Drie jaar cel voor frauderende SGBB-directeur

De 50-jarige oud-directeur van woningcorporatie SGBB, Gerard van der Z., moet drie jaar de cel in. De rechtbank in Utrecht acht de man schuldig aan oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. De rechtbank oordeelde dat hij met zijn praktijken een criminele organisatie leidde. Het Openbaar Ministerie had 4,5 jaar geëist.

De ex-directeur had de raad van toezicht misleid over vastgoedprojecten in Heerhugowaard, Amsterdam en Hoofddorp. Risico's werden onjuist voorgesteld of verzwegen.

De projecten werden gekocht door een bedrijf waaraan een 44-jarige medeverdachte leiding gaf en korte tijd later voor een veel hogere prijs verkocht aan de Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden (SGBB) uit Hoofddorp. De twee verdeelden de winst via een witwas-bv, samen met medeverdachten die hand- en spandiensten verrichtten. De 44-jarige projectontwikkelaar, tegen wie vier jaar cel was geëist, werd veroordeeld tot tweeënhalf jaar gevangenisstraf.

De 43-jarige zus van de ex-directeur verrichtte werkzaamheden voor de witwas-bv en kreeg daarvoor een deel van de winst. Zij kreeg anderhalf jaar gevangenisstraf opgelegd en haar partner zes maanden. De veroordeelden hadden met het geld onder meer huizen, paarden en stallen, bedrijfspanden en dure auto's gekocht. Twee andere verdachten werden vrijgesproken.

De rechtbank in Utrecht bepaalde in november dat Van der Z. zijn voormalige werkgever een voorschot op de schadevergoeding van 24,5 miljoen euro aan de corporatie moet betalen. De rechtbank legde donderdag lagere straffen op dan geëist, omdat de financiële schade van SGBB lager ligt dan het OM had aangegeven. Ook hield de rechtbank er rekening mee dat de man zo veel geld moet betalen.