FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 januari 2012

'Drew Barrymore gaat trouwen'

Drew Barrymore is verloofd met haar vriend Will Kopelman. Hij ging tijdens de feestdagen op zijn knieën voor de E.T.-actrice, schrijft het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Bijna een jaar geleden verschenen de 36-jarige Barrymore en de 34-jarige Kopelman voor de eerste keer officieel samen in het openbaar. Eind vorig jaar gingen er al geruchten dat de actrice klaar is voor een bruiloft en kinderen.

Barrymore gaf al twee keer eerder haar jawoord. In 1994 was ze welgeteld een maand getrouwd met Jeremy Thomas. In de zomer van 2001 trouwde ze met komiek Tom Green. Een half jaar later werden de scheidingspapieren alweer ingediend.

Wolfsburg haalt Lopes en Sissoko

VfL Wolfsburg heeft al de zesde en zevende versterking voor de tweede seizoenshelft binnen. De club uit de Bundesliga verzekerde zich donderdag van de Braziliaanse verdediger Felipe Lopes en middenvelder Ibrahim Sissoko uit Ivoorkust. Beide spelers tekenen een verbintenis tot medio 2015.

Zowel Lopes als Sissoko was actief in de Portugese competitie. De 24-jarige Lopes stond onder contract bij Nacional Funchal en de 20-jarige Sissoko speelde voor Academica.

Wolfsburg staat twaalfde in de Bundesliga. De ploeg van trainer Felix Magath heeft een achterstand van zeventien punten op koploper Bayern München.

Zware crash Canadese viermansbob

De Canadese viermansbob is bij een training voor wereldbekerwedstrijden in het Duitse Altenberg zwaar gecrasht. Drie teamleden zijn opgenomen in het ziekenhuis, laat coach Tom de la Hunty weten. "Ik heb nog nooit een slee gezien die er zo slecht aan toe was." De bobslee kwam in botsing met het houten dak van het parcours.

De 27-jarige piloot Chris Spring is er het slechtst aan toe. Bij hem moet een stuk hout uit zijn onderrug worden verwijderd. Van Bill Thomas en Graeme Rinholm verwacht De la Hunty een spoedig herstel. Het vierde lid, Tim Randall, bleef ongedeerd. "Maar hij verkeerde in een shock, zoals eigenlijk iedereen die het zag gebeuren."

In Altenberg, berucht om het moeilijke parcours, wordt komend weekeinde met de wereldbekerwedstrijden ook het EK afgewerkt.

Speciaal symposium voor Stephen Hawking

De Universiteit van Cambridge heeft een meerdaagse conferentie georganiseerd ter gelegenheid van de verjaardag van fysicus Stephen Hawking. Samen met 26 andere toonaangevende wetenschappers spreekt Hawking over 'The State of the Universe'. De conferentie begon donderdag en eindigt zondag, wanneer Hawking 70 wordt, met een openbaar symposium.

Hawking verwierf in 1988 faam met zijn boek A Brief History of Time, waarin hij zijn lezerspubliek op populair-wetenschappelijke wijze inleidde in de geheimen van het heelal. Van het boek zijn tien miljoen exemplaren verkocht. Miljoenen leken wereldwijd raakten door de boeken van de Britse natuur- en wiskundige bekend met concepten als zwarte gaten en de oerknal, waarmee het begin van het universum wordt verklaard.

In 1980 werd Hawking benoemd tot Lucasian Professor of Mathematics, een gerenommeerde leerstoel aan de Universiteit van Cambridge die in het verleden werd bekleed door illustere voorgangers als Isaac Newton en Charles Babbage, een verre voorloper op het gebied van moderne computertechnieken. Hawking gaf de post in 2009 weer vrij. Hij werd begin dat jaar 67, de gangbare leeftijd waarop bekleders van deze leerstoel plaatsmaken voor hun opvolgers. De wetenschapper bleef aan de universiteit verbonden en is momenteel directeur onderzoek van het Centrum voor Theoretische Kosmologie.

Hawking leverde al deze prestaties ondanks het feit dat hij verlamd is en als sinds 1970 in een rolstoel zit. Op 21-jarige leeftijd werd bij hem amyotrofe laterale sclerose (ALS) gediagnosticeerd, een neurologische aandoening die de zenuwcellen aantast. Momenteel kan Hawking alleen nog communiceren door de spieren in zijn rechterwang samen te trekken. Hij spreekt via een spraakcomputer. "Het enige probleem is dat hij me een Amerikaans accent geeft", zei Hawking over het apparaat.

Het kantoor van Hawking, op de bovenste verdieping van een universiteitsgebouw, is volgepakt met memorabilia, zoals familiefoto's, een miniatuur van de spaceshuttle en een gesigneerde foto van hem en president Barack Obama en first lady Michelle. Bovenop een stapel natuurkundeboeken ligt een gids over de toegankelijkheid van de universiteit voor invaliden. Op het bureau staat een speelgoedfiguur van een geanimeerde Hawking die zijn opwachting maakte in de tekenfilmserie The Simpsons.

Hawking is geen ochtendmens en komt doorgaans laat op kantoor, zegt zijn assistente Judith Croasdell. Daar blijft hij tot 19.00 à 20.00 uur in de avond. De meeste tijd besteedt hij aan het denken over zwarte gaten, aldus Croasdell, hoewel hij ook veel bezoek ontvangt. "De wijze waarop hij communiceert kan tergend langzaam overkomen voor de meeste mensen, maar hij laat zich hierdoor niet in zijn denken belemmeren."

Ook zijn privéleven laat hij zo min mogelijk door zijn aandoening beïnvloeden. Hawking is tweemaal getrouwd en heeft drie kinderen en drie kleinkinderen. Met zijn dochter Lucy schreef hij diverse kinderboeken over natuurkunde. "Ik ken niemand die (deze ziekte, red.) zo lang heeft overleefd", zegt Ammar Al-Chalabi, directeur van het Motor Neurone Disease Care and Research Centre van King's College in Londen. Sommige deskundigen denken dat Hawking zo lang met zijn ziekte heeft kunnen leven dankzij de intensieve hulpverlening die hij krijgt. Meerdere gezondheidswerkers staan 24 uur per dag tot zijn beschikking. Toch blijft de situatie van Hawking opmerkelijk, aldus Al-Chalabi. "Dit is iemand die erin is geslaagd manieren te vinden om ieder probleem dat zijn ziekte veroorzaakt te boven te komen."


Speciaal symposium voor Stephen Hawking (Foto: Novum)

Doden bij aanval op kerk in Nigeria

Gewapende mannen hebben donderdag een kerk in Gombe, in het noordoosten van Nigeria, aangevallen. Zeker drie mensen vonden de dood. Voorts raakten diverse mensen gewond, zei een pastoor van de kerk.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is nog niet opgeëist, maar het noordoosten van Nigeria wordt de laatste tijd geteisterd door aanvallen van de extremistische sekte Boko Haram. De sekte wil een strenge leer van de islam invoeren in het Afrikaanse land.

[EK] WŁst tegen Pechstein op 500m

Ireen Wüst neemt het morgen bij het EK Allround op de 500 meter aantreden tegen Claudia Pechtstein. Dat bleek vandaag bij de loting op Boedapest.

Wüst moet op de kortste afstand winst boeken op haar grootste concurrenten: Pechstein en Martina Sábliková. De Duitse en Tsjechische zijn normaal gesproken beter op de lange afstanden. Ook voor de 3.000 meter van morgen is geloot. Daarin neemt Wüst het in de tiende rit op tegen de Russische Olga Graf.

Sabliková komt twee ritten later in actie. Zij neemt het in een rechtstreeks duel op tegen Anouk van der Weijden. Linda de Vries treft in de elfde rit  Ida Njatun uit Noorwegen terwijl Diane Valkenburg het in de negende rit opneemt tegen Pechstein.

Moeder die inbreker doodschoot, gaat vrijuit

Een Amerikaanse tienermoeder die de politie belde om te vragen of zij een inbreker mocht doodschieten, gaat vrijuit. Dit heeft het Openbaar Ministerie in de staat Oklahoma donderdag laten weten.

Op oudejaarsavond hoorde de 18-jarige Sarah McKinley dat iemand haar huis was binnengedrongen. Zij belde de politie en vroeg fluisterend: "Ik heb twee vuurwapens in mijn handen. Mag ik schieten als hij door de deur komt?"

Een medewerkster van de sheriff zei: "U moet doen wat u moet doen om uw baby te beschermen." Daarna hoorde zij over de telefoon een schot. Later vond de politie de inbreker dood met een mes in zijn hand op de bank van de vrouw.

Volgens de politie was er sprake van noodweer. Volgens het OM had de man beter moeten nadenken voor hij ergens inbrak. In de VS komen jaarlijks zo'n 30.000 mensen door vuurwapens om het leven, bij moorden, zelfmoorden en ongelukken.

Spiritueel geneuzel

Het treurige is, dat we geen sikkepitje gelukkiger, blijer of vrolijker worden van dat eeuwige zoeken. Wat an sich natuurlijk logisch is, want zoeken impliceert dat er nog iets gevonden moet worden. Dat je niet tevreden bent met wie of wat je bent. Dat het anders en beter moet. We klampen ons wanhopig vast aan religies en spirituele stromingen. Zolang het maar afleidt van onszelf. En het ons een identiteit verleent. We doen er alles aan om onze leegtes te vullen. Wat gezien de dolende zielen om mij heen, nooit ofte nimmer gaat lukken. Kennis en denken maken het er allemaal niet makkelijker op. Gezegend zijn de armen van geest. Dat is me inmiddels wel duidelijk.

[Dakar] De Rooy verstevigt leidende positie

Gerard de Rooy heeft zijn leidende positie bij de vrachtwagens verstevigd. De leider van het IVECO-team van De Rooy klokte in de ingekorte vijfde etappe van Chilecito naar Fiambala de snelste tijd en bleef hiermee Alais Loprais (Tatra) en Miki Biasion (IVECO) nipt voor.

De verschillen vooraan waren klein, want ook Hans Stacey (IVECO) en Eduard Nikolaev (Kamaz) verloren weinig tijd. Wuf van Ginkel (Ginaf) kende een lastige start van de rally, maar werd vandaag negende. Minder goed vergaat het Marcel van Vliet (MAN) die momenteel met motorproblemen midden op de proef stilstaat.

In het klassement heeft De Rooy nu ruim vier minuten voorsprong op zijn teamgenoten Stacey en Biasion. Loprais staat op ruim dertien minuten vierde, terwijl Nikolaev op ruim 22 minuten en een vijfde plaats pas de eerste Kamaz is.

[NBA] Sacramento Kings ontslaan coach

Paul Westphal is ontslagen als coach van de Sacramento Kings. De club uit de NBA ontsloeg de coach vanwege de tegenvallende resultaten. Van de eerste zeven wedstrijden dit seizoen wisten de Kings er slechts twee te winnen.

Westphal is een ex-basketballer en was sinds 2009 in dienst bij de Sacramento Kings. De taken van Westphal worden voorlopig overgenomen door zijn assistent Keith Smart.

Gratis parkeren Nijmegen door storing automaten

Bezoekers van Nijmegen kunnen tijdelijk gratis parkeren vanwege een storing in nieuwe parkeerautomaten in de stad. De 260 nieuwe automaten vertonen kinderziektes door een probleem in de software van de apparaten, meldde de gemeente donderdag.

De leverancier probeert de defecten te verhelpen, maar stuit daarbij op problemen. Zo blijken automaten die de afgelopen week opnieuw aan zijn gezet vervolgens wederom niet goed te werken.

Omdat de leverancier niet kan garanderen dat de problemen voor het weekend zijn verholpen, heeft de gemeente besloten voorlopig geen parkeergeld te innen bij de automaten op straat in de binnenstad. Ook op het P+R-terrein Waalsprinter, het Molenpoortdak en de terreinen Wedren, Julianaplein en Nassasingel is het tijdelijk gratis parkeren.

In de parkeergarages moet wel gewoon worden betaald. De automaten daar werken wel naar behoren. Mensen met een parkeervergunning binnen de singels kunnen als er in de buurt geen parkeerplek te vinden is wel tijdelijk gratis in parkeergarages parkeren. Personeel van winkeliers wordt vanwege de verwachte drukte opgeroepen niet met hun auto naar de binnenstad te komen.

Ook hogere waterstanden in Limburg

Ook Limburg begint last te krijgen van hoogwater. De waterstand in de rivier de Maas en enkele Limburgse beken is de afgelopen dagen door de regen toegenomen. Waterschap Roer en Overmaas plaatst daarom vrijdag waterpompen in Itteren, Geulle aan de Maas en Elsloo.

Het waterschap plaatst de pompen uit voorzorg en verwacht vooralsnog niet dat er wateroverlast zal optreden, meldt Roer en Overmaas donderdag. Het waterschap heeft een team ingesteld om de waterstanden te volgen en eventuele maatregelen te nemen.

De huidige waterafvoer van de Maas levert volgens het waterschap vooralsnog geen gevaar voor overstromingen op. Er is daarom nog geen aanleiding om de kaden van de Maas permanent te bewaken. Roer en Overmaas zet vrijdag wel een aantal afsluiters van riolen dicht om het achterliggende gebied te beschermen. Ook worden regenwaterbuffers extra gecontroleerd.

Ook de situatie rondom de rivier de Geul en de zijbeken houdt het waterschap in de gaten. In de Geul wordt de komende uren nog een piek verwacht in de afvoer. Vooralsnog wordt ook vanuit de beken geen wateroverlast verwacht.

De huidige afvoeren zijn volgens het waterschap niet ongebruikelijk voor de tijd van het jaar. "De situatie in Limburg is niet vergelijkbaar met de huidige hoogwatersituatie in het noorden van het land", aldus Roer en Overmaas.

'Defensie maakt puinhoop van personeelsbeleid'

Defensie heeft een puinhoop gemaakt van het nieuwe personeelsbeleid. Het dieptepunt is het misleidende advies aan medewerkers om zelf vroegtijdig ontslag te nemen. Dat stelt vakbond AFMP/FNV donderdag.

Ruim een jaar geleden werd het nieuwe Algemeen Militair Ambtenarenreglement ingevoerd. In het vervolg daarop werd een nieuwe vacaturebank gerealiseerd. De loopbaanbegeleiders gingen vervolgens volgens de AFMP/FNV met volle kracht aan de slag.

De vacaturebank zou echter op grote schaal verkeerd worden gebruikt. Vacatures zouden veelal niet worden opengesteld, functie-eisen zouden tussentijds worden gewijzigd en plekken zouden nog steeds buiten de officiële procedures om worden ingevuld. Als iemand wel wordt uitgenodigd voor een sollicitatieprocedure ontbreekt alle transparantie en ontvangen mensen bij een afwijzing een standaardbrief zonder de vereiste motivering, aldus de vakbond.

Ruim 160 kilo cocaÔne in lading ananas gevonden

Bij een bedrijf in Apeldoorn is donderdag in een lading ananas ruim 160 kilo cocaïne gevonden. De drugs met een straatwaarde van ruim zeven miljoen euro zaten in een container die uit de Antwerpse haven kwam. De recherche vermoedde door een onderzoek dat in de container drugs waren verstopt, meldt de politie.

Bij het doorzoeken van de lading van 1500 dozen ananassen stuitte de politie inderdaad op de zuivere cocaïne. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd.

Groninger Museum gaat benedenzalen ontruimen

Het Groninger Museum gaat donderdagavond de benedenzalen ontruimen vanwege de verwachte hoge waterstand. Dat heeft een woordvoerster van het museum gemeld.

De verwachting is dat de waterstand om het museum, dat in een kanaal is gebouwd, rond middernacht stijgt tot 1,30 meter boven NAP. Bij die hoge waterstand kan water via de ramen naar binnen sijpelen.

Groninger Museum gaat benedenzalen ontruimen
Groninger Museum gaat benedenzalen ontruimen (Foto: ANP)

[Dakar] Dagzege Holowczyc, Van Loon achtste

Krzysztof Holowczyc heeft bij de auto's de vijfde etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Mini-rijder was in een ingekorte proef tussen Chilecito naar Fiambala de snelste. Van de Nederlanders deden Erik van Loon en Gert Huzink het goed met respectievelijk een achtste en een tiende plaats.

Titelverdediger Nasser Al-Attiyah was met zijn Hummer net als gisteren op weg naar de dagzege tot er problemen kwamen. Gisteren kwam de Qatarees vast te zitten, vandaag moest hij tijdens de proef vanwege koelingsproblemen stoppen. Hij werd uiteindelijk elfde op bijna 24 minuten van Holowczyc.

De eer van Hummer werd nu hooggehouden door Robbie Gordon die op een minuut van de Poolse winnaar tweede werd, voor Stephane Peterhansel. Van Loon werd op ruim een kwartier beste Nederlander, voor Huzink die ruim 22 minuten meer nodig had dan de dagwinnaar. Ten Brinke en Wevers werden op bijna een half uur repspectievelijk dertiende en vijftiende.

In het klassement heeft Peterhansel nu een voorsprong van ruim vier minuten op Holowczyc en ruim tien minuten op Roma. Van Loon is beste Nederlander met een achterstand van ruim 53 minuten en plaats negen. Wevers had bijna tien minuten meer nodig en staat elfde.

Basisplaats lonkt voor Elia bij Juventus

Eljero Elia heeft vrijwel de gehele eerste seizoenshelft bij Juventus doorgebracht op de bank. Maar er gloort hoop voor de Oranje-international.

De aanvaller werd afgelopen zomer voor negen miljoen euro overgenomen van Hamburger SV. Elia heeft in de eerste seizoenshelft slechts vijftig minuten speeltijd gehad, alleen tegen Catania werd hem een basisplaats gegund.

Maar het tij lijkt te keren in aanloop naar de tweede seizoenshelft, zo meldt Voetbal International. Drie dagen voor de hervatting van de Serie A stond Elia in de basis in het oefenduel tegen Al Hilal, hij scoorde één keer. De Oude Dame won uiteindelijk met 7-1.

Aanstaande zondag speelt, het dit seizoen nog ongeslagen, Juventus tegen Lecce, wellicht met Elia in de basis.

Nadal en Monfils naar laatste vier in Doha

Rafael Nadal is doorgedrongen tot de halve finale van het tennistoernooi in Doha. De Spaanse favoriet was Mikhail Youzhny de baas met 6-4 en 6-4. De Rus was als zevende geplaatst in de Qatarese hoofdstad, maar kon na een uur en vijftig minuten van de baan. Troicki liet in de tweede set bij 5-4 wel enkele breekpunten liggen.

De 25-jarige Nadal neemt het in de volgende ronde op tegen Gaël Monfils. De als vierde geplaatste Fransman was met 6-2 en 6-3 te sterk voor Viktor Troicki (5) uit Servië.


Nadal en Monfils naar laatste vier in Doha (Foto: Novum)

Theo de Vries leeft in een nachtmerrie

De Nederlandse vriend van Girls Aloud-zangeres Sarah Harding doet haar beschuldigingen af als 'totale onzin'. Theo de Vries is door de Britse aangeklaagd voor mishandeling, maar daar is volgens hem geen sprake van geweest. "Wat ik gewoon wil is dat deze nachtmerrie ophoudt", zegt hij.

Tijdens de jaarwisseling kregen de twee het met elkaar aan de stok in Oostenrijk. Volgens De Vries gooide Harding onder meer een ijzeren fruitschaal naar zijn hoofd. "Vervolgens sloeg ze me meteen erachteraan op mijn neus en kwam er allemaal bloed uit mijn neus", vertelde hij donderdag in RTL Boulevard.

"Toen sprong ze op mij, waarna ik haar van mij afduwde en op haar ben gaan zitten", vervolgt De Vries. "Toen heb ik blijkbaar met mijn hand kracht op haar pols gezet om haar rustig te houden. Vandaar ook die blauwe plek op haar pols. Dat is de enige plek die ze heeft."

De Vries en Harding ontmoetten elkaar in oktober in een afkickkliniek, waar ze zaten wegens een alcoholverslaving. Volgens de Nederlander was de zangeres de laatste dagen van het jaar 'alleen maar dronken'. Hij diende geen aanklacht in, maar de Oostenrijkse politie liet weten dat Harding op basis van De Vries' verwondingen toch een aanklacht aan haar broek heeft hangen.

'Faber verlengt bij KNVB, Cocu nog niet'

De kans is groot dat Ernest Faber tot medio 2014 voor de Nederlandse voetbalbond (KNVB) blijft werken. De trainer van FC Eindhoven, die tevens als rechterhand van bondscoach Bert van Marwijk fungeert, bereikte vandaag een mondeling akkoord.

Daarnaast heeft Faber ook nog de mogelijkheid om zijn overeenkomst met FC Eindhoven te verlengen. Dit voorstel heeft hij nog in beraard, wat te maken kan hebben met het feit dat zijn naam aan PSV wordt gelinkt. Stadsgenoot PSV is namelijk op zoek naar een trainer, aangezien Fred Rutten na dit seizoen opstapt.

Philip Cocu, eveneens assistent-trainer van Van Marwijk, heeft ook een nieuw aanbod in beraad, maar heeft nog geen overeenstemming bereikt.

[Upd] Sporting Lissabon meldt zich voor Labyad

De geruchten omtrent een vertrek van Zakaria Labyad bij PSV houden aan. De Portugese krant O Jogo meldt vanavond dat Sporting Lissabon en de jonge voetballer een akkoord hebben bereikt over een contract voor vijf seizoenen.

In november was de transfer van Labyad naar Portugal al in een vergevorderd stadium. Toch werd er geen definitief groen licht gegeven. Volgens het eerdergenoemde Portugese medium moet alleen PSV nog geïnformeerd worden over de op handen zijnde transfer.

