hij wilde zich niet uitlaten over wie het dan moet worden. "De procedure is zoals hij is. Net als bij het benoemen van een hoogleraar moeten eerst een paar vragen worden beantwoord. Wat moet hij doen? Hoe ziet hij eruit? Een ding is duidelijk; ik word het niet."

Ajax wil verlengen met Vertonghen

Ajax gaat proberen om de huidige verbintenis met Jan Vertonghen te verlengen. Het huidige contract van de aanvoerder van de Amsterdammers loopt in de zomer van 2013 af. Als het aan Ajax ligt, zet de 24-jarige Belg snel zijn krabbel onder een nieuwe verbintenis.

"We hebben al in de zomer uitvoerig met zijn zaakwaarnemer gesproken", aldus Danny Blind, technisch directeur bij Ajax. "We hebben steeds gehoord dat Jan het uitstekend bij Ajax naar zijn zin heeft, maar voorlopig niet verder wil kijken dan 2013. Mocht dat nu anders zijn, dan willen we hem uiteraard graag langer aan ons binden."

Vertonghen staat sinds het seizoen 2006/07 onder contract bij Ajax, maar de Amsterdammers verhuurden hem dat seizoen aan RKC Waalwijk. Tot nu toe speelde de Belg 202 duels voor de Amsterdammers, waarin hij 23 keer het net wist te vinden.

Eredivisieclubs azen op Deens talent

Emil Larsen zet zijn carrière in de tweede seizoenshelft mogelijk voort in de Eredivisie. Volgens Sporten azen vier Eredivisieclubs op de handtekening van de Deen.

De twintigjarige middenvelder annex aanvaller maakt indruk bij het Deense Lyngby BK. Hij is dit seizoen vooralsnog clubtopscorer met zes doelpunten. Om die reden zouden AZ, sc Heerenveen, N.E.C. Nijmegen en FC Utrecht op de handtekening van de jeugdinternational azen.

Larsen wekt niet alleen interesse bij Nederlandse clubs. Ook Odense BK en FC Midtjylland hopen het talent vast te leggen. Zijn contract bij Lyngby loopt nog door tot medio 2013. Hij speelde in totaal tot dusver 42 competitieduels in het shirt van zijn huidige werkgever. Daarin vond hij elf keer het net.

Supermarktpersoneel Schoonebeek vastgebonden

Drie mannen hebben vrijdagavond gewapend en al een supermarkt in het Drentse Schoonebeek overvallen. Meteen na sluitingstijd, rond 21.00 uur, drong het trio binnen en bedreigden en knevelden de nog aanwezige medewerkers. Dat heeft de politie zaterdag laten weten.

De overvallers hadden een vuurwapen en messen bij zich. Vier personeelsleden werden vastgebonden. De mannen gingen er met een onbekend geldbedrag in een auto vandoor. De politie onderzoekt de zaak.

Ik ben een topsporter

Het leven van een topsporter is zwaar: letten op voeding, trainen, schema’s maken, pieken op het juiste moment, toewerken naar het ultieme doel en rust pakken wanneer dat kan. Dit jaar werken veel sporters bijvoorbbeeld toe naar de Olympische Spelen, hét evenement in het leven van een sporter. Daar moet alles voor wijken. Het leven van een topsporter is zwaar, en daarmee mijn leven ook: ik ben een topsporter.

"Gerrard stopt niet voor hij titel wint"

Steven Gerrard zal zijn jacht op de Engelse landstitel de komende jaren voortzetten. Dat verwacht Liverpool-icoon Glenn Hysen.

Liverpool is volgens Hysen in staat om binnen afzienbare tijd aan de hand van Gerrard het kampioenschap binnen te slepen. De middenvelder speelt al zijn gehele carrière bij de club, maar slaagde er nooit in landskampioen te worden. "Ik weet zeker dat Gerrard niet stopt voordat hij de titel heeft", verklaart Hysen aan Goal.com International.

"De aanhang van Liverpool is ontzettend blij dat hij de rest van zijn carrière aan de club heeft verbonden. Maar hij kan niet in zijn eentje prijzen winnen. Daarvoor is de inzet van het hele team nodig. Gerrard is een inspirerende aanvoerder en ik zal dolblij zijn als hij Liverpool een titel schenkt. Maar op dit moment lijkt die opdracht steeds moeilijker te vervullen."

Hysen maakte zelf deel uit van de Liverpool-selectie die in 1990 de laatste landstitel van de club binnensleepte. Dit seizoen lijken The Reds opnieuw niet in staat om kampioen te worden, aangezien de afstand met koploper Manchester City al zestien punten bedraagt. De formatie van trainer Kenny Dalglish is nog wel in de race voor de League Cup, waarin de ploeg tegen Manchester City een finaleplaats kan veiligstellen. Het heenduel werd met 1-0 gewonnen.

"Bèta-uitnodigingen Halo 4 zijn fake"

Ondanks dat er nog maar weinig bekend is over Halo 4 zijn er sites die beweren dat er bèta-uitnodigingen voor de game te verkrijgen zijn. Om goedgelovige gamers een teleurstelling te voorkomen heeft 343 Industries maar eens duidelijk gemaakt dat het hier gaat om nepperij.

Content editor David Ellis tweet: "If you see a page claiming to allow you to sign up for a Halo 4 beta be advised, IT'S A FAKE," gevolgd door onderstaande video. Wees dus gewaarschuwd, op dit moment is er nog geen bèta beschikbaar van Halo 4.

Zestienjarige De Vries maakt debuut in autosport

Nyck de Vries zal komend seizoen debuteren in de autosport. De zestienjarige Fries zal met het Franse R-ACE GP Team uitkmomen in de Formule Renault 2.0l. Dit is een opstapklasse voor jonge talenten.

De Vries was de afgelopen jaren enorm succesvol in de kartsport. Hoogtepunten waren de wereldtitels in de KF2 in 2010 en de KF1 in 2011. Enkele seizoenen geleden maakte De Vries deel uit van het talentenprogramma van het Formule 1-team McLaren. "Zij hebben de testsessies met de drie verschillende teams geregeld", liet De Vries weten.

John de Mol denkt over minder hard werken

John de Mol wil het over enkele jaren wat rustiger aan doen. Stoppen met werken zal de 56-jarige mediamagnaat nooit helemaal doen, maar minder hard werken ziet hij wel zitten.

"Ik ga denk ik wel over een paar jaar minder hard werken. Ik heb de hele wereld over gereisd, maar heb in al die jaren nooit meer gezien dan hotels en studio's", zegt hij zaterdag in het AD.

De Mol is 'ouder en met name ook wijzer' geworden. "Ik merk wel dat de scherpe kantjes ervan af gaan", geeft hij toe. "Vroeger was ik veel opvliegender. Nu ben ik rustiger, bedaarder, begripvoller en relaxter."

[AO] Monfils exit in Melbourne

De Australian Open heeft afscheid moeten nemen van de als veertiende geplaatste Gael Monfils. De Fransman ging in een zinderende partij in vijf sets ten onder tegen de Kazach Michail Kukushin; 6-2, 7-5, 5-7, 1-6 en 6-4.

Kukushin leek in eerste instantie op een eenvoudige zege af te stevenen. De eerste twee sets gingen naar de Kazach en ook in de derde set pakte hij een voorsprong van 5-4. Hij mocht in de tiende game van de derde set serveren voor de partij, maar de Kazach werd vervolgens tweemaal gebroken door Monfils. De Fransman wist vervolgens met groot machtsvertoon ook de vierde set naar zich toe te slepen.

De vijfde set moest daardoor beslissing brengen en daarin wist Monfils opnieuw snel een break te pakken. Kukushin leek rijp voor de slacht, maar de wedstrijd kantelde zich opnieuw. De Kazach wist tweemaal terug te breaken en zag op matchpoint zijn Franse opponent een dubbele fout slaan. Daardoor plaatste Kukushin zich voor de vierde ronde.

'Almere City-speler werd bespuugd door grensrechter'

Dennis Hollart, speler van Almere City FC, beweert dat hij tijdens het duel tegen FC Zwolle (3-2 verlies) naar eigen zeggen is bespuugd door de grensrechter. Dit gebeurde volgens Hollart toen hij een inworp wilde nemen.

