Grote steden willen hardere aanpak hooligans

De vier grote steden willen voetbalsupporters die zich misdragen harder kunnen aanpakken. Daarvoor moet de Voetbalwet worden aangescherpt, schrijven ze in een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Ze vinden dat de huidige wet niet slagvaardig is.

De wet wordt in april geëvalueerd, maar zo lang zou de minister niet moeten wachten, vinden de steden, omdat de wet niet aansluit bij de praktijk. De steden willen eerder kunnen optreden, ook tegen zogeheten first offenders. Nu is het zo dat iemand de openbare orde herhaaldelijk moet hebben verstoord, voordat een maatregel zoals een gebiedsverbod kan worden genomen. Zo'n verbod zou volgens de steden langer dan de huidige drie maanden moeten kunnen zijn, bij voorkeur een heel seizoen.

"We hebben een betere Voetbalwet nodig die ons slagvaardiger maakt", zei burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan donderdag in Nieuwsuur. "De voorgeschiedenis mag nu niet worden meegewogen, waardoor first offenders niet kunnen worden aangepakt."

Van der Laan reageerde op het incident in de ArenA, waar een hooligan met een stadionverbod woensdagavond tijdens Ajax tegen AZ op AZ-keeper Esteban afstormde, waarop het duel werd gestaakt. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven lijkt het met de burgemeester eens te zijn. "De regie over stadionverboden moet duidelijker. Wat deed die man daar?"

De advocaat van de doorgedraaide man op het veld zei in Nieuwsuur dat die zich realiseert dat het een 'domme daad' was en excuses heeft aangeboden. De man kreeg een paar flinke trappen van AZ-keeper Esteban, maar daarvoor heeft hij alle begrip, aldus de raadsman.