Labyad wilde er in elk geval niet veel over kwijt. "Sorry, maar ik kan er op dit moment niets over zeggen. Echt niet", liet hij in een korte reactie weten. De aanvaller is aan zijn derde seizoen in Eindhoven bezig en speelde tot dusver 29 competitiewedstrijden. Daarin trof hij vijf keer doel.

Update:

Voetbal International meldt vanavond dat Sporting Lissabon zich officieel voor Zakaria Labyad heeft gemeld. PSV denkt er echter niet aan om mee te werken aan een transfer.

"Sporting heeft zich per e-mail bij ons gemeld", liet technisch directeur Marcel Brands in een korte reactie weten. "Morgen zullen we Sporting zeggen dat ze de speler met rust moeten laten."

Het huidige contract tussen PSV en Labyad loopt na dit seizoen af. In deze overeenkomst is echter een optie voor nog eens twee seizoenen opgenomen. Mochten de Eindhovenaren er voor kiezen om deze optie te lichten, dan speelt de aanvaller nog twee jaar in het shirt van PSV.

Eiland bij Grou loopt onder water

Een dijk op het eiland De Burd bij Grou is donderdagavond iets na zes uur over een lengte van 200 meter doorgebroken. Dat heeft waterschap Friesland gemeld.

Het waterschap verwacht dat er maximaal anderhalve meter water komt te staan. De meeste huizen op het eiland staan hoger. De gemeente Boarnsterhim heeft een dringende oproep gedaan aan de mensen op het eiland hun huizen te verlaten. Het gaat om 26 bewoners en een onbekend aantal mensen in recreatiewoningen.

Politie overmeestert tieners met nepwapens

In Alphen aan den Rijn en in Hoogerheide zijn tieners opgepakt met nepwapens op zak. In beide gevallen werden de kinderen door de politie voor de zekerheid behandeld alsof ze echte wapens op zak hadden. De politie zegt in zulke gevallen 'geen enkel risico' te nemen.

In Alphen, waar in april een gewapende man zes mensen en zichzelf doodschoot in een winkelcentrum, ging het donderdagmiddag om zes tieners. De politie benaderde ze op de Aarkade met kogelwerende vesten en sommeerde ze op de grond te gaan liggen. Het wapen waarmee iemand ze had zien lopen bleek nep.

De kinderen zeiden dat ze bezig waren met een schoolopdracht voor maatschappijleer. De politie was not amused en neemt contact op met de school, laat ze weten. Er is proces-verbaal opgemaakt tegen de scholieren.

Een dag eerder veroorzaakte een in legerkleding gehulde 13-jarige jongen onrust in Hoogerheide. de politie ging met hulp van de marechaussee naar de mogelijk gewapende verdachte op zoek. De jongen werd op de Onderstal overmeesterd en had een echt lijkend nepwapen op zak.

De knul in Hoogerheide verklaarde op de hoogte te zijn van het feit dat hij niet met het nepwapen over straat mocht, maar hij dacht dat het wel oké was om het in zijn rugzak mee te nemen. Hij wilde namelijk oorlogje gaan spelen bij een vriendje.

Obama onthult nieuwe defensiestrategie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag een hervorming van het leger aangekondigd. Hij deed dat in een zeldzaam persoptreden in de perskamer van het Witte Huis. De aanpassingen zijn nodig om de honderden miljoenen dollars aan bezuinigingen op defensie op te vangen, aldus de president.

Onder het nieuwe beleid wordt meer aandacht besteed aan terreurbestrijding, nucleaire afschrikking en de bescherming van Amerikaans grondgebied en is het de bedoeling dat korte metten wordt gemaakt met agressiviteit van potentiële vijanden.

Obama benadrukte dat er geen sprake is van nieuwe doelstellingen. De meeste taken van het leger blijven hetzelfde, met uitzondering van grootschalige conflicten zoals de oorlogen in Afghanistan en Irak.

Nu de lange oorlogen van het vorige decennium voorbij zijn is herziening van de strategie op zijn plaats, aldus Obama. Een van de maatregelen behelst het terugbrengen van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa. Het zwaartepunt verschuift richting Azië, hoewel de banden met de NAVO hieronder niet zullen lijden. Ook komt er meer aandacht voor cyberoorlogvoering en de ontwikkeling van een raketschild.

Gewonden door prikkeldraad over fietspad

In het Brabantse Oosteind zijn twee mensen gewond geraakt door prikkeldraad dat over een fietspad was gespannen. Het gaat om een fietser en een jogger. Onbekenden hadden tot twee keer toe een paal van een prikkeldraadafzetting bij een weiland uit de grond getrokken. De politie neemt de zaak hoog op en is op zoek naar de daders.

De fietser kwam donderdagochtend hard ten val doordat hij het prikkeldraad te laat zag. De 50-jarige man uit Oosteind raakte gewond aan zijn gezicht en aan een been. Ook raakte zijn bril beschadigd.

Een dag eerder werd een hardloopster geveld door het prikkeldraad. Na het eerste incident had de eigenaar van het prikkeldraad zijn hek hersteld, maar een van de daders sloeg opnieuw toe. De afbakening wordt nu extra stevig hersteld. Ook houdt de politie de plek extra in de gaten.

Getuigen wordt gevraagd de politie te bellen.

Eyeworks verfilmt roman De Vliegenvanger

Eyeworks heeft de filmrechten van De Vliegenvanger binnengesleept. Het productiebedrijf van Reinout Oerlemans hoopt door middel van cofinanciering uit het buitenland een Engelstalige en internationale film te maken van de roman van Ravelli, schrijft De Telegraaf.

De Vliegenvanger gaat over een student die moet vertrekken uit het klooster waar hij studeert, omdat hij gevoelens heeft voor een meisje en een jongen. Daarop vlucht hij naar het buitenland.

Het verhaal is gebaseerd op de dagboeken van monnik Peter Linders. Die waren jarenlang in handen van programmamaker Rik Felderhof. Hij zorgde ervoor dat het verhaal werd uitgegeven.

Naast de film wordt er ook een dramaserie gemaakt van het vorig jaar verschenen boek.


Eyeworks verfilmt roman De Vliegenvanger (Foto: Novum)

Introfilmpje vrolijkste shooter ooit

Als Japanners iets goed kunnen doen dan zijn het wel vrolijke games maken. Zo komt over een maand Gal*Gun uit voor de PS3 en het vrolijkste introfilmpje voor een railshooter ooit kan je nu hieronder bekijken.

Gal*Gun is een railshooter waarin je hordes meisjes van je af moet schieten met een speciaal feromonenpistool terwijl je één van de vier hoofdpersonages probeert te versieren. Gal*Gun komt 23 februari uit voor de PS3, helaas is een Westerse release nog niet bekendgemaakt.

Van der Meyde: "Gevoel dat Ajax van me af wilde"

Andy van der Meyde verliet in 2003 Ajax voor Internazionale. Een gouden toekomst lag in het verschiet voor de aanvaller, maar het pakte compleet anders uit. Hij wist niet te slagen in de Serie A en ook avonturen bij Everton en PSV liepen uit op een teleurstelling.

Achteraf gezien had Van der Meyde nooit moeten vertrekken bij Ajax. "Ik had nooit bij Ajax weg moeten gaan. Ik had een huisje gekocht in Purmerend, was net vader geworden en had een nieuw contract getekend. Ik had een geweldig seizoen achter de rug, had elf keer gescoord en zeventien assists gegeven", aldus Van der Meyde tegenover Voetbal International.

"Ik zat goed, hoefde niet weg en was ook helemaal niet bezig met andere clubs. Een grote zak geld uit het buitenland hoefde ik ook niet, ik verdiende genoeg bij Ajax", liet hij verder weten. "We waren in de voorbereiding op het nieuwe seizoen toen Ronald Koeman zei: ''Andy, je moet even naar boven, naar kantoor". Arie van Eijden, de algemeen directeur, zei: ''We hebben een fax gehad en Inter is bereid om acht miljoen euro voor je te betalen, dus je bent verkocht.'' Ik stond versteld en was volledig overdonderd."

Van der Meyde besloot in te gaan op het aanbod van Inter: "Ik heb ja gezegd en had dat op dat moment niet moeten doen. Ik kreeg het gevoel dat Ajax van me af wilde. Ik had ze niks gekost en ze wilden grof aan me verdienen. De voetballerij is af en toe een moderne vorm van mensenhandel. Tegen mijn zin ben ik eigenlijk naar Italië gegaan, een domme fout."

De aanvaller, die tegenwoordig voetbalt voor Topklasser WKE uit Emmen, had het liefst bij Ajax gebleven: "Als ik een tijdmachine zou hebben zou ik hem terugdraaien naar dat moment op kantoor. Dan zou ik dit maar heel hard nee roepen."

Verder hoopt Van der Meyde zijn loopbaan in de Eredivisie af te sluiten: "Je moet nooit ophouden met dromen. Ik heb er alles voor over om mijn carrière goed af te sluiten. Het is absoluut de bedoeling dat ik de Eredivisie weer in ga. Ik wil op een goede manier afscheid nemen van het betaalde voetbal"

Pentagon gaat zich focussen op AziŽ

De Verenigde Staten gaan de militaire strategie voor de komende 10 jaar drastisch aanpassen. De nadruk komt te liggen op het versterken van de militaire positie in Azië, waar de positie van China in de afgelopen jaren steeds sterker is geworden.

Dat heeft president Barack Obama donderdag gezegd in het Pentagon. De president liet weten dat het aantal grondtroepen fors zal worden verminderd,. "Ons leger zal kleiner worden", aldus Obama. "Maar de wereld moet weten dat de Verenigde Staten militair superieur blijven met strijdkrachten die behendig en flexibel zijn en die zijn voorbereid op alle onvoorziene omstandigheden en bedreigingen."

Obama wil af van geldverslindende, langdurige oorlogen, zoals die de afgelopen jaren in Afghanistan en Irak zijn gevoerd. Het nieuwe plan voorziet in forse investeringen in wapens waarmee de Amerikanen goed zijn opgewassen zijn tegen Chinese raketten voor de lange termijn en geavanceerde Chinese radarsystemen.

[Dakar] Slechte dag voor Verhoeven

Motorcoureur Cyril Després heeft de vijfde etappe in de Dakar Rally op zijn naam weten te schrijven. Door deze overwinning verstevigde de Fransman zijn leidende positie in het algemeen klassement.

In de 265 kilometer lange rit van Chilecito naar Fiambala eindigde Marc Coma op 1.41 minuut als tweede. Nummer drie Joan Barreda Bort finishte op bijna dertien minuten. Frans Verhoeven, die de laatste twee etappes nog op het podium eindigde, kende een dramatische etappe.

Al in het begin van de special brak een wiel van zijn Sherco-motor af. Na een lange reparatie stapte Verhoeven weer op om zijn weg te vervolgen naar Fiambala. Bij aankomst bleek zijn achterstand op Després maar liefst 2:31:35 uur te zijn. In het algemeen klassement heeft Després een voorsprong van tien minuten op Coma. De Portugees Helder Rodriguez ligt drie kwartier achter en staat daarmee derde.

PSV oefent drie keer in winterstop

PSV bereidt zich in de komende weken voor op de tweede seizoenshelft. Morgenmiddag spelen de Eindhovenaren een oefenwedstrijd tegen MVV, waarna men koers naar Spanje zet.

Tijdens het trainingskamp in het Spaanse La Manga zal PSV twee keer een oefenduel spelen. Op 10 januari is Real Murcia de tegenstander. Deze club staat op de achtste plaats in de Segunda División en heeft acht punten minder dan koploper Elche CF.

Drie dagen later treden de Eindhovenaren aan tegen het Duitse 1. FC Kaiserslautern. De formatie, die onder leiding van Marco Kurz staat, kent tot nu toe een teleurstellend seizoen en staat in de Bundesliga zestiende. Alleen FC Augsburg en sc Freiburg behaalden tot nu toe minder punten.

Start proces tegen Joran van der Sloot

Ruim negentien maanden nadat de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores levenloos in een hotelkamer in Lima werd gevonden begint vrijdag het proces tegen hoofdverdachte Joran van der Sloot. De 24-jarige Van der Sloot, die 30 jaar cel tegen zich zal horen eisen, is verplicht de eerste dag van het openbare proces bij te wonen.

Stephany Flores bracht op de avond van 29 op 30 mei de avond door met Van der Sloot in het casino Atlantic City in de Peruaanse hoofdstad. Vervolgens vertrokken zij samen naar het nabijgelegen hotel Tac, waar Joran logeerde. De volgende ochtend werd het lichaam van de rechtenstudente in zijn kamer gevonden.

Van der Sloot was inmiddels richting buurland Chili gevlucht, waar hij op 3 juni werd opgepakt en kort daarop werd uitgeleverd aan Peru. Van der Sloot legde, eenmaal in Peru, aanvankelijk een bekentenis af, maar trok deze later weer in. Hij werd vastgezet in de zwaarbeveiligde gevangenis Miguel Castro Castro.

In een rechtszaal bij de nabijgelegen Lurigancho-gevangenis begint naar vewachting onder grote belangstelling van binnen en buitenlandse media, vrijdag om 10.00 uur lokale tijd (16.00 uur Nederlandse tijd) na veel oponthoudt het proces. De aanklacht luidt moord gevolgd door roof. De familie van de omgekomen Stephany vindt dat dit roofmoord moet zijn, waarvoor Van der Sloot de maximale straf in Peru kan krijgen, levenslang.

De moord op Flores vond precies vijf jaar plaats na de verdwijning op Aruba van Natalee Holloway. Ook in die zaak is Van der Sloot nog verdachte.

Dekker debuteert in Qatar voor Team Garmin

Thomas Dekker verschijnt op 5 februari aan de start van de Ronde van Qatar. Voor de 27-jarige Noord-Hollander is het zijn eerste koers in dienst van Garmin-Cervélo.

Dekker reed sinds hij afgelopen zomer terugkeerde van een tweejarige dopingschorsing wel wedstrijden voor Team Chipotle, de opleidingsploeg van Garmin.

Dekker werd in november gepresenteerd bij de World Tour-formatie. "Nog een maandje trainen en dan 'BAM'", laat hij vrijdag op Twitter weten.

De Ronde van Qatar, die uit zes etappes bestaat, is bij uitstek geschikt voor sprinters. Vorig jaar ging Rabobank-aanwinst Mark Renshaw met de zege aan de haal.

Mijn zusje kan onmogelijk zo schattig zijn

Japanners zijn vreemde mensen. Dat wisten we al. Maar dat ze games maken als dit, en dat mensen daarnaar uitkijken, is voorlopig wel het summum van vreemd. Deze game is geinspireerd op de gelijknamige hitserie "Ore no Imōto ga Konna ni Kawaii Wake ga Nai", en zal waarschijnlijk een soort datingsim met jonge pubers worden.

Als je het plot leest op de wikipedia pagina van de serie, kun je waarschijnlijk begrijpen waarom dit soort games nooit de zee zullen overvliegen. Als je benieuwd bent naar de trailer die ze gister hebben uitgebracht, bekijk hem dan hier onder. De game komt 29 maart in Japan uit.

Ubisoft komt met double packs

Ubisoft heeft een lijstje de deur uitgedaan voor games die ze de komende tijd uitbrengen. Op het lijstje zien we ook double packs waar twee games aan elkaar gekoppeld zijn zoals Rainbow Six Vegas en Splinter Cell.

Bekijk het volledige lijstje hieronder. Aangezien de meeste releasedata op een vrijdag vallen kunnen we er van uitgaan dat onderstaande data voor Europa zijn.

 • Rayman Origins – 3DS – March 16
 • Assassin’s Creed 1 & 2 Double Pack – Xbox 360 and PS3 – March 23
 • Rainbow Six Vegas 2/GRAW 2 – Xbox 360 and PS3 – March 23
 • Rainbow Six Vegas/Splinter Cell: Double Agent – Xbox 360 – March 23
 • Far Cry 2/GRAW – Xbox 360 – March 23
 • Rayman Origins – Vita – February 22
 • Lumines – Vita – February 22
 • Michael Jackson: The Experience – Vita – February 22
 • Asphalt – Vita – February 22
 • Dungeon Hunter: Alliance – Vita – February 22
 • Ghost Recon: Future Solider – PC, PS3, Xbox 360 – March 2012
 • The Testament of Sherlock Holmes – PC, PS3, Xbox 360 – May 18
 • Funky Barn (simulation game) – 3DS – June 2012
 • Fantasy Petz (simulation game) – 3DS – June 2012
 • Monster 4X4 (racing) – 3DS – June 2012
 • Puzzler Crosswords – 3DS – June 2012

Munsterman erg blij met terugkeer McClaren

Vandaag werd bekend gemaakt dat Steve McClaren per direct bij FC Twente terugkeert. Daarmee volgt de Brit Co Adriaanse op, die eerder deze week zijn ontslag kreeg. Voorzitter Joop Munsterman is erg blij met de rentree van de Engelsman.

McClaren heeft in elk geval de taak gekregen om de rust bij FC Twente terug te brengen. "Maar ook een die de cultuur van FC Twente door en door kent en ook het grootste deel van de spelersgroep kent", liet Munsterman op de officiële website van de Tukkers weten. "Dan kom je automatisch terecht bij Steve. Bovendien was hij beschikbaar."

In 2010 slaagde McClaren er in om FC Twente voor het eerst in de historie van de club kampioen van Nederland te maken. Sinds het vertrek van de Brit is er echter wel één en ander bij de club uit Enschede veranderd. "Destijds hadden we een missie. Steve wilde zich rehabiliteren voor wat er was gebeurd in Engeland en wij hadden de doelstelling de Champions League te halen. Daar wijkt op dat moment alles voor, zelfs het inpassen van de jeugd. Maar nu is de situatie bij FC Twente totaal anders."

Adriaanse lijkt verantwoordelijk te zijn voor de onrust, waar de Tukkers normaal gesproken bekend staan om hun nuchterheid. De aanleiding moet waarschijnlijk gezocht worden in de opportunistische aanpak van de oefenmeester.

Voor Munsterman is het nu belangrijk om alle neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. "Allerbelangrijkste is dat we geen tegenstelling van belangen meer hebben in de diverse onderdelen binnen het technisch bedrijf, maar dat er een werkbare situatie ontstaat. Daar heb ik alle vertrouwen. Ik ken Steve ook. Ik weet hoe hij altijd is omgegaan met datzelfde technisch bedrijf. Hij is Twente als zijn club blijven beschouwen. Steve is coming home."

Vrouw veegt kont af met schilderij van 30 miljoen

De politie van Denver, in de Amerikaanse staat Colorado, heeft vorige week een 36-jarige kunsthaatster opgepakt. Carmen Tisch heeft namelijk haar blote billen afgeveegd aan een peperduur schilderij. Vervolgens leegde de stomdronken vrouw haar blaas pal naast '1957-J-No. 2.'.

Tisch kwam op 29 december stomdronken het Clyfford Still Museum in Denver binnenzwalken. De vrouw trok vervolgens haar broek naar beneden en ging tegen het stuk doek leunen. Hierna balde ze de vuisten en koelde haar woede op het schilderij met een geschatte waarde tussen de 23,5 en 31 miljoen euro.

Vervolgens wreef de vrouw haar blote kont tegen '1957-J-No.2.'. Uiteindelijk plaste zij zichzelf helemaal onder het goudgele sap. "Het lijkt er niet op dat ze op het schilderij heeft geplast, dus zal ze hier niet voor worden aageklaagd", zo laat Lynn Kimbrough van het Openbaar Ministerie van Denver weten.

Het miljoenenschilderij vam Clyfford Still heeft flinke averij opgelopen. De door Tisch toegebrachte krassen zullen voor een bedrag van ongeveer 8000 euro moeten worden hersteld. De vrouw blijft voorlopig nog vastzitten.


Een nieuwsfilmpje over het bizarre incident

"Diablo III is bijna klaar"

Diablo bestaat vijftien jaar en Blizzard viert dat met een speciale website voor de game. Op de website lezen we meer over de game-serie en kunnen we ook enkele filmpjes bekijken. In één van de filmpjes wordt aangegeven dat de game bijna klaar is.

Diablo kwam 31 december 1996 uit en is een wereldwijd succes geworden. Bekijk de website hier en wie de woorden wil horen dat de game bijna klaar is moet het filmpje van Jay Wilson bekijken.

Infinity Blade-franchise doet het goed

Epic Games en ChAIR Entertainment hebben bekendgemaakt dat de verdiensten aan de Infinity Blade-franchise meer dan $30 miljoen zijn. Het tweede deel in de serie is sinds 1 december uit en was goed voor meer dan $5 miljoen.

Het eerste deel in de serie haalde de $5 miljoen pas na drie maanden en heeft in totaal meer dan $23 miljoen opgehaald. Michael Capps, baas van Epic Games is blij met de cijfers en geeft aan dat we meer kunnen gaan verwachten voor iOS.

“The success of the Infinity Blade franchise is testament to our talented team who is devoted to making games we want to play, all while using Unreal Engine technology to redefine what is expected from games on iOS devices,” aldus Micheal Capp

Schoonmakers lassen actie-pauze in

De schoonmakers hebben donderdag besloten de werkgevers en de opdrachtgevers een paar dagen de tijd te geven "bij te komen" van de acties van afgelopen week. Vrijdag en het weekeind gaan zij weer aan het werk, maar als de werkgevers niet reageren, dan worden de acties voor een betere cao volgende week voortgezet.

"Dit was de week van de waarschuwing", zei Ron Meyer van FNV Bondgenoten donderdag na de demonstratie van 2500 schoonmakers in Amsterdam. Zij hielden een "mars van respect" naar het hoofdkantoor van Philips en spoten onder meer de hoofdingang van het gebouw onder met schuim.

