Obama onthult nieuwe defensiestrategie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag een hervorming van het leger aangekondigd. Hij deed dat in een zeldzaam persoptreden in de perskamer van het Witte Huis. De aanpassingen zijn nodig om de honderden miljoenen dollars aan bezuinigingen op defensie op te vangen, aldus de president.

Onder het nieuwe beleid wordt meer aandacht besteed aan terreurbestrijding, nucleaire afschrikking en de bescherming van Amerikaans grondgebied en is het de bedoeling dat korte metten wordt gemaakt met agressiviteit van potentiële vijanden.

Obama benadrukte dat er geen sprake is van nieuwe doelstellingen. De meeste taken van het leger blijven hetzelfde, met uitzondering van grootschalige conflicten zoals de oorlogen in Afghanistan en Irak.

Nu de lange oorlogen van het vorige decennium voorbij zijn is herziening van de strategie op zijn plaats, aldus Obama. Een van de maatregelen behelst het terugbrengen van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa. Het zwaartepunt verschuift richting Azië, hoewel de banden met de NAVO hieronder niet zullen lijden. Ook komt er meer aandacht voor cyberoorlogvoering en de ontwikkeling van een raketschild.