Nog een scholier vast na protest Museumplein

Van scholieren die woensdagmiddag zijn opgepakt bij een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam, zit er nog een vast. De 18-jarige wordt ervan verdacht een agent te hebben getrapt. De overigen zijn woensdagavond door hun ouders opgehaald, zegt een woordvoerder van de politie.

In totaal werden elf scholieren aangehouden. Op het plein hadden zich woensdag ongeveer duizend leerlingen van middelbare scholen verzameld om te demonstreren tegen de zogenoemde ophokuren in het middelbaar onderwijs.

Aan het einde van de middag werd de sfeer onrustig en veegde de politie het plein schoon. Daarbij werden waterkanonnen en politie te paard ingezet. De meeste jongeren werden aangehouden vanwege het gooien van vuurwerk.

De scholieren demonstreerden omdat minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) de lesurennorm wil verhogen naar 1040 uur. De scholieren vrezen dat ze daardoor 'opgehokt' worden zonder daadwerkelijk les te krijgen. De demonstratie was georganiseerd door het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).