Legerstafchef LibiŽ wil rebellen ontwapenen

De nieuwe stafchef van het Libische leger ziet het beschermen van de landsgrenzen en het ontwapenen van de duizenden rebellen in het land als zijn belangrijkste taken. Generaal Youssef Mangoush zei dat nadat hij woensdag was benoemd tot stafchef.

Volgens Mangoush staat het leger voor enorme uitdagingen, waaronder het herbouwen van militaire bases en het aanschaffen van nieuw materieel. Een van de meest dringende problemen is het ontwapenen van de duizenden rebellen die instrumenteel waren bij het omverwerpen van het regime van kolonel Moammar Gadhafi. Bij gebrek aan een nationaal leger maken de lokale milities momenteel de dienst uit in hun eigen regio.

Gewapende confrontaties tussen de verschillende milities komen geregeld voor. Zo vielen dinsdag in Tripoli vijf doden bij gevechten tussen voormalige rebellen uit de hoofdstad en een groep strijders uit Misrata.

Mangoush, die tien jaar geleden ontslag nam als commandant van Gadhafi's elitetroepen, zei dat het samenvoegen van de milities de hoogste prioriteit heeft. "We hopen de rebellen te integreren, de situatie onder controle te krijgen en het normale leven te zien terugkeren", aldus de stafchef. In de eerste rekruteringsronde voor het leger wil Mangoush zo'n 25 duizend soldaten trainen. "We willen op lange termijn een modern leger creëren."

De regerende Nationale Overgangsraad heeft erkend dat het opzetten van een nationaal leger maanden kan duren.