"Ik ga stappen ondernemen. Hij mag nooit meer vlaggen. Dit is toch onmenselijk", liet de speler van Almere City weten tegenover de camera's van RTL Voetbal. Arbiter Dennis Hilger ging verhaal doen bij de grensrechter. "Ik heb uiteraard mijn assistent hierop aangesproken. Hij zegt dat hij niet heeft gespuugd. Maar het wordt nog wel verder uitgezocht", liet de scheidsrechter daarover weten.

Boere: "Heb de kwaliteiten als Huntelaar"

Tom Boere hoopt in de toekomst uit te groeien tot hetzelfde type speler als Klaas-Jan Huntelaar. De spits van AA Gent vindt dat hij op dit moment al op de goede weg is.

"Ik denk wel dat ik ongeveer dezelfde kwaliteiten als Huntelaar heb. Ik vind dat een wereldspits. Hij is geen spits die acties moet maken, hij moet gevoed worden", zegt Boere tegen Het Nieuwsblad. "Geef hem die bal en hij knalt ze er wel in. Ik denk wel dat ik ongeveer dezelfde kwaliteiten als Huntelaar heb. Al ben ik wel iets sneller en kan ik ook een actie maken. Maar ik vind dat ik voor doel nog koeler kan worden."

De jongeling moet zijn debuut in de hoofdmacht van AA Gent nog maken, maar baarde in de jeugdopleiding van Ajax opzien door zijn neusje voor het doel. Vermoedelijk zal hij zaterdag tegen Zulte Waregem zijn eerste speelminuten in het eerste elftal van de Belgen maken.

[Intro] Afrika Cup of Nations 2012

Vandaag zal de aftrap worden gegeven voor de 28e editie van het toernooi om de Afrika Cup. Zestien landen zullen de komende week in Gabon en Equatoriaal-Guinea strijden wie zich de komende twee jaar het beste land van het continent Afrika mag noemen.

Gastland Equatoriaal-Guinea en Libië zullen vanavond in Bata het openingsduel spelen, gevolgd door het tweede duel in Groep A tussen Senegal en Zambia. Senegal hoopt dit jaar weer een rol van betekenis te kunnen spelen. De beste prestatie dateert uit het jaar 2002, toen het land de finale wist te halen. Kameroen was destijds na strafschoppen sterker. Later dat jaar wist Senegal op het WK de kwartfinales te bereiken.

Grote afwezige dit jaar tijdens de strijd om de Afrika Cup is Egypte. Het land, dat het toernooi in 2006, 2008 en 2010, wist zich niet te plaatsen voor het toernooi. In de kwalificatiegroep eindigde het land zelfs als laatste. Behalve Egypte wisten ook grotere voetballanden als Nigeria, Kameroen, Algerije en Zuid-Afrika zich niet te plaatsen. Al deze landen deden op het afgelopen WK voetbal nog wel mee.

Tijdens het toernooi zullen er ook een aantal spelers uit de Nederlandse Eredivisie in actie komen. Zo riep Eric Gerets, bondscoach van Marokko, Heerenveen-aanvaller Oussouma Assaidi op. Ook Feyenoord-middenvelder Karim El Ahmadi kreeg een uitnodiging. Wilfried Bony, de spits van Vitesse, komt namens Ivoorkust in actie tijdens dit toernooi, terwijl Vitesse-middenvelder Anthony Annan voor Ghana speelt.

Deelnemende landen Afrika Cup of Nations 2012:

Land Gekwalificeerd als Datum van Kwalificatie Aantal deelnames Beste resultaat vorig toernooi
Gabon Gastland 29 juli 2007 5e Kwartfinale (1996)
Equatoriaal-Guinea Gastland 29 juli 2007 1e Debuut
Mali Winnaar kwalificatiegroep A 8 oktober 2011 7e 2e plaats (1972)
Guinee Winnaar kwalificatiegroep B 8 oktober 2011 10e Finalist (1976)
Zambia Winnaar kwalificatiegroep C 8 oktober 2011 15e Finalist (1974, 1994)
Marokko Winnaar kwalificatiegroep D 9 oktober 2011 14e Winnaar (1976)
Senegal Winnaar kwalificatiegroep E 3 september 2011 12e Finalist (2002)
Burkina Faso Winnaar kwalificatiegroep F 3 september 2011 8e Vierde plaats (1998)
Niger Winnaar kwalificatiegroep G 8 oktober 2011 1e Debuut
Ivoorkust Winnaar kwalificatiegroep H 5 juni 2011 19e Winnaar (1992)
Ghana Winnaar kwalificatiegroep I 8 oktober 2011 18e Winnaar (1963, 1965, 1978, 1982)
Angola Winnaar kwalificatiegroep J 8 oktober 2008 6e Kwartfinale (2008, 2010)
Botswana Winnaar kwalificatiegroep K 26 maart 2011 1e Debuut
Tunesië Nummer 2 kwalificatiegroep K 8 oktober 2011 15e Winnaar (2004)
Libië Beste nummer 2 8 oktober 2011 3e Finalist (1982)
Soedan Beste nummer 2 9 oktober 2011 8e Winnaar (1970)

Bron: Wikipedia.nl

Squashter Grinham onderuit in Greenwich Open

Natalie Grinham heeft zich niet weten te plaatsen voor de halve finales van het Greenwich Open. In de Amerikaanse staat Connecticut ging de als zesde geplaatste Nederlandse squashter onderuit tegen de Egyptische Raneem El Weleily; 12-10, 11-3, 6-11 en 11-8.

El Weleily, als vierde geplaatst tijdens dit toernooi, profiteerde van het feit dat de 33-jarige Grinham niet geheel fit was tijdens de partij. Aan het einde van haar eerste ronde partij tegen Nour El Sherbini verstapte onze landgenote zich, wat een achillespeesblessure als gevolg had. "Of het verstandig was om vandaag te spelen, merken we morgenochtend wel", aldus Grinham.

[Premier League] Super Sunday in Engeland

De Engelse Premier League maakt zich op voor Super Sunday. Komende zondag komen vier ploegen uit de huidige top-vijf tegen elkaar in actie.

Manchester City, op dit moment koploper in Engeland, neemt het zondagmiddag op tegen Tottenham Hotspur. De Spurs staan op dit moment op de derde plaats. De eerste ontmoeting in Londen werd met maar liefst 1-5 gewonnen door City. De confrontatie betekent ook een ontmoeting tussen onze landgenoten Nigel de Jong en Rafael van der Vaart.

In Londen staat komende zondag de competitiekraker tussen Arsenal en Manchester United op het programma. The Gunners nemen op dit moment de vijfde plaats in, terwijl ManU op de tweede plek staat. De achterstand van United op koploper City bedraagt op dit moment drie punten. Tottenham volgt op vijf punten, terwijl Arsenal al een achterstand van vijftien punten heeft.

Chelsea neemt daartussenin de vierde plek in, elf punten achter City. The Blues komen vanmiddag in actie tegen Norwich City, de huidige nummer negen.

Huidige stand aan kop Premier League:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Manchester City 21 16 3 2 51 57-16
2 Manchester United 21 15 3 3 48 52-20
3 Tottenham Hotspur 21 14 4 3 46 39-21
4 Chelsea 21 12 4 5 40 40-25
5 Arsenal 21 11 3 7 36 38-31
6 Newcastle United 21 10 6 5 36 30-25
7 Liverpool 21 9 8 4 35 24-18

[AO] S. Williams en Kvitova simpel door

Serena Williams en Petra Kvitova hebben zich vandaag geplaatst voor de achtste finales van de Australian Open. Beide tennissters kenden weinig moeite met hun tegenstandsters.

Williams trof de Hongaarse Gerta Arn en de Amerikaans gunde haar tegenstandster slechts twee games; 6-1 en 6-1. Arn, 92e op de wereldranglijst, wist zich slechts eenmaal eerder te plaatsen voor de derde ronde van een Grand Slam-toernooi. Ze kwam tegen Williams, voormalig nummer één van de wereld, simpelweg tekort. In de achtste finales treft Williams, winnares in 2003, 2005, 2007, 2009 en 2010, de Russische Ekaterina Makarova. Zij wist verrassend met 7-6 en 6-1 van Vera Zvonareva te winnen.

