Ook hogere waterstanden in Limburg

Ook Limburg begint last te krijgen van hoogwater. De waterstand in de rivier de Maas en enkele Limburgse beken is de afgelopen dagen door de regen toegenomen. Waterschap Roer en Overmaas plaatst daarom vrijdag waterpompen in Itteren, Geulle aan de Maas en Elsloo.

Het waterschap plaatst de pompen uit voorzorg en verwacht vooralsnog niet dat er wateroverlast zal optreden, meldt Roer en Overmaas donderdag. Het waterschap heeft een team ingesteld om de waterstanden te volgen en eventuele maatregelen te nemen.

De huidige waterafvoer van de Maas levert volgens het waterschap vooralsnog geen gevaar voor overstromingen op. Er is daarom nog geen aanleiding om de kaden van de Maas permanent te bewaken. Roer en Overmaas zet vrijdag wel een aantal afsluiters van riolen dicht om het achterliggende gebied te beschermen. Ook worden regenwaterbuffers extra gecontroleerd.

Ook de situatie rondom de rivier de Geul en de zijbeken houdt het waterschap in de gaten. In de Geul wordt de komende uren nog een piek verwacht in de afvoer. Vooralsnog wordt ook vanuit de beken geen wateroverlast verwacht.

De huidige afvoeren zijn volgens het waterschap niet ongebruikelijk voor de tijd van het jaar. "De situatie in Limburg is niet vergelijkbaar met de huidige hoogwatersituatie in het noorden van het land", aldus Roer en Overmaas.