Bloedbad Irak na reeks aanslagen op sjiieten

Circa 60 mensen zijn donderdag om het leven gekomen door een reeks aanslagen in Irak. Meer dan 100 mensen raakten gewond. De aanslagen zijn gepleegd in wijken waar vooral sjiieten wonen.

De meeste slachtoffers vielen door een terreuractie in een buitenwijk in de zuidelijke stad Nasiriyah. Een ziekenhuiswoordvoerder liet weten dat dat door de aanslag in Nasiriyah circa 40 mensen omkwamen en ongeveer 70 gewonden vielen. De aanslag was gericht tegen sjiitische pelgrims die op weg waren naar de heilige stad Kerbala.

Eerder donderdag vonden zeker 23 mensen de dood door een reeks aanslagen in de hoofdstad Bagdad. Tientallen anderen raakten gewond. De explosies deden zich voor in de sloppenwijk Sadr City en in de buurt Kadhimiyah. De daders maakten gebruik van auto- en bermbommen.

De politie ontdekte enkele explosieven voordat ze ontploften. De bommen werden ontmanteld.

De spanningen in het Arabische land zijn opgelopen nadat de sjiitische premier Nuri al-Maliki de soennitische vicepresident Tareq al-Hashemi eind vorig jaar wilde laten arresteren. Dat gebeurde kort nadat de laatste Amerikaanse militairen Irak hadden verlaten. Hashemi zou doodseskaders hebben geleid.

Irak kreeg vorig jaar na lang onderhandelen een regering van nationale eenheid. In 2006 en 2007 balanceerde Irak op het randje van een burgeroorlog, toen sjiieten en soennieten elkaar op grote schaal uitmoordden. De soennitische minderheid verloor de macht met de val van de soenniet Saddam Hussein in 2003 aan de sjiieten.

Bloedbad Irak na reeks aanslagen op sjiieten
Bloedbad Irak na reeks aanslagen op sjiieten (Foto: ANP)