FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 oktober 2011

Koerden bezorgd over Turkse manifestatie Den Haag

Koerden in Den Haag zijn erg bezorgd over de manifestatie die Turken zondag houden op het Malieveld in Den Haag. Statenlid in Noord-Holland Gohdar Massom (PvdA) wil zelfs dat burgemeester Jozias van Aartsen de bijeenkomst verbiedt. Het Turks Platform verwacht drie- tot vierduizend mensen.

De manifestatie wordt echter niet verboden. "De vrijheid om te demonstreren is een groot goed", zegt een gemeentewoordvoerder. "Maar we zjin goed voorbereid en de politie is zichtbaar aanwezig."

De gespannen sfeer tussen Turken en Koerden in Turkije is overgeslagen naar Nederland. Zondag vielen in Amsterdam gewonden bij schermutselingen. "De boel staat aardig op scherp", schrijft Massom aan Van Aartsen. "De provocatie van zondag in Amsterdam heeft er verder ook toe geleid dat Koerden zich genoodzaakt voelen om op te komen voor hun verenigingen en centra."

Het Statenlid vreest dat zondag een herhaling op de loer ligt, omdat ook in Den Haag Koerdische centra zijn gevestigd. Ook de Turkse betoging zelf is mogelijk een doelwit, schrijft hij. Ook hij vindt dat iIn vrijheid demonstreren een groot goed is, 'maar onder deze omstandigheden kan en mag deze demonstratie niet doorgaan'. Zo niet dan zouden verzoek alle Koerdische centra en winkels in Den Haag zondag 'maximale beveiliging' van de politie moeten krijgen.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) besloot woensdag in een soortgelijke situatie tot het afkondigen van een noodverordening en een samenscholingsverbod voor het Museumplein.

Medewerker juwelier gewond bij overval

Een medewerker van een juwelier in Enschede is donderdagavond neergeschoten bij een overval. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis, laat de politie weten. De daders gingen er met een onbekende buit vandoor.

Vier mannen overvielen de juwelier aan De Heurne rond 20.00 uur. Een van hen had een wapen en schoot in de winkel. Drie overvallers vluchtten op een scooter en één overvaller rende weg over de Wilhelminastraat in de richting van de Boulevard.

Vermoedelijk hebben ze een tweede scooter laten staan op de Veenstraat. De politie zoekt getuigen.

Steven Tyler: Val in douche is geen terugval

Steven Tyler benadrukt dat zijn val in de douche van een hotelkamer een ongelukje was een geen terugval. De 63-jarige zanger kampte in het verleden met drank- en drugsverslavingen.

Tyler, die dinsdag met Aerosmith een show zou geven in Paraguay, voelde zich naar eigen zeggen misselijk toen hij in de badkamer stond. "Ik werd ziek en ik viel op mijn gezicht", legt hij uit in de NBC-show Today. "Ik viel gewoon flauw."

De zanger werd naar een ziekenhuis gebracht, waar hij hechtingen kreeg bij zijn oog. Ook werden twee nieuwe tanden geïmplanteerd.

Tyler, die zich eind 2009 liet opnemen in een afkickkliniek vanwege een verslaving aan pijnstillers, begrijpt dat sommigen denken dat hij in oude gewoonten is vervallen. "Ik snap dat wel. Het zit me wel een beetje dwars, maar het is iets waar ik de rest van mijn leven mee te maken zal hebben."

Alle slipjes van Final Fantasy Type-0

In een eerder nieuwsbericht werd al duidelijk dat Square Enix voor hun nieuwe release op de PSP geen zwarte vlakken wilde doen waar de slipjes horen te zitten. De ontwikkelaars hebben hier echt slipjes onder geplaatst bij elk teamlid. Op de blog van Square Enix zijn nu alle slipjes getoond.

Final Fantasy Type-0, dat voorheen Final Fantasy agito XIII heette, is een game uit de final fantasy-serie voor de PSP. De game zal meerdere discs bevatten en zal een uitgebreidde online co-op modus hebben. De game is vandaag uitgekomen in Japan en zal ook naar Europa komen. Wanneer is echter nog onbekend.

Bekijk de slipjes hier onder.

Slipjes

Slipjes

Bos: "Er zat een stunt in"

FC Dordrecht was vanavond dichtbij een stunt in de KNVB beker. De ploeg van trainer Theo Bos boog in de verlenging pas voor AZ, dat uiteindelijk met 3-2 zegevierde.

"Een stunt zat erin", liet Bos na afloop weten. "Het had zo'n avond kunnen worden dat wij echt boven onszelf uitstegen. Helaas lukte het net niet."

FC Dordrecht kwam in de reguliere speeltijd terug van een 2-0 achterstand, maar slaagde er vervolgens niet in om nog een keer te scoren. Bos was in elk geval een tevreden man. "Daarom houd ik een goed gevoel aan deze wedstrijd over. Maar de comeback kostte veel kracht en dan maakt AZ het alsnog af."

Deluxe Edition voor Jurassic Park: The Game

Telltale heeft een Deluxe Edition aangekondigd voor Jurassic Park: The Game voor pc en Mac. Het bevat een staff ID badge en doek, alle vier afleveringen van het spel en meer.

De volledige inhoud van het pakket is:
- alle vier afleveringen van het spel
- een replica InGen staff ID badge zoals deze te zien is in de film en het spel
- een replica van de filmbrochure en -kaart, bijgewerkt naar de inhoud van het spel
- een replica Jurassic Park staff doek
- een InGen gids, volledig gevuld met inhoud om je te verwelkomen in het park
- een exclusieve Limited Edition verpakking
- exclusieve toegang tot digitale inhoud zoals de soundtrack van het spel en achter-de-schermen videobeelden

Jurassic Park: The Game komt uit op 15 november, waarbij alle vier afleveringen tegelijkertijd worden uitgebracht voor Mac, pc en PlayStation 3. De mensen die het spel voor de Xbox 360 willen hebben zullen hem moeten kopen met een aflevering per disc.

Pandiani schiet Espanyol naar zege

Espanyol heeft thuis een belangrijke zege geboekt op Real Betis (1-0). De Catalanen klimmen door de overwinning naar de zesde plaats.

De ploegen hadden bij aanvang van het duel beide twaalf punten en stonden respectievelijk op de achtste en negende plaats . Espanyol en Betis hielden elkaar ook lange tijd in evenwicht, maar uiteindelijk werd het verschil een kwartier voor tijd gemaakt. 

Walter Pandiani zette de winnende treffer op zijn naam. Espanyol stijgt door de overwinning naar de zesde plaats. De ploeg heeft slechts drie punten minder dan nummer vier Valencia. Betis blijft ook na vanavond op de negende plaats staan.

'Volgende week uitspraak over beroep Assange'

WikiLeaks-oprichter Julian Assange hoort de rechter op 2 november een uitspraak doen in de beroepszaak tegen zijn uitzetting naar Zweden. Dat heeft de klokkenluidersorganisatie donderdag gezegd.

In februari besloot een rechter dat Assange moet worden uitgeleverd aan Zweden, waar hij wordt gezocht voor vermoedelijke verkrachting en seksueel misbruik van twee vrouwen. De advocaten van Assange gingen in beroep bij het High Court in Londen. Zij zijn van mening dat Assange in Zweden geen eerlijk proces wacht.

Heftig Kamerdebat over Mauro

Het Kamerdebat over het lot van de Angolese asielzoeker Mauro is donderdag heftig verlopen. De PVV en de linkse oppositie beschuldigden elkaar over en weer van leugens. De politie verwijderde enkele mensen van de publieke tribune.

De twist ging onder meer over de vraag of de 18-jarige Mauro al jaren de plicht heeft Nederland te verlaten. De PVV vindt van wel, de linkse oppositie van niet. "Links doet aan misleiding en emotiepolitiek", stelde PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen reageerde door te stellen dat Fritsma 'alles recht praat wat krom is'.

Tegen het einde van het debat begon iemand uit het publiek te schreeuwen, waarna de aanwezige politie hem en nog enkele anderen uit het publiek verwijderden.

D66-Kamerlid Gerard Schouw nam het CDA onder vuur. Volgens hem laat het CDA zich de wet voorschrijven door de PVV. "Het CDA wikt, maar Geert Wilders beschikt. Het CDA volgt gedwee de PVV omwille van de macht."

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi richtte zijn pijlen ook op de SGP. Fractievoorzitter Kees van der Staaij was volgens Dibi alleen naar het debat gekomen om te zorgen dat Leers een meerderheid achter zich kreeg. Van der Staaij noemde dat een 'dwaze insinuatie'.

Dibi stelde bovendien dat de PVV achter de schermen heeft gedreigd het kabinet te laten vallen. Fritsma ontkende dat.


Heftig Kamerdebat over Mauro (Foto: Novum)

[Upd] [KNVB Beker] Uitslagen derde ronde (27/10/2011)

Vanavond worden er weer drie wedstrijden in het KNVB Beker toernooi gespeeld. De winnaars zullen hun opwachting maken in de achtste finales. Gedurende de avond zal dit bericht worden bijgewerkt, zodat de meest actuele uitslagen hier terug te vinden zijn.

FC Dordrecht - AZ Alkmaar* 2-3
44' Wernbloom 0-1
61' Klavan 0-2
71' Curiel 1-2
73' Hulst 2-2
97' Maher 2-3


AZ-speler Adam Maher in duel met Giorgio Achterberg van FC Dordrecht (Foto: Pro Shots)



N.E.C. Nijmegen* - FC Volendam 1-0
39' Latupeirissa

Go Ahead Eagles* - Feyenoord 2-1
7' Suk
58' Kolder (Pen)
88' Vlaar

Matri: "Juventus heeft honger naar winst"

Koploper Juventus gaat zaterdag op bezoek bij Internazionale. Alessandro Matri gelooft in een goed resultaat.

Daar heeft de aanvaller ook alle reden toe, want Inter presteert tot dusver belabberd. De ploeg van trainer Claudio Ranieri staat zestiende in de competitie. Koploper Juventus heeft juist veel vertrouwen opgedaan, zo denkt Matri. De Italiaanse international is ervan overtuigd dat zijn ploeg aan het langste eind zal trekken.

"Het is heerlijk om bovenaan te staan, maar we moeten ons nu focussen op Inter", vertelt Matri in gesprek met La Repubblica. De middenvelder was dinsdag nog belangrijk voor Juve door de winnende treffer aan te tekenen tegen Fiorentina. "De aankomende wedstrijd zal een test voor ons zijn om te kijken hoe ver we zijn. We willen het goed doen en zijn erg hongerig naar de overwinning.