Kvitova wist zich ten koste van Maria Kirilenko voor de achtste finales te plaatsen. Kvitova, als tweede geplaatst in Melbourne, zag haar Russische tegenstandster bij een stand van 6-0 en 1-0 in het voordeel van de Tsjechische vanwege een blessure opgeven. In de vierde ronde treft Kvitova, winnares van Wimbledon, de als 21e geplaatste Ana Ivanovic. De Serviche wist in de tweede ronde onze landgenote Michaëlla Krajicek nog te verslaan.

Lurling en NAC mondeling akkoord over verlenging

NAC Breda kan zo goed als zeker volgend jaar ook beschikken over Anthony Lurling. De club uit Breda heeft een mondeling akkoord bereikt met de 35-jarige speler over verlenging van zijn contract voor een jaar.

"Daar zijn we heel blij mee", aldus technisch directeur Jeffrey van As. "Anthony heeft wat water bij de wijn moeten doen en dat valt zeer te prijzen. Gelukkig keert het realisme een beetje terug in de voetballerij."

De beide partijen bekijken de situatie nu van jaar tot jaar. "Maar Anthony wil graag nog lang spelen. Hij doet het ook heel goed. Leeftijd telt niet bij hem. Hij is echt een voorbeeld", besluit Van As.

Sinds 2007 is Lurling actief voor NAC Breda. Daarvoor kwam de spits onder meer uit voor FC Den Bosch, sc Heerenveen, Feyenoord en 1. FC Köln.

Gemeenten komen met actieplan tegen motorbendes

Twintig gemeenten gaan een actieplan maken om de opmars van criminele motorbendes te stuiten. Dat zijn de burgemeesters vrijdag bij een vertrouwelijke bijeenkomst in Utrecht overeengekomen, zegt burgemeester van Enschede Peter den Oudsten zaterdag in NRC Handelsblad. Hij zat het overleg voor.

De gemeenten willen binnen twee maanden een uniform beleid hebben voor de aanpak van motorclubs als Hells Angels en Satudarah. Zo moet worden voorkomen dat de motorbendes allemaal verhuizen naar de gemeente met de minst strenge regels.

De burgemeesters komen onder meer uit Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Emmen, Tilburg, Breda, Arnhem, Kampen, Wierden en Vlaardingen. Amsterdam, Den Haag en Apeldoorn hadden ambtenaren gestuurd.

Bij het overleg hebben de burgemeesters van de nationale recherche en het landelijk parket vertrouwelijke informatie gekregen over motorclubs. Die zouden met afpersing en bedreiging steeds vaker cafés en restaurants overnemen. Ook heeft de politie volgens de krant 'ernstige signalen' gekregen dat motorclubs particuliere beveiligingsbedrijven in handen krijgen.

Pieters nadert terugkeer op training PSV

PSV kan Erik Pieters eind volgende week terugverwachten op het trainingsveld. De verdediger hoopt voorzichtig te beginnen met een looptraining.

Pieters brak medio oktober zijn middenvoetsbeentje in een competitieduel met FC Utrecht. Sindsdien staat hij buitenspel bij PSV. Trainer Fred Rutten denkt nog niet aan een snelle terugkeer van de linksback op de groepstraining van de Eindhovenaren, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Rutten kan binnenkort ook Abel Tamata terugverwachten. De verdediger annex middenvelder brak zijn kuitbeen en kent een voorspoedig herstel. Hij heeft geen problemen meer met de stagnatie van zijn botaangroei. Door de afwezigheid van Pieters en Tamata kreeg talent Jetro Willems de afgelopen weken de kans om zich te bewijzen in de hoofdmacht van PSV.

Trijntje wordt harder dan Angela in The Voice

Trijntje Oosterhuis denkt dat ze 'wat harder' zal overkomen dan Angela Groothuizen als coach in The Voice of Holland. De zangeres vervangt de ex-Dolly Dot in een volgend seizoen van de talentenjacht.

"Ik vind het moederlijke van haar prachtig. Maar ik zal misschien wat harder overkomen", zegt Trijntje zaterdag in De Telegraaf. "Ik ben minder geneigd te vergoelijken, want ik wil snel kijken of ik naar de kern van iemands talent kan komen. Ik ga afpellen."

De zangeres was door producent John de Mol al benaderd voor het eerste seizoen van The Voice of Holland, maar moest het aanbod toen afslaan wegens 'allerlei verplichtingen'. "Je moet voor zoiets echt ruimte in de agenda vrijmaken. Dat heb ik nu gedaan. Ook omdat ik het een goed programma vind."

Angela Groothuizen kreeg enige tijd geleden te horen dat er in de nieuwe reeks geen plek voor haar is. Ze is nog wel te zien in The Voice Kids, de kinderversie van The Voice of Holland. De Mol wil haar behouden voor een tweede seizoen en daar blijft het wat betreft de producent niet bij.

"Ik vind dat ze een eigen programma moet krijgen en daar zijn we naar op zoek", verklapt hij. "Bij RTL komt dit najaar in elk geval een nieuwe grote show waarin ik een rol voor haar zie weggelegd. En ze is van harte welkom bij SBS."

IND onderzoekt zelfdoding asielzoeker

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat een intern onderzoek doen naar de zelfdoding van een asielzoeker uit Sri Lanka in het Aanmeldcentrum Schiphol. Ook de Dienst Justitiële Inrichtingen is bij het onderzoek betrokken. Een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde daarover zaterdag een bericht in NRC Handelsblad.

De man verbleef sinds 22 december 2011 in het AC Schiphol. Zijn lichaam werd een week later gevonden. Een dag eerder had hij te horen gekregen dat hij geen verblijfsvergunning kreeg. Volgens de advocaat die de eerste asielaanvraag van de man behandelde wist de IND dat hij psychische problemen had en al eerder zelfmoordpogingen had gedaan.

3DS-box art hint naar Nintendo Network

Een Japanse Twitteraar heeft onderstaande foto geüpload met de woorden "Found something on the right". Wat hij heeft gevonden is een Nintendo Network-logo op het doosje van Theatrhythm Final Fantasy.

Of het daadwerkelijk gaat om een nieuwe online service of om een andere versie van het oude Wi-Fi-connection logo is onbekend. Nintendo heeft eerder ideeën gehad over een online service, maar tot op heden kunnen ze zich op online gebied niet meten met concurrenten Microsoft en Sony. Op de achterkant van het doosje is te lezen dat er betaalde content voor de game te downloaden zal zijn van internet, dus wellicht dat het logo daarop slaat. Bekijk hieronder de foto.

nintendo network (geschaalde kopie)

Sussen ruzie wordt eigenaar café Tuitjenhorn fataal

Een café-eigenaar uit het Noord-Hollandse Tuitjenhorn is vrijdagnacht overleden aan de verwondingen die hij opliep bij het sussen van een ruzie. De politie heeft meerdere verdachten aangehouden, van wie er een gewond in een ziekenhuis ligt. Hij is buiten levensgevaar, zegt een politiewoordvoerder.

De 43-jarige eigenaar van het café aan de Dorpsstraat liep rond 03.30 uur naar buiten omdat daar een ruzie gaande was. Kort daarop liep hij weer naar binnen en bleek hij gewond te zijn geraakt. De man verloor het bewustzijn en is overgebracht naar een ziekenhuis, waar hij overleed.

De politiewoordvoerder kon niet zeggen hoeveel mensen zijn aangehouden. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Singapore Airlines controleert A380's

Singapore Airlines (SIA) voert controles uit op een groot deel van zijn A380-toestellen, nadat het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) had gewaarschuwd dat er opnieuw scheurtjes waren aangetroffen in de vleugels van de superjumbo van Airbus. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij zaterdag bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij heeft SIA instructies gekregen van de EASA om 6 van zijn toestellen binnen 4 dagen te controleren en 4 superjumbo's binnen 6 weken. SIA heeft in totaal 15 A380-toestellen.

Singapore Airlines controleert A380's
Singapore Airlines controleert A380's (Foto: ANP)

Vogelliefhebbers gaan weer tellen

Zaterdag en zondag is het weer vogels tellen geblazen. Vogelbescherming Nederland organiseert voor de negende keer de Nationale Tuinvogeltelling.

