Dijkdoorbraak Groningen lijkt van de baan

Bij de Tolberter Pettenpolder lijkt het gevaar van een dijkdoorbraak geweken. Het water blijft nog wel stijgen, maar de situatie is onder controle, zegt een woordvoerder van de Groningse brandweer donderdagmiddag.

De hoogste waterstand bij Tolbert wordt een uur na middernacht verwacht. Het water komt dan net niet over de dijk heen. "Al weet je het maar nooit. Het weer blijft onvoorspelbaar", aldus de woordvoerder. Het evacuatieadvies blijft nog wel van kracht. In de gemeenten Marum, Leek en Grootegast is een noodverordening afgekondigd.

Volgens de brandweer is niet iedereen vertrokken. Wel is het leeuwendeel van het vee naar andere plaatsen gebracht. Bij Leek staan vijftig militairen klaar om te helpen bij de problemen met het hoge water. Een compagnie uit Havelte is met vrachtwagens en boten aanwezig.

Ook in veel andere delen van Nederland zijn gebieden onder water gelopen en hebben steden en dorpen last van hoogwater door de hevige regenval en de noordwesterstorm. Om het wassende water onder controle te houden zijn op veel plekken de waterkeringen gesloten en polders onder water gezet.