Lijsttrekkerschap niet aan de orde voor De Geus

De commissie-De Geus heeft geen enkel moment nagedacht over wie de CDA-kar tijdens de volgende verkiezingen moet trekken. Dat was volgens commissievoorzitter Aart-Jan de Geus niet aan de orde.

"Onze bijdrage was het opstellen van de uitdagingen en de oplossingen van dit CDA. Daarna gaan we een verkiezingsprogramma maken", zei De Geus vrijdagavond in Nieuwsuur. "Pas daarna kunnen we kijken wie het lijsttrekkerschap op zich kan nemen."

In de afgelopen weken deden meerdere namen de ronde, waaronder Jan Kees de Jager, Henk Bleker, Sybrand van Haersma Buma, Camiel Eurlings en andere CDA-prominenten. De Geus, oud-minister van Sociale Zaken, zegt zelf niet beschikbaar te zijn.

Wie het wel moet worden, wil De Geus niet zeggen. "Voor succes en de toekomst is het belangrijk dat boegbeelden op een authentieke en eerlijke manier, recht uit het hart, het CDA vertolken. Daar moet je een goede man of vrouw voor hebben."

Vrijdag werd het adviesrapport over de koers van het CDA gepresenteerd. De Geus omschreef die koers als 'het radicale midden'. Het rapport wordt zaterdag aan de CDA-leden gepresenteerd op een partijcongres in Maarssen.