Iedereen die een tuin of balkon heeft, kan meedoen. Vanuit de woonkamer moet elke vogelliefhebber een halfuur lang alle vogels tellen in zijn tuin of op zijn balkon. Via internet kunnen de telresultaten worden doorgegeven. De bedoeling dat er zo een top tien komt. De resultaten zijn zondagavond bekend.

Vorig jaar deden 30.000 mensen mee en werden bijna 850.000 vogels geteld. De top drie bestond toen uit de huismus, koolmees en merel.

PvdA-politici zien liever Asscher aan het roer

Een grote meerderheid van de PvdA-politici heeft liever dat iemand het stokje van partijleider Job Cohen overneemt. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher is het populairst. Bijna een derde (31 procent) gaat het liefst met hem als lijsttrekker de volgende Tweede Kamerverkiezingen in, concludeert NRC Handelsblad uit een enquête onder politici in alle bestuurslagen.

Slechts 22 procent vindt Cohen de beste lijsttrekker. Op afstand volgt Diederik Samsom (12 procent). De verdeeldheid is groot als die wordt vergeleken met de stand van zaken bij de SP. Daar vindt 98 procent van de politici Emile Roemer de beste lijsttrekker. De overige procentjes worden verdeeld tussen Jan Marijnissen en Renske Leijten.

Cohen reageerde vrijdag volgens de krant 'koeltjes' op de cijfers. Hij wijst erop dat er vrije lijsttrekkersverkiezingen komen waarbij iedereen zich kan aanmelden. "En we hebben een boel talent in de partij."


PvdA-politici zien liever Asscher aan het roer (Foto: Novum)

Ruim 3 miljoen kijkers zagen Iris winnen

Naar de finale van The Voice of Holland hebben vrijdagavond 3,6 miljoen mensen gekeken. In het eerste deel van de show lieten de finalisten zien wat ze in huis hebben. De bekendmaking van de winnaar, later op de avond, trok ruim 3 miljoen kijkers. Het RTL4-programma scoorde daarmee het hoogste in de kijkcijfers van vrijdag.

Dat maakte de Stichting KijkOnderzoek zaterdag bekend. Moordvrouwen, de nieuwe RTL4-serie met Wendy van Dijk, volgde als tweede kijkcijferkanon, met 3,2 miljoen.

Iris Kroes won de tweede editie van de tv-talentenjacht. Het publiek koos na de finale-eindstrijd de 18-jarige Friezin als beste zangeres. Ze kreeg 51 procent van de stemmen. Chris Hordijk (28) werd tweede. Op de derde en vierde plek eindigden Erwin Nyhoff (39) en Paul Turner (25).

Kijk ook naar ons topic over Iris.

Ruim 3 miljoen kijkers zagen Iris winnen
Ruim 3 miljoen kijkers zagen Iris winnen (Foto: ANP)

Capcom hoopt met RE op CoD-fans

Capcom heeft al veel veranderingen doorgevoerd in de Resident Evil-serie. Waar het begon als een survival horror is de focus steeds meer bij de actie gaan liggen. Met de aankomende 3DS-titel Resident Evil: Revelations gaat de serie weer terug naar het survival horror-verleden, maar het is de vraag of deze trend doorgezet gaat worden met Resident Evil 6.

Dave Turner, hoofd marketing van Capcom UK, heeft gezegd dat ze met Resident Evil graag de fans van Call of Duty willen bereiken. "The dream would be that the millions of Call of Duty fans that are enjoying these fast-paced online games are attracted to this Resident Evil," aldus Turner.

"Resident Evil has attracted more players since incorporating more action, with Resident Evil 5 leading the charge. We've seen the popularity of Resident Evil increase massively as the series became more action oriented. Resident Evil 5 is the biggest seller in the series, so it makes sense for us to follow this action area more fully," voegt hij toe.

Gezegd dient te worden dat Turner bij het doen van deze uitspraken voornamelijk Operation Racoon City in gedachten had. Eerder is al aangegeven dat Resident Evil 6 een goede kruising zal zijn tussen actie en horror, maar de tijd zal uitwijzen of dit daadwerkelijk het geval is.

Creedence Clearwater Revival naar Rock Band

Classic rockband Creedence Clearwater Revival komt opnieuw naar Rock Band. Waar vorig jaar het eerste uitbreidingspakket van deze band te downloaden was, is het nu tijd voor deel twee. Dit uitbreidingspakket bestaat uit drie nummers. 

De nummers zijn los te koop voor 160 Microsoft Points, 200 Wii Points of twee euro. Gebundeld in het Creedence Clearwater Pack 02 kosten ze 440 Microsoft points, 550 Wii Points of 5,5 euro. De Pro-versies kosten nog eens 80 Microsoft Points, 100 Wii Points of een euro extra. De nummers zijn als volgt:

Xbox 360 / Wii / PS3
Available: January 24, 2012

Creedence Clearwater Revival Pack 02 (440 MSP / 550 WP / $5.49)
"Lodi" (160 MSP / 200 WP / $1.99)
"Have You Ever Seen The Rain?" (160 MSP / 200 WP / $1.99)*
"Susie Q" (160 MSP / 200 WP / $1.99)
*Pro Guitar/Bass expansion available (80 MSP / 100 WP / $0.99)

Valverde pakt ritzege in Tour Down Under, Gerrans nieuwe leider

Alejandro Valverde heeft de vijfde etappe gewonnen in de Tour Down Under. De Spanjaard, teruggekeerd na een schorsing van twee jaar, was op de Old Willunga Hill sneller in de sprint met Simon Gerrans. De Australier nam wel de leiding over in het algemeen klassement van Martin Kohler.

Zes man gingen al vroeg in de aanval, maar de groep met onder andere Vacansoleilrenner Thomas De Gendt werd op twintig kilometer van de streep bijgehaald. NA de eerste klim van de Willunga Hill bleven er dertig man over die zouden strijden om de zege. Gerrans trok van de groep als eerste de sprint aan, maar werd net voor de streep bijgehaald door Valverde.

Valverde staat nu in het klassement op dezelfde tijd als Gerrans. De derde plaats in zowel de etappe als het klassement is voor de Portugees Tiago Machado.

Indonesiër in cel om atheïsme op Facebook

Een Indonesische ambtenaar is in de cel gezet omdat hij 'god bestaat niet' op zijn facebookpagina had geschreven. Hij kan maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen voor godslastering, meldt de politie.

De 31-jarige Alexander Aan werd vrijdag opgesloten nadat op het eiland Sumatra ophef was ontstaan over zijn bericht. Op weg naar zijn werk werd hij aangevallen door een woedende menigte.

In het voornamelijk islamitische Indonesië zijn vijf andere religies toegestaan. Atheïsme is echter illegaal. De ambtenaar is dan ook aangehouden omdat hij het sociale netwerk gebruikte om illegale overtuigingen te verspreiden, zegt politiechef in het district Dharmasraya Chairul Azis. Ook zou Aan in zijn sollicitatie hebben gelogen omdat hij daarin beweerde dat hij moslim is.

Twisted Metal behoeft online code

De maker van de Twisted Metal-serie, David Jaffe, hoopte dat de aankomende PlayStation 3-titel uit de serie speelbaar zou zijn zonder 'Online Pass', maar dit blijkt niet het geval.

In december gaf Jaffe aan dat het door de multiplayerfocus van de game belangrijk is dat gamers zo min mogelijk weerstand ervaren om online te spelen. Hierdoor had hij liever gezien dat er geen eenmalig te gebruiken code nodig is om online te spelen, maar deze keuze is aan Sony en niet aan de ontwikkelaars zelf. Sony heeft besloten dat er wel een code nodig is. Dit betekent dat gamers die een tweedehands exemplaar van de game kopen nog eens 10 euro moeten betalen op PlayStation Network om online te kunnen spelen.

Twisted Metal komt 17 februari uit voor PlayStation 3.

tm (geschaalde kopie)

Djokovic gunt Mahut twee games

Titelverdediger Novak Djokovic heeft zaterdag met speels gemak de vierde ronde op de Australian Open gehaald. De Servische nummer 1 van de wereld gunde zijn Franse tegenstander in de Rod Laver Arena Nicolas Mahut welgeteld twee games: 6-0 6-1 6-1.

