Libië had geheime voorraad chemische wapens

Het regime van wijlen Moammar Gadhafi had een voorraad chemische wapens die niet was aangemeld bij de internationale organisatie die toeziet op een verbod op dergelijke wapens. Dat hebben internationale inspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) vrijdag gezegd.

De inspecteurs brachten vorige week een bezoek aan Libië. Zij troffen daar mosterdgas aan en granaten die volgens hen ontworpen zijn om geladen te worden met een chemische lading. "Ze zijn niet gebruiksklaar, omdat ze niet geladen waren met een chemisch middel", aldus een woordvoerder van de OPCW.

De woordvoerder wilde niet zeggen hoeveel chemische wapens er zijn aangetroffen. Wel zei hij dat het gaat om slechts 'een fractie' van de hoeveelheid die Gadhafi in het verleden heeft aangegeven bij de OPCW, die in Den Haag is gevestigd.

De nieuwe regering in Libië maakte melding van de voorraad wapens nadat het regime van Gadhafi was gevallen. De wapens liggen opgeslagen in een depot in het zuidoosten van Libië. In hetzelfde depot liggen ook chemische wapens die Gadhafi wel had aangegeven. Hij deed dat in 2004 om het isolement van Libië te doorbreken.

Na zijn melding werd een begin gemaakt met de vernietiging van de wapens. Vorig jaar moest dit worden gestaakt wegens een technisch probleem. Oorspronkelijk zou in april dit jaar de vernietiging van de chemische wapenvoorraad voltooid zijn. Deze deadline wordt echter niet meer gehaald. De nieuwe regering heeft tot april om met een nieuw plan te komen voor de vernietiging van de voorraad.