Hoogste schadevergoeding ooit in VS

Een jury in een civiele rechtszaak heeft dinsdag de hoogste schadevergoeding in de geschiedenis van de Verenigde Staten toegewezen: honderdvijftig miljard dollar (114 miljard euro).

De zaak draait om Robbie Middleton, die vorig jaar overleed. Middleton werd dertien jaar geleden op zijn achtste verjaardag in een bos in Texas gevonden door een van zijn buren. De jongen was overgoten met benzine en in brand gestoken. Hij had brandwonden op 99 procent van zijn lichaam. Robbie overleed vorig jaar aan een zeldzame vorm van huidkanker, volgens zijn advocaten een gevolg van de verbranding. Tegen politieagenten zei de jongen na de aanval 'Don heeft het gedaan'.

De vermoedelijke dader, Don Wilburn Collins, werd vijf dagen na de aanval opgepakt. Hij werd zes weken vastgehouden voordat hij werd overgedragen aan zijn oom. Hij is nooit aangeklaagd. Volgens de aanklagers was er gebrek aan bewijs en was het erg moeilijk informatie van het jonge slachtoffer te krijgen. De 26-jarige Collins zit momenteel in de gevangenis wegens het aanranden van een 8-jarige jongen, en omdat hij zich niet had geregistreerd als zedendelinquent. Hij komt volgend jaar vrij.

De schadevergoeding die de jury toewees overtreft het vorige record uit 2000. Toen bepaalde een jury dat tabaksfabrikanten 145 miljard dollar (110 miljard euro) schadevergoeding moesten betalen. Die veroordeling werd later teruggedraaid.

De hoogte van de schadevergoeding lijkt vooral symbolische waarde te hebben. "We zullen dit geld nooit zien", zei Colleen Middleton, Robbies moeder. Advocaat Craig Sico, die het gezin in de zaak vertegenwoordigt, zei te hopen dat de uitspraak van de jury openbare aanklagers ertoe zal bewegen Collins alsnog te vervolgen.

Volgens de lokale sheriff is zijn departement al enkele maanden geleden begonnen de zaak opnieuw te onderzoeken. In een verklaring die Middleton vorig jaar vlak voor zijn dood aflegde zei hij dat Collins hem twee weken voor de aanval had aangerand.