Politie overmeestert tieners met nepwapens

In Alphen aan den Rijn en in Hoogerheide zijn tieners opgepakt met nepwapens op zak. In beide gevallen werden de kinderen door de politie voor de zekerheid behandeld alsof ze echte wapens op zak hadden. De politie zegt in zulke gevallen 'geen enkel risico' te nemen.

In Alphen, waar in april een gewapende man zes mensen en zichzelf doodschoot in een winkelcentrum, ging het donderdagmiddag om zes tieners. De politie benaderde ze op de Aarkade met kogelwerende vesten en sommeerde ze op de grond te gaan liggen. Het wapen waarmee iemand ze had zien lopen bleek nep.

De kinderen zeiden dat ze bezig waren met een schoolopdracht voor maatschappijleer. De politie was not amused en neemt contact op met de school, laat ze weten. Er is proces-verbaal opgemaakt tegen de scholieren.

Een dag eerder veroorzaakte een in legerkleding gehulde 13-jarige jongen onrust in Hoogerheide. de politie ging met hulp van de marechaussee naar de mogelijk gewapende verdachte op zoek. De jongen werd op de Onderstal overmeesterd en had een echt lijkend nepwapen op zak.

De knul in Hoogerheide verklaarde op de hoogte te zijn van het feit dat hij niet met het nepwapen over straat mocht, maar hij dacht dat het wel oké was om het in zijn rugzak mee te nemen. Hij wilde namelijk oorlogje gaan spelen bij een vriendje.