Schoonmakers lassen actie-pauze in
Schoonmakers lassen actie-pauze in (Foto: ANP)

Nationaal Songfestival wordt The Voice-reŁnie

Raffaëla Paton, Joan Franka, Ivan Peroti, Pearl Jozefzoon, Kim de Boer en Tim Douwsma gaan naar het Nationaal Songfestival. Paton, Franka, Jozefzoon en De Boer deden vorig jaar allemaal mee aan The Voice of Holland. Peroti schreef nummers voor The Voice-winnaar Ben Saunders en andere kandidaten.

"Het wordt spannend, maar ik ga voor de winst", reageert Paton, die in 2006 de derde editie van Idols won. Jozefzoon eindigde voor De Boer als tweede in de competitie. De zangeres is momenteel bezig met het maken van een album, maar denkt dat ze dat goed kan combineren met het songfestival. "Ik ga gewoon doen waar ik goed in ben."

Paton gaat haar geluk beproeven met het nummer Chocolatte, Franka met You and Me en Peroti met Take Me As I Am, dat door onder meer Alain Clark werd geschreven. Jozefzoon probeert het met We Can Overcome en De Boers liedje heet Children of the World. Douwsma doet een poging met Undercover Lover.

De TROS zou eigenlijk eind november bekendmaken welke acts doorgaan naar het Nationaal Songfestival, maar had meer tijd nodig door het grote aantal inzendingen. In totaal werden 491 liedjes ingestuurd, onder anderen door Ben Cramer, Jan Vayne, Antje Monteiro en Dries Roelvink.

De zes kandidaten voor het Nationaal Songfestival zijn gekozen door een selectiecommissie met daarin onder anderen John de Mol, die ook The Voice produceert, Cornald Maas en Daniël Dekker. "Ik wil dat we echt de finale gaan halen", reageert de Mol. Om dat doel te bereiken is ook een adviescommissie opgezet met honderd buitenlanders die de vakjury gaat adviseren.

Het Nationaal Songfestival vindt plaats op 26 februari. Drie maanden later staat de winnaar op het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan.


Nationaal Songfestival wordt The Voice-reünie (Foto: Novum)

Rechter snoert Rob Bolland de mond

Rob Bolland mag zich niet meer uitlaten over Willem van Kooten. De Amsterdamse rechter legde de componist donderdag een spreekverbod op. Bolland en muziekuitgever Van Kooten zijn al jaren verwikkeld in een zakelijk geschil.

Van Kooten spande het kort geding aan omdat hij het zat was dat Bolland hem uitmaakte voor oplichter. De uitgever was van mening dat Bolland de goede naam van zijn productiehuis schond.

Van Kooten en Bolland ruziën sinds 2009 over royalty's. Bolland beweert dat hij 2,5 miljoen euro misliep omdat Van Kooten zijn liedjes zonder toestemming aan het buitenland doorverkocht. Van Kooten zegt dat hij de afgelopen jaren honderdduizenden euro's betaalde ter compensatie van 'mogelijke fouten'. Over die zaak loopt nog een bodemprocedure.

Voor de uitspraak legde de rechter ook Van Kooten een spreekverbod op. Dat is opgeheven. "Ik ben tevreden over het oordeel van de rechter", reageert de muziekuitgever. "Rob Bolland is te ver gegaan in zijn uitspraken over mij en is nu door de rechter op de vingers getikt. Hopelijk kunnen we ons nu concentreren op een inhoudelijke afwikkeling van het zakelijk geschil."

Rijkswaterstaat stuurt noodpompen naar Leek

Rijkswaterstaat heeft donderdag vier noodpompen naar Groningen en Friesland gebracht. Daarmee moet overtollig water in het noorden van het land worden weggepompt. Dat meldt Rijkswaterstaat donderdag.

Rijkswaterstaat schiet met de pompen het waterschap Noorderzijlvest te hulp. De pompinstallaties zijn donderdag met vier vrachtwagens naar Leek gereden, Waar en voor hoelang ze worden ingezet wordt nog bekeken.

Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) is blij met de alertheid en daadkracht die de waterschappen aan de dag leggen, laat hij donderdag weten. "De wateroverlast die er is, is uitermate vervelend, maar zij doen er echt alles aan om grote problemen te voorkomen."

Reyes keert terug bij Sevilla

Jose Antonio Reyes keert terug bij Sevilla. De 28-jarige vleugelaanvaller begon zijn loopbaan twaalf jaar geleden bij de Andalusische club en had zijn zinnen al op een terugkeer gezet. Hij komt over van Atletico Madrid en tekent een verbintenis tot medio 2015.

Reyes verliet Sevilla in 2004. De 21-voudig Spaans international speelde vervolgens bij Arsenal, Real Madrid, Benfica en Atletico. Met die laatste club won hij in 2010 de Europa League. Sevilla betaalt zo'n 3,5 miljoen euro voor Reyes.


Reyes keert terug bij Sevilla (Foto: Novum)

Nieuwe X-COM-game in de maak

De makers van de Civilization-serie, Firaxis, zijn een nieuwe X-COM-game aan het maken: X-COM: Enemy Unknown. Volgens de ontwikkelaars is de game een echt vervolg en zal het een strategie-game worden met klassieke X-COM-elementen.

De game zal onder andere turn based-gevechten en verwoestbare omgevingen kijken. Daarnaast zal de game toegankelijk gemaakt worden voor nieuwe gamers maar ook de hardcore gamers zullen aan hun trekken komen. Firaxis baas Steve Martin was een fan van het origineel en is blij dit project te mogen begeleiden.

"It’s been a dream of ours to recreate X-COM with our unique creative vision. We’re huge fans of the original game and it’s a once in a lifetime opportunity to re-envision a game that is as beloved as X-COM," en "We were careful to keep XCOM: Enemy Unknown true to the elements that made X-COM such a revered game while delivering an entirely new story and gameplay experience for both die-hard X-COM fans and newcomers to the franchise," aldus Steve Martin

X-COM

Federer treft Tsonga in halve finale Doha

Roger Federer heeft de halve finale van het ATP-toernooi in Doha bereikt. De als tweede geplaatste Zwitser rekende donderdag in drie sets af met Andreas Seppi (8): 6-3, 5-7 en 6-4. De Italiaan pakte wel zijn eerste set ooit tegen de 30-jarige Federer. Beide spelers stonden zeven keer eerder tegenover elkaar en speelden daarin vijftien sets.

Jo-Wilfried Tsonga is de volgende tegenstander van Federer. De Franse nummer drie van de plaatsingslijst was overtuigend met 6-2 en 6-1 te sterk voor Albert Ramos uit Spanje. Federer en Tsonga stonden voor het laatst tegenover elkaar in de finale van de ATP World Tour Finals. Toen trok de Zwitser aan het langste eind.


Federer treft Tsonga in halve finale Doha (Foto: Novum)

Mass Effect 3 krijgt nieuwe comic

BioWare en Dark Horse Comics slaan de handen opnieuw in één om een nieuwe comic uit te brengen voor Mass Effect. In het derde deel van de serie zal het nieuwe personage genaamd James Vega de comic-serie aftrappen.

De comic krijgt de naam Mass Effect: Homeworld en zal geschreven worden door de hoofdschrijver van Mass Effect 3: Mac Walters. De comics gaan dieper in op de personages waardoor je ze beter leert kennen. Elke comic zal een ander personage beschrijven en de comics zullen vanaf april aan te schaffen zijn. Bekijk hieronder alvast twee plaatjes uit de comic.

ME3

ME3

De boom van Geert

Was het misschien een heilige koe? Een waarheid overgevlogen uit het Hindoeïsme? Een bevredigend antwoord heb ik er nooit op gevonden, maar mogelijkheden biedt het zeker. De waarheid is lelijk en te groot om zich te verstoppen. De waarheid herkauwt om vervolgens te worden uitgemolken. De waarheid kun je vinden door een stukje te gaan fietsen en te zoeken naar iets met  een witte vacht en zwarte vlekken.

Iran: Turkije beste plek voor atoomoverleg

Turkije is de beste plek voor gesprekken over het Iraanse atoomprogramma. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken Ali Akbar Salehi donderdag gezegd op een persconferentie met zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu, aldus het Iraanse persbureau Isna. Eerder kondigde Turkije al aan dat het gastland wil zijn voor de gesprekken met Iran.

Zaterdag zei Saeed Jalili, de belangrijkste Iraanse onderhandelaar, dat hij de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland had gevraagd om de gesprekken te hervatten. De uitnodiging voor de hervatting komt op het moment dat het Westen nieuwe sancties heeft getroffen vanwege het uraniumverrijkingsprogramma van Iran.

Salehi wuifde nieuwe sancties weg. "We zijn altijd voorbereid op vijandige sancties en we maken ons er geen zorgen over. De nodige plannen zijn klaar." Volgens Salehi 'komen we de huidige sancties veilig te boven'.

Weten hoe je doodgaat in Shin Megami Tensei

Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2 komt in februari uit voor de Nintendo DS in Amerika. Atlus, de ontwikkelaar en uitgever, heeft een teasertrailer online gezet voor de game.

Shin Megami Tensei: Devil Survivor 2 draait om drie vrienden die een bizar ongeluk overleven nadat ze geïnformeerd zijn dat ze een ongeluk zouden krijgen. Door deze interventie leren de drie vrienden dat er meer aan de hand is en gaat er veel gebeuren om hun heen.

Vita zakt verder in Japanse verkoopcijfers

De Japanse verkoopcijfers zijn bekendgemaakt van de laatste week uit 2011, 26 december tot en met 1 januari, en we zien dat alle verkopen inzakken. De Vita, die iets meer dan twee weken uit is in die week, verkoopt zo'n 42.000 stuks. Bekijk hieronder alle cijfers.

Hardware-cijfers (tussen de haakjes de cijfers van vorige week)

 • 1. 3DS: 197,952 (482,200)
 • 2. PS3: 67,199 (75,943)
 • 3. PSP: 62,746 (101,121)
 • 4. PSV: 42,648 (72,479)
 • 5. Wii: 33,208 (91,176)
 • 6. DSi LL: 3,356 (8,470)
 • 7. X360: 2,453 (4,245)
 • 8. DSi: 2,418 (5,894)
 • 9. PS2: 1,659 (1,582)
 • 10. DS Lite: 28 (32)

Software (tussen de haakjes de totaal aantal verkochte exemplaren)

 • [3DS] 01. Mario Kart 7 (Nintendo, 12/01): 109,463 (1,160,169)
 • [3DS] 02. Monster Hunter 3G (Cacpom, 12/10): 100,042 (985,498)
 • [PS3] 03. Musou Orochi 2 (Tecmo Koei, 12/22): 73,526 (274,052)
 • [3DS] 04. Super Mario 3D Land (Nintendo, 11/03): 68,483 (1,080,192)
 • [PS3] 05. Final Fantasy XIII-2 (Square Enix, 12/15): 61,202 (704,236)
 • [3DS] 06. Inazuma Eleven Go (Level-5, 12/15): 47,938 (269,224)
 • [WII] 07. Just Dance Wii (Nintendo, 10/13): 33,347 (453,411)
 • [WII] 08. Hoshi no Kirby Wii (Nintendo, 10/27): 24,067 (537,128)
 • [WII] 09. Wii Party (Nintendo, 07/08/2010): 22,932 (2,223,629)
 • [3DS] 10. SD Gundam G Generation 3D (Namco Bandai, 12/22): 20,427 (111,300)
 • [WII] 11. Wii Sports Resort Wiimote Plus Pack (Nintendo, 11/11/2010): 19,999 (802,974)
 • [WII] 12. Mario Kart Wii (Nintendo, 04/10/2008): 19,410 (3,448,314)
 • [WII] 13. Go Vacation (Namco Bandai,, 10/20): 19,312 (181,165)
 • [PS3] 14. Idolmaster Anime & G4U Pack Vol.3 (Namco Bandai,, 12/29): 18,992
 • [WII] 15. Inazuma Eleven Strikers 2012 Extreme (Level-5, 12/22): 18,772 (103,889)
 • [WII] 16. Taiko Drum Master Wii Ultimate Version (Namco Bandai,, 11/23): 18,041 (173,580)
 • [PS3] 17. Winning Eleven 2012 (Konami, 11/03): 17,806 (157,404)
 • [PS3] 18. Call of Duty Modern Warfare 3 Subtitled Version (Square Enix, 12/22): 17,394 (68,549)
 • [PS3] 19. Powerful Pro Baseball 2011 Ultimate Version (Konami, 12/22): 17,065 (51,905)
 • [PSP] 20. Frontier Gate (Konami, 12/22): 15,800 (44,443)

[BDO] Acht Nederlanders doen gooi naar Lakeside-titel

Een record aantal van acht Nederlandse darters doen, van 7 tot en met 15 januari, een gooi naar de Lakeside titel. De sterke vaderlandse afvaardiging hoopt voor het eerst sinds 2006 weer op een Nederlandse kampioen van het meest roemruchte dartstoernooi ter wereld. In dat jaar kroonde Jelle Klaasen zich tot wereldkampioen. Raymond van Barneveld deed dat vier maal eerder.

Voor Jan Dekker betekent deze Lakeside-editie een terugkeer op het podium dat hem vorig jaar zoveel succes bracht. De 21-jarige Drent schopte het in 2011 tot de halve finale. Dit jaar neemt de als zesde geplaatste Dekker het in de eerste ronde op tegen landgenoot Christian Kist. Kist is één van de vier Nederlandse debutanten op het podium van de Lakeside Country Club. Ook Wesley Harms (in de eerste ronde tegenstander van Martin Phillips), Ron Meulenkamp (uitkomend tegen Gary Stone) en Benito van de Pas (die het opneemt tegen Alan Norris) zijn er voor het eerst bij.

Joey ten Berge heeft met Dean Winstanley een zware tegenstander geloot. De Hagenaar, die voor de vierde keer deelneemt aan de Lakeside, neemt het op tegen de nummer drie van de plaatsingslijst. Winstanley haalde vorig jaar de finale van Lakeside, die hij verloor van Martin Adams. Ook Willy van der Wiel is er dit jaar voor de vierde maal bij. De Brabander speelt in de eerste ronde tegen Engelsman Dave Prins.

Fabian Roosenbrand, die in de eerste ronde is gekoppeld aan de Schot Ross Montgomery, keert na drie jaar absentie terug in Frimley Green. In 2008 baarde hij opzien door topfavoriet Gary Anderson, ook uit Schotland, te verslaan. Behalve de acht spelers zal nog een Nederlander het Lakeside podium betreden. Scheidsrechter Marco Meijer zal de eerste niet-Brit zijn die wedstrijden zal ‘callen’ tijdens dit WK.

Turkije bestelt eerste JSF

Turkije koopt twee F-35A Joint Strike Fighters van de Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin. De regering in Ankara verklaarde donderdag dat het een signaal is dat ze blijft vasthouden aan het gevechtsvliegtuig.

De Turken willen 100 nieuwe toestellen die de F-4's en F-16's moeten vervangen. Maar de stijgende kosten van de JSF vormen een probleem. De JSF is het duurste wapenprogramma ooit van het Pentagon.

De JSF kost nu per stuk meer dan 100 miljoen dollar (78 miljoen euro). Het Pentagon maakte vorige maand bekend dat er opnieuw technische problemen zijn gerezen en dat de productie vermoedelijk verder vertraging zal oplopen.

Japan bestelde onlangs 42 JSF's. Nederland overweegt ook de F-35 te kopen.

'Natalie Portman wil weer aan de slag'

Natalie Portman wil weer aan het werk. De actrice is sinds haar bevalling in juni niet bezig geweest met haar carrière, maar overweegt nu de hoofdrol in de sciencefictionfilm Jupiter Ascending. Dat schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times.

De 30-jarige Portman won vorig jaar een Oscar voor haar rol in het drama Black Swan en richtte zich daarna op haar gezinsleven. Jupiter Asccending wordt gemaakt door The Matrix-regisseurs Lana en Andy Wachowski. Ook schreven de broers het scenario en produceerden de sciencefictionthriller V For Vendetta, waarin Portman eveneens de hoofdrol had. Waar de film over gaat, is nog niet bekendgemaakt.

De actrice had al getekend voor een rol in de actiefilm Thor 2, die volgend jaar moet verschijnen. Die productie komt moeizaam van de grond. Portman wond zich vorige maand nog op over het ontslag van regisseuse Patty Jenkins. De actrice had de regisseuse zelf aangedragen, maar ze werd vervangen door Alan Taylor.

Daarnaast werkt Portman aan een documentaire over veganisme. De actrice heeft na het lezen van het boek Eating Animals van Jonathan Safran Foer besloten niets dierlijks meer te eten. De auteur liet vorig jaar in een interview weten dat Portman van plan is een 'heel persoonlijke' documentaire te maken naar aanleiding van zijn boek.


'Natalie Portman wil weer aan de slag' (Foto: Novum)

Studio kondigt Horrible Bosses 2 aan

De komedie Horrible Bosses krijgt een vervolg. Filmstudio New Line werkt aan een tweede deel van de komedie waarin drie mannen hun bazen uit de weg proberen te ruimen, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Naar verwachting zijn hoofdrolspelers Jason Bateman, Charlie Day en Jason Sudeikis ook in Horrible Bosses 2 te zien. In de komedie proberen zij wanhopig om hun helse bazen, gespeeld door Jennifer Aniston, Collin Farrell en Kevin Spacey, te doden.

Horrible Bosses was vorig jaar een financieel succes. De film werd gemaakt voor 35 miljoen dollar en leverde wereldwijd 209 miljoen dollar op. Scenaristen John Francis Daley en Jonathan Goldstein werken nu aan het vervolg. Wanneer het vervolg uit moet komen, is onbekend.


Studio kondigt Horrible Bosses 2 aan (Foto: Novum)

'Verzameldwang ernstig probleem'

Zoveel verzamelen dat een huis nog nauwelijks leefbaar is of dat er gevaar of overlast ontstaat. Verzameldwang, hoarding in het Engels, is een probleem in veel Nederlandse huishoudens, zo blijkt uit een woensdag uitgezonden Nieuwsuur-reportage.

Verzameldwang komt in ons land voor bij 2,5 tot 5 procent van de bevolking. Kenmerken van een problematische verzamelaar: perfectionistisch, veel nadenken en tot weinig komen, gericht zijn op visuele details, controle-behoefte en moeite anderen te vertrouwen.


'Verzameldwang ernstig probleem'

Het simpelweg weggooien van spullen zorgt vaak voor een gevoel van verlies, waardoor de motivatie om het gedrag te veranderen vaak niet groot is.

Hulpverleners zeggen in Nieuwsuur dat ze willen dat mensen eerder hulp gaan vragen. Problematische verzamelaars komen vaak pas na tientallen jaren in beeld omdat de aandoening nogal wordt verborgen en onderschat.


RTL-presentator John Williams weet alles van de problemen

C. Ronaldo en Mourinho niet naar gala

Cristiano Ronaldo en José Mourinho zijn maandag niet aanwezig in Zürich, op het gala waar de Gouden Bal wordt uitgereikt. Wereldvoetbalbond FIFA heeft dat donderdag naar buiten gebracht.

Het duo van Real Madrid moet de festiviteiten laten schieten vanwege de uitwedstrijd in de Copa del Rey tegen Malaga (dinsdag). Ronaldo is samen met Lionel Messi en Xavi genomineerd voor de Gouden Bal.

Ronaldo won de prijs in 2008, maar de verwachting is dat Messi dit jaar, net als in 2009 en 2010, aan het langste eind trekt. In de strijd om de titel voor beste coach is Mourinho genomineerd met Sir Alex Ferguson (Manchester United) en Pep Guardiola (FC Barcelona).

Door de afwezigheid van Ronaldo en Mourinho zal Real Madrid in Zürich worden vertegenwoordigd door Emilio Butragueno en Zinédine Zidane. Op het gala wordt ook de Puskas Award voor mooiste goal van 2011 uitgereikt. Lionel Messi's eerste goal tegen Arsenal en de omhaal van Wayne Rooney tegen Manchester City zijn de grootste kanshebbers.

Extreem nat begin van het jaar

Het jaar 2012 is extreem nat begonnen. Waar in de hele maand januari gemiddeld tussen de 60 en 80 millimeter neerslag valt, is die hoeveelheid al in krap 5 dagen tijd over met name Noordoost-Nederland uitgestort. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI.

In combinatie met de harde wind worden de problemen voor de waterschappen extra versterkt. Op verschillende weerstations heeft het KNMI de afgelopen uren windsnelheden van boven de 100 kilometer per uur gemeten.

Ook december was al een natte maand. Toen viel er twee keer meer neerslag dan gebruikelijk.

man met kapotte paraplu in regen
Extreem nat begin van het jaar (Foto: Danny Roodbol)

Dubbelspecialist Rojer kan voor Oranje uitkomen

Tennisser Jean-Julien Rojer kan voor Nederland uitkomen in de Davis Cup. Dat meldt de KNLTB donderdag. De op Curaçao geboren dubbelspecialist, die eerder voor de Nederlandse Antillen uitkwam in het landentoernooi, kreeg dinsdag toestemming van de internationale tennisfederatie ITF. Rojer beschikte al over een Nederlands paspoort.

Rojer werd vorig jaar door Davis Cup-captain Jan Siemerink en technisch directeur Rohan Goetzke gepolst. "We wilden weten hoe hij aankeek tegen het uitkomen in de Davis Cupcompetitie voor Nederland", verklaart Siemerink. Rojer zag dat wel zitten. "De Nederlandse spelers kom ik regelmatig tegen tijdens de internationale toernooien en ik denk goed te passen in dit team", blikt de nummer twintig van de dubbelwereldranglijst hoopvol vooruit.

Siemerink gaf in december tijdens de KNLTB Masters al aan dat Rojer bij de voorselectie zat voor de ontmoeting met Finland begin februari. De Curaçaoënaar kan nu ook op worden genomen in de definitieve selectie, die Siemerink eind januari bekendmaakt.