Inter kan zaterdag niet beschikken over doelman Julio Cesar, maar datzelfde geldt mogelijk voor Juventus. Keeper Gianluigi Buffon ondervindt nog altijd hinder aan zijn schouder en moet het duel mogelijk laten schieten. De laatste twee duels (met Genoa en Fiorentina, red.) was de routinier ook al afwezig.

Voetbalvrouwen spelen gelijk tegen Engeland

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben donderdag in het EK-kwalificatieduel met Engeland de punten gedeeld. In Zwolle eindigde de topper in 0-0. Oranje, dat bovenaan staat in de groep, was zondag op bezoek bij Kroatië nog met 3-0 te sterk.

In september werd ook de eerste wedstrijd in de kwalificatiereeks voor het EK van 2013 gewonnen. Toen werd Servië in Velsen met 6-0 geklopt. De volgende duels staan in november op de agenda. Dan spelen de Nederlandse vrouwen uit bij Slovenië en thuis tegen de Kroaten.

Villarreal zes maanden zonder aanvaller Rossi

Villarreal kan zes maanden niet beschikken over aanvaller Giuseppe Rossi. De 24-jarige Italiaan moet onder het mes, vanwege een knieblessure. Hij beschadigde woensdag in het 3-0 verloren duel met Real Madrid de kruisbanden van zijn rechterknie.

Villarreal moet het ook al stellen zonder de Braziliaanse spits Nilmar, die eveneens met knieproblemen kampt.

Rossi was dit seizoen drie keer trefzeker voor Villarreal, dat tot dusverre teleurstellend presteert in de Primera Division. Na negen wedstrijden staat 'El Submarino amarillo' slechts achttiende.


Villarreal zes maanden zonder aanvaller Rossi (Foto: Novum)

Lucio: "Inter wil winnen van Juventus"

Internazionale speelt aankomend weekend de topper tegen Juventus. Verdediger Lucio wil met een overwinning vertrouwen opdoen.

Inter kent een beroerde start in de Italiaanse competitie. De ploeg van trainer Claudio Ranieri staat op een dramatische zestiende plaats en wist slechts twee keer te winnen in acht competitiewedstrijden. Tegenstander Juventus doet het uitstekend. De ploeg staat aan kop in de Serie A.

Lucio wil dan ook per se winnen van De Oude Dame om vertrouwen op te doen. "We moeten echt gaan scoren om zoveel mogelijk punten te pakken", aldus de Braziliaan tegen La Repubblica. "Onze intentie is om te winnen van Juventus. We weten dat we weer zo snel mogelijk drie punten moeten gaan pakken."

Teleurstelling overheerst bij Sigthórsson

Het is al enige tijd stil rondom Kolbeinn Sigthórsson. De aanvaller van Ajax viel op 2 oktober tijdens de wedstrijd tussen Ajax en FC Groningen uit met een vermoeidheidsbreuk. Sindsdien is het erg stil rond de IJslander.

In aanloop naar het nieuwe seizoen had Sigthórsson met regelmaat last van kleine pijntjes. Dit was voor trainer Frank de Boer het teken om de aanvaller, die van AZ overkwam, rusting te brengen. In de eerste competitiewedstrijden wist de voetballer de 90 minuten nog niet vol te maken, waardoor hij vaak vroegtijdig werd gewisseld.

In gesprek met Ajax TV liet Sigthórsson vandaag weten toch verrast te zijn over de vermoeidheidsbreuk. "Ik wist er niks van af", liet hij weten. "Dit is een andere blessure, op een andere plek, dan de kleine pijntjes waar ik sinds het begin van het seizoen last van had. Daarmee kon ik gewoon spelen."

Voor het zelfvertrouwen van Sigthórsson was de blessure in elk geval niet goed. "Ik ben erg teleurgesteld dat dit is gebeurd", keek de voetballer terug. "Ik keek uit naar een mooi seizoen. We waren redelijk goed begonnen en ik scoorde ook wel redelijk."

Na de diagnose werd Sigthórsson geopereerd en werd hij in het gips gezet. "Daarna kon ik naar huis en moest ik zoveel mogelijk met mijn voet omhoog zitten", zei hij. Inmiddels is het gips vervangen door een brace. "Die moet ik twee tot vier weken dragen en daarna kan ik weer wat gaan lopen."

Sigthórsson hoopt in januari weer in actie te komen, maar dat hangt ook af van het moment waarop hij de training weer zal hervatten. Tot slot keek de IJslander nog naar de vorm van de ploeg, waarin Ajax op dit moment verkeerd. "Natuurlijk is dat zwaar. We willen altijd goed spelen. Nu moeten we gewoon kijken wat er aan de hand is, zorgen dat het team weer beter gaat spelen en de trainer weer blij maken."

Social gaming in vrije val

Zynga, bekend van onder andere Farmville, heeft een flink terugval van actieve spelers meegemaakt de laatste weken. Het totaal aantal dagelijks actieve spelers is in de afgelopen vijf weken met 1,5% (ongeveer 700.000 spelers) gedaald.

Deze terugval komt ondanks dat Zynga maar liefst vijf nieuwe games heeft uitgebracht de afgelopen vier maanden. Het meest recente spel, Mafia Wars 2, presteert ook ver onder de verwachtingen en het lijkt er zelfs al op alsof het spel al gepiekt heeft. De game is net twee weken op de markt. Drie van de vijf recente releases (Empire & Allies, Pioneer Trail en Adventure World) hebben allemaal last gehad van een terugval van meer dan 40% aan dagelijks actieve spelers in een korte periode na hun launch. 

Het uitbrengen van nieuwe games is volgens analisten niet de oplossing. De nieuwe games trekken spelers weg van oudere titels en het lukt ze niet om er nieuwe spelers mee aan te trekken.

De grootste concurrent van Zynga, EA, heeft ook last van minder actieve spelers. EA had last van een terugval van 19,5% wat vooral komt doordat de rek uit The Sims Social lijkt te zijn. 

Capdevila ontevreden bij Benfica

Joan Capdevila is van plan in januari te vertrekken bij de Portugese club Benfica. De Spanjaard is het niet eens met het geringe aantal speelminuten dat hij krijgt.

Capdevila maakte in de zomer de transfer van Villarreal naar Benfica, om daar de opvolger te worden van Fabio Coentrão, laatstgenoemde maakte de overgang naar Real Madrid. De 33-jarige rechtsback moest een verloren concurrentiestrijd aangaan met de Braziliaan Emerton. Slechts in een bekerwedstrijd en één competitieduel werd hem een basisplaats gegund.

De zaakwaarnemer van Capdevila, Horacio Gaggioli, bevestigde de vertrekwens tijdens een interview met Radio Renascenca. "We zijn momenteel bezig om een oplossing te vinden voor een transfer. Er is nog niets concreet. De speler is ongelukkig, maar dat is het leven." Juventus, Napoli en Queens Park Rangers zouden de verdediger een contract aan willen bieden.

Tien jaar cel voor doodrijden Trouw-journalist

Een rechtbank in de Verenigde Staten heeft donderdag een man veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar voor het doodrijden van de Nederlandse Esther Hageman in april 2009. De man was onder invloed van morfine op het moment van het ongeluk en werd in april 2010 al schuldig bevonden aan doodslag.

De 51-jarige Hageman was een journalist van dagblad Trouw. Ze was in 2009 op vakantie in het zuiden van de VS en werd tijdens een fietstocht door een auto doodgereden. Hageman werkte vijftien jaar voor Trouw en was daarvoor ook werkzaam op de parlementaire redactie van de Volkskrant.

De man die Hageman doodreed, Wendell B., stond nadat hij schuldig was bevonden onder huisarrest, maar ontsnapte om aan zijn straf te ontkomen. Hij werd vorig jaar in oktober opnieuw opgepakt.

Sneeuwwitje heeft een nieuwe dwerg

Op de set van een van de grotere sprookjesverfilmingen van dit moment bleek dat Sneeuwwitje voor een nieuw dwergje het huishouden zal gaan doen. In Snow White and the Huntsman neemt Johnny Harris de rol van Dwerg Nero over.

Harris, die op dit moment bezig is met de de bovennatuurlijke film The Fades, neemt volgens The Independent de plaats over van Stephen Graham. Graham is naar verluidt te druk met de miniserie Parade's End.

In Snow White and the Huntsman wordt het klassieke sprookje flink hervormd door meer achtergrond te geven aan Eric, de jager die door Ravenna wordt ingehuurd om Sneeuwwitje te vermoorden. Zoals bekend weigert hij dit door te zetten en besluit hij haar mentor te worden. De twee zijn uiteindelijk genoodzaakt om op de vlucht te slaan.

Kirsten Stewart zal te zien zijn als een gewapende Sneeuwwitje in een harnas. Chris Hemsworth is de jager Eric die zijn vrouw heeft verloren en vervolgens wraak wil nemen op de koningein. Charlize Theron speelt deze koningin die Sneeuwwitje koste wat het kost dood wil hebben. Sam Clafin speelt tenslotte de prins, die valt voor de charmes van Sneeuwwitje.

Snow White and the Huntsman is vanaf 1 juni 2012 te zien in de bioscoop.

'Dumb & Dumber 2 in de maak'

Het lijkt erop dat Dumb & Dumber 2 gemaakt wordt. Broers Peter en Bobby Farrelly zijn nu bezig een vervolg te schrijven op de komedie uit 1994. Ze willen graag Jim Carrey en Jeff Daniels weer in de hoofdrollen, meldt de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Dumb & Dumber, over twee oliedomme vrienden die een koffer vol geld naar de eigenaar moeten terugbrengen, werd voor slechts zestien miljoen dollar gemaakt maar bracht wereldwijd ruim 250 miljoen dollar op. Berichten over een vervolg staken dan ook vrijwel meteen de kop op, maar het is er nooit van gekomen.

Wel besloot producent New Line Cinema in 2003 de prequel Dumb and Dumberer: When Harry met Lloyd te maken, over hoe de hoofdpersonages elkaar op high school ontmoetten. Die film had een budget van negentien miljoen dollar en was een bescheiden kassucces. Veel fans vonden het zeer teleurstellend dat gebruik werd gemaakt van andere acteurs dan Carrey en Daniels.

