Winterweer laat voorlopig op zich wachten

Een witte kerst zit er niet in en ook in de weken daarna kunnen de schaatsen nog in het vet blijven. Na een zachte decembermaand zijn ook de vooruitzichten voor januari ongunstig voor liefhebbers van sneeuw en ijs. Het weer blijft waarschijnlijk zacht en regenachtig.

Volgens het KNMI kan het in het kerstweekeinde in Nederland lokaal zelfs 11 graden worden. Normaal is het rond kerst in de middag niet warmer dan 5 of 6 graden. Het blijft grotendeels droog. Ook rond de jaarwisseling heeft ons land nog te maken met een westelijke stroming die zachte lucht aanvoert.

Voorlopig is er geen reden aan te nemen dat dit weerbeeld aan het begin van het nieuwe jaar verandert, zo stellen klimaatdeskundigen van wetenschapssite Bitsofscience.org. Zij wezen begin november al op de toenemende zonneactiviteit, waardoor koude oostenwinden deze winter minder waarschijnlijk zijn.

"Ook computermodellen gaan er inmiddels van uit dat onze regio een zachte januarimaand tegemoet kan zien", zegt klimaatanalist Rolf Schuttenhelm. "De kans is bovendien groot dat we meer regen krijgen dan normaal."

Elders in Europa is de winter eveneens ver te zoeken. In de Alpen en het noorden van Scandinavië vriest het, maar de invloed van zachte Atlantische lucht is tot in Rusland merkbaar.

Meer weer..? Volg dit topic!


Winterweer laat voorlopig op zich wachten (Foto: Novum)