Lego Batman 2 in de maak

Het actieavonturenspel Lego Batman 2: DC Super Heroes wordt deze zomer uitgegeven voor verschillende spelcomputers. Dat heeft Warner Bros Interactive donderdag bekendgemaakt. De game is het vervolg op Lego Batman: The Videogame waarvan wereldwijd meer dan elf miljoen exemplaren zijn verkocht.

De Lego-game is gebaseerd op het Lego-pakket Heroes: DC Universe waarmee kinderen onder meer de Batcave kunnen bouwen. In het spel sluiten Batman en Robin zich aan bij onder andere Superman en Wonder Woman. Gezamenlijk nemen zij het op tegen Lex Luthor en de Joker.

Lego Batman 2: DC Super Heroes verschijnt deze zomer onder meer voor PlayStation 3, PlayStation Vita, Wii en Nintendo 3DS.


Lego Batman 2 in de maak

Amsterdam al duizenden jaren eerder bewoond

Amsterdam was al aan het eind van de nieuwe steentijd 4600 jaar geleden bewoond. Dat is millennia eerder dan voorheen werd gedacht. Dat zegt stadsarcheoloog Jerzy Gawronski in maandblad Ons Amsterdam na onderzoek onder het Damrak en het Rokin, dat mogelijk werd door de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

Tot nog toe beginnen de verhalen over Amsterdam op zijn vroegst rond het jaar 1000, toen de eerste ontginners het drassige Amstelland introkken. Veelal werd aangenomen dat in de eeuwen daarvoor de grond te waterrijk was voor bewoning.

In de bodem van het Damrak en Rokin zijn tijdens de aanleg van de Noord/Zuidlijn echter 450 duizend vondsten gedaan. Hieronder zijn een stenen strijdhamer en een hamer gemaakt uit een gewei uit de laatste fase van de nieuwe steentijd.

Ook zijn een hamerbijl uit ongeveer 2200 voor Christus, een scherf van een Veluwse klokbeker, een benen priem en runder-, schapen-, geiten-, varkens-, beer- en beverbotten gevonden. Uit de bronstijd, ongeveer drieduizend jaar geleden, zijn eveneens voorwerpen gevonden, zoals een lanspunt en een maalsteen. Verder zijn aardewerkscherven uit de vroege middeleeuwen aangetroffen.

Uit deze vondsten leidt de stadsarcheoloog af dat ter plekke of er vlakbij prehistorische bewoning moet zijn geweest. De bewoners zouden het nomadische stadium van de jagers en verzamelaars voorbij zijn geweest. Noten en vruchten verzamelen, vissen en wat jagen dienden als aanvulling op akkerbouw en wat veeteelt.

De vondsten uit latere tijden wijzen erop dat er van de nieuwe steentijd tot aan de vroege middeleeuwen steeds mensen moeten hebben gewoond. Na ingrijpende landschapsveranderingen door stormen en overstromingen ontstond aan het eind van de twaalfde eeuw uiteindelijk een plek aan de rivier in de Amstel en het IJ waar een nieuwe nederzetting zou uitgroeien tot het huidige Amsterdam.

Friesland zet ook polders onder water

Ook het waterschap Friesland zet polders onder water om het waterpeil in de kanalen en sloten te verlagen. Het gaat om een gebied bij Burgum in het oosten van de provincie en Grou in het hart van Friesland. Dat heeft het waterschap donderdag bekendgemaakt.

De polders zijn speciaal aangelegd om bij extreem hoogwater te fungeren als berging voor het overtollige water. De verwachting is dat het waterpeil daardoor enkele centimeters zal dalen. Het waterschap krijgt steeds meer moeite om water te weg te werken op het IJsselmeer en de Waddenzee. Het eerste is tjokvol en op de Waddenzee waait een harde, noordwestelijke wind die het spuien bemoeilijkt.

Friesland zet ook polders onder water
Friesland zet ook polders onder water (Foto: ANP)

NMa zet onderzoek naar reisbranche stop

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stopt met het onderzoek naar verboden prijsafspraken in de reisbranche. Voorwaarde is dat branchevereniging ANVR de algemene agentuurvoorwaarden aanpast, meldt de kartelwaakhond donderdag.

De aanpassing moet de kans op prijsafspraken bij de verkoop van reizen verkleinen. Het onderzoek werd vorig jaar januari ingesteld toen touroperators en reisagenten afspraken hadden gemaakt om geen kortingen te verlenen aan consumenten en enkele internetsites die wel korting gaven collectief te boycotten.

Enkele reisagenten meenden dat er in de voorwaarden stond dat zij zelfstandig geen korting mochten verlenen. In de nieuwe voorwaarden moet nu staan dat het niet om een verbod gaat.

De NMa bezocht in het afgelopen jaar verschillende reisorganisaties. De kartelwaakhond gaat controleren of de aanpassing wel goed wordt uitgevoerd. De ANVR wordt daarom nauwlettend in de gaten gehouden.

Fotografe Eve Arnold (99) overleden

De Amerikaanse fotografe Eve Arnold is woensdag op 99-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Britse krant The Guardian donderdag. Arnold, misschien wel het bekendst van de intieme foto's die ze van Marilyn Monroe maakte, was een van de meest gewaardeerde fotografen van de twintigste eeuw.

Arnold, geboren in Philadelphia als dochter van Russische immigranten, maakte zowel portretten, als modefoto's en deed aan fotojournalistiek. Ze was aangesloten bij het prestigieuze fotografencollectief Magnum Photos en werkte voor het tijdschrift Life.

In de jaren zestig verhuisde Arnold naar Londen. De foto's die ze maakte van haar reis door China resulteerde in haar eerste grote solotentoonstelling. Haar werk maakt deel uit van verscheidene museumcollecties.

Etna spuwt as en lava

De vulkaan Etna op Sicilië is donderdag opnieuw uitgebarsten. Lava stroomt richting de regio Valle del Bove, waar geen mensen wonen, en er hangt een aswolk tot een hoogte van 5000 meter. Dat meldden Italiaanse media.

De top van de Etna is op bijna 3300 meter en de vulkaan is daarmee de hoogste actieve vulkaan in Europa. De laatste uitbarsting had plaats in juli. Toen moest de luchthaven van Catania enige tijd worden gesloten.

Etna spuwt as en lava
Etna spuwt as en lava (Foto: ANP)

Schoonmakers demonstreren voor Philipskantoor

Ongeveer 2500 schoonmakers uit heel Nederland hebben donderdag voor het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam gedemonstreerd voor een betere cao. De actievoerders spoten onder meer de hoofdingang van het gebouw onder met schuim.

De demonstratieve tocht vormde het voorlopige hoogtepunt van de acties in de schoonmaak die maandag begonnen.

De onderhandelingen over een nieuwe cao liepen vorige maand vast. Volgens de schoonmakers eisen zij "doodnormale dingen" als voldoende tijd om hun werk te doen en bij ziekte doorbetaling van het loon vanaf de eerste ziektedag. Nu zijn de eerste 2 dagen voor eigen rekening. Maar volgens de werkgevers is het eisenpakket van de bond onredelijk en komt het neer op een kostenstijging van 12 procent.

Schoonmakers demonstreren voor Philipskantoor
Schoonmakers demonstreren voor Philipskantoor (Foto: ANP)

Bloedbad Irak na reeks aanslagen op sjiieten

Circa 60 mensen zijn donderdag om het leven gekomen door een reeks aanslagen in Irak. Meer dan 100 mensen raakten gewond. De aanslagen zijn gepleegd in wijken waar vooral sjiieten wonen.

De meeste slachtoffers vielen door een terreuractie in een buitenwijk in de zuidelijke stad Nasiriyah. Een ziekenhuiswoordvoerder liet weten dat dat door de aanslag in Nasiriyah circa 40 mensen omkwamen en ongeveer 70 gewonden vielen. De aanslag was gericht tegen sjiitische pelgrims die op weg waren naar de heilige stad Kerbala.

Eerder donderdag vonden zeker 23 mensen de dood door een reeks aanslagen in de hoofdstad Bagdad. Tientallen anderen raakten gewond. De explosies deden zich voor in de sloppenwijk Sadr City en in de buurt Kadhimiyah. De daders maakten gebruik van auto- en bermbommen.

De politie ontdekte enkele explosieven voordat ze ontploften. De bommen werden ontmanteld.

De spanningen in het Arabische land zijn opgelopen nadat de sjiitische premier Nuri al-Maliki de soennitische vicepresident Tareq al-Hashemi eind vorig jaar wilde laten arresteren. Dat gebeurde kort nadat de laatste Amerikaanse militairen Irak hadden verlaten. Hashemi zou doodseskaders hebben geleid.

Irak kreeg vorig jaar na lang onderhandelen een regering van nationale eenheid. In 2006 en 2007 balanceerde Irak op het randje van een burgeroorlog, toen sjiieten en soennieten elkaar op grote schaal uitmoordden. De soennitische minderheid verloor de macht met de val van de soenniet Saddam Hussein in 2003 aan de sjiieten.

Bloedbad Irak na reeks aanslagen op sjiieten
Bloedbad Irak na reeks aanslagen op sjiieten (Foto: ANP)

Ahold koopt zestien Amerikaanse winkels

Een Amerikaanse dochter van Ahold neemt zestien supermarkten over van het Amerikaanse Safeway. Dat meldt Ahold donderdag.

Ahold-dochter Giant Carlisle betaalt voor de overname van de winkels rond Philadelphia 106 miljoen dollar (83 miljoen euro). De overname is onderdeel van de nieuwe strategie van Ahold. In november kondigde het concern aan de markpenetratie in de Verenigde Staten tot veertig procent te willen verhogen.

Dijkdoorbraak Groningen lijkt van de baan

Bij de Tolberter Pettenpolder lijkt het gevaar van een dijkdoorbraak geweken. Het water blijft nog wel stijgen, maar de situatie is onder controle, zegt een woordvoerder van de Groningse brandweer donderdagmiddag.

De hoogste waterstand bij Tolbert wordt een uur na middernacht verwacht. Het water komt dan net niet over de dijk heen. "Al weet je het maar nooit. Het weer blijft onvoorspelbaar", aldus de woordvoerder. Het evacuatieadvies blijft nog wel van kracht. In de gemeenten Marum, Leek en Grootegast is een noodverordening afgekondigd.

Volgens de brandweer is niet iedereen vertrokken. Wel is het leeuwendeel van het vee naar andere plaatsen gebracht. Bij Leek staan vijftig militairen klaar om te helpen bij de problemen met het hoge water. Een compagnie uit Havelte is met vrachtwagens en boten aanwezig.

Ook in veel andere delen van Nederland zijn gebieden onder water gelopen en hebben steden en dorpen last van hoogwater door de hevige regenval en de noordwesterstorm. Om het wassende water onder controle te houden zijn op veel plekken de waterkeringen gesloten en polders onder water gezet.

Controverse over Chinese 'drakenpostzegel'

In China is ophef ontstaan over een postzegel met de beeltenis van een draak. De zegel is ontworpen om het Jaar van de Draak te herdenken, maar volgens sommigen is de draak veel te woest en angstaanjagend.

Jaarlijks leidt de verkoop van postzegels die ter gelegenheid van het Chinese Nieuwjaar, dat dit jaar op 23 januari valt, worden ontworpen, tot lange rijen bij de winkels. Dit keer is er veel kritiek op het ontwerp. Zhang Yihe, een bekende Chinese schrijfster, zei 'doodsbang' te zijn voor de in geel en rood uitgevoerde postzegel. De draak heeft schubben en grote klauwen en oogt vervaarlijk.

De ontwerper van de postzegel, Chen Shaohua, verdedigde zijn ontwerp en zei dat zijn draak symbool straat voor het stijgende zelfvertrouwen in China. "Als een groot land, met veel invloed in de wereld, luidt China het herstel van nationaal zelfvertrouwen in", aldus de ontwerper. "Stoer en goddelijk, een afspiegeling van het Chinese zelfvertrouwen, is een draak een geschikte keuze, omdat hij sterk, krachtig, streng en zelfverzekerd is." Volgens The Global Times heeft Chen het ontwerp van de draak gebaseerd op het patroon op de mantels die Chinese keizers van de Qing-dynastie droegen.

Volgens veel mythen stamt het Chinese volk af van de draak en velen geloven dat het een gunstig symbool is.

TU Delft gaat studies versimpelen

Om ervoor te zorgen dat studenten sneller een diploma halen, is de TU Delft van plan de studielast van haar opleidingen omlaag te schroeven. Vakken of delen ervan worden geschrapt. 

Studenten maken zich zorgen over de plannen. Ze zijn bang dat de kwaliteit van de opleidingen afneemt. "Als er delen van vakken verloren gaan, hoeven studenten minder te leren om een diploma te halen. Het schaven aan en het schrappen van vakken maakt de studie minder waard. Er zullen minder goede ingenieurs afstuderen, terwijl het bedrijfsleven juist zo tevreden is," aldus Wouter Verbeek, vicevoorzitter van de Delftse studentenvakbond.

De eerste opleiding die de plannen concreet maakt is de opleiding lucht- en ruimtevaarttechniek. Alle niet-essentiële zaken worden uit de opleiding gehaald. Volgens onderwijsdirecteur Aldert Kamp gaat dat zonder kwaliteitsverlies. "We hadden de studie net opnieuw ingericht.  Maar de docenten waren zo enthousiast dat de vakken soms te vol zijn geworden. Die overtollige ballast gooien we nu weer overboord."

Naast het schrappen van vakken, mogen studenten in de toekomst een onvoldoende compenseren met een hoger cijfer van en ander vak. "Het niveau gaat dan naar beneden. Maar de vraag is of je een slechte ingenieur bent als je voor één vak een 5 haalt," stelt Kamp.

Langzaamste studenten
Studenten in Delft zijn de langzaamste van het land. De opleidingen aan technische universiteiten staan bekend als zwaar en moeilijk. Slechts een vierde van de Delftse studenten behaalt hun bachelordiploma in vier jaar, terwijl daar drie jaar voor staat. Gemiddeld doen de studenten in Delft zeven jaar over hun gehele studie.

De studentenvakbond stelt dat het nieuwe beleid te wijten is aan de plannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Deze wil een hoger 'studiesucces': minder uitval van studenten en sneller afstuderen. Universiteiten die hun streefcijfers niet halen, worden door de staatssecretaris gekort op hun budget.

Alle faculteiten van de TU Delft kijken daarom kritisch naar hun onderwijsprogramma. "De universiteit staat met haar rug tegen de muur. Het programma moet wel inkrimpen, want studenten doen nu gemiddeld zeven jaar over hun studie. Dat is te lang, er staat hen een boete te wachten," aldus Verbeek.

IKEA waarschuwt voor onveilig kinderstoeltje

Een kinderstoel met de naam Antilop die wordt verkocht bij IKEA is niet veilig. Het veiligheidsriempje kan openspringen, waardoor kinderen kunnen vallen. Een aantal kopers heeft bij IKEA gemeld dat hun kind is gevallen en lichtgewond is geraakt.

IKEA roept consumenten in een advertentie in de dagbladen op naar de winkel te komen en het riempje om te ruilen. Het gaat alleen om de stoelen van leverancier 17389 met productiedatum 0607-0911. Deze zijn onder in de zitting te vinden. De keten biedt excuses aan voor het ongemak.


IKEA waarschuwt voor onveilig kinderstoeltje (Foto: Novum)

Ook vaarverbod in provincie Friesland

In Friesland is de scheepvaart op alle provinciale vaarwegen stilgelegd. Vanwege de hoge waterstanden en de slechte weersomstandigheden heeft de provincie een vaarverbod ingesteld.

De doorweekte dijken en oevers zouden in gevaar kunnen komen door golven van schepen. Uit voorzorg is daarom besloten tot een vaarverbod. Het is nog onduidelijk wanneer de waterwegen in Friesland worden vrijgegeven.

Woensdag werd ook al een vaarverbod voor de scheepvaart in Groningen afgekondigd. Beide provincies hebben last van het hoge water. Verschillende natuurgebieden zijn ondergelopen.

House of the Dead 3 en 4 opnieuw uitgegeven

De horrorschietspellen House of the Dead 3 en House of the Dead 4 worden opnieuw uitgegeven voor de PlayStation 3. Uitgever Sega maakte donderdag bekend dat de twee schietspellen alleen via het online netwerk van de spelcomputer te koop zullen zijn.

House of the Dead 3 is vanaf 7 februari beschikbaar. Deel vier is op z'n vroegst twee maanden later te downloaden. Beide spellen zijn gepimpt met mooiere beelden, PlayStation Trophy's en het gebruik van de Move-controller.

De schietspellenreeks House of the Dead begon in 1997 in de arcadehallen. Later verschenen verschillende spellen voor onder meer Dreamcast en Nintendo Wii. House of the Dead Overkill: Extended Cut werd eind oktober uitgegeven voor PlayStation 3.


House of the Dead 3 en 4 opnieuw uitgegeven (Foto: Novum)

IsraŽl heroverweegt gevangenenruil

Israël overweegt sterk geen gevangenen meer uit te wisselen met de Palestijnen. Tot dusverre was iedere gevangenenruil wat de aantallen betreft zeer onevenwichtig. Zo werden in ruil voor de vrijlating van de door Hamas in 2006 ontvoerde militair Gilad Schalit, in oktober 2011, in twee etappes meer dan duizend Palestijnse gevangenen vrijgelaten.

Donderdag kreeg de regering een geheim rapport van een door het kabinet aangestelde commissie die zich over de kwestie gevangenenruil heeft gebogen en daarover aanbevelingen doet. Over de inhoud van het rapport werd niets bekendgemaakt. Wel zei minister van defensie Ehud Barak dat Israël 'geen andere keus (heeft) dan het beleid te herzien', nu Schalit is vrijgelaten.

"We moeten van het glijdende pad af waar we ons 25 jaar geleden op waagden", aldus Barak. Israël heeft de afgelopen decennia in ruil voor een handjevol Israëliërs vele honderden Palestijnen vrijgelaten. In sommige gevallen gingen vrijgelaten Palestijnse extremisten vrij snel over tot het opnieuw plegen van aanslagen op Israëlische doelen.

Medewerker Rode Kruis ontvoerd in Pakistan

Gewapende mannen hebben donderdag een medewerker van het Britse Rode Kruis ontvoerd in de Pakistaanse stad Quetta. Dat heeft de politie gezegd.

Volgens de politie was de man per auto op weg naar een kantoor van het Rode Kruis in de stad toen hij tot stoppen werd gedwongen. De ontvoerders sleurden hem uit zijn auto en propten hem in hun auto om er vervolgens vandoor te gaan.

In Quetta zijn islamitische strijders en separatistische opstandelingen actief. Beide groepen hebben in het verleden buitenlanders ontvoerd.

"SW:TOR krijgt vrijwel iedere week een patch"

James Ohlen heeft aangegeven dat bugs en andere problemen die zich voor kunnen doen bij Star Wars: The Old Republic nauwlettend in de gaten worden gehouden. Spelers kunnen dan ook vrijwel iedere week patches verwachten die de problemen verhelpen.

In een post op het officiële forum schrijft Ohlen dat bugs die de balans verstoren en andere kleine problemen de hoogste prioriteit hebben."They are reviewed by senior leadership on a daily basis. Bug fixes usually take longer than a week to get into the game because we need to fix the issue and then test the fix. Some bugs take longer than that because of the complexity of the issue," schrijft hij.

"There are issues that we will fix immediately. These are rare and not every issue can be fixed in this manner. We usually reserve these ‘emergency fixes' for bugs that are stopping players from playing the game or to exploits that could unbalance the entire game if not corrected," aldus Ohlen.

Hoger beroep na korte werkstraf voor slaan agent

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak waarin een man twintig uur werkstraf kreeg opgelegd voor het slaan van een agent in Utrecht. Het OM vindt dat geweld tegen politieambtenaren niet kan worden geaccepteerd en 'de beslissing van de rechter doet daaraan onvoldoende recht'.

Toen de agent op 21 december in de Utrechtse wijk Terwijde de auto van een 18-jarige wilde controleren, viel de man hem aan. Volgens de rechtbank is er alleen bewijs dat de agent is geslagen, waarna ze allebei op de grond vielen. Daarom zou alleen sprake zijn geweest van mishandeling.

Omdat de man niet eerder in overtreding was geweest, vond de rechtbank twintig uur werkstraf genoeg in plaats van de zestig uur die het OM had geëist. Ook moet de man zich twee jaar onder toezicht van de reclassering laten stellen en moet hij de agent tweehonderd euro schadevergoeding betalen.

Het OM vindt echter dat er genoeg bewijs is dat de verdachte de agent meerdere keren in het gezicht heeft geslagen voordat de twee op de grond terechtkwamen. Dat zou blijken uit de verklaringen van de agent, de twee passagiers in de auto van de man en de verwondingen op het gezicht van de agent. Daarom kan volgens het OM worden gesproken van zware mishandeling.

Politievakbonden en politici reageerden donderdagochtend in het AD furieus op het vonnis. Zo zei oud-agent en PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch dat de 'lichte straf' het gezag van de rechtsstaat ondermijnt. Hij vindt dat zeker een celstraf moet worden opgelegd.

Wilde olifant vertrapt drie mensen in Nepal

Een wilde olifant is woensdag een dorp in het zuidoosten van Nepal binnengestormd. Hij trapte daarbij drie mensen dood. Twee anderen raakten gewond. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De olifant stormde rond het avonduur Prithvinagar binnen. Pas nadat hij slachtoffers had gemaakt slaagden de dorpsbewoners erin het dier te verjagen. Het was volgens de autoriteiten nog niet eerder voorgekomen dat het dorp werd aangevallen door een olifant.

Wilde olifanten komen soms naar dorpen op zoek naar granen en suikerriet. Soms vallen ze mensen aan als die proberen de dikhuiden tegen te houden.

McClaren keert terug bij FC Twente

Steve McClaren keert terug bij FC Twente. De oefenmeester die de Tukkers in 2010 het landskampioenschap bezorgde zal bij de club uit Enschede een contract voor 2,5 seizoenen tekenen. Naar verwachting zal hij morgen worden gepresenteerd.