Zijn tegenstand in de volgende ronde belooft een stuk zwaarder te zijn. Djokovic stuit dan op de winnaar van het duel tussen de Canadees Milos Raonic, die in Melbourne als 23e geplaatst is, en voormalig finalist Leyton Hewitt. Die tennisser speelt in Melbourne voor eigen publiek.

Djokovic gunt Mahut twee games
Djokovic gunt Mahut twee games (Foto: ANP)

[AO] Sharapova door na winst op Kerber

Maria Sharapova heeft zich zaterdag geplaatst voor de vierde ronde van de Australian Open door de als 30e geplaatste Angelique Kerber uit Duitsland te verslaan met 6-1 6-2.

De Russische tennisster, vierde geplaatst in Melbourne, zei na afloop dat de bijna anderhalf uur durende wedstrijd zwaarder was dan de uitslag doet vermoeden. "Ik speelde een erg goede eerste set, maar ze schakelde in de tweede set echt een tandje bij", aldus Sharapova, die in de tweede set een hoop onnodige fouten maakte.

Ze moet het nu gaan opnemen tegen landgenote Svetlana Koeznetsova of tegen de Duitse Sabine Lisicki. Sharapova was in 2008 nog winnares van de Australian Open.

Petra Kvitova heeft zich zonder al te veel inspanning geplaatst voor de vierde ronde op de Australian Open. De Tsjechische nummer 2 van de plaatsingslijst zag haar Russische tegenstander Maria Kirilenko na 7 games opgeven met een dijblessure. Kvitova leidde op dat moment met 6-0 en 1-0.

De partij duurde net 38 minuten. In de tweede ronde had Kvitova nog bijna 2 uur op de baan gestaan tegen de Spaanse Carla Suarez Navarro. In de vierde ronde treft de winnares van Wimbledon van vorig jaar de Servische Ana Ivanovic. De als 21e geplaatste Ivanovic, in de tweede ronde nog te sterk voor Michaëlla Krajicek, won in twee sets van de Amerikaanse Vania King: 6-3 6-4.

Sjarapova door na winst op Kerber
Sharapova door na winst op Kerber (Foto: ANP)

Canada ziet af van stressballen voor leger

De Canadese minister van Defensie, Peter MacKay, heeft een bestelling van het leger voor 20.000 stressballen ongedaan gemaakt. "Zodra hij hoorde van deze afspraken, heeft hij zijn mensen opdracht gegeven om deze onnodige uitgave van belastinggeld ongedaan te maken", liet zijn woordvoerder zaterdag weten.

De stressballen hadden voor eind maart geleverd moeten zijn. Het leger gaf de voorkeur aan de kleur oranje. De rubberen ballen zouden worden gebruikt voor promotiedoeleinden.

De Canadese overheid is fors aan het bezuinigen. Over de hele linie moeten departementen 10 procent minder uitgeven, zodat jaarlijks 4 miljard dollar kan worden bespaard.

Het Canadese leger was tot 1 december actief in Afghanistan. De taken in Kandahar werden toen overgedragen aan de Amerikanen. Het was voor Canada met negen jaar de langste vechtmissie ooit. Het land verloor 157 militairen, twee hulpverleners, een diplomaat, een journalist en een trainer in de strijd.

Anonymous valt website Sarkozy aan

Hackerscollectief Anonymous heeft de website van de Franse president Nicolas Sarkozy aangevallen. De cyberactivisten wisten vrijdag de code van de homepage te kraken en er hun motto achter te laten. Na enkele uren was de site hersteld.

De aanval van Anonymous lijkt een reactie op uitspraken van de Franse minister van Cultuur, Frédéric Mitterand. Die steunde de Amerikaanse aanpak van de grote downloadsite Megaupload.com. "Het is misdadig, het is diefstal", zei Mitterand over het uitwisselen van bestanden.

Anonymous valt website Sarkozy aan
Anonymous valt website Sarkozy aan (Foto: ANP)

PvdA steunt verdere bezuinigingen kabinet niet

Het kabinet hoeft bij verdere bezuinigingen niet meer te rekenen op steun van de PvdA als de PVV niet thuis geeft. Dat zegt PvdA-leider Job Cohen zaterdag in een interview met de Volkskrant.

"Jongens, sorry, je bekijkt het maar", zal Cohen zeggen als premier Mark Rutte (VVD) nog langs komt. Zelfs het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek is alleen bespreekbaar als Rutte ook over 'een paar andere dingen' wil praten.

De PvdA hielp het kabinet eerder aan een meerderheid bij stemmingen over het pensioenakkoord en de eurocrisis. Op die onderwerpen blijft de partij het kabinet steunen.

De SP staat in de peilingen historisch hoog, terwijl de PvdA op een dieptepunt is beland. Dat komt volgens de sociaaldemocraten doordat de SP nooit heeft meegewerkt aan plannen van de coalitie. Dat de PvdA dit wel heeft gedaan, zou in de peilingen zetels hebben gekost.

"Ik zou graag zien dat de peilingen beter waren, maar ik realiseer me dat het mede komt doordat we verantwoordelijkheid hebben genomen", zegt Cohen in de krant. "Dan denk ik: nou ja, dan zijn die peilingen maar zo."


PvdA steunt verdere bezuinigingen kabinet niet (Foto: Novum)

Call of Duty stoot Just Dance van troon

Het schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 heeft voor het eerst dit jaar de nummer 1-positie in de verkooptoptien veroverd. De PlayStation 3-versie van het schietspel stoot de dansgame Just Dance 3 van de troon. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Het schietspel stond in november en december al vijf weken bovenaan de lijst

Sinds de kerst was de dansgame het populairste spel van Nederland. Call of Duty: Modern Warfare 3 moest het doen met een tweede plaats.

Bij een gebrek aan nieuwe spellen wordt de top tien gekenmerkt door weinig verrassingen. Het voetbalspel FIFA 12 staat op de derde plaats, gevolgd door Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2012 voor de Nintendo Wii.

Opvallend is de stijging van Wii Fit Plus. Het fitnessspel uit 2009 verkoopt in het nieuwe jaar goed en stijgt van de negende naar de vijfde plaats. Sports Champions, een sportspel voor de PlayStation Move, komt binnen op de tiende plaats.

01. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Playstation 3)
02. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
03. FIFA 12 (Playstation 3)
04. Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2012 (Nintendo Wii)
05. Wii Fit Plus (Nintendo Wii)
06. The Elder Scrolls V: Skyrim (Playstation 3)
07. Battlefield 3 (Playstation 3)
08. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Xbox 360)
09. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
10. Sports Champions (PS3 Move)


Call of Duty stoot Just Dance van troon (Foto: Novum)

Tweetal opgepakt voor moord in Zeeland

Twee mannen zijn vrijdag opgepakt voor de moord op een 55-jarige man in juni in Sint-Maartensdijk. De mannen komen uit Zeeland en Brabant, meldt het Openbaar Ministerie in Middelburg.

Het slachtoffer werd begin juni doodgeschoten in de hal van zijn woning aan de Keethil. In de garage van de woning werden sporen van een wietplantage gevonden. De politie meldde eerder te vermoeden dat de wietplantage het motief was voor de moord. De auto van het slachtoffer werd een paar dagen na de moord brandend aangetroffen in Waalwijk.

Vorige week werd nog een beloning van vijftienduizend euro voor de gouden tip in de zaak uitgeloofd. De twee verdachten zitten in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Het Openbaar Ministerie wil daarom niet meer informatie verstrekken.

Vrijspraak voor verdachten moordcomplot Vilks

Een Zweedse rechtbank heeft vrijdag drie personen vrijgesproken die ervan worden beschuldigd een aanslag te hebben beraamd op de Zweedse cartoonist Lars Vilks. Vilks beeldde de profeet Mohammed af als een hond, wat de woede wekte van de islamitische gemeenschap en hem kwam te staan op doodsbedreigingen.