Hoewel Carrey niet van vervolgfilms houdt, liet hij tijdens zijn recente promotiecampagne voor Mr. Popper's Penguins al vallen wel oren te hebben naar een tweede Dumb and Dumber. Nu de gebroeders Farrelly hun komedie The Three Stooges hebben afgerond, lijkt zijn wens te worden vervuld.


'Dumb & Dumber 2 in de maak' (Foto: Novum)

Rode Kruis vraagt om geld voor Turkije

Er is tien miljoen Zwitserse frank (8,2 miljoen euro) nodig om het leed van vijftigduizend mensen die in Turkije getroffen zijn door de zware aardbeving van afgelopen weekeinde te verzachten. Dat heeft het Rode Kruis donderdag gezegd.

Duizenden mensen in de oostelijke stad Van zijn dakloos geworden op een moment dat de nachtelijke temperaturen onder het vriespunt duiken, aldus de hulporganisatie. Daarom is er geld nodig om huizen te bouwen en om tenten, dekens, kleding en slaapzakken te sturen.

Ontslag secretaris St. Paul's na Occupy-protest

De priester van de St. Paul's kathedraal in Londen die de actievoerders van het Occupy-protest aanbood hun kamp bij de kathedraal op te slaan, heeft zijn ontslag ingediend. Waarom secretaris Giles Fraser is opgestapt, liet een woordvoerder van de St. Paul's in het midden.

De actievoerders sloegen op 15 oktober hun kamp op bij de kathedraal. Toen de politie hen de volgende dag wilde verwijderen, liet Fraser weten dat ze welkom waren en verzocht hij de politie zelf te vertrekken. De dean van de St. Paul's, Greame Knowles, zag zich enkele dagen later genoopt de deuren van het godshuis voor publiek te sluiten. Hij zei de veiligheid van de bezoekers niet meer te kunnen garanderen omdat er zorgen over de brandveiligheid waren ontstaan. Ook waren er door het kampement voor de deur van de kathedraal gezondheidsrisico's, zei hij.

Knowles heeft de actievoerders al enkele malen dringend verzocht te vertrekken nu ze hun boodschap hebben kunnen uitdragen. Ook de Londense burgemeester Boris Johnson heeft de actievoerders gevraagd hun spullen te pakken." In de naam van God en mammon, vertrek", zei hij.

De sluiting van de St. Paul's betekent een belangrijk inkomstenverlies voor de kathedraal. De St. Paul's is een toeristische trekpleister die normaal gesproken dagelijks door talloze toeristen wordt bezocht. Het kerkbestuur heeft dan ook besloten vrijdag de kathedraal weer open te stellen voor publiek.

De Occupy Wall Street-beweging voert actie tegen de inhaligheid en macht van de financiële wereld.


Ontslag secretaris St. Paul's na Occupy-protest (Foto: Novum)

'Nieuwe spelcomputer belangrijkst voor Microsoft'

Microsoft heeft meer baat bij het uitbrengen van een nieuwe spelcomputer dan Sony. De Xbox 360 is ouder dan de PlayStation 3 en zou hierdoor eerder aan een opvolger toe zijn. Dat schrijft gamewebsite Industry Gamers.

De huidige systemen blijven volgens verschillende experts uit de hardwarewereld zeker nog tot eind 2013 bestaan. De verwachting is dat Microsoft als eerste met een opvolger voor de Xbox 360 komt waarna Sony een jaar later de PlayStation 4 uitbrengt.

De komende twee kerstperiodes richt Microsoft zich waarschijnlijk nog op de verkoop van de Xbox 360-spelcomputer, Kinect-camera en nieuwe Windows-telefoons, terwijl Sony de PlayStation Move en de draagbare PlayStation Vita aan gamers wil verkopen.

Volgens de experts heeft zowel Sony als Microsoft geen haast om een nieuwe spelcomputer uit te brengen. Dit zou idealiter moeten gebeuren op het moment dat de huidige console niet meer verkoopt of hevige concurrentie van nieuwe producten krijgt.

Daarvan is nu echter geen sprake. De enige concurrentie komt volgend jaar op de markt in de vorm van de Wii U-spelcomputer van Nintendo. "Tenzij de verkoop plotseling inzakt, is het niet nodig om een spelcomputer voor het jaar 2014 uit te brengen", aldus een woordvoerder van DFC Intelligence.

De aankomende spelcomputers beloven een grote stap voorwaarts te zijn. In juni voorspelde programmeur John Carmack van gamestudio id Software dat de volgende generatie ten minste tien keer krachtiger wordt. Hij noemde kunstmatige intelligentie als een van de grootste verbeterpunten in de opvolgers van de huidige systemen.


'Nieuwe spelcomputer belangrijkst voor Microsoft' (Foto: Novum)

Twaalf jaar cel geëist voor Zeeuwse roofmoord

Een 26-jarige vrouw uit Vlissingen heeft donderdag twaalf jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen voor de moord op de 36-jarige Joost van der Linden uit dezelfde stad. De vrouw had eind december al bekend schuldig te zijn aan de roofmoord.

Het slachtoffer werd vorig jaar op 11 oktober in een woning aan de Dortsmansstraat in Vlissingen dood aangetroffen. Hij werd door verstikking om het leven gebracht.

De vrouw en een 43-jarige man werden 5 november aangehouden. De man uit Vlissingen kreeg eerder vijf maanden cel opgelegd omdat hij had geprobeerd het misdrijf te verdoezelen.

De rechtbank in Middelburg doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Wasbeerpak centraal in Super Mario 3D Land

De aankomende Nintendo 3DS-game Super Mario 3D Land haalt inspiratie uit de klassieke Mario-game Super Mario Bros 3. Zo speelt het wasbeerpak uit de oude Mario-game, waardoor de besnorde gameheld kan zweven, een grote rol in het nieuwe spel. Dat laat Mario-bedenker Shigeru Miyamoto in het Japanse gametijdschrift Famitsu weten.

Het wasbeerpak, oftewel de Tanooki suit, was een van de meest opvallendste vernieuwingen in Super Mario Bros 3 dat in Europa in 1991 op de NES-spelcomputer verscheen. Met het pak konden gamers plotseling gemakkelijk over lastige obstakels vliegen. Dit gevoel van vrijheid staat volgens Miyamoto ook in Super Mario 3D Land centraal.

Miyamoto is nauw bij de productie van Super Mario 3D Land betrokken. Zo heeft de vader van Mario eigenhandig aan het spel gesleuteld en zaken als de sprongsnelheid van de gameheld en de plaatsing van vijanden bepaald. Nintendo denkt met Super Mario 3D Land na het uitkomen van New Super Mario Bros. Wii in 2009 en Super Mario Galaxy 2 in 2010 weer een goede Mario-game in handen te hebben.

Super Mario 3D Land verschijnt 18 november voor de Nintendo 3DS. De game moet samen met Mario Kart 7, dat in december uitkomt, de verkoop van de draagbare spelcomputer aanwakkeren. Donderdag maakte Nintendo bekend in de afgelopen zes maanden 665 miljoen euro verlies te hebben geleden. Het gamebedrijf stevent af op het eerste negatieve jaarresultaat in de historie van de gamegigant.


Wasbeerpak centraal in Super Mario 3D Land

Leers doet geen beloften aan Mauro

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) doet geen toezeggingen aan de Angolese asielzoeker Mauro over de toekenning van een eventueel studievisum. Leers belooft alleen een eventuele aanvraag snel te behandelen. Dat heeft Leers donderdag gezegd in het Kamerdebat waarin wordt beslist over het lot van Mauro.

"Ik kan pas iets over een aanvraag zeggen als die is gedaan. Ik kan niet ingaan op een toekomstige individuele zaak", zei Leers. Hij beloofde wel een eventuele aanvraag 'met de hoogste snelheid' te behandelen. Leers ging niet in op het feit dat Mauro een eventuele aanvraag voor een studievisum vanuit Angola moet doen.

Volgens de linkse oppositie biedt een studievisum Mauro helemaal geen zekerheid op een toekomst in Nederland. "Dit hele verhaal is een grote onzekerheid. Als hij het mbo niet haalt, stopt het. Als zijn inkomen niet hoog genoeg is, moet hij weg", stelde PvdA-Kamerlid Hans Spekman.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi noemde de optie van een studievisum een dode mus. "Dit is een oplossing voor het conflict tussen de minister en de PVV, geen oplossing voor Mauro." Ook D66 en ChristenUnie zien er weinig in. "Het is alsof je iemand een zwemdiploma belooft, en tegelijkertijd zijn handen op zijn rug bindt", zei D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Het CDA is positiever over de aanvraag van een studievisum, al erkende Kamerlid Raymond Knops dat het een 'minder aantrekkelijk traject' is.


Leers doet geen beloften aan Mauro (Foto: Novum)

Duizenden slaags met politie in China

In het oosten van China is het tot geweld gekomen tussen de politie en duizenden mensen die demonstreerden tegen belastingen. Dat meldden getuigen en een mensenrechtenorganisatie in Hongkong.

Bij de protesten in de stad Huzhou in de provincie Zhejiang raakten verscheidene agenten gewond en werden meer dan 100 auto's vernield, waaronder tien van de politie. Ook onder de betogers viel een aantal gewonden, aldus het Informatiecentrum voor Mensenrechten en Democratie.

De Chinese autoriteiten houden het aantal demonstranten op 600.

Duizenden slaags met politie in China
Duizenden slaags met politie in China (Foto: ANP)

Kvitova naar laatste vier na zege op Wozniacki

Petra Kvitova heeft op de WTA Championships Caroline Wozniacki verslagen. De 21-jarige nummer drie van de wereld was haar tegenstander met 6-4 en 6-2 de baas. Kvitova plaatst zich door haar zege op de mondiale nummer één ook voor de halve finales. Voor Wozniacki zit het seizoen er zo goed als zeker op.

De Deense kwam niet in haar spel tegen Kvitova en vroeg halverwege een medische time-out aan. In het tweede bedrijf liep het echter niet veel beter bij Wozniacki, die pas in de laatste games weer even van zich afbeet. Kvitova speelt in de Rode groep nog tegen Agnieszka Radwanska.

Metal Gear Solid: Rising wordt opnieuw aangekondigd?

Goed nieuws voor iedereen die wacht op Metal Gear Solid: Rising, volgens een bron binnen Konami zal er volgende maand een nieuwe aankondiging plaatsvinden en ook nieuwe informatie beschikbaar komen.