McClaren streek in de zomer van 2009 neer in Enschede en kende daar een uitstekend seizoen met als bekroning de landstitel in de Eredivisie. Daarna vertrok hij naar VfL Wolfsburg waar de Engelsman al snel weer op straat werd gezet. Ook aan zijn avontuur bij Nottingham Forest is voortijdig een einde gekomen omdat beloofde versterkingen er niet kwamen.

McClaren zal in Enschede de opvolger worden van Co Adriaanse die eerder deze week ontslag kreeg vanwege het ontbreken van chemie tussen hem en de selectie. In de Eredivisie staat Twente momenteel op een gedeelde derde plaats op vijf punten achterstand van koploper AZ. Ook spelen de Tukkers nog Europees voetbal.

FOK!filmtip van de dag: 2012

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... 2012.

21-12-2012 zal een belangrijke dag worden in de menselijke geschiedenis. Op die bewuste dag eindigt namelijk de Maya-kalender, een bevolking die haar eigen einde al ver van tevoren wist te voorspellen. De belangrijkste gebeurtenis op die dag zal zijn dat alle planeten in ons melkwegstelsel op één lijn zullen staan met de zon, een gebeurtenis die zelden voorkomt. Door deze astronomische happening is er voor de mensen op Aarde weinig hoop op een goede toekomst. Verschrikkelijke natuurrampen scheuren, branden en spoelen alles en iedereen van de aardbodem weg. Vluchten lijkt zinloos...

2012 komt vanavond om 20:30 op RTL 4.

2012

Epic Games spreekt zich uit tegen SOPA

Epic Games, ontwikkelaar van de Gears of War-serie en lid van de Entertainment Software Association, heeft zich vannacht uitgesproken tegen de omstreden Stop Online Piracy Act, ofwel SOPA.

"We do not support the current version of SOPA," aldus senior PR manager Dana Cowley in een open brief. "We are members of the Entertainment Software Association, a trade organization that is working with legislators to refine the bill." 

"Epic Games supports efforts that would stop overseas websites profiting from pirating our games, but we have to do that in a way that's compatible with freedom of speech and due process of law," voegt zij hier aan toe. Epic Games is hiermee het eerste lid van ESA dat zich openlijk uitspreekt tegen de SOPA-wetgeving. 

Deel A73 dicht door modderstroom

Een oprit naar de A73 vanuit het Limburgse Hout-Blerick is donderdag urenlang afgesloten geweest toen een modderstroom de weg blokkeerde. De grond onder nieuwe geluidswallen spoelde door de hevige regenval de rijbaan op, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

De modderstromen zorgden niet voor ongelukken. De toerit en een deel van de A73 werden wel afgesloten om het water weg te kunnen pompen. Rijkswaterstaat houdt de situatie de komende dagen nauwlettend in de gaten.

Doodstraf geŽist tegen Mubarak

De aanklagers in het proces tegen ex-president Hosni Mubarak van Egypte hebben de doodstraf geëist.

Mubarak, zijn zoons Gamal en Alaa, zijn voormalige veiligheidschef en verscheidene hoge politieofficieren staan sinds 3 augustus in Caïro terecht.

Mubarak wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de dood van ruim achthonderd betogers in de protesten die hem uiteindelijk in februari dwongen af te treden; zijn zoons zijn aangeklaagd wegens corruptie.

Tribes Universe even op pauze

De productie van het online schietspel Tribes Universe is in de ijskast gezet. Gamestudio Hi-Rez Studios maakt eerst een ander schietspel, Tribes Ascend, voordat het verdergaat met het online spel. Dat heeft studiobaas Todd Harris gezegd in een interview met PC PowerPlay Magazine.

De studio heeft de rechten van de Tribes-serie in het najaar van 2010 gekocht en begon direct met de productie van het vijfde deel in de serie. Dat was het online spel Tribes Universe, maar nu krijgt Tribes: Ascend voorrang. Het spel zit nu in een testfase.

"Toen we de rechten binnen hadden, was het zaak voor ons om de bewegingen, fysieke eigenschappen en het gevoel van de gevechten goed te krijgen", zegt Harris tegen het tijdschrift. Tribes is een schietspel waarbij spelers op planeten met elkaar kunnen vechten. Vliegen en zweven speelt hierbij een grote rol.

Het origineel dat verscheen in 1998 was een van de eerste schietspellen waarin spelers met meer dan honderd gamers tegelijk via internet konden spelen. Het laatste spel, Tribes: Vengeance, werd in 2004 uitgegeven.

Het is niet bekend wanneer Tribes: Ascend precies wordt uitgegeven. Het schietspel moet dit jaar verschijnen voor pc en Xbox 360.


Tribes Universe even op pauze (Foto: Novum)

Schiet met authentieke Amerikaanse wapens

CTA Digital, een bedrijf gespecialiseerd in game-accessoires, heeft een nogal onverwachte licensie weten te bemachtigen. Zij mogen namelijk de wapens van het Amerikaanse leger namaken.

Het volledige assortiment zal bestaan uit drie verschillende geweren voor PlayStation 3, een "universele game rugtas", microfoons voor PS3, Xbox 360 en pc en een 3D-headset voor PS3, Xbox 360 en pc. Naar verwachting zullen de accessoires binnenkort in de grotere winkels liggen.

cta1cta2cta3

Krajicek tegen Keothavong in Sydney

Michaëlla Krajicek heeft het niet getroffen in de kwalificaties voor het WTA-toernooi in Sydney. De Nederlandse moet het in de eerste ronde op gaan nemen tegen de Britse Anne Keothavong die 72e staat op de wereldranglijst.

Ook Arantxa Rus probeert zich voor het toernooi te kwalificeren. Neerlands beste tennisster heeft het niet getroffen met de loting, want ze moet het opnemen tegen de Estse Kaia Kanepi. Het is echter waarschijnlijk dat de nummer 34 van de wereldranglijst vervangen gaat worden door een andere speelster omdat ze morgen in Brisbane in de halve finale tegen Francesca Schiavone staat.

Krajicek en Rus probeerden zich al voor Brisbane te kwalificeren maar vlogen er al in de eerste kwalificatieronde uit. In Sydney gaan ze het opnieuw proberen en willen ze wel tot het hoofdtoernooi doordringen. Bij de mannen is dat al gelukt voor Robin Haase, want hij plaatste zich door zijn positie op de ranglijst rechtstreeks.

'Kardashians krijgen eigen Barbiepoppen'

Kim, Khloé en Kourtney Kardashian zijn binnenkort te vinden in de speelgoedwinkels. De realitysterren krijgen hun eigen Barbiepoppen, verklapt een ingewijde aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

"De poppen komen overeen met het uiterlijk van de meiden en hun afmetingen", zegt de bron. "Mogelijk krijgen de Barbie's kleding die door de Kardashians is ontworpen." De drie zussen, die hun bekendheid danken aan verschillende realityprogramma's, runnen kledingwinkels in de Verenigde Staten en ontwerpen kleren.

Kim, Khloé en Kourtney krijgen waarschijnlijk niet alleen poppen. Hun moeder Kris verklapte woensdag dat wordt gewerkt aan een tijdschrift over de dames. De glossy zou nog dit voorjaar in de kiosken moeten liggen.

Jans in zomer weg bij Heerenveen

Ron Jans vertrekt deze zomer bij sc Heerenveen. Dat zijn de trainer en het bestuur van de Friese club in onderling overleg overeengekomen, meldt de club donderdag. Jans werd in 2010 aangesteld, maar de samenwerking werd nooit een gelukkig huwelijk. Voor zijn komst naar Friesland was de 53-jarige Jans acht seizoenen werkzaam bij FC Groningen.

Jans had in zijn eerste seizoen de nodige conflicten met spelers. Zo wilde aanvaller Bas Dost al na een halfjaar bij de Friese club een vertrek naar Ajax forceren, mede omdat hij geen basisplaats had. Heerenveen eindigde in het eerste seizoen onder Jans als elfde. Momenteel staat de ploeg zevende in de Eredivisie en is de kwartfinale van de KNVB beker bereikt.

De $21.000 Half-Life 2 gravity gun

Harrison Krix van Volpin Props heeft eerder een geweldige replica gemaakt van de gravity gun van Half-Life 2. Krix heeft deze echter niet gemaakt voor zijn boekenplank of een gretige verzamelaar, maar heeft deze replica gegeven aan Child's Play Foundation om in een veiling te verkopen.

Om te vieren dat de gun voor $21.000 verkocht is, heeft Krix op zijn website een beschrijving gezet van hoe de replica is gebouwd, inclusief het onderstaande filmpje die de gun van alle kanten laat zien. Als je benieuwd bent naar hoe hij het gedaan heeft, kun je het beste naar zijn website gaan.

Bekijk het bijbehorende filmpje hier onder.

Campagne '144 red een dier' kost half miljoen

De campagne die het telefoonnummer 144 om dierenleed en -mishandeling te melden breed onder de aandacht moet brengen kost een half miljoen euro. Dat laat een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag weten.

Opstelten geeft zondagochtend het startschot voor de campagne '144 red een dier'. Hij doet dit bij het Korps Landelijke Politiediensten in Driebergen, waar de centrale van het meldpunt is ondergebracht.

De campagne bestaat uit radio- en televisiespotjes, advertenties en de website 144redeendier.nl. Het televisiespotje wordt zondag vertoond tijdens de persbijeenkomst in Driebergen. De campagne is ook bedoeld om mensen duidelijk te maken in wat voor situaties ze 144 kunnen bellen.

De lijn is al open sinds oktober en trok de eerste paar dagen meer dan duizend bellers per dag. Daarna kwamen er dagelijks tussen de vijf- en zeshonderd telefoontjes binnen. "Een groot deel wordt mondeling afgehandeld, daar zijn de centralisten voor opgeleid", zegt de woordvoerder. Tien procent van de meldingen wordt doorgeleid naar de animal cops, de Dierenbescherming, de Dierenambulance of de Voedsel en Waren Autoriteit, laat de zegsman weten.

Het is de bedoeling dat op termijn vijfhonderd agenten zich fulltime gaan bezighouden met dierenleed. Dat hebben de coalitiepartijen CDA en VVD afgesproken op aandringen van gedoogpartij PVV.

Regen bedreigt EK allround in Budapest

Het EK allround schaatsen in Budapest dit weekeinde wordt mogelijk verstoord door regen. De Europese titelstrijd wordt in de Hongaarse hoofdstad op een buitenbaan verreden. Op zaterdag wordt neerslag verwacht en ook op de derde dag van het EK is er kans op een bui, meldt Weeronline.

Op zondag staan de langste afstanden gepland. Dan kan de regen zorgen voor sterk verschillende omstandigheden voor de schaatsers.

Vrijdagmiddag is er bewolking in Budapest, maar blijft het wel droog als de vrouwen het EK beginnen met de 500 meter en de 3.000 meter. Het waait flink met een windkracht drie tot vier. Zaterdag gaat het in de loop van de middag regenen. Het programma begint dan vroeg, maar de 5.000 meter voor de mannen begint pas om 13.55 uur.

Zondag is de warmste dag van het EK met een temperatuur van rond de vijf graden. Naast regen krijgen de schaatsers dan ook te maken met pittige windvlagen.

Het is het tweede jaar op rij dat een EK op een buitenbaan wordt verreden. Vorig jaar werd Ivan Skobrev in het Italiaanse Collalbo Europees kampioen. De titelverdediger doet overigens wegens een schouderblessure niet mee.

Stoichkov gaat Litex Lovech trainen

Hristo Stoichkov is de nieuwe trainer van Litex Lovech. Dat maakte de Bulgaarse kampioen donderdag bekend. De 45-jarige oud-voetballer volgt Atanas Dzhambazki op die de club sinds eind oktober onder zijn hoede had. Daarvoor was Lyuboslav Penev trainer, maar hij vertrok om bondscoach van Bulgarije te worden.

Lovech, de huidige nummer zeven van de Bulgaarse competitie, is de derde club waar Stoichkov trainer wordt. Na iets meer dan twee seizoenen als bondscoach van Bulgarije ging de Europees voetballer van het jaar 1994 aan de slag bij Celta de Vigo. Daarna was hij een tijdje trainer bij Mamelodi Sundowns in Zuid-Afrika.

Legerstafchef LibiŽ wil rebellen ontwapenen

De nieuwe stafchef van het Libische leger ziet het beschermen van de landsgrenzen en het ontwapenen van de duizenden rebellen in het land als zijn belangrijkste taken. Generaal Youssef Mangoush zei dat nadat hij woensdag was benoemd tot stafchef.

Volgens Mangoush staat het leger voor enorme uitdagingen, waaronder het herbouwen van militaire bases en het aanschaffen van nieuw materieel. Een van de meest dringende problemen is het ontwapenen van de duizenden rebellen die instrumenteel waren bij het omverwerpen van het regime van kolonel Moammar Gadhafi. Bij gebrek aan een nationaal leger maken de lokale milities momenteel de dienst uit in hun eigen regio.

Gewapende confrontaties tussen de verschillende milities komen geregeld voor. Zo vielen dinsdag in Tripoli vijf doden bij gevechten tussen voormalige rebellen uit de hoofdstad en een groep strijders uit Misrata.

Mangoush, die tien jaar geleden ontslag nam als commandant van Gadhafi's elitetroepen, zei dat het samenvoegen van de milities de hoogste prioriteit heeft. "We hopen de rebellen te integreren, de situatie onder controle te krijgen en het normale leven te zien terugkeren", aldus de stafchef. In de eerste rekruteringsronde voor het leger wil Mangoush zo'n 25 duizend soldaten trainen. "We willen op lange termijn een modern leger creëren."

De regerende Nationale Overgangsraad heeft erkend dat het opzetten van een nationaal leger maanden kan duren.

'Bouwsector ziet krimpjaar op zich afkomen'

De bouwsector krimpt volgend jaar met twee procent, voorspelt het ING Economisch Bureau in een kwartaalbericht. Oorzaken zijn de stagnerende woningmarkt en de slechte vooruitzichten in het bedrijfsleven. Afgelopen jaar groeide de sector nog.

In 2009 en 2010 kromp de bouwsector ook al. De krimp dit jaar komt vooral doordat er minder vraag is naar nieuwbouwwoningen vanwege het lage consumentenvertrouwen. Bedrijven stellen daarnaast vanwege de economische omstandigheden investeringen in nieuwe gebouwen uit.

Alleen in de renovatiemarkt kunnen bouwbedrijven meer werk vinden. Die bedrijven zullen hier echter niet veel aan kunnen verdienen. Door overcapaciteit in de branche blijven de marges onder druk staan, denkt ING.

Het economisch bureau van de bank denkt daarnaast dat de groei over 2011 uitkomt op 3,8 procent. Die groei is behaald in de eerste drie kwartalen. Toen kon door het goede weer lang doorgewerkt worden, waardoor een achterstand door het koude weer in 2010 ingehaald werd. Ook de verlaagde btw op arbeidsloon speelde een positieve rol, zegt ING.


'Bouwsector ziet krimpjaar op zich afkomen' (Foto: Novum)

Krat valt op hoofd Zwijndrechter

Een 50-jarige man uit Zwijndrecht is woensdagmiddag gewond geraakt toen hij een stalen krat op zijn hoofd kreeg. Het krat viel door nog onbekende oorzaak van vier meter hoogte. Een ambulance heeft het slachtoffer naar een ziekenhuis gebracht, waar bleek dat hij een gat in zijn hoofd had.

De man was aan het werk bij een bedrijf aan de Mijlweg in 's-Gravendeel, laat de politie weten. Het bedrijf heeft de Arbeidsinspectie op de hoogte gebracht van het incident.

Clijsters zet Benesova opzij

Kim Clijsters heeft in Brisbane de halve finale bereikt. De Belgische, die haar rentree maakt na maanden blessureleed, was met 6-3 en 6-2 te sterk voor haar Tsjechische opponente. In de halve eindstrijd neemt Clijsters het op tegen Daniele Hantuchova. De Slowaakse bereikte zonder te spelen de laatste vier nadat Serena Williams zich woensdag had afgemeld met een enkelblessure.

Clijsters begon sterk aan de partij en drukte Benesova met harde klappen in de verdediging. De Tsjechische kon niet onder de druk uitkomen en keek binnen een mum van tijd tegen een 5-0 achterstand aan. Ze won nog wel drie games toen Clijsters de teugels wat liet vieren, maar verder kwam ze niet.

Benesova won de openingsgame van de tweede set op haar eigen service, maar verloor vervolgens weer vijf games op rij. Nog één keer behield ze haar opslagbeurt en gaf ze de score een wat draaglijker aanzien, voordat de regerend Australian Open-kampioene de partij afmaakte.


Clijsters zet Benesova opzij (Foto: Novum)

Hoogwater overspoelt natuurgebieden

Op verschillende plaatsen in Nederland worden donderdag natuurgebieden onder water gezet om het hoogwater onder controle te houden. Dat gebeurt onder meer in het noorden en in Zuid-Holland. In de Biesbosch zijn enkele polders compleet overspoeld.

Het waterschap Hunze en Aa's heeft onder meer in Groningen en Drenthe twee polders laten onderlopen om het waterpeil te laten zakken. Daarmee moet worden voorkomen dat het water Groningen, Hoogezand en Winschoten bereikt.

Het onder water zetten van twee andere polders wordt voorbereid. Ook het waterschap Friesland houdt rekening met de mogelijkheid dat gebieden onder water moeten worden gezet. Het gaat om gebieden bij onder meer Burgum en Heerenveen.

Enkele polders in natuurpark de Biesbosch in Brabant en Zuid-Holland zijn volgens boswachter Thomas van der Es letterlijk 'overspoeld'. Hij verwacht dat de wateroverlast donderdagmiddag verergert. "Er komt nog meer water bij. Dat is slecht nieuws voor de dieren die er leven", zegt hij.

Scholier doodgeschoten om luchtdrukpistool

De jongen die woensdag op een school in Texas door de politie werd doodgeschoten had toch geen echt wapen bij zich. De politie zei woensdag dat het om een luchtdrukpistool bleek te gaan, maar dan wel een die veel leek op een echt vuurwapen.

De ouders van de 15-jarige Jamie Rodriguez eisen een verklaring over waarom de agenten dodelijk geweld hebben gehanteerd. Volgens de politie zwaaide de tiener met het pistool en weigerde hij het neer te leggen. De politie heeft uiteindelijk drie schoten afgevuurd op de jongen.

"Waarom is er zoveel geweld ingezet tegen een minderjarige?", zei de vader van de jongen woensdag tegen het persbureau AP. "Drie schoten. Waarom niet maar eentje om hem uit te schakelen?" Jamie's moeder toonde drie foto's van de schotwonden in het lichaam van haar zoon, waaronder een achterin in zijn hoofd.

Volgens plaatsvervangend politiechef Orlando Rodriguez richtte de tiener het wapen op de agenten en 'kreeg hij genoeg kansen om het wapen neer te leggen en te luisteren naar de agenten, en wilde hij dat niet'. De aanwezige agenten hadden het volste recht om zichzelf en de andere scholieren te beschermen, aldus Rodriguez.

Devil May Cry gaat de strijd aan met Bayonetta

Alex Jones, co-producer van Ninja Theory's reboot van Devil May Cry, heeft aangegeven dat sommige aspecten van DmC de directe concurrentie aan zullen gaan met Platinum Games' Bayonetta

Hoewel Devil May Cry door velen nog altijd als Japans beste hack-and-slash-franchise gezien wordt, heeft het zware concurrentie van Bayonetta, een titel van Devil May Cry-bedenker Hideki Kamiya. Bayonetta wordt bewonderd om zijn uitstekende gevechtsysteem, iets wat Jones nog beter hoopt te doen met DmC. "You always want to go out there and beat your competitors to a degree, but what I'd say is that there are places where we're squarely competing with Bayonetta, and that's on how does the game feel when it's in your hand," aldus Jones.

Jones geeft verder aan dat DmC zich van Bayonetta wil gaan onderscheiden op het gebied van verhaal en toonzetting. De reboot van Devil May Cry staat gepland voor ergens dit jaar en zal uitkomen op PlayStation 3 en Xbox 360. 

Wat als Skyward Sword voor Game Boy was uitgekomen

De Franse artiest Constantin Georges moet zich hebben afgevraagd hoe de nieuwste Zelda eruit zou zien op een van de oudste handhelds. Dus heeft hij screenshots gemaakt waarbij het lijkt dat hij simpelweg wat knip- en plakwerk heeft gedaan. Aan de vogel te zien is het meer dan dat geweest.

Naast de acht screenshots heeft Georges ook een boxart in elkaar geflanst om van te genieten. Ga met Georges terug in de tijd terwijl je de onderstaande screenshots bekijkt.

Zelda Boxart

GBA Screens

De Jong tekent bij in Augsburg

Marcel de Jong speelt ook de komende twee jaar bij FC Augsburg. De linksback verlengde zijn aflopende contract bij de promovendus in de Bundesliga. De oud-speler van Roda JC en Helmond Sport is aan zijn tweede seizoen bezig in Beieren. Vorig jaar promoveerde hij met de club naar de Bundesliga.

"Mijn familie en ik voelen ons in Augsburg prettig. Ook voor wat betreft de sportieve perspectieven zie ik geen redenen voor een wissel", laat hij weten. Augsburg, waar de Nederlander Jos Luhukay trainer is, staat halverwege het seizoen zeventiende. Als dat niet verandert, zou de club aan het einde van het seizoen degraderen. Het verschil met de nummer zestien is echter maar een punt.

De in Canada geboren De Jong speelde één duel voor Jong Oranje, maar is inmiddels Canadees international. Hij kwam vier seizoenen uit voor Roda en daarvoor twee jaar bij Helmond Sport.

