TU Delft gaat studies versimpelen

Om ervoor te zorgen dat studenten sneller een diploma halen, is de TU Delft van plan de studielast van haar opleidingen omlaag te schroeven. Vakken of delen ervan worden geschrapt. 

Studenten maken zich zorgen over de plannen. Ze zijn bang dat de kwaliteit van de opleidingen afneemt. "Als er delen van vakken verloren gaan, hoeven studenten minder te leren om een diploma te halen. Het schaven aan en het schrappen van vakken maakt de studie minder waard. Er zullen minder goede ingenieurs afstuderen, terwijl het bedrijfsleven juist zo tevreden is," aldus Wouter Verbeek, vicevoorzitter van de Delftse studentenvakbond.

De eerste opleiding die de plannen concreet maakt is de opleiding lucht- en ruimtevaarttechniek. Alle niet-essentiële zaken worden uit de opleiding gehaald. Volgens onderwijsdirecteur Aldert Kamp gaat dat zonder kwaliteitsverlies. "We hadden de studie net opnieuw ingericht.  Maar de docenten waren zo enthousiast dat de vakken soms te vol zijn geworden. Die overtollige ballast gooien we nu weer overboord."

Naast het schrappen van vakken, mogen studenten in de toekomst een onvoldoende compenseren met een hoger cijfer van en ander vak. "Het niveau gaat dan naar beneden. Maar de vraag is of je een slechte ingenieur bent als je voor één vak een 5 haalt," stelt Kamp.

Langzaamste studenten
Studenten in Delft zijn de langzaamste van het land. De opleidingen aan technische universiteiten staan bekend als zwaar en moeilijk. Slechts een vierde van de Delftse studenten behaalt hun bachelordiploma in vier jaar, terwijl daar drie jaar voor staat. Gemiddeld doen de studenten in Delft zeven jaar over hun gehele studie.

De studentenvakbond stelt dat het nieuwe beleid te wijten is aan de plannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra. Deze wil een hoger 'studiesucces': minder uitval van studenten en sneller afstuderen. Universiteiten die hun streefcijfers niet halen, worden door de staatssecretaris gekort op hun budget.

Alle faculteiten van de TU Delft kijken daarom kritisch naar hun onderwijsprogramma. "De universiteit staat met haar rug tegen de muur. Het programma moet wel inkrimpen, want studenten doen nu gemiddeld zeven jaar over hun studie. Dat is te lang, er staat hen een boete te wachten," aldus Verbeek.