Deze bewering komt overeen met een uitspraak die Shinji Hirano deed in juli. Hij beweerde dat we deze winter meer te weten zouden komen over de game. De nieuwste uitgave van The Official Playstation Magazine UK bevat een teaserpagina met een groot logo van Metal Gear Solid. Dit logo verwijst naar iets wat er volgende maand in het tijdschrift te zien zal zijn, die op 29 november in de schappen zal liggen.

De game werd voor het eerst tijdens de E3 2009 aangekondigd, maar hierna is het opvallend stil gebleven rondom de game. Het is dus nog een klein maandje wachten op mogelijk meer informatie.

Cruijff: "Ik zit erin dus moet ik het doen"

Johan Cruijff heeft benadrukt dat hij niet van plan is te vertrekken uit de Raad van Commissarissen van Ajax. De 64-jarige nummer veertien zei dat tegen de NOS op sportcomplex De Toekomst. "Ik zit erin dus zal ik het moeten doen." Cruijff is echter niet te spreken over het uitlekken van de brief die zijn medecommissarissen hem schreven.

"Het probleem met dit soort mensen is dat ze altijd halve waarheden vertellen", stelt Cruijff. "Zij zien Ajax als een beursgenoteerd bedrijf, ik als een voetbalclub." Cruijff is donderdag in Amsterdam om met een nieuwe commissie te praten over de problemen met de andere vier commissieleden.

Robert Pattinson bang om baby's te breken

Twilight-acteur Robert Pattinson vindt dat mannen moeilijker omgaan met baby's dan vrouwen. "Elke vrouw met een baby ziet eruit alsof ze heel haar leven moeder is", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws. "Mannen niet, die zijn doodsbang dat ze de baby gaan breken."

Voor The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 kroop de acteur weer in de huid van vampier Edward Cullen. In de film trouwt hij met zijn vriendin Bella Swan, gespeeld door zijn echte verkering Kristen Stewart, en krijgt het stel een kind. Dat is hem niet in de koude kleren gaan zitten. "Het mooie is dat je niet voorbereid hoeft te zijn om een kind te hebben. Dat is denk ik wat iedere man voelt."

De acteur was woensdagavond in Brussel voor een fan-avond van Twilight. De film heeft zijn leven compleet omgegooid. "Voorheen zat ik gewoon in Londen niks te doen. Nu ben ik in België waar allemaal mensen naar me schreeuwen." Actrice Ashley Green vindt de nieuwste Twilight-film volwassener dan de voorgaande delen. "Je ziet eindelijk de bruiloft, je ziet Bella volwassen. Ik denk dat dit de meest realistische film is."

The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1 draait in Nederland vanaf 16 november in de bioscopen. De tweede film van het laatste deel van de vampierensaga gaat volgend jaar winter draaien.

Oliver Stone regisseert politiek drama voor HBO

Oliver Stone gaat een tv-film regisseren over de Amerikaanse planoloog Robert Moses. Power Broker gaat over de politiek die Moses bedreef en hoe hij in de 20e eeuw het straatbeeld van New York veranderde, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Power Proker is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1974 waarvoor Robert Caro een Pulitzer prijs won. Nicholas Meyer, bekend van films als Star Trek VI en Elegy, schrijft het scenario. Moses' werk voor de stad New York werd gezien als noodzakelijk na de Grote Depressie in de jaren dertig. De planoloog overleed in 1981 op 92-jarige leeftijd.

De laatste film die Oliver Stone regisseerde is het beursdrama Wall Street: Money Never Sleeps uit 2010, een vervolg op zijn filmklassieker Wall Street uit 1987. Hij werkt momenteel aan de thriller Savages met John Travolta en Blake Lively.

Doden bij dubbele aanslag in Bagdad

Bij een dubbele bomaanslag in Bagdad zijn donderdag achttien mensen om het leven gekomen. Dat hebben bronnen bij de Iraakse politie gezegd. De aanslagen waren gericht tegen een muziekwinkel in een sjiitische wijk.

Bij de eerste explosie vonden twee mensen de dood. Vier minuten later, zodra mensen op de onheilsplek waren afgekomen, ontplofte de tweede bom. Naast de doden vielen er 36 gewonden.

V-raad: Campagne in Libië eindigt op 31 oktober

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag unaniem ingestemd met het beëindigen van de militaire operaties in Libië. De raad besloot het vliegverbod boven het land op 31 oktober op te heffen en trekt vanaf die datum zijn autorisatie voor militair ingrijpen in.

De Libische ambassadeur bij de VN, Ibrahim Dabbashi, verzocht de raad een dag eerder nog te wachten met het nemen van een besluit totdat het interimbestuur van het Noord-Afrikaanse land daar formeel om zou verzoeken. Daar wilde de Veiligheidsraad niet aan.

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen liet na de bekendmaking weten dat het bondgenootschap vrijdag zal aankondigen dat de Libië-missie op 31 oktober ten einde komt. "We hebben ons mandaat om de Libische burgerbevolking te beschermen voltooid", aldus Fogh Rasmussen. Hij liet daarop volgen dat de NAVO bereid is om Libië, indien nodig, bij te staan bij de overgang naar democratie, met name op defensie- en veiligheidsgebied.

De Veiligheidsraad stemde op 17 maart van dit jaar in met militaire acties in Libië, nadat de Arabische Liga had verzocht om ingrijpen tegen de troepenmacht van de vorige week gedode leider Moammar Gadhafi. De NAVO begon hierop een militaire campagne en bestookte de Libische troepen vanuit de lucht. De campagne had tot doel de Libische burgerbevolking te beschermen tegen de strijdkrachten van Gadhafi, maar was in de praktijk van cruciaal belang voor de opstandelingen die de wapens tegen de Libische kolonel hadden opgenomen.

Aanstellerij en verhuisgedoetjes

De wereld telt meer dan zeven miljard inwoners las ik gisteren. Nou ja, nu nog niet. Vanaf aanstaande maandag. Zo beweerde het berichtje tenminste. Geestig vond ik het, dat zoiets op de dag nauwkeurig kan worden aangegeven. Prettig ook, zo aan het begin van een nieuwe werkweek. Lekker overzichtelijk. Ik ontkwam er niet aan, om even stil te staan bij de enorme hoeveelheid mensen die de aarde bevolken. Onder zulke verschillende omstandigheden. Wat zouden ze doen? Eten? Verdienen? Vertellen? Zijn ze gelukkig? Wie hebben ze lief? En hoe zouden ze wonen? Vooral dat laatste hield me buitengewoon bezig. En dat is niet geheel toevallig.

DICE: "64 spelers was het maximale"

In een interview heeft executive producer Patrick Bach aangegeven dat het geen zin heeft om Battlefield 3 verder te duwen dan 64 spelers per map. Het limiet van 64 zorgt ervoor dat spelers het gevoel van controle behouden en nog begrijpen waarvandaan ze beschoten worden.

Bach geeft daarnaast aan dat groter niet altijd beter is. Zo is het niet leuker als je vier meter kan springen in een spel waar je eerst maar twee meter kon springen. Hiernaast geeft Bach aan dat het beter voor de consoleversie was dat de pc als leadplatform gebruikt werd. Dit zorgde ervoor dat de ontwikkelaar alles uit de kast moest halen om het werkend te krijgen op de console.

Battlefield 3 is vandaag uitgekomen in Europa. Helaas wordt de release voor sommige mensen geplaagd door kleine bugs en problemen met de installatie.

'Batman: Arkham City kan campaign-DLC krijgen'

Sefton Hill, Rocksteady Studio's Game Director, heeft op een vraag of er ook nog campaign-DLC uit zal komen voor Batman: Arkham City met een glimlach beantwoordt dat hij daar waarschijnlijk geen commentaar op mocht geven. Alhoewel het geen bevestiging is, is het ook zeker geen ontkenning.

Batman: Arkham City is vorige week uitgekomen en is lovend ontvangen door critici. Tot nu is alleen bekendgemaakt dat DLC voor de game uit nieuwe Challenge Maps of Avatar Skins zal bestaan. We zullen nog even moeten afwachten of het antwoord van Hill: "[Smiles] I don't think I'm allowed to talk about that at this stage," meer zal inhouden.

'Jeremy Clarkson was een luie asbak'

Jeremy Clarkson was een narcistische hevig rokende, luie man die stonk als een asbak. Althans, dat zegt zijn ex, Alex Hall, over hem.

De reden achter het opentrekken van deze beerput is het feit dat Jeremy vrijwel niets over zijn ex-liefje schreef in zijn autobiografie. Hall kan het niet verkroppen dat zijn huidige vrouw wel nadrukkelijk genoemd wordt in het boek en is van mening dat ze uit het leven van Jeremy Clarkson is gewist. "Ik word al meer dan twintig jaar achtervolgd door zijn roem. Het is niet makkelijk als je ex ineens beroemd wordt en altijd in de bladen staat. Ik word constant aan hem herinnerd", aldus Hall.

Ze verklaarde zelfs spijt te hebben van de beslissing om Jeremy na twee jaar huwelijk te verlaten voor een vriend van hem. De populariteit van Clarkson zou ook voor wrijving hebben gezorgd in haar tweede huwelijk. Zo zouden Alex en Jeremy ook na de scheiding nog regelmatig het bed gedeeld hebben. Iets wat Jeremy resoluut tegenspreekt.

Naast zijn schoenen
Alex zeurde tijdens het huwelijk regelmatig over haar man tegen vrienden. Zo vond ze dat Jeremy altijd in het middelpunt van de belangstelling moest staan en dat hij naast zijn schoenen liep. "Het maakte Jeremy totaal niet uit wie hij beledigde, hij domineerde elke situatie met zijn aanwezigheid. Al was er met zijn Intelligentie niets mis."

Aan het einde van hun relatie leefden ze meer als broer en zus dan als man en vrouw. Volgens Hall kwam de breuk hard aan bij Jeremy. Zo hard zelfs dat hij al haar kleren verscheurd zou hebben en ruim 30 kilo was afgevallen. Clarkson zei in een reactie op deze uitspraak dat hij er alleen maar om moet lachen en dat er niets van waar is.