Kristen Wiig niet in Bridesmaids 2

Filmstudio Universal overweegt een vervolg op Bridesmaids te maken zonder het hoofdpersonage van Kristen Wiig. De actrice heeft geen trek in een tweede film, zegt ze tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Rob Meyer, de baas van filmstudio Universal, heeft Wiig mee uit eten genomen om haar van gedachten te doen veranderen, maar de 38-jarige actrice blijft bij haar besluit. De zes actrices die in de film vriendinnen spelen, zouden ontevreden zijn met de honderdduizend dollar die ze als bonus van Universal kregen, terwijl de succesvolle komedie ruim 288 miljoen dollar opleverde.

Wiig, die voor haar rol in de komedie is genomineerd voor een Golden Globe, wil niet reageren op dat gerucht. Ze schreef samen met Annie Mumolo het scenario van Bridesmaids, maar de twee werken nu aan een andere film. "Annie en ik zijn niet bezig met een vervolg", zegt Wiig.

De studio zou nu werken aan een vervolg zonder de Saturday Night Live-ster. Melissa McCarthy zou de hoofdrol spelen in het vervolg. Bridesmaids betekende een doorbraak voor de actrice.

"We zijn dolblij met het succes van Bridesmaids en als we een vervolg willen, moet dat goed gebeuren", zegt een woordvoerder van Universal. Paul Feig, die de hitkomedie uit 2011 regisseerde, zou ook verbonden zijn aan het vervolg.

Lilly Collins in remake The Evil Dead

Lilly Collins is in bespreking voor de hoofdrol in een remake van de horrorklassieker The Evil Dead. Haar rol van Mia zou een directe opvolger zijn van Ash, het hoofdpersonage dat Bruce Campbell speelde in het origineel uit 1981. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Of Mia, net als Ash, een kettingzaag aan haar afgehakte arm schroeft, is nog onduidelijk.

De 22-jarige Collins speelde eerder in The Blind Side met Sandra Bullock, maar ook het horrorgenre is haar niet vreemd. Zo was ze vorig jaar te zien in Priest met Paul Bettany en Abduction met Taylor Lautner. Ze is vanaf 25 april te zien als Sneeuwwitje in de sprookjesfilm Mirror Mirror, met Julia Roberts als de boze koningin.

The Evil Dead gaat over vijf jongeren die naar een afgelegen boshut gaan om bij te komen. Daar blijken echter demonische wezens te schuilen waardoor de vrienden een voor een worden bezeten. Vooral Mia is kwetsbaar, want ze is nog maar onlangs hersteld van een overdosis drugs.

The Evil Dead staat onder regie van de Uruguayaan Fede Alvarez, en moet volgend jaar uitkomen. De film wordt mede geproduceerd door Sam Raimi, die het origineel regisseerde.


Lilly Collins in remake The Evil Dead (Foto: Novum)

Walken, Wiig en Wilson in komedie

Christopher Walken, Kristen Wiig en Owen Wilson hebben wel oren naar rollen in de komedie Freezing People Is Easy. Oscarwinnaar Errol Morris gaat de film regisseren, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Welke rollen Wilson, Walken en Wiig zouden spelen, is niet bekend. Paul Rudd had al getekend voor de hoofdrol in de komedie. In Freezing People Is Easy experimenteert tv-reparateur Bob Nelson, gespeeld door Paul Rudd, met het invriezen van klinisch doden om ze weer tot leven te kunnen wekken. Hij ontdekt al snel dat de klus ingewikkelder is dan hij aanvankelijk dacht. En dat moet hij vervolgens aan familieleden uitleggen.

De plot is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal en speelt zich af in de jaren zestig. Regisseur Morris kondigde in de zomer zijn nieuwe filmproject aan. Hij won in 2004 een Oscar voor zijn documentaire The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara. Freezing People Is Easy moet nog dit jaar in productie gaan.


Walken, Wiig en Wilson in komedie (Foto: Novum)

'Harry S. perste miljoenen af van drugscriminelen'

De prominente Hells Angel Harry S. en twee medeverdachten worden onder meer verdacht van het afpersen van drugscriminelen en antiekhandelaren. Dat bevestigt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie donderdag na een bericht hierover van de NOS.

S. en zijn kompanen Michel en Donald G. werden in oktober opgepakt op verdenking van afpersing en witwassen. In de voorlopige dagvaarding staat dat financieel adviseur Remko van L. en zijn broer Serge, die horecaondernemer is, voor twee miljoen euro zijn afgeperst. Om dat voor elkaar te krijgen zouden de drie verdachten hebben gedreigd met geweld.

Enkele bedreigingen aan het adres van Van L. zijn door de politie opgenomen. Dat gebeurde met apparatuur die in zijn riem was verstopt. Van L. zou inmiddels met zijn gezin van de aardbodem zijn verdwenen. De NOS meldt op basis van ingewijden dat hij in ruil voor belastende verklaringen een deal met het OM heeft gesloten.

Ook medeverdachten zijn volgens het OM door S. afgeperst. Zo zou Erik B. een miljoen euro hebben moeten betalen. Hij werd onlangs op Schiphol opgepakt voor betrokkenheid bij drugstransporten. Ference J., die vorige maand door Spanje aan Nederland werd uitgeleverd, zou voor 7,5 miljoen euro zijn afgeperst. Justitie verdenkt hem ervan dat hij aan het hoofd van een internationaal opererende drugsbende staat.

Daarnaast werden antiekhandelaren uit Amsterdam, Roelofarendsveen en Blaricum volgens justitie door Donald G. voor tonnen afgeperst. Volgens de NOS komen er later mogelijk nog meer afpersingszaken bij.

Euro naar laagste punt sinds september 2010

De zorgen over de financiële toekomst van Zuid-Europa oefenden donderdag opnieuw druk uit op de waarde van de euro. Die bereikte met 1,2829 dollar het laagste niveau ten opzichte van de dollar sinds 14 september 2010.

De euro daalde onder meer door de waarschuwing van de nieuwe Spaanse minister van Economische Zaken, Luis de Guindos, dat Spaanse banken nog eens 50 miljard euro moeten reserveren voor verliezen op slechte vastgoedbeleggingen. Daarnaast waarschuwde de Griekse premier Lucas Papademos woensdagavond dat Griekenland in maart niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen als vakbonden niet instemmen met loonsverlagingen.

De waarde van de euro kroop aan het einde van de ochtend iets op, tot 1,2850 dollar, nadat Frankrijk er in was geslaagd voor 8 miljard euro aan nieuwe langlopende staatsobligaties te verkopen.

Euro naar laagste punt sinds september 2010
Euro naar laagste punt sinds september 2010 (Foto: ANP)

PIP maakte ook testikels en billen

De Franse implantatenfabrikant Poly Implant Prothèse (PIP) maakte niet alleen borstimplantaten voor vrouwen, maar vervaardigde met inmiddels omstreden siliconen ook testikels, billen en borstkassen voor mannen. Dit hebben voormalige werknemers van het inmiddels failliete bedrijf gezegd, meldde donderdag de Franse krant Le Parisien.

De borstimplantaten van PIP zijn recent in opspraak geraakt omdat ze ondeugdelijk zouden zijn gemaakt en daarom mogelijk risico's voor de gezondheid van de drager vormen. De Franse justitie en de gezondheidsautoriteiten onderzoeken de zaak. De minister van Volksgezondheid, Xavier Bertrand, heeft donderdag gezegd de Europese regelgeving over implantaten te willen verbeteren.

Jos Verstappen vrijdag voorgeleid

Voormalig Formule-1-coureur Jos Verstappen wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Roermond. Dat maakte de politie donderdag bekend.

Verstappen werd woensdag gearresteerd nadat hij volgens de politie zijn ex-vriendin opzettelijk zou hebben aangereden in Roermond. De vrouw liep kneuzingen en schrammen op.

Waar hij precies van wordt beschuldigd maakt het Openbaar Ministerie in Roermond vrijdag bekend.

Nationaal Songfestival wordt The Voice-reŁnie

Raffaëla Paton, Joan Franka, Ivan Peroti, Pearl Jozefzoon, Kim de Boer en Tim Douwsma gaan naar het Nationaal Songfestival. Paton, Franka, Jozefzoon en De Boer deden vorig jaar allemaal mee aan The Voice of Holland. Peroti schreef nummers voor The Voice-winnaar Ben Saunders en andere kandidaten.

"Het wordt spannend, maar ik ga voor de winst", reageert Paton, die in 2006 de derde editie van Idols won. Het Nationaal Songfestival vindt plaats op 26 februari. Drie maanden later staat de winnaar op het Eurovisie Songfestival in Azerbeidzjan.

Microsoft en Datel schikken Xbox 360-rechtszaken

Microsoft en Datel hebben de rechtszaken tegen elkaar geschikt. Het zou gaan om vermeende patentovertredingen en antitrust gerelateerd aan Xbox 360.

Datel heeft in 2009 een rechtszaak aangespannen tegen Microsoft voor oneerlijke competitie, nadat Microsoft third-party geheugenkaarten blokkeerde voor Xbox 360. Microsoft heeft op zijn beurt in 2010 een rechtszaak tegen Datel aangespannen vanwege patentovertredingen, Datel's draadloze TurboFire en WildFire Xbox 360-controllers zouden schaamteloze kopieën zijn van de officiële controller.

Microsoft woordvoerder Mike Kutz bevestigt de vertrouwelijke schikkingen van de rechtszaken en zegt dat de voorwaarden naar tevredenheid waren voor beide partijen.

Di Montezemolo noemt opvolgers Massa

Ferrari-president Luca di Montezemolo heeft een lijstje genoemd van coureurs die in beeld zijn om Felipe Massa op te volgen. De Braziliaan rijdt dit jaar nog in de tweede Ferrari en kan bij goede prestaties contractverlenging afdwingen, maar de Italiaanse renstal houdt ook rekening met een ander scenario.

"2012 wordt een cruciaal jaar voor Felipe, maar we mogen niet vergeten dat hij met regelmaat sneller was dan Michael Schumacher en Kimi Räikkönen. Als hij de banden beter onder de knie krijgt, zal het dus ongetwijfeld weer veel beter met hem gaan," zei Di Montezemolo die aangeeft dat Massa beter moet presteren, maar dat de Braziliaan ook nog steeds het vertrouwen van het team geniet.

Mocht Massa niet aan de verwachtingen voldoen en geen contractverlenging afdwingen dan is een lijst met opvolgers al klaar. "Jenson Button heeft een geweldig seizoen achter de rug, Mark Webber is een uitstekende tweede coureur en Nico Rosberg heeft het goed gedaan in een matige auto. Daarnaast zou het natuurlijk ook goed om zelf coureurs op te leiden. Sergio Pérez is daar een voorbeeld van, want hoewel hij momenteel voor Sauber rijdt, maakt hij deel uit van de Ferrari Academy. Ook Jules Bianchi kan zich bovendien goed gaan doorontwikkelen, mits hij de kans krijgt om ergens te gaan testen."

Dodelijk gevecht in gevangenis Mexico

Bij een gevecht in een gevangenis in de Mexicaanse kuststad Altamira zijn woensdag 31 gevangenen omgekomen, dertien raakten gewond. Dat hebben de autoriteiten gezegd.

Het gevecht begon toen gedetineerden een deel van de gevangenis bestormden waar ze niet mochten komen en de gevangenen aldaar aanvielen, liet het ministerie voor openbare veiligheid weten.

Volgens lokale media ging het om een gevecht tussen leden van de rivaliserende Golf- en Zetas-kartels. De autoriteiten wilden deze berichten niet bevestigen. De deelstaat Tamaupilas, waar de gevangenis staat, is al langer het toneel van een bloedige strijd tussen de twee kartels.

Militairen en mariniers hebben de rust in de gevangenis weten te herstellen.

De antwoorden van Peter van Hal

Een tijdje geleden konden jullie vragen opsturen naar oud-skischansspringer en Eurosport-commentator Peter van Hal. FOK!sport heeft een aantal vragen geselecteerd en deze opgestuurd naar Van Hal. Hieronder vind je de antwoorden.

Vinden de springers het skivliegen (200 m. schans) leuker om te doen dan het skispringen van 90 of 120 meter?

Voor een groot aantal springers is het vliegen de slagroom op de taart. Er is ook een groep skispringers die er niet veel mee heeft. Vroeger had je echte specialisten die uit de kast werden gehaald. Als je echt mee wilt doen tegenwoordig moet je eigenlijk alle wedstrijden doen, dus ook het skivliegen.

Wat is de impact van een sprong op het lichaam?

Op zich niet zo heel veel, behalve als je ver over het K-punt springt. Dan komen de G-krachten om de hoek kijken. Als je het over skivliegen hebt komt er nog wat anders bij, wat je via deze link kan lezen.

Heb je wel eens bij 20 graden onder 0 moeten springen en hoe voelt dat aan? Kun je trouwens merken dat zulke koude lucht dikker is en verder draagt dan lucht van +5?

Mijn koudste training was ooit bij 33 graden onder nul. Dit is erg koud omdat de skispringgpakken een luchtdoorlaatbaarheid hebben van 60%. Wat je merkt als je op grote hoogte springt is dat de wind dan iets dunner is en weinig invloed heeft. Dit heb ik meegemaakt in Jaca (Spanje) waar de schans op 2300 meter ongeveer staat. Ook voelt springen door de mist op een een of andere manier anders.

Wat is de belangrijkste verandering die het schansspringen doormaakte sinds jouw tijd?

Ik maak er gewoon een rijtje van om niet te veel uit te wijden:
- Bindingen zijn anders.
- De ski's zijn anders van vorm.
- BMI regel.
- Invoering FIS-cup.
- Dames skispringen.
- Pakken zijn minder wijd.
- Nog lagere aanloopsnelheden.


Peter van Hal

Zijn er (noemenswaardige) verschillen tussen de schansen, behalve de Hill Size, die effect kunnen hebben op bepaalde springers? Maakt het bijvoorbeeld uit of het een natuurschans of een betonnen toren is?

Nee, al is het karakter van de schans wel bepalend. Zo zag je dit seizoen dat Andreas Kofler niet uit de voeten kwam met de schans in Harrachov en was het bekend dat bijvoorbeeld Janne Ahonen een pest hekel had aan de schansen in Kuusamo en Kuopio.

Als een ‘gemiddelde' springer over de Hill Size springt, wordt de starthoogte vaak aangepast. Is dit ook zo als een topper als Kofler of Schlierenzauer over de HS springt? Hoe wordt bepaald of ze het aanpassen?

Het is afhankelijk wat de omstandigheden zijn en hoe ver men over de HS is gesprongen. Ook heeft de coach nog enige invloed.

Zou het schansspringen niet een stuk aantrekkelijker worden zonder een jury zoals dat nu gebruikelijk is? Ik vind het altijd zo'n domper als diegene die het verst springt niet wint omdat een ander die minder ver maar mooier sprong, er met de prijs vandoor gaat?

Ik denk als men in staat is de sprong op de centimeter nauwkeurig te meten, dat het snel gedaan kan zijn met de jury. Al zeg ik dan wel: Wat doen we dan met de telemarklanding. Eigenlijk wint 95 van de 100 keer wel de springer die het verst springt.

Wat voor tips zou je geven aan jonge ski springers zodat ze top kunnen worden?

Ga minimaal door tot je echt niet beter wordt en stop niet na de eerste tegenslag. Zorg voor een goed team om je heen. Stem school goed af op de sport. Er is een leven na het skispringen en deze duurt veel langer. Wees kritisch ten op zichtte van je zelf. Kijk naar de techniek en niet naar de afstand. Train veel droog en maak je lijf sterk.

Hoe kom je als Nederlander op het idee om te gaan schansspringen en waar zijn dan de trainingsfaciliteiten te vinden? Hoe groot acht je de kans dat een jonge Nederlander (als Rico de Jong bijvoorbeeld) bij de mannen eens serieus kans gaat maken om zich op zijn minst te kwalificeren voor een World Cup wedstrijd?

Ik kwam in 1977 in aanraking met het skispringen tijdens een wintersport vakantie. Ik was toen 5 jaar. Sindsdien volgde ik van een afstand de sport, met als droom het ooit eens te gaan doen. Door ontbrekende faciliteiten in Nederland kwam het er niet van. In 1989 nam ik uiteindelijk deel aan een kennismakingsdag van de Nederlandse Skivereniging en werd skispringer.

De dichtstbijzijnde trainingsschans ligt in Meinerzhagen op zo'n 3 uur rijden vanuit mijn toemalige woonplaats Leiden. Verder was ik vaak in Oberhof op zo'n 6 uurtjes rijden. De weg voor een Nederlander is lang. Er is veel concurrentie. Je moet je voorstellen dat er in de grote landen honderden skispringers zijn met het niveau van Rico de Jong, Ruben de Wit, etc. Deze springers kunnen/zullen nooit voor hun land uit komen. De Nederlanders hebben het voorrecht en het geluk niet in eigen land eerst te moeten uitblinken. Via de FIS-cup moeten eerst punten gehaald worden, dan bij de top 30 in de Continentalcup komen en vervolgens bij de eerste veertig springen in een kwalificatie wedstrijd van de Wereldbeker. De kans is dus klein, maar het verleden heeft bewezen dat het haalbaar is.

En wat zie je qua kansen voor de vrouwen, verwacht je dat bijvoorbeeld Lara Thomae het niveau van Vuik voorbij kan, of dat Vuik zelf zich misschien naar de top-15 van de wereld kan springen?

Wendy Vuik is op dit moment verre weg de beste. Beter gezegd; zelfs de best presterende Nederlander van de schans. Iets om trots op te zijn. Het gaat mij niet om namen, maar om de prestatie. Ik hoop natuurlijk wel als ex-skispringer dat wij straks twee dames hebben in de Ladies-Worldcup, maar daar kan ik niet veel aan veranderen. Dit kunnen Lara en Wendy alleen zelf doen. Lara moet haar valpartijen overwinnen en terug gaan naar de techniek. Als zij het kan opbrengen moet zij hier twee jaar voor uittrekken.

Wendy kan technisch zeker nog wat beter worden, maar ik zie de grootste verbeter punten in het fysieke gedeelte. Het klinkt raar maar zij moet de sprongkracht van een vent krijgen. Kijk maar eens naar de afsprong van Daniela Iraschko. Als dit lukt zeg ik dat top 15 haalbaar is.

Spring je nog wel eens; heb je de springski's nog in je bezit? Wat doe je verder na het schansspringen. Heb je nog iets bij die sport buiten het verslag geven?

Na het skispringen heb ik nog 2 jaar mij ingezet voor de generatie na mij. Daarna heb ik nog wat bestuurswerk gedaan. Vervolgens ben ik in 1999 bij Eurosport beland. Ik geef door de weeks les op De Delta. Een VMBO-school voor kinderen met leer -en gedragsproblemen. Ik geef daar LO, Duits en ik ben mentor van een tweede klas. Ik ben getrouwd en ben vader van een dochter van 6. Als de tijd het toelaat en er bij Eurosport budget is ben ik aan de schans te vinden.

Mijn materiaal heb ik niet meer, dus ik spring ook niet meer. Ik heb van 1997-1999 nog wat als hobby skispringer geacteerd. Ik kwam er achter dat ik niet meer als van oudsher kon springen en vond het dus niet meer de moeite waard.

Japanse game-industrie krimpt acht procent

Ondanks de komst van de Nintendo 3DS en de PlayStation Vita is de omzet van de Japanse game-industrie met acht procent gekrompen. Een gebrek aan goed verkopende spellen zou hier debet aan zijn. Dat rapporteert het Japanse gametijdschrift Famitsu.

Alleen het racespel Mario Kart 7 voor de Nintendo 3DS, Super Mario 3D Land voor dezelfde spelcomputer en Monster Hunter Portable 3rd voor de PSP hebben meer dan een miljoen exemplaren verkocht. In 2010 waren dat nog zes spellen, met twee uitschieters naar de drie en vier miljoen.

Opvallend is de comeback die Nintendo heeft gemaakt na een dramatische start met de Nintendo 3DS. De gamegigant moest zijn nieuwe spelcomputer met dertig procent in prijsverlagen alvorens gamers de 3DS massaal gingen kopen.

Van de Nintendo 3DS zijn vorig jaar alleen in Japan al 4,1 miljoen exemplaren verkocht. De 3DS wordt gevolgd door de PSP met 1,9 miljoen stuks en de Playstation 3 met bijna anderhalf miljoen exemplaren.


Japanse game-industrie krimpt acht procent (Foto: Novum)

Bisschop Canada veroordeeld voor bezit kinderporno

Een rooms-katholieke bisschop is woensdag in Canada tot vijftien maanden cel veroordeeld wegens het bezit van kinderporno. Raymond Lahey heeft echter al acht maanden vastgezeten en de rechter heeft hem onder voorwaarden vervroegd vrijgelaten.

Lahey werd in 2009 aangehouden op het vliegveld van Ottowa. Douanebeambten troffen bijna zeshonderd pornografische foto's van tieners aan op zijn laptop. De 71-jarige bisschop heeft toegegeven verslaafd te zijn aan porno en heeft het Vaticaan gevraagd hem uit zijn ambt te zetten.

De vrijlating is wel voorwaardelijk. Zo moet Lahey een dna-monster afstaan en zich registreren als een zedendelinquent. Daarnaast kunnen de autoriteiten op willekeurige momenten zijn computer doorzoeken. Verder moet hij uit de buurt blijven van zwembaden, kinderdagverblijven en scholen.


Bisschop Canada veroordeeld voor bezit kinderporno (Foto: Novum)

Nieuwjaarsindringer Lindsay Lohan nu al berecht

De man die Lindsay Lohan op nieuwjaarsdag lastigviel heeft een contactverbod gekregen. Hij moet twee jaar lang uit de buurt blijven van de actrice, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Ook is de man veroordeeld voor huisvredebreuk.

