Knap tweedehandsje

Normaal gesproken, beste lezer, zou u hier een werkje van mijn lieve echtgenote Zonnetje40 hebben moeten lezen. Het is immers donderdagmiddag. Maar mijn Zonnetje is vandaag niet in de gelegenheid om een stukkie te schrijven. Haar moeder, annex mijn schoonmoeder dus, heeft helaas een paar dagen in het ziekenhuis moeten doorbrengen. Vandaag mag ze weer naar huis, dus Zonnetje40 is afgereisd naar het verre Hoogeveen om haar moeder bij te staan. En voor enige moral support. Ook namens mij natuurlijk een morele steuntje in de rug: mams, beterschap. Alles komt vast goed!

Ach ja. Ziekte. Dat grijpt diep in, in je leven. Altijd jammer als je moet constateren dat je niet meer zo kwiek bent als 20 jaar geleden. Voor de mensen die echt te kampen krijgen met een al dan niet door ouderdom verzwakte conditie is er de rollator. Een prachtige vinding. Je kan nog steeds op eigen kracht naar buiten. Of je nog een beetje door je huis bewegen. In zekere zin is de rollator dus de low-tech variant van het kunstbeen of de stalen heup. Geen zinnig mens zou het in zijn hoofd halen, de verstrekking van kunstbenen of -knieën uit het zorgpakket te halen. Dan zou je dus ook de rollator moeten blijven vergoeden. Maar Pia Dijkstra, Kamerlid namens D66, wil dat de rollator wél uit het pakket wordt geschrapt. Maar ja. D66 hè? Die zijn allemaal een beetje geschift.

Waarom wil Pia dat de rollator wordt geschrapt? Omdat patiënten nooit een tweedehandsje krijgen, maar altijd een nieuwe. En dat is duur. Tsja. Doe dáár dan wat aan. Breng de patiënt desnoods statiegeld in rekening, en geef dat terug als de rollator weer wordt ingeleverd. Daarna doe je er nieuwe bandjes om, en zet je er nieuwe handvatten op (wel een fris idee), en de rollator kan door naar de volgende patiënt. Maar dat schijnen de tussenhandelaren niet te willen. Maar die hébben niets te willen. Ons zorgsysteem is niet bedoeld om de zakken van Beun De Haas Medische Hulpmiddelen te vullen. Dáár moet wat aan gebeuren. Pia Dijkstra moet eens wat verder kijken dan haar neus lang is. Stomweg schrappen in plaats van het échte probleem aanpakken. Misschien dat Dijkstra maar weer terug kan naar de presentatiedesk van het NOS-Journaal. Kraamt ze tenminste geen onzin uit, zolang de autocue het niet begeeft.

En patiënten moeten natuurlijk niet zeuren dat ze geen tweedehands rollator willen. Als dat ze te min is, betalen ze maar een nieuwe, maar dan dus uit eigen zak. Trouwens, wat is er mis met tweedehands? Niets! Heel wat patiënten doen immers een moord voor een tweedehands hart of nier.