Succes
Hall gaat nog een stap verder en claimt zelfs dat het succes van Jeremy Clarkson geheel aan haar te wijten valt. Zijn gebroken hart heeft ervoor gezorgd dat hij extra gedreven was om het te gaan maken als presentator. "Ik ben de enige die ooit zijn hart gebroken heeft". Alex, inmiddels weer gescheiden, vraagt zich af wat er gebeurd zou zijn als ze hem nooit zou hebben verlaten.

Ook zijn tweede vrouw heeft hij aan haar te danken. Alex zou de twee aan elkaar voorgesteld hebben. Zij waren toen dan ook bevriend. Iets waar volgens Hall een einde aan kwam omdat Jeremy's nieuwe vrouw zich bedreigd voelde door de status van Hall als 'eerste vrouw'.

Boek
Alex Hall is van plan om een boek te gaan schrijven over het korte huwelijk met Clarkson en alle gebeurtenissen. Jeremy verklaarde dat hij Haar smeekt om het boek daadwerkelijk te gaan schrijven. "Schrijf alsjeblieft al die dingen op. Mijn vrienden moeten het boek echt lezen, dan hebben ze wat om te lachen." 

Vaker bloedtest bij verdachte seksueel misbruik

De mogelijkheden om een verplichte bloedtest af te nemen bij verdachten van seksueel misbruik worden verruimd. Voortaan kunnen zij ook worden getest op geslachtsziekten, antwoordt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op Kamervragen van PVV-Kamerlid Lilian Helder.

Het gaat om verdachten bij wie het vermoeden bestaat dat zij een ernstige ziekte hebben overgebracht op het slachtoffer. Nu kunnen zij alleen verplicht worden getest op hiv, hepatitis B en hepatitis C. Opstelten wil deze lijst uitbreiden met de geslachtsziekten syfilis, chlamydia en gonorroe.

"De wetenschap dat zowel de verdachte als het slachtoffer besmet is met een of meer van deze ziekten, kan een bijdrage leveren aan het bewijs van seksueel misbruik", schrijft de bewindsman.

Aanleiding voor de Kamervragen van Helder was het 5-jarige meisje uit Breda waarbij chlamydia was vastgesteld. Mogelijk heeft haar stiefvader zich aan haar vergrepen, maar hij weigerde zich te laten testen op de ziekte. Helder is blij met het besluit van Opstelten om de lijst nu uit te breiden.

Ermelo verkozen tot groenste stad

Ermelo heeft donderdag de titel Groenste Stad Nederland 2011 gekregen. Dwingeloo in Drenthe werd uitgeroepen tot groenste dorp.

Het Gelderse Ermelo ligt in de buurt van meren en de Veluwe en beroept zich terecht op zijn groene imago, aldus de jury. "De bekende heidevelden en bossen, maar ook het openbare gebied worden uitstekend beheerd." Verder worden cliënten van de talrijke zorginstellingen in Ermelo breed ingezet bij natuuronderhoud.

De archeologie en cultuurhistorie in Dwingeloo oefenen samen met het landschap een 'unieke aantrekkingskracht' uit op de toerist en recreant. De gemeente heeft een hoog ambitieniveau voor de ontwikkeling en versterking van het landschap.

De winnaars van de nationale groencompetitie van Stichting Entente Florale Nederland Ermelo werden donderdagmiddag bekendgemaakt in Deventer. VNG-voorzitter en burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma reikte de prijzen uit. Bij het bepalen van de winnaar speelde naast het groen binnen stad of dorp ook natuurbeheer en bewonersparticipatie een belangrijke rol.

Meppel kreeg het zilver en Leeuwarden het brons. In de categorie dorpen en kleine steden waren het Brabantse Overloon en Bourtange in Groningen respectievelijk tweede en derde.

De nationale competitie Entente Florale wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Ermelo en Dwingeloo vertegenwoordigen Nederland volgend jaar in de internationale Entente Florale, waar elf Europese landen aan meedoen.


Ermelo verkozen tot groenste stad (Foto: Novum)

AEX knalt omhoog

De Amsterdamse beurs is donderdag met een stevige winst gesloten nadat regeringsleiders van de eurozone in Brussel in de voorgaande nacht een akkoord sloten over een integrale aanpak van de eurocrisis.

De AEX-index sloot 3,8 procent hoger op 315,45 punten. "Het was een dag van heel veel opluchting", zegt handelaar Peter Jurgens van Keijser Capital. "Vooral voor de financials, zoals je bijvoorbeeld bij ING duidelijk terugzag."

De handelaar was positief over het Europese crisisakkoord, hoewel het nog niet de definitieve oplossing is. "Wat nu is afgesproken, staat en wordt breed gedragen", zegt de handelaar. "Daarmee is tijd gekocht om de problemen aan te pakken en schulden af te bouwen."

Ook Wall Street reageerde positief op het eurocrisis-plan, met een koerswinst voor de Dow Jones Industrial Average van 2,27 procent rond het slot van de handel in Amsterdam. De positieve stemming werd gesteund door meevallende derdekwartaalcijfers, zowel in de VS als in Europa.

De positieve reactie van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar noemt Jurgens "terecht". "Wij hebben het slecht, maar we hebben nu een plan", zegt de handelaar. "Maar het schuldenprobleem in de Verenigde Staten is net zo onoplosbaar als hier, en zij hebben nog niets."

De euro steeg donderdag met ruim 2 procent ten opzichte van de Amerikaanse munt, tot $1,4137.

Jurgens denkt dat het akkoord een keerpunt zou kunnen zijn voor de aandelenmarkten, die mogelijk een voorsprong zullen nemen op de uitwerking van de plannen. "Maar als dat dan niet gebeurt, dan valt de markt zo weer terug."

In de AEX waren het de aandelen met een hoge 'beta', die de afgelopen tijd de zwaarste verliezen hebben geleden, die donderdag de grootste winsten boekten, zegt Jurgens. Naast de financials ING (+14,4 procent) en Aegon (+9,5 procent) waren dat in de AEX de staalconcerns ArcelorMittal (+12,3 procent) en Aperam (+7,7 procent).

'Noord-Amerikanen krijgen PS Vita eerder'

Sony heeft bekendgemaakt dat de Noord-Amerikanen de PS Vita een week eerder in huis kunnen krijgen als ze de zogenaamde 'PS Vita First Edition Bundle' aanschaffen. De bundel die in gelimiteerde aantallen verkocht wordt in de Verenigde Staten en Canada zorgt ervoor dat mensen hun PS Vita al op 15 februari kunnen krijgen.

In de Verenigde Staten bestaat de bundel uit een 3G/Wi-Fi-handheld, limited edition case, 4GB PS Vita Memory Card en de game Little Deviants. In Canada krijgen de gamers de Wi-Fi-handheld, limited edition case, 4GB PS Vita Memory Card en de game Little Deviants. In de Verenigde Staten betalen de gamers $349,99 voor de bundel en in Canada betalen ze $299,99.

Of een soortgelijke actie ook naar Europa zal komen is niet bekendgemaakt.

Vertrekkende korpschef Welten krijgt lintje

Bernard Welten is donderdag bij zijn afscheid als hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Woensdag kreeg hij al de Zilveren Medaille van de hoofdstad.

Burgemeester Eberhard van der Laan reikte beide onderscheidingen uit. Hij prees de 56-jarige Welten omdat hij nieuwe ontwikkelingen en spanningen 'goed en tijdig' weet te signaleren en daarop anticipeert. Hij zou met zijn 'overstijgende visie' breder kijken dan zijn verantwoordelijkheid als korpschef reikt.

Welten trad in 1978 in dienst bij de Amsterdamse politie was sinds 1998 lid van de korpsleiding. Nadat hij vijf jaar korpschef in Groningen was geweest, keerde hij in 2004 als hoofdcommissaris terug naar Amsterdam, waar hij overigens niet woont.

De in Breda geboren Welten is een mensenman, zei Van der Laan. "Hij laat een prachtig korps achter, het fitste korps, en tegelijkertijd het meest respectvolle regiokorps van Europa, in mijn woorden een humaan korps dat erbovenop zit."

De Zilveren Medaille wordt toegekend aan mensen die zich in de Amsterdamse gemeenschap 'buitengewoon verdienstelijk' hebben gemaakt en de naam van Amsterdam naar buiten toe hebben uitgedragen.

Wat Weltens nieuwe baan wordt, is nog niet bekend. Eerder sloot de PvdA-sympathisant een gang naar de politiek niet uit.


Vertrekkende korpschef Welten krijgt lintje (Foto: Novum)

Forza 4 krijgt Speed Pack

Forza 4 krijgt volgende week dinsdag een aantal nieuwe auto's. In de DLC genaamd Speed Pack kunnen we aan de slag met tien verschillende auto's. De Speed Pack zal te downloaden zijn voor 560 Microsoft Points en voor degenen met een 'Seasons Pass' zal de DLC gratis zijn.

Lees hieronder meer informatie over de tien auto's die in de DLC zullen zitten.

  • 2012 Lamborghini Aventador LP700-4: The newest Bull in the Lamborghini stable has arrived: fans can take it for a spin in "Forza Motorsport 4" and experience what it's like to whip past rivals at 200 miles per hour.
  • 2012 Aston Martin Virage: Aston Martin's newest coupe features a barking V12 that balances a perfect ratio of horsepower to torque to propel the Virage down the open road.
  • 2011 #2 Audi Sport Team Joest R15++ TDI: The final version of the Audi R15, the R15 "Plus Plus," celebrated the R15s final race at the 2011 Sebring 12 Hours.
  • 2011 Audi RS3 Sportback: The newest member of the Audi RennSport line boasts the same 2.5-liter turbocharged direct-injection five-cylinder found in the TT-RS, propelling it from 0 to 60 in only 4.6 seconds.
  • 1957 Chevrolet Bel Air: A true automotive icon, the "57 Chevy" gained notoriety as a hot rod and is now one of the most recognizable American cars of all time.
  • 2012 Dodge Charger SRT8: The 2012 Dodge Charger SRT8 is a serious performance machine with a 470-hp 6.4-liter Hemi V-8 that responds to throttle inputs with no hesitation.
  • 2011 Ferrari #62 Risi Competizione F458 Italia: Matched only by the legendary heritage of Ferrari, the Risi Competizione team has won two Le Mans championships and achieved 29 podium finishes.
  • 2013 Ford Focus ST: Debuting with the same 250-hp 2.0-liter turbocharged EcoBoost engine that the much larger Ford Explorer SUV uses, the new Ford Focus ST packs a serious punch.
  • 1992 GMC Typhoon: The 280 horses on tap in the GMC Typhoon allow it to do things unthinkable for an SUV before its introduction.
  • 2011 Volkswagen Scirocco R: The Scirocco R serves as the platform for race cars in the Scirocco R-Cup, which brings world famous drivers to the Hockenheim track each year.