Lonnie Short klopte op 1 januari aan bij Lohans woning in Venice Beach en eiste dat ze de deur voor hem opendeed. De man weigerde te vertrekken, waarop hij werd gearresteerd. Short moet wegens huisvredebreuk acht dagen de cel in en kreeg daarnaast een voorwaardelijke straf van twee jaar.

De 25-jarige Lohan liet na het voorval bewakingscamera's installeren bij haar huis. Ook nam ze een vaste bodyguard in de arm.

Sauna blijft in trek, bezoekers geven minder uit

Saunacomplexen hebben het afgelopen jaar tussen de twee en drie miljoen bezoekers getrokken, ongeveer evenveel als het jaar ervoor. Die bezoekers gaven echter gemiddeld minder geld uit, blijkt uit cijfers van het economisch bureau van de Rabobank.

De bank zag dat de bezoekersaantallen in 2011 in veel centra gelijk zijn gebleven of zelfs iets zijn verbeterd. Binnen de muren van het saunacomplex gaven saunabezoekers gemiddeld tussen de 40 en 60 euro uit, vorig jaar was dat nog 45 tot 65 euro.

Vooral aan beautybehandelingen en eten en drinken werd minder uitgegeven. Bezoekers kiezen minder vaak voor een behandeling of kiezen bij een maaltijd voor een goedkoper gerecht. "Je ziet dat mensen bewuster nadenken over wat ze uitgeven", zegt een woordvoerder van saunacomplex Thermen Bussloo, tussen Apeldoorn en Deventer.

Een andere verklaring voor de lagere uitgaven is de populariteit van arrangementen. "Afgelopen jaar zijn flink wat acties geweest rond arrangementen waardoor de prijs onder druk is komen te staan", aldus sectormanager recreatie van de Rabobank Gertine Langmuur.

In Nederland zijn ongeveer tweehonderd saunacentra, veertig meer dan vijf jaar geleden. Afgelopen jaar openden twee nieuwe saunabedrijven, maar gingen er ook vier failliet. "Die bedrijven hadden al langer last van teruglopende marges", zag Langmuur. "Door de komst van nieuwe centra en de toenemende prijsdruk, zijn deze over de kop gegaan."

De analisten van de Rabobank verwachten niet dat bezoekers dit jaar meer geld uitgeven in saunacentra. Wel wordt een lichte stijging in de bezoekersaantallen verwacht. "In crisistijd en bij een stressvol bestaan hebben mensen meer behoefte aan ontspanning", denkt Langmuur.


Sauna blijft in trek, bezoekers geven minder uit (Foto: Novum)

Frankrijk naar finale Hopman Cup

Frankrijk heeft de finale van het tennistoernooi om de Hopman Cup bereikt ten koste van Spanje. Richard Gasquet en Marion Bartoli wonnen beiden met 6-2, 6-4 van respectievelijk Fernando Verdasco en Anabel Medina Garrigues. Voor Frankrijk is het de tweede keer dat de finale van het invitatietoernooi voor gemengde landenteams in Perth wordt bereikt. Dat gebeurde in 1998 ook al eens.

De tegenstander van de Fransen wordt vrijdag bekend. Tsjechië is daarvoor de favoriet. Als dat land wint van Denemarken is de finaleplaats zeker. Als de Denen winnen kunnen zij ook nog naar de finale. Ook Bulgarije maakt in dat geval nog een kans op het bereiken van de eindstrijd.


Frankrijk naar finale Hopman Cup (Foto: Novum)

'Sigthůrsson dit seizoen niet meer in actie'

Ajax-trainer Frank de Boer kan dit seizoen mogelijk geen beroep meer doen op aanvaller Kolbeinn Sigthórsson. Het herstel van de IJslander na een vermoeidheidsbreuk in zijn rechterenkel duurt langer dan verwacht en voor half maart is de speler dan ook nog niet fit.

"Ik wil me niet vastpinnen op een bepaalde datum. Ik hoop dat hij nog een rol kan spelen in de ontknoping van de competitie. Maar in feite moet Kolbeinn de focus op volgend seizoen leggen, zorgen dat hij dan volledig fit is," zei De Boer over de aanvaller die afgelopen zomer overkwam van AZ in de Telegraaf.

Sigthórsson trof in zijn eerste acht competitieduels voor Ajax vijf keer doel. De Boer denkt niet dat Ajax in de winterstop een vervanger voor de aanvaller aan zal trekken. "Daar moeten we het nog over hebben. Maar Nicolas Lodeiro, Siem de Jong en Dmitry Bulykin zijn me goed bevallen als nummer negen."

De selectie van de Amsterdammers is weer zo goed als fit. Alleen Nicolai Boilesen zit nog in de lappenmand met een hamstringblessure, maar ook hij is op de weg terug. De Deen zal echter nog niet mee naar Brazilië gaan voor een trainingskamp. Boilesen heeft in ieder geval al wel goed nieuws te horen gekregen, want de Amsterdammers willen zijn in 2013 aflopende contract graag verlengen.

"3DS is uit de moeilijkheden"

Na een wat tegenvallende ontvangst en een snelle prijsdaling hebben analisten van Wedbush Morgan en EEDAR aangegeven dat Nintendo 3DS eindelijk op weg naar succes lijkt te zijn. 

"It's definitely turned the corner," aldus Wedbush Morgans Michael Pachter. "With the strong rebound in 3DS sales, I think Nintendo is clear of the woods for now," voegt EEDARs Jesse Divnich daaraan toe.

Pachter gaat verder door te zeggen dat hij zo'n hobbelige start niet had verwacht gezien de prijs van de handheld. "I was surprised that it sold so few at the $249 price point, and its sales to date are exactly what I originally forecasted at that price."

Maar of de 3DS nou het succes gaat worden wat aanvankelijk verwacht werd, hangt voor een groot deel af van de softwareverkoop. "Going forward, however, we will closely be paying attention to software attach rates. Selling hardware is great, but it is only the first step. The health of any hardware is directly correlated to the amount of software consumers buy."

Feit blijft wel dat de prijsdaling goed heeft uitgepakt, in Noord-Amerika is de verkoop sinds de afprijzing met 260% gestegen.

Bejaarde fan alsnog overleden na schop voetballer

De bejaarde toeschouwer die een maand geleden door een amateurvoetballer in Amsterdam in coma werd geschopt, is woensdag overleden. Dat laten het Openbaar Ministerie en voorzitter van voetbalclub OSV Ilona Rozendaal donderdag weten.

De 77-jarige voetbalfan was eerder bijgekomen uit zijn coma, maar heeft het ziekenhuis nooit verlaten. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of het overlijden het gevolg is van de mishandeling. Tot daar meer over bekend is, wordt de voetballer alleen verdacht van poging tot doodslag en zware mishandeling.

De voetballer van Sporting Noord werd van het veld gestuurd tijdens een wedstrijd tegen OSV. Toen het slachtoffer, een supporter van OSV, liet blijken dat hij het met de beslissing van de scheidsrechter eens was, ging de voetballer door het lint. Hij sprong over de reclameborden en beukte met beide benen tegen de borstkas van de man.

Duitser aangeklaagd voor branden Los Angeles

Een Duitse man is woensdag in Los Angeles aangeklaagd voor het stichten van 37 branden rond de jaarwisseling. Dat heeft openbaar aanklager Steve Cooley gezegd.

De 24-jarige Harry Burkhart wordt verdacht van het stichten van nog eens 23 andere branden. De schade als gevolg van het vuur wordt geschat op omgerekend 2,3 miljoen euro.

"Deze man heeft de burgers van deze gemeenschap en van heel Los Angeles aanzienlijke psychische schade toegebracht. Een levenslange celstraf lijkt me op zijn plaats", zei Cooley.

Volgens de autoriteiten kwam Burkhart tot zijn daad uit woede over de juridische problemen van zijn moeder, Dorothee Burkhart. Uit de aanklacht 'kwam een beeld naar voren dat dit individu doorsloeg door het feit dat zijn moeder, met wie hij een nauwe band heeft, is opgesloten. Daarnaast had hij anti-Amerikaanse opvattingen. Die combinatie leidde kennelijk tot deze reeks van brandstichtingen", liet Cooley weten.

Burkhart wordt in Duitsland ervan verdacht zijn oude huis in brand te hebben gestoken daags voordat hij in oktober naar de Verenigde Staten vertrok. Een dag na de brand in het huis diende Burkhart een verzekeringsclaim in, aldus een woordvoerster van het Duitse OM.

Bij een huiszoeking in het appartement van Burkhart in Hollywood vonden de autoriteiten onder meer krantenartikelen over de branden in Los Angeles, evenals artikelen over een reeks autobranden in Frankfurt in september.


Duitser aangeklaagd voor branden Los Angeles (Foto: Novum)

Buemi derde coureur bij Red Bull-teams

Sébastien Buemi zal de nieuwe derde coureur van de Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso worden. De Zwitser werd deze winter nog bij laatstgenoemde renstal weggestuurd, omdat hij te ervaren zou zijn, maar valt door dit besluit niet helemaal buiten de boot.

"Ik ben blij dat ik nog een jaar bij Red Bull kan blijven en dat ik nu de kans krijg om te werken voor het team dat de afgelopen twee jaar kampioen is geworden. Natuurlijk, ik race liever, maar om samen met Red Bull aan de ontwikkeling van de nieuwe auto te kunnen werken, is een prima alternatief voor me," zei Buemi die vorig jaar in het kampioenschap met de Toro Rosso vijftien punten scoorde. Zonder enkele pechgevallen hadden dit er meer kunnen zijn.

Bij Toro Rosso werden Buemi en teamgenoot Jaime Alguersuari opgevolgd door Daniel Ricciardo en Jean-Eric Vergne. Waar Alguersuari helemaal weg is, mag Buemi toch nog blijven. "Het lag erg voor de hand voor ons om door te gaan met Sébastien. Hij kent het team goed en heeft de afgelopen drie jaar veel ervaring opgedaan. Sébastien zal voor ons gaan testen en gedurende het seizoen veel simulatorwerk voor ons verzetten. Ook zal hij bij elke Grands Prix aanwezig zijn," zei Red Bull Racing-teambaas Christian Horner.

'Schultz, NS en ProRail negeren onderzoeksraad'

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz, de NS en spoorbeheerder ProRail negeren aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om het spoor veiliger te maken. Dat concludeert de Volkskrant donderdag uit een rondgang langs betrokkenen.

De onderzoeksraad bracht begin vorig jaar een rapport uit over treinen die door rood licht rijden. Dat gebeurt nog steeds. Als verweer stellen de betrokken partijen steeds dat er een nieuw Europees veiligheidssysteem in aantocht is, maar het is niet duidelijk wanneer welke plekken van dit ERTMS-veiligheidssysteem worden voorzien.

De raad eiste daarom 'gezamenlijke, adequate actie'. Ook zou één partij, ProRail, hoofdverantwoordelijk moeten worden voor de veiligheid. De belangrijkste maatregelen zouden binnen een jaar moeten worden genomen. Dat jaar is nu bijna voorbij, maar de aanbevelingen zijn volgens de krant nog niet uitgevoerd.

Zo zijn alle partijen volgens ProRail nog steeds samen verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid. Er is geen inventarisatie gemaakt van de plekken die van ERTMS worden voorzien. Evenmin is bekend wanneer dat gebeurt.

De Tweede Kamer is bezig met een onderzoek naar de situatie rond het spoor. Volgende maand brengt de commissie-Kuijken een rapport uit. Uit de hoorzittingen bleek volgens de krant al dat de coördinatie nog steeds problematisch is. Zo voorziet ProRail de nieuwe Hanzelijn wel van ERTMS, maar het lijkt er niet op dat de NS de treinen met dit systeem gaat uitrusten, aldus de krant.


'Schultz, NS en Prorail negeren onderzoeksraad' (Foto: Novum)

Rotterdam gelast markten af wegens wind

Marktmeesters in Rotterdam hebben donderdagochtend vroeg besloten de markten in Delfshaven, Hoogvliet en IJsselmonde niet door te laten gaan. Vanwege de harde wind en de voorspelde windstoten tot 110 kilometer per uur is het niet verantwoord, laat de gemeente weten.

"Het is een te groot risico voor bezoekers en marktkooplieden om de markt in deze weersomstandigheden door te laten gaan", zegt Fred Marree van Stadstoezicht. Een aantal marktkooplieden gaf woensdag al aan de markt een dagje over te slaan. "Vandaag is het weer nog slechter en met de weersvoorspellingen moet je ook rekening houden", aldus Marree.

Op het Visserijplein in Delfshaven werden de marktkramen woensdagmiddag al opgesteld. "Vanochtend vlogen de planken door de lucht. De kooplieden die vanmorgen vroeg met hun waren op de markt aankwamen, besloten door de weersomstandigheden huiswaarts te keren. Met het besluit de markt niet door te laten gaan waren zij het helemaal eens."

Hoewel het zelden gebeurt, was de laatste keer dat een markt in Rotterdam werd afgelast op 13 december. Toen ging de markt op de Binnenrotte in het centrum niet door vanwege harde wind.

Man tovert vrouw zijn bed in

De Saoedi-Arabische politie heeft een heuse tovenaar opgepakt. De beste man wist met zijn toverkunsten een vrouw regelmatig zijn bed in te toveren alwaar men de liefde bedreef.

De tovenaar is op een nogal domme manier tegen de lamp gelopen. Terwijl hij met zijn vermeende vriendin zijn huis uitkwam, zag hij een auto van de gevreesde islamitische politie rijden, die toevallig in zijn straat patrouilleerde. Hij haastte zich hierop terug zijn huis in en liet de vrouw buiten staan.

De moslimpolitie hield de vrouw aan, maar deze smeekte de agenten haar te laten gaan omdat ze keurig getrouwd is en geen idee had waarom ze telkens bij die kerel terugkwam. Hierop viel de politie het huis van de man binnen. Daar werd een talisman aangetroffen die bekend staat als 'hartstochtmagie'. 

De politie verbrak de betovering bij de vrouw die het weldra op een schreeuwen zette. Eenmaal gekalmeerd vertelde zij dat ze geregeld met de man naar bed ging maar geen idee had waarom ze dit deed. De agenten geloofden haar omdat ze is getrouwd en kinderen heeft en lieten haar gaan.

De man heeft inmiddels bekend een toverspreuk te hebben toegepast met als doel de vrouw zijn bed in te krijgen. "De spreuk heeft zijn werk gedaan", zo vertelde de tovenaar aan de politie. "Ze zei nooit nee als ik haar vroeg naar mijn huis te komen."

7-jarige krijgt liposuctie cadeau

De Engelse 'Human Barbie', Sarah Burge, heeft haar dochter een opmerkelijk kerstcadeau geschonken. Ze krijgt namelijk 8.500 euro aan vouchers om te besteden bij de plastische chirurgie. Vorig jaar kreeg ze tijdens kerst ook al een erg benoemenswaardig cadeau, namelijk een waardebon voor een borstvergroting. ''Dankzij de waardebon kan ze die ingreep laten doen als ze de legale leeftijd van 16 jaar heeft bereikt'', aldus Burge.

Star Wars: The Old Republic PvP-updates komen eraan

BioWare merkt op dat er enorm veel interesse is van gamers om meer te kunnen PvP'en in Star Wars: The Old Republic. Bioware begrijpt wat de gamers bedoelen en heeft aangegeven dat ze grote plannen hebben om hiermee verder te gaan.

Uit de statistieken blijkt verder dat er al meer dan een miljoen Warpoint matches gespeeld zijn in de eerste week dat The Old Republic live ging. Huttball is de meest gespeelde match met 39%. Empire spelers hebben 53% van alle Alderaan Civil War en Voidstar matches gewonnen.

Verder is er een in-faction Warzone onderweg welke ervoor zorgt dat je het ook tegen je eigen alliance kunt opnemen.

BioWare is van plan meerdere PvP-updates uit te brengen. Hieronder staat de lijst:

 • Level 50 bracket Warzones
 • Better World PvP in Ilum
 • Ranked Warzone matches
 • PvP stat tracking
 • Open world PvP loot drops
 • More Warzone medals

Groninger Museum gaat niet ontruimen

Het Groninger Museum heeft besloten donderdag niet te ontruimen. Het museum laat weten na overleg met het waterschap gewoon open te blijven.

Het waterschap Hunze en Aa's waarschuwde het museum woensdag voor de stijgende waterstand. Vanwege het hoge waterpeil in het kanaal rond het museum kon een ontruiming niet worden uitgesloten.

Het museum overwoog de tentoonstellingen over modeontwerper Azzedine Alaïa, kunstenaar Jan Altink en enkele stukken uit de eigen collectie naar boven te verplaatsen. Vanaf 97 centimeter boven NAP wordt de situatie riskant. Het water bereikte woensdag een peil van ongeveer negentig centimeter, maar steeg woensdagnacht niet verder.

In 1998 moest het museum vanwege een hoge waterstand wel sluiten. Toen bleef het enkele dagen dicht voor publiek.

Sylvie van der Vaart is Dom Bontje 2011

Sylvie van der Vaart is uitgeroepen tot Dom Bontje van 2011. De presentatrice kreeg dertig procent van de stemmen via de website van Bont voor Dieren, dat de verkiezing jaarlijks houdt.

"Bekende Nederlanders hebben een voorbeeldfunctie", zegt Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren. "Wij hopen dat Sylvie wil overwegen een bontvrij stijlicoon te worden."

Van der Vaart heeft een uitnodiging gekregen om haar twijfelachtige oorkonde zelf in ontvangst te nemen. "Het zou kunnen dat Sylvie eindelijk inziet hoe de arme dieren enkel voor hun vacht te lijden hebben. Sinds haar nominatie hebben wij haar namelijk niet meer met echt bont gesignaleerd", aldus van Gemert.

Stylist Maik de Boer eindigde op de tweede plaats. Onder de overige genomineerden waren onder meer de castleden van Oh Oh Cherso en Patricia Paay, Patty Brard en Tatjana Simic.

Ajax wil vrouwen en kinderen bij bekerduel

Ajax heeft bij de KNVB een verzoek ingediend om bij de bekerwedstrijd tegen AZ op 19 januari alsnog supporters toe te laten. De Amsterdammers willen de ArenA alleen openstellen voor vrouwelijke supporters en kinderen. De KNVB ziet wel wat in het idee en heeft Ajax nu gevraagd een plan van aanpak in te dienen.

Het bekerduel tussen Ajax en AZ werd op 21 december kort voor rust gestaakt toen een supporter van Ajax het veld op rende en AZ-doelman Esteban aanviel. De KNVB besloot dat het gehele duel overgespeeld moet worden, zonder de aanwezigheid van supporters.

[NBA] Miami Heat veert weer op na nederlaag

Miami Heat heeft niet lang bij de pakken neergezeten na de eerste nederlaag van het NBA-seizoen. Woensdag verpletterden LeBron James en zijn collega's Indiana Pacers: 118-83. Zonder de licht geblesseerde Dwyane Wade maakte Miami het verschil in het tweede kwart al. Daarin was Miami met 33-12 veel beter. James scoorde 33 punten en pakte dertien rebounds.

Charlotte Bobcats verraste met een 118-110 uitzege bij New York Knicks. Voor de Bobcats was het pas de tweede overwinning in zes NBA-duels dit seizoen. De Knicks hadden al twee zeges te pakken. Ook de ploeg uit New York verloor al vier keer.

Washington Wizards is nog altijd zonder zege dit seizoen. De ploeg uit de Amerikaanse hoofdstad was op bezoek bij Orlando Magic en verloor daar met 103-85. Dwight Howard was met 28 punten en twintig rebounds de grote man bij Orlando. Ook Ryan Anderson profiteerde optimaal van de matige schietpogingen van de Wizards. Hij pakte vijftien rebounds en scoorde 23 punten.

Overige duels NBA woensdag:

Toronto Raptors - Cleveland Cavaliers 92-77
Boston Celtics - New Jersey Nets 89-70
Detroit Pistons - Chicago Bulls 83-99
New Orleans Hornets - Philadelphia 76ers 93-101
Minnesota Timberwolves - Memphis Grizzlies 86-90
Dallas Mavericks - Phoenix Suns 98-89
San Antonio Spurs - Golden State Warriors 101-95
Denver Nuggets - Sacramento Kings 110-83
Los Angeles Clippers - Houston Rockets 117-89

Kanepi verrast ook Petkovic in Brisbane

Kaia Kanepi heeft donderdag de halve finale van het WTA-toernooi in Brisbane bereikt. Ze klopte Andrea Petkovic (2) uit Duitsland met 6-1, 7-6 (7). In de tweede ronde had Kanepi ook al Anastasia Pavlyuchenkova (7) uitgeschakeld. De Estse tennisster neemt het bij de laatste vier op tegen Francesca Schiavone uit Italië.

De als derde geplaatste Schiavone boekte een moeizame zege op Jelena Jankovic (6). De Servische won de eerste set en ook de tweede set ging lang gelijk op. Toen Schiavone die in de tiebreak naar zich toetrok, was Jankovic' verzet echter gebroken: 5-7, 7-6 (2), 6-3.

In Auckland moest Sabine Lisicki geblesseerd opgeven. De als eerste geplaatste Duitse liep tijdens de warming-up een buikspierblessure op die haar hinderde tijdens het serveren. Ze gaf op toen ze 4-6, 3-4 achterstond tegen haar landgenote Angelique Kerber. Die treft in de halve finale Flavia Pennetta. De Italiaanse (4) liet Elena Vesnina met 6-2, 6-1 kansloos.

Svetlana Kuznetsova en Jie Zheng spelen de andere halve eindstrijd. Kuznetsova (3) was Sara Errani de baas: 6-4, 6-3. Zheng stuurde Lucie Hradecka uit Tsjechië naar huis. De Chinese won met 6-2, 6-3.

Xbox Live Indie Games-update nu live

Microsoft heeft het maximale aantal MB voor Xbox Live Indie Games verhoogd van 150MB naar 500MB.

