'Kabinet wil mariniers op VN-schepen'

Nederlandse mariniers gaan binnenkort mee op voedseltransporten van de Verenigde Naties richting Somalië. De zwaarbewapende mariniers moeten de schepen beschermen tegen zeerovers op verzoek van de VN-voedselorganisatie WFP. Dat schrijven verschillende kranten donderdag op basis van Haagse bronnen.

De eerste mariniers moeten in januari aan boord gaan van een VN-schip, meldt De Telegraaf. Dat gaat wel ten koste van de speciale teams die door Defensie zijn aangesteld om Nederlandse koopvaardijschepen te beschermen. De mariniers worden voor een periode van een halfjaar ingezet.

De mariniers zouden moeten worden ingezet als 'autonome detachementen' van tien tot twaalf mariniers per schip, schrijft de Volkskrant. Dat zou betekenen dat er geen Nederlands fregat in de buurt hoeft te zijn, en dat er met de mariniers ook een kleine medische eenheid meegaat. De eenheden zouden volgens ingewijden een 'robuust mandaat' krijgen.

Het voorstel zou vrijdag in de ministerraad worden besproken. Als het kabinet akkoord gaat, moet ook de Tweede Kamer nog instemmen met de plannen. Het ministerie van Defensie wil donderdag niet reageren op de berichten.