Duizenden mensen bij begrafenis Simoncelli

Duizenden mensen zijn donderdag naar de Italiaanse plaats Coriano gekomen om motorcoureur Marco Simoncelli een laatste eer te bewijzen. De Italiaan kwam vorige week op 24-jarige leeftijd om het leven tijdens de MotoGP van Maleisië. De dienst vond plaats bij de kerk van Santa Maria Assunta, in de buurt van het circuit van Misano.

Naast Simoncelli's kist waren twee van zijn motors. Op één won hij de wereldbeker in de 250cc-klasse in 2008, op de andere reed hij dit seizoen. Zevenvoudig-wereldkampioen en goede vriend Valentino Rossi was ook bij de plechtigheid aanwezig.

De begrafenis van Simoncelli werd uitgezonden op grote schermen buiten de kerk, zodat geïnteresseerden die niet naar binnen konden de dienst ook konden volgen. Daarnaast was de uitvaart te zien op de Italiaanse televisie.


Duizenden mensen bij begrafenis Simoncelli (Foto: Novum)

Wielrenster Verbeke zwaargewond na ongeval

De Belgische wielrenster Grace Verbeke is donderdag zwaargewond geraakt bij een aanrijding. Dat melden Belgische media. Verbeke was aan het trainen en werd gegrepen door een auto. Ze werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Inmiddels zou de renster buiten levensgevaar zijn.

De 27-jarige Verbeke, die uitkomt voor het team Topsport Vlaanderen, was vorig jaar winnares van de Ronde van Vlaanderen. Op het WK op de weg dat in hetzelfde jaar werd gehouden eindigde ze als zesde. Tijdens het afgelopen WK in Kopenhagen kende Verbeke een teleurstellend verloop. Zij eindigde in deze editie als vijftiende.

'Nederlander met coke gepakt in Venezolaanse taxi'

Een Nederlander is in een taxi in het noordwesten van Venezuela aangehouden met zeventig pakketjes cocaïne in zijn bezit. Ook twee Venezolanen werden aangehouden. De drie waren met de drugs op weg naar de oliestad Maracaibo, melden Venezolaanse media donderdag.

Het trio was de reis begonnen in de stad San Cristobal bij de Colombiaanse grens. Bij een controlepost werd de taxi doorzocht waarbij het witte poeder, vermoedelijk cocaïne, werd gevonden. De precieze hoeveelheid drugs is niet bekend.

Volgens een kolonel van de nationale garde was het de bedoeling dat de drugs in Maracaibo per vliegtuig het land uit zou worden gesmokkeld. De drie zitten vast.

In het Zuid-Amerikaanse land zitten volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag dertig Nederlanders vast voor een drugsdelict. Venezuela is een belangrijke doorvoerhaven voor drugs die via de poreuze grens met Colombia het land binnenkomen.

Van der Laan praat met Occupy over verhuizing

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan spreekt vrijdag met de demonstranten van Occupy Amsterdam over een mogelijke verhuizing. Een verplaatsing van het kamp van het Beursplein naar de Zuidas is een van de mogelijke opties, zegt een woordvoerder van de burgemeester donderdag.

De demonstranten willen een tweede kamp opzetten op het Museumplein, onder meer omdat het wel erg vol zou worden op het Beursplein. Van der Laan vindt een tweede kamp echter niet handig, onder meer omdat dan op twee plekken met de organisatie moet worden gesproken over het 'beheersbaar' houden van het protest.

De Zuidas huisvest verschillende financiële instellingen. Het Occupy-protest richt zich onder meer op 'de inhaligheid van banken'. Het plan de demonstranten naar de Zuidas te laten verkassen, werd eerder geopperd door de voorzitter van stadsdeel Zuid. Van der Laan noemt dit plan een 'interessante optie'.

Azarenka naar laatste vier in Istanbul

Victoria Azarenka heeft zich als eerste geplaatst voor de halve finales op de WTA Championships. De 22-jarige speelster uit Wit-Rusland was met tweemaal 6-2 te sterk voor de Chinese Na Li. Ze won woensdag al van Samantha Stosur, waardoor ze niet meer te achterhalen is voor de concurrentie.

Azarenka verkeerde opnieuw in uitstekende vorm tegen Li. Ze kreeg in de hele partij geen breekpunt tegen. Zelf sloeg Azarenka drie keer in de eerste en vier keer in de tweede set toe. De nummer vier van de wereldranglijst neemt het in de groepsfase nog op tegen Marion Bartoli, de vervangster van de geblesseerde Maria Sharapova.

Voorpremières en bekroonde films tijdens Amsterdamse Filmweek

Vanaf 1 tot 6 november vind de eerste editie van de Amsterdamse Filmweek plaats. De prijswinnaars van het afgelopen filmseizoen én grote prijskanshebbers van het komende jaar zijn dan te zien in Pathé City. Vandaag is de kaartverkoop hiervoor van start gegaan.

Het filmfestival opent op 1 november met Roman Polanski's komedie Carnage met oscarwinnaars Kate Winslet, Jodie Foster en Christoph Waltz in de hoofdrollen. Hasta la Vista zal het filmfestival afsluiten. Deze speelfilm van Geoffrey Enthoven was onlangs de grote winnaar van het filmfestival van Montreal. 

Ook verschijnen tijdens het filmfestival inmiddels gerenommeerde filmtitels van het afgelopen jaar op het witte doek. Zo zijn Oscarwinnaars The King's Speech, Black Swan en Gouden Palm winnaar The Tree of Life te bewonderen. Tenslotte zijn er exclusieve Nederlandse voorpremières van onder andere Hysteria (met Maggie Gyllenhaal) en de spionagethriller Tinker, Tailor, Soldier, Spy (met Gary Oldman).

Origin krijgt meer content

Electronic Arts heeft vandaag bekendgemaakt dat hun digitale service Origin ook games zal gaan krijgen van Warner Bros. Interactive, THQ en Capcom. Vanaf begin november zullen onder andere Batman: Arkham City en Saints Row: The Third ook beschikbaar zijn via Origin.

De komende tijd zullen er meer en meer titels van die ontwikkelaars/uitgevers beschikbaar komen in de digitale winkel. Senior Vice President van Origin, David DeMartini, geeft aan blij te zijn erkenning te krijgen voor hun service en zijn erg blij dat THQ, Warner Bros. Interactive en Capcom de eerste zijn die dit aanbod accepteren.

Just Cause 3 niks meer dan een gerucht

Gisteren lieten we weten dat Just Cause 3 volgens geruchten in 2012 uit zou kunnen komen. Avalanche, de ontwikkelaar, heeft vandaag bekendgemaakt dat deze geruchten niet kloppen. De ontwikkelaar heeft namelijk helemaal niks gepland voor 2012. Ze zijn momenteel met twee onbekende titels bezig voor een release in 2013.

Of één van de twee onbekende titels Just Cause 3 zal zijn is niet bekendgemaakt. Onlangs is Renegade Ops van Avalanche uitgekomen voor de consoles. Vandaag is de game voor Windows uitgekomen. Voor nieuws rondom Just Cause 3 moeten we nog even blijven wachten.

Zes tips Ridderkerkse geldroof

De politie heeft zes tips binnengekregen over de beroving van een geldtransport in Ridderkerk nadat beelden van het incident waren vrijgegeven. De beelden werden dinsdagavond getoond in het SBS-programma Hart van Nederland. De politie onderzoekt hoe bruikbaar de tips zijn, meldt een politiewoordvoerder.

Op de beelden is te zien dat iemand uit de geldwagen stapt met een stel zakken en wegloopt. Een andere persoon, vermoedelijk de chauffeur van de geldwagen, loopt met zijn handen in de zakken weg.

De overval vond plaats bij een bank aan de Verlengde Kerkweg in de Zuid-Hollandse plaats toen collega's van de chauffeur binnen waren. Toen ze terugkwamen bij de geldwagen, bleek de chauffeur verdwenen, evenals een aanzienlijk geldbedrag.

De politie hield aanvankelijk rekening met mogelijkheden die varieerden tussen een weggelopen en een gegijzelde chauffeur, maar woensdag liet de politie weten dat de chauffeur verdachte is in de zaak. De chauffeur en zijn vermoedelijke handlanger zijn nog spoorloos.

Eigenaar gestolen kipburgers meldt zich

Bij de politie in Harderwijk heeft zich donderdag een man gemeld uit wiens schuur pangafilet, shoarma, vis en kipburgers waren gestolen. De politie had bewoners van enkele wijken in de Gelderse plaats woensdag opgeroepen in hun vriezer te kijken of ze de diepvriesproducten misten.

De 39-jarige dief, die behalve het diepgevroren voedsel ook twee navigatieapparaten bij zich had, werd maandagnacht aangehouden op de Horsterhout. De politie vermoedde dat hij de etenswaren had gestolen. De man uit wiens vriezer ze stamden, blijkt een straat verderop te wonen.

De gedupeerde heeft aangifte gedaan van diefstal. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Gouden status voor Bennie Stout

De Sinterklaasfilm Bennie Stout heeft meer dan honderdduizend bioscoopbezoekers getrokken. Regisseur Johan Nijenhuis en hoofdrolspeler Koen Dobbelaer hebben de Gouden Film donderdag in Utrecht ontvangen. Dat maakte Nederlands Film Festival, de organisatie die de Gouden Films toekent, bekend.

Het is de vierde gouden film voor een Nederlandse productie in een week tijd. Vorig week behaalde De Bende van Oss de gouden status en maandag viel All Stars 2: Old Stars en Body Language de eer te beurt.

Bennie Stout draait vanaf 5 oktober in de bioscopen. De film gaat over de stoute jongen Bennie die met zijn zeepkist de boel op stelten zet.

Libië gaat daders dood Gadhafi berechten

Het nieuwe regime in Libië gaat de mensen vervolgen die verantwoordelijk zijn voor de dood van de verdreven dictator Muammar Gadhafi. Dat maakte de vicevoorzitter van de Nationale Overgangsraad (NTC) donderdag bekend.

