Hillen belooft beterschap rond Awacs-toestellen

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) is ervan overtuigd dat de geluidsoverlast van de Awacs-radarvliegtuigen van de NAVO eind 2012 met 35 procent is verminderd. Deze vermindering is eerder toegezegd, maar de Tweede Kamer twijfelt ernstig of dat wel gehaald gaat worden.

Over de Awacs-vluchten is al jaren veel te doen. De radarvliegtuigen stijgen op van de NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen, vlak over de grens, en veroorzaken geluidsoverlast in het zuidoosten van Limburg. De Tweede Kamer eist dat de overlast met 35 procent wordt gereduceerd.

Hillen zegde dit donderdag in een Kamerdebat toe, maar dat was voor de parlementsleden niet concreet genoeg. Daarom beloofde de minister binnen een maand met een brief te komen waarin staat hoe deze vermindering tot stand komt. Zo gaan er minder vliegtuigen vliegen, wordt er getraind met simulatoren en komen er stillere vrachtvliegtuigen.

Kamerfracties spraken in felle bewoordingen hun ongenoegen uit over de aanhoudende problemen met de vliegtuigen. SP-Kamerlid Paulus Jansen sprak van 'stinkende herriebakken' en dreigde dat de minister 'een groot probleem heeft' als de doelstelling van 2012 niet wordt gehaald. Hij wil dat Nederland het luchtruim voor de NAVO sluit als blijft dat er in 2012 te veel wordt gevlogen, iets wat de PvdA, de PVV en GroenLinks ook willen.

Hillen wees erop dat lidmaatschap van de NAVO lusten en lasten met zich meebrengt. Omdat in heel Europa wordt bezuinigd op defensiebudgetten is de vervanging van de Awacs-toestellen door vliegtuigen die minder lawaai maken geen reële optie. Hij erkent dat op de bewoners van de dorpen in Limburg die dicht bij de vliegbasis liggen 'een forse wissel wordt getrokken'.


Hillen belooft beterschap rond Awacs-toestellen (Foto: Novum)