Sauna blijft in trek, bezoekers geven minder uit

Saunacomplexen hebben het afgelopen jaar tussen de twee en drie miljoen bezoekers getrokken, ongeveer evenveel als het jaar ervoor. Die bezoekers gaven echter gemiddeld minder geld uit, blijkt uit cijfers van het economisch bureau van de Rabobank.

De bank zag dat de bezoekersaantallen in 2011 in veel centra gelijk zijn gebleven of zelfs iets zijn verbeterd. Binnen de muren van het saunacomplex gaven saunabezoekers gemiddeld tussen de 40 en 60 euro uit, vorig jaar was dat nog 45 tot 65 euro.

Vooral aan beautybehandelingen en eten en drinken werd minder uitgegeven. Bezoekers kiezen minder vaak voor een behandeling of kiezen bij een maaltijd voor een goedkoper gerecht. "Je ziet dat mensen bewuster nadenken over wat ze uitgeven", zegt een woordvoerder van saunacomplex Thermen Bussloo, tussen Apeldoorn en Deventer.

Een andere verklaring voor de lagere uitgaven is de populariteit van arrangementen. "Afgelopen jaar zijn flink wat acties geweest rond arrangementen waardoor de prijs onder druk is komen te staan", aldus sectormanager recreatie van de Rabobank Gertine Langmuur.

In Nederland zijn ongeveer tweehonderd saunacentra, veertig meer dan vijf jaar geleden. Afgelopen jaar openden twee nieuwe saunabedrijven, maar gingen er ook vier failliet. "Die bedrijven hadden al langer last van teruglopende marges", zag Langmuur. "Door de komst van nieuwe centra en de toenemende prijsdruk, zijn deze over de kop gegaan."

De analisten van de Rabobank verwachten niet dat bezoekers dit jaar meer geld uitgeven in saunacentra. Wel wordt een lichte stijging in de bezoekersaantallen verwacht. "In crisistijd en bij een stressvol bestaan hebben mensen meer behoefte aan ontspanning", denkt Langmuur.


Sauna blijft in trek, bezoekers geven minder uit (Foto: Novum)