Vicevoorzitter Abdel Hafiz Ghoga zei er zeker van te zijn dat de dood van Gadhafi geen werk was van revolutionairen of het nationale leger, maar een individuele actie. "Wie er ook verantwoordelijk voor is, zal worden berecht en krijgt een eerlijk proces", voegde hij eraan toe.

Libië gaat daders dood Gadhafi berechten
Libië gaat daders dood Gadhafi berechten (Foto: ANP)

Anne Hathaway gaat eigen film produceren

Anne Hathaway zet een nieuwe stap in haar carrière. De actrice heeft getekend voor een hoofdrol in de thriller Puzzler en gaat de film ook produceren. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Puzzler is de eerste film die Hathaway zou produceren.

De film wordt omschreven als een paranoïde spionagethriller met vrouwen in de hoofdrol. Het scenario is geschreven door Karl Gajdusek, die recentelijk de thriller Trespass schreef.

De 28-jarige Hathaway is nog te zien in het liefdesdrama One Love, dat volop in de Nederlandse bioscopen draait. De actrice werkt momenteel aan de derde Batman-film uit de trilogie van Christopher Nolan, waarin ze te zien is als Catwoman. Wanneer Puzzler in productie moet gaan, is nog onbekend.


Anne Hathaway gaat eigen film produceren (Foto: Novum)

Amsterdamse brandweer verliest zevende man

Het enige brandweerkorps in Nederland dat uitrukt met zeven man, Amsterdam-Amstelland, verliest dit extra paar handen defintief. Dat is de gemeente met de korpsleiding en medewerkers van de brandweer overeengekomen, meldt de gemeente Amsterdam donderdag.

Amsterdam heeft nu nog een zevende man op de wagen vanwege de complexe grachtenpanden die Amsterdam rijk is. Uiterlijk 1 januari 2014 verdwijnt deze zevende man echter. Voor die tijd moeten de ploegen en bevelvoerders nieuwe blustechnieken aanleren en oefenen. Ook worden in Zuidoost twee kazernes samengevoegd.

Medio juli stemde de gemeenteraad van Amsterdam in met een miljoenenbezuiniging op de brandweer. Toen was al duidelijk dat de bezuinigingen onder meer moesten worden bewerkstelligd door de zevende man van de wagen te laten verdwijnen. De plannen leidden eerder nog tot acties van brandweermannen.

De achterban van de Ondernemingsraad en het actiecomité dat de medewerkers van de uitrukdienst vertegenwoordigt moeten nog wel instemmen met de plannen.


Amsterdamse brandweer verliest zevende man (Foto: Novum)

Eddie Murphy: geen Beverly Hills Cop IV

Eddie Murphy zal niet te zien zijn in Beverly Hill Cop IV. "Ze gaan 'm niet maken", zegt de 50-jarige acteur en komiek in het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone. Geruchten over een vierde deel in de komische actiefilmreeks, waarin Murphy de rol van detective Axel Foley speelde, doen al jaren de ronde.

"Geen van de scenario's was echt goed", gaat de acteur verder. "Het voelde allemaal heel geforceerd en als een herhaling van de vorige films. Dat is voor mij altijd een teken dat je het niet moet doen."

Murphy wilde met een vierde deel in de reeks zijn comeback maken als ongezouten komedieacteur, maar die revanche zit er dus niet in. Hij was de laatste jaren vooral te zien in brave familiekomedies en was ook over Beverly Hills Cop III absoluut niet tevreden.

Hij heeft wel andere plannen voor zijn rol als Foley. "Wat ik nu wil proberen is een tv-serie produceren over Axels zoon waarin Axel de politiecommissaris van Detroit is", vertelt Murphy. Hij wil hierbij voornamelijk achter de schermen actief zijn. "Ik ben te zien in de pilot en af en toe in de serie."


Eddie Murphy: geen Beverly Hills Cop IV (Foto: Novum)

Griekenland belooft beterschap

Griekenland gaat werk maken van structurele hervormingen die nodig zijn om zijn huishoudboekje ook op de langere termijn weer gezond te maken. Dat heeft minister van Financiën Evangelos Venizelos donderdag beloofd, nadat Europese leiders een akkoord hadden bereikt over verlichting van de Griekse schuldenlast.

"Wij mogen deze kans niet verspelen, daarvoor is zij te groot", zei Venizelos. "Wij zullen doorgaan met alle structurele hervormingen." Griekenland lag de laatste maanden herhaaldelijk onder vuur omdat het te langzaam bezuinigingen zou doorvoeren.

Griekenland belooft beterschap
Griekenland belooft beterschap (Foto: ANP)

Windmolen wordt pelikaan fataal

Een pelikaan die in augustus uit Artis ontsnapte, heeft een fatale klap tegen een windmolen in Duitsland gemaakt. Na zijn dood werd het dier naar een dierentuin in Frankfurt gebracht.

De dode pelikaan droeg een ring om zijn poot en kon daarmee worden geïdentificeerd. Zo wisten de Frankfurters snel dat het om een Amsterdamse pelikaan ging. De pelikaan werd door Artis nauwlettend in de gaten gehouden. Zo verbleef het dier geruime tijd in een plas in Sassenheim.

Pelikanen ontsnappen wel vaker uit dierentuinen. Zo was de jacht op pelikaan Groenerick uit Safaripark Beekse Bergen in juni veelvuldig in het nieuws. Ook in Artis ontsnapte eerder dit jaar een pelikaan. Deze vogel werd een uur later alweer op een kruispunt in de stad gevangen.

Wielrenner Mosquera mogelijk geschorst

Er zit eindelijk schot in de dopingzaak die tegen wielrenner Ezequiel Mosquera loopt. De aanklager van de Spaanse wielerbond heeft een schorsing van twee jaar geëist tegen de coureur die vorig jaar tijdens de Vuelta a España werd betrapt op HES, een bloedverdunner die epo kan maskeren.

De inmiddels 36-jarige Mosquera tekende na zijn goede optreden een contract bij Vacansoleil-DCM dat hem hangende het onderzoek niet wenste in te zetten. De Spaanse renner heeft dopinggebruik in ieder geval ontkend. Zijn advocaat kan deze week reageren op de strafeis, waarna de Spaanse bond binnen vijftien dagen moet oordelen.

Mocht Mosquera schuldig worden bevonden aan dopinggebruik dan zal Vacansoleil hem ontslaan. Manager van die ploeg, Daan Luijckx, zet vraagtekens bij de hele gang van zaken. "De zaak is pas halverwege dit jaar door de UCI bij de Spaanse wielerfederatie aangedragen. Er is weinig respect voor de renner geweest," zei hij.

Boeren bijgeschoold over rattenbestrijding

Boeren mogen binnenkort geen rattengif meer gebruiken op hun eigen bedrijf. Bruine ratten, met name in agrarische gebieden, blijken vaak resistent te zijn. Agrariërs weten over het algemeen te weinig over rattenbestrijding. Daarom moeten ze voortaan een speciale cursus volgen of een professionele dierenplaagbestrijder in de arm nemen.

Ook professionele rattenbestrijders moeten voortaan aan strengere eisen voldoen. Omdat de bruine rat steeds resistenter wordt voor bestrijdingsmiddelen, worden ze verplicht zich bij te scholen in het zogenoemde Integrated Pest Management.

Dat houdt onder meer in dat rattengif zo weinig mogelijk moet worden gebruikt. Een zorgvuldiger gebruik van zogeheten rodenticiden vermindert de resistentie, waardoor ze makkelijker te bestrijden zijn.

Uit recent onderzoek van Wageningen UR blijkt dat 39 procent van de bruine ratten minder gevoelig is voor bestrijdingsmiddelen. In het midden en oosten van het land komen relatief veel ratten voor die genen hebben waardoor ze sneller resistentie ontwikkelen.

Dat is reden voor staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) om maatregelen te treffen. "Ratten zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van ziekten, zijn een bedreiging voor de veestapel en gewassen en een vormen een risico voor de bedrijfsvoering", aldus Atsma. "Een adequate aanpak van de overlast door ratten staat bij mij dan ook voorop."

Voor het onderzoek werd een kleine steekproef uitgevoerd, wat nog geen totaalbeeld geeft. Er komt een vervolgonderzoek om meer inzicht te krijgen in de exacte omvang en de spreiding van resistente muizen- en rattenpopulaties in Nederland. Atsma gaat de resistentieproblematiek met Europese collega's bespreken om tot een gezamenlijke aanpak te komen.

'Tenten Occupy Amsterdam nauwelijks bewoond'

De tenten van de Occupy-demonstranten op het Beursplein in Amsterdam staan 's nachts vrijwel allemaal leeg. Uit beelden die zijn gemaakt met een infraroodcamera blijkt dat de meeste tenten 's nachts geen warmte afgeven, meldt het RTL-televisieprogramma EditieNL donderdag.

Eerder bleek op dezelfde manier al dat in het Occupy-kamp in Londen slechts een op de tien tenten 's nachts wordt bewoond. Journalisten van The Daily Telegraph waren daar achter gekomen nadat zij met een infraroodcamera aan de slag waren gegaan.

De protesten tegen onder meer de inhaligheid van banken begonnen op 17 september in New York met Occupy Wall Street. De actie breidde zich al snel als een olievlek uit naar andere Amerikaanse steden en vervolgens naar steden in de rest van de wereld, zoals Berlijn, Madrid, Londen en Milaan. Ook in Nederland hebben demonstranten op verschillende plekken hun tenten opgeslagen.

Krajicek uitgeschakeld in Barnstaple

Michaëla Krajicek is uitgeschakeld in het ITF-toernooi in Barnstaple. De als achtste geplaatste tennisster verloor donderdag in de kwartfinale met 6-4 en 6-3 van de Duitse Mona Barthel (1). Het Engelse toernooi is voor de 22-jarige Delftse nog niet voorbij. Samen met haar Franse partner Caroline Garcia komt zij nog in actie in het dubbelspel.

In de kwartfinale nemen Krajicek en Garcia het op tegen de Portugese Maria Joao Koehler en de Roemeense Katalin Marosi. Het duo versloeg woensdag in de tweede ronde met 7-6(6) en 6-4 de Luxemburgse Mandy Minella en Stefanie Vögele uit Zwitserland.

Groeispurt Amerikaanse economie

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal van 2011 op jaarbasis met 2,5 procent gegroeid. Dat betekent bijna een verdubbeling van het groeitempo in vergelijking met de voorgaande 3 maanden, toen de economie met 1,3 procent groeide. Dat blijkt uit cijfers die donderdag werden gepubliceerd door het Amerikaanse ministerie van Handel.

