Groot-Brittannië waarschuwt Iran

Groot-Brittannië heeft Iran donderdag gewaarschuwd dat elke poging om de Straat van Hormuz af te sluiten illegaal is en niet succesvol zal zijn. De Britten leken te zinspelen op een stevige internationale respons.

Iran heeft eerder gedreigd om de zeestraat, die een grote rol speelt bij het olietransport, te sluiten als vergelding voor economische sancties die aan het land zijn opgelegd. De Verenigde Staten hebben al gezegd een dergelijke actie niet te tolereren. Donderdag sloten de Britten zich daarbij aan.

De Amerikaanse Vijfde Vloot, die Bahrein als thuishaven heeft, en Britse oorlogsschepen zijn volgens beide landen gereed om de scheepvaartroute te verdedigen en open te houden. "Het is in ons aller belang dat de aders van de wereldwijde handel open, vrij en operationeel blijven", aldus de Britse minister van defensie Philip Hammond. "De gezamenlijke aanwezigheid van de marine in de Arabische Golf is de sleutel tot het openhouden van de Straat van Hormuz voor de internationale handel."

De betrekkingen tussen Groot-Brittannië en Iran zijn sinds een aanval op de ambassade in Teheran verslechterd. Volgens de Britten gaf de Iraanse regering haar goedkeuring aan de aanval.