Verder hebben ze ook een aantal andere wijzigingen doorgevoerd. Zo kunnen Indie-developers nu hun games aanbieden voor 80 Microsoft Points als hun file size onder de 150MB blijft. Voor deze update moesten de spellen minimaal 240 of 400 punten zijn als de games meer dan 50MB waren. Tevens mogen ze nu ook 20 games submitten in plaats van 10.

"We're continuing to watch our developer base and adapt the system to the needs of our creators", aldus Microsoft.

'Benzineprijs snel naar recordniveau'

Het is een kwestie van tijd voordat de recordprijzen voor benzine worden gebroken. Benzine wordt nooit meer goedkoop, voorspelt directeur van de Nederlandse Organisatie voor de Energiehandel (NOVE) Erik de Vries donderdag in het Nederlands Dagblad.

Hij wijst erop dat de wereldwijde vraag naar benzine en diesel sterk toeneemt, onder meer door de hoge economische groei in landen als China, India en Brazilië.

Als de prijs nog eens daalt, zal dat volgens hem hooguit tijdelijk zijn. Sinds vorige week stijgen de prijzen weer. Dat zou mede komen doordat Iran dreigt de Straat van Hormuz af te sluiten, een belangrijke olietransportroute. Ook is de waarde van de euro gedaald, waardoor een hogere prijs voor de ruwe olie moet worden neergeteld. De stijging wordt versterkt door de jaarlijkse accijnsverhoging die per 1 januari is doorgevoerd.

De gemiddelde prijs van een liter Euro 95 zit nu met 1,722 euro nog maar 3,5 cent onder het record van april vorig jaar. Diesel kost nu 1,441 euro, nog maar 1,6 cent onder de piek die in november werd bereikt.


'Benzineprijs snel naar recordniveau' (Foto: Novum)

Vluchten Schiphol geannuleerd om harde wind

Het vliegverkeer ondervindt donderdagochtend flink wat overlast van de harde wind. Door de weersomstandigheden zijn van en naar Schiphol vluchten geschrapt. Reizigers moeten de hele dag rekening houden met vertragingen.

Volgens een woordvoerder zijn er al zeker vijftien vluchten geannuleerd. "Door de wind is er minder baancapaciteit en kunnen er minder toestellen binnenkomen en vertrekken." Reizigers wordt geadviseerd de sites van Schiphol en luchtvaartmaatschappijen in de gaten te houden.

Ook de veerdiensten van en naar de Waddeneilanden hebben last van de weersomstandigheden. Alle veerdiensten naar Vlieland zijn uit de vaart genomen en van en naar Schiermonnikoog, Ameland en Terschelling wordt minder gevaren, melden de rederijen Doeksen en Wagenborg.

Sniper: Ghost Warrior 2 uitgesteld tot tweede kwartaal

Volgens de Poolse website Forbes heeft City Interactive de release van Sniper: Ghost Warrior 2 uitgesteld voor alle platformen. In plaats van de oorspronkelijke maartrelease wordt deze nu verschoven naar het tweede kwartaal van 2012. Door het uitstel moet er meer ruimte worden gecreëerd voor de Poolse en wereldwijde marketing.

Sniper: Ghost Warrior 2 wordt uitgebracht op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. 

High five! Peddelpoot!

Er bestaan zelfs heuze onderwaterbro's, en dat zijn onze vrindjes, de lieve schildpadden. Volgens mij is het nog niet bekend waarom ze dit doen. Herkenning voor familie of vriendjes? Of kunnen ze dat niet ruiken? Kan je sowieso ruiken onderwater? Ruiken haaien bloed? Zoveel vragen. Zo weinig antwoorden. Ik weet wel dat als je een scheet onderwater laat, dat je die boven water kan ruiken, true story.

Alsnog excuses van SuŠrez

Schoorvoetend heeft Liverpool-aanvaller Luis Suárez alsnog zijn excuses aangeboden voor het beledigen van Manchester United-verdediger Patrice Evra. De oud-Ajacied werd voor acht duels geschorst omdat hij zijn tegenstander racistisch had bejegend.

Uit rapporten van voetbalbond FA bleek dat Suárez Evra zeven keer voor 'negro' had uitgemaakt. De Uruguyaan hield vol dat dat woord in zijn vaderland geen racistische betekenis heeft. "Ik heb dit woord nooit denigrerend bedoeld. Iedereen die zich beledigd voelt, bied ik mijn excuses aan", liet Suárez donderdag weten.

Suarez zegt alsnog sorry
Suárez zegt alsnog sorry. (Foto: ANP)

Barcelona ruim langs Osasuna in Copa

FC Barcelona heeft een grote stap gezet richting de kwartfinale van de Copa del Rey. De verliezend finalist van vorig jaar won thuis met 4-0 van Osasuna. Cesc Fabregas maakte in de eerste helft twee doelpunten, Lionel Messi deed na rust hetzelfde. Volgende week wordt in Pamplona de return gespeeld.

Real Madrid kwam dinsdag al in actie en knokte zich na een 0-2 achterstand met 3-2 langs Malaga. Als Barcelona en Real deze ronde overleven, treffen ze elkaar in de kwartfinale. Vorig jaar troffen beide grootmachten elkaar pas in de eindstrijd. Real won toen door een doelpunt van Cristiano Ronaldo na verlenging met 1-0.

Vietnamees verlost van tumor van 90 kilo

Artsen verwijderen donderdag een enorme tumor bij een Vietnamees. Het gezwel weegt 90 kilo, meer dan de man zelf. De operatie duurt 10 uur en de kans op succes is maar 50 procent, aldus een ziekenhuis in Ho Chi Minhstad.

De patiënt, de 31-jarige Nguyen Duy Hai, heeft een zeldzame genetische aandoening. Hij kreeg de goedaardige tumor in zijn rechterbeen toen hij 4 jaar oud was. Op 17-jarige leeftijd werd een deel van het been geamputeerd, maar de tumor bleef groeien. Door het probleem heeft hij moeite om te lopen en te slapen. Hai heeft besloten het gezwel te laten verwijderen, ook al kan hij tijdens en na de operatie overlijden.

De operatie wordt uitgevoerd door een Amerikaanse arts, die in 2004 een tumor van 80 kilo verwijderde bij een Roemeense vrouw.

KNMI waarschuwt voor extreem weer

Het KNMI waarschuwt donderdagochtend voor extreem weer bij de kustgebieden. Daar worden windstoten tot honderdtien kilometer per uur verwacht en aan zee tot honderdtwintig kilometer per uur.

Landinwaarts worden windstoten tot negentig kilometer per uur verwacht. In de middag en avond kan daar onweer en hagel bij komen. Rijkswaterstaat waarschuwt voor hoog water langs de kust tussen Den Helder, Harlingen en Delfzijl. Verder naar het zuiden toe, bij Vlissingen, dreigt voorlopig nog geen gevaar omdat het tij daar laag is.

Blikseminslagen teisteren treinverkeer

Blikseminslagen zorgen donderdagochtend voor vertragingen in het treinverkeer. Zo rijden tussen Maarssen en Utrecht geen treinen door een blikseminslag in een relaishuis bij Utrecht. Reizigers voor Amsterdam worden omgeleid, waardoor de vertraging oploopt tot een uur, meldt spoorbeheerder Prorail. Naar verwachting rijden de treinen rond 08.30 uur weer volgens schema.

Door een blikseminslag in een relaishuis bij Almere lopen reizigers ook tussen Utrecht en Almere vertraging op. Daar rijden minder treinen. Rond 10.00 uur moet alles weer volgens het boekje rijden. Dezelfde vertraging geldt voor de trajecten Duivendrecht-Lelystad en Amsterdam-Lelystad.

Hellgate Global heeft 40% vrouwelijke personages

T3Fun heeft een aantal statistieken bekendgemaakt voor de online MMO Hellgate Global. Zo blijkt zestig procent van de gecreëerde personages mannelijk te zijn en veertig procent vrouwelijk.

Om het allemaal visueel wat leuker te maken heeft men de statistieken in het onderstaande plaatje verwerkt.

Hellgate Global is een MMO waarvan de westerse servers in 2009 zijn stilgelegd om verder te gaan in Azië. Uiteindelijk heeft men vorig jaar besloten om het spel in het westen opnieuw uit te brengen in een free-to-playversie.

Nederlanders nooit eerder zo somber

Nederlanders zijn nog nooit eerder zo somber geweest over de eigen financiële toekomst. Een derde verwacht de komende twaalf maanden een verslechtering. Ter vergelijking: tijdens de financiële crisis van eind 2008 was dit slechts 20 procent.

Dat staat in het donderdag verschenen kwartaalbericht Burgerperspectieven van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het SCP heeft tussen 4 oktober en 2 november 1000 Nederlanders ondervraagd.

Onder lageropgeleiden dalen de verwachtingen over de eigen financiële toekomst het sterkst. Circa 40 procent verwacht een verslechtering, vergeleken met 20 procent vorig kwartaal. Mensen met een bovenmodaal inkomen zijn het minst negatief: 23 procent voorziet een verslechtering, tegenover 18 procent in de voorgaande periode.

Ook de zorgen over de Nederlandse economie nemen toe. Ruim twee derde van de Nederlanders verwacht een verslechtering dit jaar. Ook de stemming over de Europese Unie blijft negatief, vooral door de Europese schuldencrisis. Het aantal mensen dat tevreden is met de politiek in Europa blijft steken op 39 procent.

Nederlanders nog nooit eerder zo somber
Nederlanders nog nooit eerder zo somber (Foto: ANP)

Dijkdoorbraak dreigt in polder Tolbert

Mensen en dieren in de polder bij het Groningse Tolbert worden donderdagochtend geëvacueerd vanwege een dreigende dijkdoorbraak. Het gaat om maximaal honderd mensen in tientallen woningen en enkele honderden dieren, meldt de brandweer.

In de polder Tolberter Petten staan meerdere veehouderijen. De hulpdiensten proberen de bedrijven zo goed mogelijk te helpen hun vee in veiligheid te brengen. De bewoners worden donderdagochtend op de hoogte gebracht en geadviseerd elders onderdak te vinden. De gemeenten in het gebied - Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn - regelen opvang voor degenen die dat niet zelf kunnen regelen.

In de provincie is in korte tijd veel regen gevallen. De waterschappen hebben al meerdere waterbergingsgebieden vol laten stromen, maar toch daalt de waterstand nog niet genoeg. Door een stormachtige noordwesten wind kan niet meer water naar zee worden afgevoerd.

De waterstand van de watergang Matsloot kan zo hoog worden dat die over de dijk stroomt, maar het kan ook betekenen dat de dijk doorbreekt. "Dat laatste is minder waarschijnlijk, maar zeker mogelijk", zegt een brandweerwoordvoerder. Bij het overstromen van de dijk loopt het gebied langzaam onder, maar bij een dijkdoorbraak gaat dat een stuk sneller en kunnen de lage delen van de polder tot een meter onder water komen te staan.

Het is nog niet bekend wanneer duidelijk is wat er gaat gebeuren. "Zodra het waterpeil gaat dalen, neemt de druk en daarmee het risico af. Maar dat punt hebben we helaas nog niet bereikt."

Meerdere Pokťmon Grey- en 3DS-hints duiken op

Er zijn meerdere hints opgedoken waaruit blijkt dat het verwachte 3DS-spel Pokémon Grey eraan zit te komen. Er zijn minstens drie verwijzingen gevonden, waarvan de eerste is te vinden in een persbericht van Nintendo over de verwachtingen voor 2012.

Siliconera heeft van The Pokémon Company een nieuwjaarskaart gekregen waarin zij belooft in 2012 nog meer bijzondere spellen uit te brengen dan in 2011, een jaar waarin er vier Japanse titels zijn uitgebracht en in het westen Pokémon Black & White.

Daarnaast heeft Gonintendo een afbeelding geplaatst van een Pokémon-teaser in CoroCoro Comics waarin gevraagd wordt wat het mysterie is van Kyurem en die belooft dat Kyurems krachten in 2012 onthuld zullen worden.

Kyurem behoort tot een legendarisch trio van pokémon die centraal staan in Pokémon Black en Pokémon White. De andere twee zijn zwart en wit terwijl Kyurem zelf grijs is. Een verrassing zal het waarschijnlijk dus niet meer zijn als Pokémon Grey dit jaar wordt aangekondigd.

Mailigheid

Hoi Willem,
Alles oké nog? Waar ik voor bel, is het volgende.
Ik heb een nieuwe bundel verhalen klaar. De bundel is nieuw; de verhalen niet. Zou jij plaats willen nemen in een 'panel' en mijn selectie willen beoordelen? Graag wil ik jouw mening horen, zodat ik uiteindelijk een goed afge- en overwogen product kan aanbieden aan de uitgeverij.
Laat je me snel weten of je belangeloos mee wilt werken? Als dat het geval is, stuur ik je een digitale versie van het concept manuscript.
Ondertussen de groeten,

'Rwandese Hutu's doden tientallen Congolezen'

Hutu-rebellen uit Rwanda hebben sinds de jaarwisseling zeker 26 mensen vermoord in het buurland Congo. De strijders vielen twee plaatsen in de grensstreek aan. Dat heeft een woordvoerder van het Congolese leger woensdag gezegd. Een mensenrechtengroep sprak van zeker 40 burgerdoden.

Rwandese Hutu's slachtten in 1994 in drie maanden tijd ongeveer 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's af. Het bloedbad begon nadat het vliegtuig van president Juvénal Habyarimana, een Hutu, was neergeschoten. Na de slachting grepen Tutsi's de macht. Veel genocideplegers vluchtten naar buurland Congo.

Venezuela helpt Suriname met oliedeal

Dankzij een speciale regeling kan Suriname olie van Venezuela kopen tegen zeer gunstige voorwaarden. De eerste 40.000 vaten met Venezolaanse olie kwamen woensdag Suriname binnen.

Suriname hoeft in eerste instantie maar 60 procent van de rekening te betalen. De rest hoeft pas na 20 jaar afbetaald te zijn. Suriname zal het bespaarde geld onder meer gebruiken om de armoede te bestrijden. De speciale regeling is onderdeel van een afspraak die Venezuela heeft gemaakt met 17 Caribische en Zuid-Amerikaanse landen.

Specialisten uit Venezuela en Suriname beslissen samen aan welke projecten het oliegeld wordt uitgegeven. De plannen moeten geld opleveren waarmee Suriname de openstaande rekening kan betalen. Daardoor vindt er ontwikkeling plaats in het land, zonder dat de schatkist hoeft worden aangesproken, zei minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin.

Venezuela helpt Suriname met oliedeal
Venezuela helpt Suriname met oliedeal (Foto: ANP)

Meer hooligans FC Utrecht aangehouden

Van de twintig voetbalhooligans van wie de foto woensdag op internet werd gezet zijn er negen aangehouden. In totaal zijn nu 44 vandalen opgepakt voor de ongeregeldheden tijdens de voetbalwedstrijd van FC Utrecht tegen FC Twente begin december. Dat meldt de politie. De meesten werden gearresteerd nadat beelden van hen waren gepubliceerd.

De foto's van elf hooligans staan nog op de website van de politie. Een woordvoerder laat weten dat de komende tijd nog meer relschoppers online komen te staan. De politie is vooralsnog heel blij met het resultaat van de actie. "Het is een heel hoge score, bijna alle foto's die worden geplaatst leiden tot een aanhouding."

Bij de rellen moesten agenten waarschuwingsschoten lossen om de relschoppers op afstand te houden. 26 agenten hebben aangifte gedaan van poging tot doodslag, mishandeling en bedreiging.

[Upd] Grote brand Uithof Utrecht

Op de Utrechtse Uithof is een grote brand uitgebroken. Het zou volgens de brandweer gaan om een brand op de zevende etage van een studentenflat. De brandweer is met groot materieel uitgerukt.

Verslaggevers van RTV Utrecht zijn ter plaatse om verslag te doen. Volgens hen zijn er bij de brand vooralsnog geen slachtoffers gevallen.

De brand zou ondertussen alweer onder controle moeten zijn, echter staat het trappenhuis van studentenflat 'Casa Confetti' nog vol met rook.

Update 0.38 uur
De brand die omstreeks 22.30 uur uitbrak in een woonkeuken van het appartementencomplex aan de Heidelberglaan in Utrecht is onder controle.

Verscheidene studenten hebben rook binnengekregen. Ambulancebroeders hebben de jongeren ter plekke kunnen behandelen. 

Veel studenten staan nog te wachten totdat ze hun appartement weer kunnen betreden. Studenten die hun woningen niet meer in kunnen worden ondergebracht in een hotel.

 


Grote brand Uithof Utrecht.

'Nieuwe vriend voor Adele'

Adele heeft een nieuwe liefde. De zangeres werd tijdens een vakantie in Miami knuffelend met een man gefotografeerd. Volgens de Britse boulevardkrant The Sun gaat het om de 36-jarige Simon Konecki, een ondernemer uit Brighton.

De 23-jarige Adele liet zich voor haar succesalbum 21 grotendeels inspireren door liefdesverdriet. Ook op haar debuutplaat 19 stonden veel liedjes over verbroken relaties, waarna haar ex liet weten geld te willen voor zijn 'bijdrage' aan het album.


'Nieuwe vriend voor Adele' (Foto: Novum)

Rijkswaterstaat waarschuwt: hoog water langs kust

Een noordwesterstorm die over de Noordzee raast, zorgt donderdag voor hoog water langs de kust. Rijkswaterstaat verwacht vanaf het middaguur waarschuwingen uit te geven voor de sectoren West-Holland, Den Helder, Harlingen en Delfzijl. Mogelijk volgen voor donderdagnacht nog meer waarschuwingen voor West-Holland en Den Helder, meldt Rijkswaterstaat woensdagavond.

Bij hoog water door een storm geeft Rijkswaterstaat twaalf uur van tevoren een voorwaarschuwing af aan waterkeringbeheerders als waterschappen. Die kunnen dan op tijd maatregelen nemen, zoals het sluiten van keringen. De Nederlandse kust is hiervoor ingedeeld in zes verschillende sectoren.

De hoge waterstanden en de harde wind zorgen in vooral het noorden van het land voor overlast. Ook in onder meer Gelderland en Noord-Brabant wordt de situatie echter scherp in de gaten gehouden. Op verschillende plekken ondervindt het scheepvaartverkeer hinder, worden waterbergingsgebieden ingezet, worden gemalen extra ingezet of soms juist stopgezet, zijn sommige polders onder water gelopen, worden dijken extra gecontroleerd en worden bepaalde plekken opgehoogd of versterkt.

Rijkswaterstaat overlegt daarnaast over het mogelijk sluiten van de Maeslantkering bij Hoek van Holland. De stormvloedkering op de grens van Het Scheur en de Nieuwe Waterweg gaat dicht als het water bij Rotterdam drie meter boven NAP is en bij Dordrecht 2.90 meter. Op dit moment staat het water bij Rotterdam op 1.47 meter boven NAP. Donderdag rond 13.30 uur is dat naar verwachting 2.66 meter. "Maar dat kan fluctueren", aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft de Sassluis in Enkhuizen uit voorzorg gesloten, omdat donderdag hoogwater wordt verwacht op het IJsselmeer. De sluis van zo'n tien meter breed beschermt de historische binnenstad van het IJsselmeerwater. De Hollandsche IJsselkering tussen Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel is eveneens sinds woensdag gesloten vanwege de hoge waterstanden. De verwachting is dat de kering dicht blijft tot vrijdag 12.00 uur.

De gemeente Dordrecht deelt zandzakken uit, omdat in het centrum door het hoge water kades onder water kunnen komen te staan. In Groningen is voorts de scheepvaart op veel waterwegen stilgelegd. Vanwege de hoge waterstanden en de te verwachten storm en regen heeft de provincie vanaf woensdag om 22.00 uur een vaarverbod op het Van Starkenborghkanaal, het Eemskanaal, het Winschoterdiep, de Rensel, het A.G. Wildervanckkanaal, het Noord-Willemskanaal, het Reitdiep, het Hoendiep en het Aduarderdiep ingesteld.

Het Groninger Museum moet verder mogelijk ontruimd worden vanwege het hoge waterpeil in het kanaal rond het eiland waar het op staat. Het zou betekenen dat het gebouw wordt gesloten voor publiek, meldde een woordvoerder woensdag.

Het veer van en naar Vlieland ondervindt ook ernstige hinder van de harde wind en het hoge water. Woensdag waren er geen afvaarten van de sneldienst tussen Harlingen en het Waddeneiland en donderdag wordt er helemaal niet gevaren van en naar het eiland, meldde Rederij Doeksen.

Woensdagavond en donderdag gaat het opnieuw hard waaien en regenen. Weeronline.nl verwacht langs de kust windstoten tot 100 kilometer per uur en een flinke hoeveelheid regen.

Strootman: "Zonde dat Rutten vertrekt"

Fred Rutten maakte vorige week bekend dat hij PSV aan het einde van het seizoen verlaat. Middenvelder Kevin Strootman vindt het jammer. De van FC Utrecht overgekomen Strootman bloeide op onder Rutten en veroverde een vaste plek bij de Oranje-selectie. Hij ziet zijn trainer niet graag vertrekken.

"Natuurlijk is het zonde, maar trainers en spelers komen en gaan bij een club. Dit hoeft geen invloed te hebben, we houden de focus op het komende halfjaar", aldus Strootman vol moed tegenover het Eindhovens Dagblad.

Door het aanstaande vertrek staan de media bol van mogelijke opvolgers voor Rutten. Strootman wil zich daar niet mee bezig houden. "Alleen het nu telt. Ik weet niet of we als spelers betrokken worden bij de zoektocht naar een nieuwe trainer."

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #63
special
Random Pics van de Dag #801
review
Just Dance 2023
special
AI Picture Gallery #62
special
Random Pics van de Dag #800
review
Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion
©FOK.nl e.a.