Hoger beroep na korte werkstraf voor slaan agent

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak waarin een man twintig uur werkstraf kreeg opgelegd voor het slaan van een agent in Utrecht. Het OM vindt dat geweld tegen politieambtenaren niet kan worden geaccepteerd en 'de beslissing van de rechter doet daaraan onvoldoende recht'.

Toen de agent op 21 december in de Utrechtse wijk Terwijde de auto van een 18-jarige wilde controleren, viel de man hem aan. Volgens de rechtbank is er alleen bewijs dat de agent is geslagen, waarna ze allebei op de grond vielen. Daarom zou alleen sprake zijn geweest van mishandeling.

Omdat de man niet eerder in overtreding was geweest, vond de rechtbank twintig uur werkstraf genoeg in plaats van de zestig uur die het OM had geëist. Ook moet de man zich twee jaar onder toezicht van de reclassering laten stellen en moet hij de agent tweehonderd euro schadevergoeding betalen.

Het OM vindt echter dat er genoeg bewijs is dat de verdachte de agent meerdere keren in het gezicht heeft geslagen voordat de twee op de grond terechtkwamen. Dat zou blijken uit de verklaringen van de agent, de twee passagiers in de auto van de man en de verwondingen op het gezicht van de agent. Daarom kan volgens het OM worden gesproken van zware mishandeling.

Politievakbonden en politici reageerden donderdagochtend in het AD furieus op het vonnis. Zo zei oud-agent en PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch dat de 'lichte straf' het gezag van de rechtsstaat ondermijnt. Hij vindt dat zeker een celstraf moet worden opgelegd.