Start proces tegen Joran van der Sloot

Ruim negentien maanden nadat de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores levenloos in een hotelkamer in Lima werd gevonden begint vrijdag het proces tegen hoofdverdachte Joran van der Sloot. De 24-jarige Van der Sloot, die 30 jaar cel tegen zich zal horen eisen, is verplicht de eerste dag van het openbare proces bij te wonen.

Stephany Flores bracht op de avond van 29 op 30 mei de avond door met Van der Sloot in het casino Atlantic City in de Peruaanse hoofdstad. Vervolgens vertrokken zij samen naar het nabijgelegen hotel Tac, waar Joran logeerde. De volgende ochtend werd het lichaam van de rechtenstudente in zijn kamer gevonden.

Van der Sloot was inmiddels richting buurland Chili gevlucht, waar hij op 3 juni werd opgepakt en kort daarop werd uitgeleverd aan Peru. Van der Sloot legde, eenmaal in Peru, aanvankelijk een bekentenis af, maar trok deze later weer in. Hij werd vastgezet in de zwaarbeveiligde gevangenis Miguel Castro Castro.

In een rechtszaal bij de nabijgelegen Lurigancho-gevangenis begint naar vewachting onder grote belangstelling van binnen en buitenlandse media, vrijdag om 10.00 uur lokale tijd (16.00 uur Nederlandse tijd) na veel oponthoudt het proces. De aanklacht luidt moord gevolgd door roof. De familie van de omgekomen Stephany vindt dat dit roofmoord moet zijn, waarvoor Van der Sloot de maximale straf in Peru kan krijgen, levenslang.

De moord op Flores vond precies vijf jaar plaats na de verdwijning op Aruba van Natalee Holloway. Ook in die zaak is Van der Sloot nog verdachte.