Dijkdoorbraak dreigt in polder Tolbert

Mensen en dieren in de polder bij het Groningse Tolbert worden donderdagochtend geëvacueerd vanwege een dreigende dijkdoorbraak. Het gaat om maximaal honderd mensen in tientallen woningen en enkele honderden dieren, meldt de brandweer.

In de polder Tolberter Petten staan meerdere veehouderijen. De hulpdiensten proberen de bedrijven zo goed mogelijk te helpen hun vee in veiligheid te brengen. De bewoners worden donderdagochtend op de hoogte gebracht en geadviseerd elders onderdak te vinden. De gemeenten in het gebied - Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn - regelen opvang voor degenen die dat niet zelf kunnen regelen.

In de provincie is in korte tijd veel regen gevallen. De waterschappen hebben al meerdere waterbergingsgebieden vol laten stromen, maar toch daalt de waterstand nog niet genoeg. Door een stormachtige noordwesten wind kan niet meer water naar zee worden afgevoerd.

De waterstand van de watergang Matsloot kan zo hoog worden dat die over de dijk stroomt, maar het kan ook betekenen dat de dijk doorbreekt. "Dat laatste is minder waarschijnlijk, maar zeker mogelijk", zegt een brandweerwoordvoerder. Bij het overstromen van de dijk loopt het gebied langzaam onder, maar bij een dijkdoorbraak gaat dat een stuk sneller en kunnen de lage delen van de polder tot een meter onder water komen te staan.

Het is nog niet bekend wanneer duidelijk is wat er gaat gebeuren. "Zodra het waterpeil gaat dalen, neemt de druk en daarmee het risico af. Maar dat punt hebben we helaas nog niet bereikt."