Geen oneervol ontslag voor oud-burgemeester Verver

Het ontslag van voormalig burgemeester van Schiedam Wilma Verver (VVD) wordt niet omgezet in een oneervol ontslag. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een verzoek daartoe van de gemeenteraad van Schiedam afgewezen, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Verver stapte in juni op wegens 'aanhoudende negatieve publiciteit over haar en haar gezin'. Ze kreeg eervol ontslag. De Schiedamse raad maakte hiertegen bezwaar toen in augustus uit een onderzoek bleek dat Verver niet integer was. Het verzoek werd echter afgewezen omdat de raad volgens het ministerie niet rechtstreeks in zijn belangen wordt getroffen met een eervol ontslag.

Uit het onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) bleek verder dat Verver zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Ook had ze volgens de onderzoekers voor een groot deel schuld aan de angstcultuur die op het stadhuis heerste.

Eind augustus stapten ook de wethouders op omdat hun positie naar eigen zeggen onhoudbaar was geworden. Ook zij waren volgens het onderzoek van BING tekortgeschoten.