[PDC] Whitlock gooit hoogste gemiddelde eerste ronde

Simon Whitlock heeft het hoogste gemiddelde gegooid tijdens de eerste ronde van het PDC World Darts Championship 2012. De Australische darter, die ruim twee maanden niet speelde vanwege een gebroken enkel, gooide in zijn partij tegen Dennis Smith een gemiddelde van 105,11. Whitlock won de partij met 3-0 in sets en gunde zijn opponent slechts één leg.

Behalve een moeizame opkomst viel Whitlock ook op vanwege zijn haar. De paardenstaart die hij normaal heeft was veranderd in dreadlocks. Tijdens de partij tegen Smith viel The Wizard vervolgens vooral op met zijn enorm sterke spel. Sinds de ProTour-events in het Spaanse Benidorm van eind oktober speelde Whitlock geen partij meer. Hij meldde zich onder meer af voor de Grand Slam of Darts als de Players Championship Finals.

Met een gemiddelde van ruim boven de 100 per beurt liep hij in de beginfase van de partij weg van Smith, die eigenlijk niet slecht stond te gooien. Hij noteerde een gemiddelde van ruim 90, maar was niet opgewassen tegen het geweld van zijn Australische opponent. Whitlock brak zijn tegenstander elke set en wist vervolgens telkens optimaal te profiteren van zijn break. Het enige wat Smith na afloop kon doen, was klappen voor The Wizard. Whitlock neemt het in de volgende ronde op tegen Steve Beaton.

Scott Rand, de verrassing van de laatste weken, liet ook in de eerste ronde van het WK zien dat hij in enorm goede doen is. Andy Smith werd met maar liefst 3-0 aan de kant gezet en hij pakte zelfs geen één leg tegen de ontketende Rand. In Doncaster won Rand al van Raymond van Barneveld en James Wade en ook in de eerste ronde van het WK maakte de Engelsman grote indruk. In de tweede ronde wacht een ontmoeting met Colin Lloyd.

Ook John Part bereikte met veel overtuiging de volgende ronde. Hij trof de Schot John Henderson en had totaal geen moeite met hem. De Canadees, voormalig wereldkampioen, ging vorige week in de eerste ronde nog keihard onderuit tegen Wayne Jones. Tegen Henderson nam hij revanche en won hij met 3-0 in sets. Part neemt het in de tweede ronde op tegen The Prince of Wales; Ritchie Burnett.