De rechtbank in Göteborg zei dat de aangeklaagden hebben gelogen over de reden dat ze op 10 september een bezoek brachten aan een galerie waar Vilks zijn opwachting zou maken en het feit dat ze gewapend waren met messen. De rechtbank achtte echter niet bewezen dat het drietal van plan was Vilks om te brengen. Het is nog onduidelijk of het openbaar ministerie in beroep gaat tegen de uitspraak van het hof.

Vilks is sinds 2007, toen de tekening van de profeet Mohammed verscheen, al meermaals met de dood bedreigd. De islam verbiedt afbeeldingen van de profeet uit vrees dat dit leidt tot afgoderij.


Vrijspraak voor verdachten moordcomplot Vilks (Foto: Novum)

Jurk! stelde debuut Vrienden van Amstel uit

Jurk! stelde zijn debuut op Vrienden van Amstel Live een jaartje uit. Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven waren ook vorig jaar welkom, maar naar eigen zeggen nog niet klaar voor een dergelijke grote show. Dit jaar nemen de twee wel deel.

"Vorig jaar hebben we bewust niet toegehapt", vertelt Van Koningsbrugge aan het AD. "We waren net doorgebroken en vonden het nog iets te vroeg voor zo'n groot evenement. Nu zijn we er klaar voor. We kunnen niet wachten om los te gaan."

Zo voelt ook Waylon zich, die vrijdag eveneens zijn debuut op Vrienden van Amstel maakt. "Je hebt van die zaken waarmee je opgroeit, dit is er een van. Ik heb nu hetzelfde gevoel als toen ik vorig jaar werd gevraagd als ambassadeur voor het Bevrijdingsfestival, zo prestigieus vind ik deze uitnodiging."

Ook de oudgedienden hebben weer zin in de zeven concerten, die tussen 20 en 28 januari plaatsvinden. "De Vrienden blijft toch telkens weer spannend en gezellig tegelijk", zegt Trijntje Oosterhuis. "Elke keer zijn er toch nieuwe combinaties waar je een uitdaging in kunt vinden. Voor ons als artiesten is en blijft dit de mooiste happening die Nederland kent."

Voor Jan Smit is de jaarlijkse concertreeks 'een sprookje'. "Alles klopt gewoon altijd. Wat er op de podia gebeurt is verrassend, het publiek is fantastisch en achter de schermen is er een sfeertje dat je nergens anders tegenkomt."


Jurk! stelde debuut Vrienden van Amstel uit (Foto: Novum)

Explosieven Opruimingsdienst ontmantelt Eftelingbom

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vrijdagavond in attractiepark de Efteling een bom uit de Tweede Wereldoorlog ontmanteld. Het ging om een granaat die bij bouwwerkzaamheden van een nieuwe attractie werd gevonden, meldt het park.

Volgens een woordvoerder van de Efteling was er geen direct gevaar, maar werd uit voorzorg het gebied rond de bouwplaats afgezet. Daardoor kon een musical in het Efteling Theater niet doorgaan.

De granaat is opgeruimd en vernietigd. Het gebied is weer vrijgegeven, waardoor de Efteling zaterdag gewoon open kan.

Berlijn 'vastbesloten' eurozone te redden

Duitsland is 'vastbesloten over een verenigd Europa', aldus de Duitse federale minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle vrijdag.

"De geschiedenis leert ons, met hoofdstukken zo donker dat we ze niet kunnen vergeten, dat de Europese integratie het enige overtuigende en levensvatbare antwoord was - en is - met betrekking tot het 'Duitse vraagstuk'", zegt Westerwelle in speech vooraf ingezien door Dow Jones Nieuwsdienst.

Westerwelles opmerkingen volgen op 'intensieve en leerzame' discussies met de Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner.

Volgens sommige economen zorgt de Duitse weerwil om een buffer van biljoenen euro's op te bouwen ter voorkoming van een reeks aan faillissementen en financiële ineenstortingen enkel voor een verlenging van de crisis. Volgens anderen betekent de politieke verbondenheid van Duitsland met de regio, met name als je deze afzet tegen Europa's historische achtergrond, dat hoewel Berlijn niet kan aangeven voor hoeveel het wil bijdragen, het land alles zal doen om de euro te redden.

Fred Bergsten, hoofd van het in Washington gevestigde Peterson Institute for International Economics, stelt dat markten in de gaten moeten houden wat Duitsland doet, niet wat het land zegt. De retorische terughoudendheid is nodig om fiscale en structurele hervormingen in de eurozone door te voeren, aldus Bergsten.

Desalniettemin zegt Westerwelle: "Om vanaf het begin helemaal duidelijk te zijn: er is geen goede toekomst voor Duitsland zonder een goede toekomst voor een verenigd Europa."

Daarnaast stelt de minister dat de Europese Centrale Bank (ECB) een 'heel belangrijke rol heeft in het oplossen van de crisis', waar hij aan toevoegt dat de ECB 'zal doen wat nodig is en wat vanuit het mandaat is toegestaan'.

Slechts dagen nadat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn leden vertelde dat het nodig is de financieringsbron tot meer dan 1 biljoen dollar te verhogen om de crisis tegen te gaan, stelt Westerwelle ook dat de G-20 van geïndustrialiseerde en ontwikkelende economieën moeten zorgen "dat het IMF beschikt over dat wat nodig is om zijn cruciale rol in het wereldwijde systeem te spelen".

Tenslotte geeft Westerwelle met betrekking tot eurobonds aan dat de crisis niet op te lossen is door het maken van nog meer schulden.

Boko Haram blaast Nigeriaanse politiebureaus op

De militante Nigeriaanse sekte Boko Haram heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks bomaanslagen van vrijdag op een aantal politiebureaus in de noordelijke miljoenenstad Kano. Zeker zeven mensen vonden volgens ooggetuigen de dood.

De eerste explosie vond volgens de Nigeriaanse rampenbestrijdingsdienst plaats voor een hoofdkantoor van het regionale politiekorps. Bij die aanslag zouden drie agenten en een journalist zijn omgekomen en viel een nog onbekend aantal gewonden. De ontploffing rukte het dak van het gebouw en blies de ruiten uit hun sponningen.

Vervolgens troffen ten minste drie bommen een paspoortkantoor en politieposten in andere wijken van Kano. Bij het paspoortkantoor kwamen volgens een ooggetuige drie ambtenaren en een onbekend aantal burgers om. Veel inwoners van de stad raakten in paniek en kozen het hazenpad.

De radicaal-islamitische sekte Boko Haram, wier naam letterlijk 'westers onderwijs is heiligschennis' betekent, wordt verantwoordelijk gehouden voor ten minste 510 doden in het afgelopen jaar. Dit jaar zijn al tientallen mensen bij aanvallen van de terreurgroep omgekomen.

Tweede poging schip los te trekken mislukt

Ook de tweede poging om het gestrande vrachtschip Aztec Maiden voor de kust bij Wijk aan Zee los te trekken, is in de nacht van vrijdag op zaterdag mislukt. Dat kwam doordat de kabel die tussen de tweede sleepboot en het vrachtschip was gespannen door toedoen van het weer en de stroming brak. Dat heeft een woordvoerder van bergingsbedrijf Svitzer laten weten.

Het bergingsbedrijf hoopt dat de nieuwe kabel rond 6 uur 's ochtends goed is bevestigd. In dat geval zal er een nieuwe poging worden gewaagd. Volgens de woordvoerder is de situatie de afgelopen uren zeker niet verslechterd. ,,Het schip zit nu aanéén sleepboot vast, zonder dat dat trekt. Maar we hebben wel een lichte beweging kunnen zien."

De Aztec Maiden is met ballast verzwaard zodat het schip stabiel ligt en niet verder naar de kust wordt gedreven. Bij het vlottrekken halen de bergers de ballast er weer uit. Als het Filipijnse vrachtschip is vlot getrokken, wordt het eerst onderworpen aan een inspectie om te zien wat de schade is.

Mogelijk is de motor of het roer beschadigd. Daarna wordt bepaald waar het schip naar toe gaat. Dat kan bijvoorbeeld de haven van Rotterdam of IJmuiden zijn.

De Aztec Maiden was in de nacht van donderdag op vrijdag vertrokken uit de haven van Amsterdam. Nadat het door de sluizen was gegaan, had het een plek gevonden op de ankerplaats voor de kust. Toen ging echter het anker krabben, oftewel schuiven over de zeebodem.

Tweede poging schip los te trekken mislukt
Tweede poging schip los te trekken mislukt (Foto: ANP)

Costa Cruises kan flinke claims verwachten

Rederij Costa Cruises, eigenaar van het verongelukte schip Costa Concordia, kan een rechtszaak tegemoet zien van gedupeerde passagiers. De Italiaanse consumentenbond Codacons en twee Amerikaanse advocatenkantoren willen van de rederij minimaal 124.000 euro schadevergoeding per passagier. Dat meldde de BBC zaterdag.

De collectieve rechtszaak, een zogeheten class-action suit, zal volgende week worden aangebracht bij een rechtbank in Miami. De schadevergoeding is volgens de advocaten niet alleen bedoeld om de medische verzorging van getroffen passagiers te betalen, maar ook als genoegdoening voor de traumatische ervaring.

Inmiddels vertegenwoordigen de advocaten 110 slachtoffers. Sommigen van hen willen veel meer eisen dan het minimumbedrag, soms wel 1 miljoen euro.

Costa Cruises liet weten open te staan voor alle zorgen van passagiers. De prioriteit ligt nu echter bij het afhandelen van de nog gaande zijnde crisis. Wel is aan alle opvarenden een brief gestuurd met de vraag welke spullen zijn kwijtgeraakt, zodat er vergoedingen kunnen worden uitgekeerd. Het bedrijf liet weten dat dit een "eerste gebaar" is.

De 290 meter lange Costa Concordia voer vorige week vlakbij het eiland Isola del Giglio voor de kust van Toscane en raakte daar een rots. Door de aanvaring ontstond een scheur van tientallen meters lang in de romp. Het schip maakte water en kapseisde. Vermoedelijk zijn 32 mensen omgekomen. Tot dusverre zijn 11 doden geborgen.

Costa Cruises stelt dat de kapitein het ongeluk heeft veroorzaakt. Hij zou zonder opdracht en zonder toestemming te dicht langs de rotsen zijn gevaren. Ook heeft hij de procedures niet gevolgd toen het misging. De kapitein heeft huisarrest. Justitie verdenkt hem van doodslag.

Costa Cruises kan flinke claims verwachten
Costa Cruises kan flinke claims verwachten (Foto: ANP)

Uitgestorven langoer toch niet uitgestorven

Wetenschappers hebben in de dichte jungle van Indonesië een verrassende ontdekking gedaan. Een apensoort waarvan werd aangenomen dat hij was verdwenen blijkt helemaal niet te zijn uitgestorven. De grijze langoer, met de wetenschappelijke naam Presbytis hosei canicrus, werd aangetroffen in een gebied ver buiten de omgeving waar het dier voor het laatst werd gezien. De vondst werd bekendgemaakt in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Primatology.

De langoer, die een zwart gezicht heeft, omkranst door een witte kraag, werd in juni door camera's vastgelegd in het Wehea-woud in het oosten van het eiland Borneo. De camera's waren geplaatst om beelden te maken van orang-oetans, nevelpanters en andere wilde dieren. Dat op de beelden de langoer was te zien was dan ook een verrassing.

Volgens Brent Loken, een student aan de Simon Fraser-universiteit in Canada, bestonden er vrijwel geen foto's van de grijze langoer. Het was dan ook erg lastig om vast te stellen welk dier nu eigenlijk was vastgelegd op de gevoelige plaat. "We zijn allemaal behoorlijk opgewonden, het feit dat deze aap nog leeft, wow, en ook dat het dier in Wehea werd gevonden", aldus Loken.

Ooit struinde de langoer rond in het noordoosten van Borneo en op de Indonesische eilanden Java en Sumatra. Een aantal jaar geleden vreesde men dat het dier was uitgestorven. De bossen waar de dieren hun leefgebied hadden waren gekapt en mensen trokken steeds dichter naar de biotoop van de apen toe. Bovendien werd steeds meer land gebruikt voor de landbouw. In 2005 leverde een zoektocht naar de langoeren niets op.

"Voor mij is de ontdekking van deze aap representatief voor veel soorten in Indonesië", zei Loken. "Er zijn zoveel dieren waar we zo weinig van weten en hun leefgebieden verdwijnen zo snel. Het lijkt erop dat deze dieren snel uitgestorven zullen zijn."

Wetenschappers gaan nu terug naar het Wehea-woud, dat zo'n 38 duizend hectare beslaat, om uit te vinden hoeveel grijze langoeren er nog zijn. "We proberen zoveel mogelijk te weten te komen, maar het voelt als een race tegen de klok", besluit Loken.


Uitgestorven langoer toch niet uitgestorven (Foto: Novum)

Matroos overleden na val in haven

Een 16-jarige matroos uit Arnemuiden is vrijdag in de voorhaven van Hansweert overleden, nadat hij bij het verlaten van een binnenvaartschip in het water was gevallen. Dat heeft het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zaterdag bekendgemaakt.

Bij het overstappen kwam de jongen tussen wal en schip terecht en viel in het water. De schipper sprong het slachtoffer achterna en wist hem boven water te krijgen. Eenmaal aan boord van een boot van Rijkswaterstaat, bleek reanimatie niet meer te baten.

De schipper raakte bij zijn reddingspoging onderkoeld en is ter plaatse behandeld. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Reggaeproducer Winston Riley (65) overleden

De legendarische Jamaicaanse muzikant, producer en componist Winston Riley is afgelopen donderdag in Kingston overleden. Riley lag al vanaf 1 november 2011 in coma nadat hij bij een overval in zijn hoofd werd geschoten.

Riley begint zijn loopbaan op zijn zestiende als oprichter van de close harmony groep The Techniques. De groep treed regelmatig op als begeleidingsband van Byron Lee. In 1968 richt Riley Techniques records op en gaat zich richten op het produceren van artiesten zoals Boris Gardiner, The Escorts, Alton Ellis en Johnny Osbourne. Ook scoort hij een nummer één hit met zijn compositie 'Double Barrel', uitgevoerd door Dave & Ansell Collins.

Winston Riley

In 1973 componeert Riley het in reggaekringen wereldberoemde 'Stalag'-riddim, waar sinds 1973 zo'n 200 reggaeliedjes op zijn gebaseerd. In 1979 produceert Riley het album 'The Slackest' van General Echo. Riley was de grondlegger voor de carrières van onder meer Sister Nancy, Buju Banton, Cutty Ranks, Lone Ranger en Frankie Paul.

Via de website van de Jamaica Observer vertelt zoon Kurt Riley dat zijn vader het afgelopen jaar vaker het slachtoffer van geweld was geweest. Zo werd Winston afgelopen augustus ook al eens neergeschoten en in september bij een overval vijf keer neergestoken. Riley is 65 jaar oud geworden.


Winston Riley's grootste hit Double Barrel.

'Volgende consolegeneratie de laatste'

Volgens Fredrik Wester, CEO van Zweedse ontwikkelaar Paradox Interactive, is de volgende generatie consoles de laatste. Digitale verspreidingsmethodes en open platforms zullen het daarna overnemen, als we Wester mogen geloven.

Deze uitspraak deed Wester tijdens de jaarlijkse showcase van Paradox. "The next generation of console hardware will probably be the last, I'd be surprised if we see another generation after that". Zijn voorspelling baseert hij op de toename van digitale downloads en de opmars van open platforms waaronder social netwerken, mobieltjes en PC.

Paradox zelf verkoopt tegenwoordig 97% van hun games digitaal, niet vreemd dus dat Wester tot zijn conclusie komt. Ons lijkt de uitspraak wat voorbarig, aangezien we niet eens weten wat de volgende generatie consoles ons gaat brengen.

Iris Kroes is nieuwe Voice of Holland

Iris Kroes mag zich vanaf vrijdagavond de nieuwe Voice of Holland noemen. De 18-jarige zangeres sleepte de titel in de wacht door Paul Turner, Chris Hordijk en Erwin Nyhoff te verslaan. Ze is de tweede winnaar van The Voice of Holland, vorig jaar won Ben Saunders.

Kroes zong tijdens de finale het nummer Someone Like You van Adele en begeleidde zichzelf daarbij op de harp. Daarnaast ging ze in duet met zangeres Birdy.

Ook de andere finalisten gingen in duet. Erwin Nyhoff deelde het podium met Gavin DeGraw en Paul Turner met Taio Cruz. Chris Hordijk trad op met zijn jongere zus Lisa, die in 2009 de finale van X Factor won.

Turner was de eerste finalist die afviel, gevolgd door Nyhoff. Kroes ging uiteindelijk ten koste van Hordijk met de titel aan de haal. Ze heeft een platencontract en een auto gewonnen.

Kijk verder bij ons topic over Iris Kroes!

FOK!filmtips van de dag: The Wind That Shakes the Barley

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Whale Rider

Vandaag zijn er maar liefst 23 films op de televisie te aanschouwen. De dag begint al om 13.00 uur op BBC2 met de prachtige jeugdfilm Whale Rider. In de film zien we de lotgevallen van Pai (Keisha Catle-Hughes), de enige dochter van hoofdman Koro (Rawiri Paratene) van een Maoristam. Koro heeft er geen geloof in dat een vrouw de stam kan leiden. Pai denkt daar geheel anders over. 

Don Juan DeMarco
Don Juan DeMarco

Om 13.55 uur krijg je de kans om de minst leuke film van Tom Hanks te zien op RTL4. In Volunteers uit 1986 zien we naast Hanks ook John Candy en Rita Wilson maar ook zij weten de slappe komedie niet te redden. Op hetzelfde tijdstip gaat ook het RomCom alarm af want dan is Don Juan DeMarco te zien op Net5. Marlon Brando, Johnny Depp en Faye Dunaway spelen de sterren van de hemel in deze 97 minuten durende lofzang aan de liefde maar mij kon de film nog geen 10 minuten boeien. Dan kijk ik liever om 14.10 uur op één naar de fantasyfilm George and the Dragon met onder meer Patrick Swayze als ridder. 

George And The Dragon
George and the Dragon

Op SBS6 om 14.20 uur de komedie Yours, Mine and Ours waarin een kustwachter verliefd wordt op een ontwerpster van damestassen en met haar wil trouwen. Alleen zijn haar tien kinderen en zijn acht kinderen het er niet mee eens en gooien alles in de strijd om de relatie te saboteren. Op BBC2 om 14.35 uur de avonturenfilm Fire Down Below uit 1957 met een sterke cast met onder meer Rita Hayworth, Robert Mitchum en Jack Lemmon. Tony en Felix zijn twee vrienden die vaak rare klusjes doen op een boot. Als ze beiden verliefd worden op de mooie Irena gaan ze uit elkaar. Tony gaat werken op een groot vrachtschip. Als het schip na een aanvaring vast komt te leggen is Felix de enige die Tony kan redden. Prachtige film met een ietwat trage opbouw zoals dat nog ging in de jaren vijftig.

Fire Down Below

Liefhebbers van animatie kunnen om 15.30 uur op Nederland 3 terecht waar Go West: A Lucky Luke Adventure uit 2007 te zien. De Daltons zijn ontsnapt en onze zwijgzame cowboy Lucky Luke mag ze weer gaan vangen. Ondertussen helpt de cowboy ook nog een stel immigranten die naar Californië vertrekken. Een fraaie animatiefilm van de Belg Olivier Jean Marie. Om 18.00 uur op Veronica de actiefilm The Three Musketeers met onder meer Charlie Sheen en Kiefer Sutherland. Om 18.25 uur op Net5 voor de liefhebbers van drank en Tom Cruise de film Cocktail (1988), gevolgd om 20.00 door een RomCom alarm als Forgetting Sarah Marshall op RTL5 wordt vertoond. Peter Bretter (Jason Segel) en zijn vriendin Sarah Marshall (Kristen Bell) zijn uit elkaar. Peter is er kapot van en besluit op vakantie te gaan naar Hawaii. Sarah blijkt echter naar dezelfde bestemming te gaan, alleen heeft zij haar nieuwe vriend meegenomen. Nou dames, leg de doos met tissues maar klaar.

Screamers

Op RTL7 om 20.00 uur de scifi horrorfilm Screamers. Op een afgelegen mijnplaneet heeft men in het jaar 2087 een geheim wapen ontwikkelt. Evoluerende robots die hun vijand aan stukken hakken. De robots slaan echter op hol en vermoorden alles wat op hun pad komt. Kolonel Hendricksson (Peter Weller) voelt zich verraden door zijn superieuren en wil met de vijand gaan onderhandelen. Hij moet daarvoor echter wel door een groot moeras waar het wemelt van de screamers. Ondanks dat de film met een B-film budget werd opgenomen mag het eindresultaat er best zijn. Om 22.10 uur komt ook het vervolg Screamers: The Hunting op RTL7. In deze film zijn we dertien jaar na het verhaal van de vorige film. Van de uitgestorven verklaarde planeet Sirius 6B komt opeens een signaal van leven. Zijn er overlevenden of doen de screamers weer een poging om de mensheid nog verder uit te roeien. Een goeie B-film met Lance Henriksen.

Op SBS6 om 20.00 uur de prachtige animatiefilm Kung Fu Panda. Po is een luie panda die de Uitverkorene blijkt te zijn om de vallei te redden van het gemene luipaard Tai Lung. Hij moet daar echter wel voor op Kung Fu-les. En dat valt niet mee voor een dikke pandabeer. Om 22.00 uur op RTL8 de misdaad klassieker Sea Of Love met onder meer Al Pacino, John Goodman en Ellen Barkin. Pacino speelt een New Yorkse rechercheur met een midlifecrisis die op jacht is naar een seriemoordenaar. Leuke film die lekker wegkijkt. Op RTL5 is om 22.10 uur A Good Old Fashioned Orgy, een komedie van Alex Gregory en Peter Huyck uit 2011, te zien. Een groepje dertigers houden jaarlijks een feestje in een zomerhuis. Als het zomerhuis verkocht wordt kunnen de mannen nog maar één keer een feest organiseren. De heren gaan voor een orgie! Alleen voor liefhebbers van platte humor.

Paradise Lost

Op RTL5 om 22.15 uur de horrorfilm Paradise Lost. Drie backpackers reizen door Brazilië. Wanneer ze door een busongeluk stranden, moeten ze te voet verder door de Braziliaanse jungle. Als ze dan in a vage bar belanden gaat het helemaal mis. Matige film die vaak aan Hostel doet denken alleen dan minder overtuigend. Ach, in elk geval beter dan welke romantische komedie dan ook. 

The Wind That Shakes the Barley 01

Om 23.15 uur zijn we toe aan de FOK!filmtip van de dag. The Wind That Shakes the Barley is een indrukwekkende oorlogsfilm van grootmeester Ken Loach. De film speelt zich af tijdens de Brits-Ierse oorlog en de daaropvolgende burgeroorlog van 1919 tot begin jaren '20 van de vorige eeuw. Wat deze film vooral laat zien zijn de gevolgen van een oorlog voor burgerslachtoffers. En dat Churchill ook geen man met een schoon geweten was in deze kwestie. The Wind That Shakes the Barley is om 23.15 uur te zien op Nederland 2.

The Wind That Shakes the Barley 02

Verder zijn om 23.35 uur op SBS6 de misdaadkomedie Analyze That te zien, gaat om 23.30 uur het Meryl Streep-alarm af op BBC2 met het drama Doubt en is bij de Zuiderburen van Canvas om 23.50 uur Blue Velvet van David Lynch te zien. Om 23.55 uur is op Veronica de leuke fantasyfilm Beowulf te zien gevolgd om middernacht op RTL7 door de klassieker Animal House van John Landis waarin we de lotgevallen van een studenten vereniging volgen. IJzersterke cast met onder meer John Belushi, Tim Matheson en Mark Metcalf. Op Net5 tenslotte nog het dramatische Dangerous Minds met Michelle Pfeiffer, wat ook het enige positieve is wat we over dit wanproduct kunnen vertellen.

Animal House
Animal House

Een avond met zware keuzes weer. Veel kijkplezier en laat nou ook eens weten welke film(s) je gaat zien en wat je er van vond! 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.