Het groeicijfer was in overeenstemming met de verwachting van economen. Het is de sterkste groei van de Amerikaanse economie sinds het derde kwartaal van 2010. De groei werd met name aangewakkerd door sterk toegenomen autoverkopen.

Groeispurt Amerikaanse economie
Groeispurt Amerikaanse economie (Foto: ANP)

Botanicula verschijnt deze winter

Amanita Design, ontwikkelaar van het veelal geprezen Machinarium, laat weten dat hun nieuwe point and click-adventure Botanicula rond februari volgend jaar verschijnt.

Een exacte datum wilt studio-oprichter Jakub Dvorský niet te geven, maar het spel verschijnt volgens hem definitief aankomende winter. Volgens de Tsjechische ontwikkelaar is Botanicula toegankelijker dan voorgaande spellen van Amanita Design. Het spel is meer gebaseerd op humor dan op complexe puzzels. In het spel verken je een enorme boom die in totaal 150 aparte schermen bestrijkt. Als speler heb je vijf personages tot je beschikking en moet je een kwaadaardige parasiet verslaan.

Daarnaast werkt Amanita Design aan Samorost 3, waarin de speler reist langs zeven planeten met ieder een eigen unieke stijl. Het ontwerp is een combinatie van echte foto’s met computergemaakte schilderijen. In het spel zal muziek, net als in alle Amanita-spellen, een grote rol spelen. Samorost 3 is in de maak voor pc, Mac en tablets, wanneer we het spel kunnen verwachten is nog niet bekend.

Ten Have reageert niet op uitgelekte brief

Steven ten Have wil geen uitspraken doen over de brief van de Raad van Commissarissen aan Johan Cruijff. De brief lekte woensdag uit.

Ten Have laat volgens RTV Noord-Holland via de persdienst van Ajax weten dat de brief bij de club bekend is. Net als de RvC-voorzitter wil ook Keje Molenaar, lid van de onderzoekscommissie, niks over de kwestie kwijt. "Lopende het onderzoek kan ik helaas niets zeggen."

De brief van de RvC aan Cruijff kwam in het bezit van de NOS. Volgens de raad heeft Cruijff de benoeming van Marco van Basten als technisch directeur gefrustreerd door een aantal aanvullende eisen te stellen. Daardoor zou de benoeming, die al op 1 oktober rond had kunnen zijn, onnodig zijn uitgesteld.

Ten Have en de andere leden van de RvC stelden Cruijff een ultimatum, dat de voormalige nummer 14 liet verlopen. Een dag later, op 19 oktober, hield Van Basten de eer aan zichzelf. Wegens 'teveel mitsen en maren' zag hij van de functie als technisch directeur af.

Zombie-actie wekt woede ProRail en politie

De actie om afgehakte nep-ledematen in het openbaar neer te leggen om zo de Amerikaanse zombieserie The Walking Dead te promoten heeft de woede gewekt van ProRail en de politie. De digitale zender Foxlife wilde donderdag op diverse stations 'realistische, bloederige' ledematen neerleggen. De vinders zouden een prijzenpakket krijgen.

"Dit is geen grap", zei ProRail-woordvoerder Anna Kodde tegen het AD. "Dit verwijst naar zelfmoord op het spoor. Een onderwerp dat zeer gevoelig ligt bij familieleden, omstanders en rijdend personeel. Daar willen wij zo min mogelijk publiciteit over."

De ledematen worden nu op minimaal 500 meter van stations verstopt. Ook zijn ze niet meer realistisch en bloederig, maar duidelijk nep-armen 'uit de fopwinkel', aldus Foxlife. Toch was de politie in Leiden niet blij met de actie, en maande een Foxlife-marketeer, die net een hand bij een molen neerlegde, te stoppen in verband met de openbare orde. "Want dit is niet voor iedereen een geintje", aldus de agent.

Op de site van het Leidsch Dagblad is in een filmpje te zien hoe de politie de actie stopte.

Bankbonussen kunnen niet worden teruggehaald

De Nederlandse overheid kan niet met terugwerkende kracht bij banken bonussen terughalen. Dat schrijven minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) en zijn staatssecretaris Frans Weekers (VVD) aan de Tweede Kamer. In maart had de Kamer hierover een motie aangenomen.

In de motie ingediend door PVV'er Roland van Vliet verzocht de Kamer alle financiële bonussen die vanaf 2008 zijn uitgekeerd terug te halen bij staatsgesteunde ondernemingen. Het ging volgens de motie om bonussen die zijn uitgekeerd bij ASR Verzekeringen, ING, SNS Reaal en Aegon.

De bonussen zouden eenmalig volledig belast moeten worden via de loonheffing die werkgevers moeten betalen. Ook zouden ze via de vennootschapbelasting kunnen worden teruggehaald.

De Jager en Weekers stellen in de brief dat de motie juridisch niet uitvoerbaar is. De Raad van State zegt dat een dergelijke hogere belasting niet met terugwerkende kracht kan worden ingevoerd.

CDA-politici willen Verhagen niet als partijleider

Een overgrote meerderheid van CDA-politici wil Maxime Verhagen niet als partijleider. Slechts drie procent ziet hem als geschikte leider van de regeringspartij. Dat meldt NRC Handelsblad, dat hier samen met onderzoeksbureau overheidinnederland.nl onderzoek naar deed.

Bijna 750 gemeenteraadsleden, burgemeesters, gedeputeerden en Kamerleden voor het CDA werden voor het onderzoek ondervraagd. Van hen vindt maar vijf procent dat het goed gaat met de partij.

Ook het functioneren van de Tweede Kamerfractie kan in de ogen van de meesten geen genade vinden. Slechts een kleine veertig procent is daarover tevreden. De ondervraagden zijn vooral ontevreden over het gebrek aan een duidelijke leider en een heldere koers.

Uit het onderzoek blijkt verder dat driekwart van de politiek actieve CDA'ers minister van Financiën Jan Kees de Jager de beste CDA-minister vindt. Als de ondervraagden toen over dit kabinet hadden geweten wat ze nu weten, had 64 procent voor samenwerking met de PVV gestemd. Vorig jaar was dat nog 74 procent.


CDA-politici willen Verhagen niet als partijleider (Foto: Novum)

Europa hoopt op hulp China bij financiële crisis

Europese regeringsleiders hopen dat China een belangrijke rol op zich neemt bij het aanpakken van de financiële crisis, maar het is de vraag of Beijing aan die verwachting wil voldoen.

De Franse president Nicolas Sarkozy voerde donderdag telefonisch overleg met zijn Chinese ambtgenoot, Hu Jintao. Ze hebben afgesproken samen te werken om zo de wereldwijde economische groei nieuw leven in te blazen, maar het blijft onduidelijk of Beijing financieel gaat bijdragen aan het Europese noodfonds (EFSF).

Tot dusver heeft Beijing alleen gezegd 'business as usual' te continueren. Dat houdt in: handelen met Europa en het investeren van het enorme handelsoverschot van China in veilige Europese staatsobligaties.

"Voor China zou het een enorme doorbraak zijn in zijn pogingen aan te schuiven aan het hoofd van de tafel in de internationale monetaire hiërarchie", aldus Carl Weinberg van High Frequency Economics in een rapport.

Desalniettemin is directe betrokkenheid van China een politiek risico. Bestuurders van het staatsinvestieringsfonds van China hebben geprobeerd zichzelf neer te zetten als voorzichtige financiële bewakers. Tijdens een bezoek aan Parijs eerder deze maand zei de voorzitter van het fonds dat Europeanen 'zichzelf moeten respecteren' en geen 'liefdadigheid van China' moeten verwachten.

Europese regeringsleiders kijken over de grenzen van de monetaire unie voor hulp. Ze hopen daar steun te vinden voor het EFSF. De buitenlandse betrokkenheid bij het EFSF is onderdeel van een complex plan om het EFSF te laten optreden als verzekeraar voor obligaties van zwakke Eurolanden, zoals Italië en Spanje. De verzekering moet de obligaties aantrekkelijker maken voor investeerders. Het hoofd van het EFSF, Klaus Regling, vertrekt vrijdag naar Beijing om het plan nader uit te leggen aan de Chinese regering.

Maar zelfs als China bijdraagt aan het noodfonds moet Beijing de risico's die het neemt inperken, zegt Huang Wei, een econoom van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen. Volgens haar kan Europa hoogstens hopen dat China staatsobligaties koopt van sterke landen uit de eurozone. "Ik denk niet dat de Chinese regering direct investeert in staatsschulden, zoals de Griekse schuldenlast, omdat dat erg gevaarlijk is", aldus Huang.

Velen hopen dat de robuuste Chinese economie en de 2,3 biljoen euro aan buitenlandse valuta die het land in bezit heeft een last minute alternatief kunnen zijn voor Europese hulp aan zwakke EU-lidstaten en strenge bezuinigingsmaatregelen. Het enorme bedrag dat echter nodig is - een tot twee biljoen euro - maakt dit scenario erg onwaarschijnlijk. "Dit is niet iets dat de Chinezen zullen geven", aldus Katinka Barysch, een analist bij het Centrum voor Europese Hervormingen.

Op de vraag of China zou bijdragen aan het EFSF, antwoordde een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken Jiang Yu dat Beijing blij was met het akkoord dat donderdagochtend werd gesloten. Maar ze wilde niet zeggen of China een bijdrage zou leveren.

"China is bereid samen te werken met de internationale gemeenschap om stabiliteit op de internationale financiële markten te bevorderen, evenals wereldwijd economisch herstel en groei", aldus Jiang.

Olli Rehn, Eurocommissaris voor monetaire aangelegenheden, heeft zich gedistantieerd van een voorstel van Brazilië om samen met China en andere opkomende landen gezamenlijk een bijdrage te leveren aan het noodfonds. "Dat zou zeer verreikende politieke consequenties hebben", zei Rehn 21 oktober in een interview. "Dat zou betekenen dat de Chinezen, de Russen en Brazilië indirect een plaats zouden hebben aan de onderhandelingstafel in de eurozone. Een dergelijke beslissing heeft een strategisch belang dat niet onderschat moet worden."

De Franse minister van defensie Gerard Longuet verwelkomde echter met open armen een rol voor China in de Europese crisis. "Zij hebben geld, wij hebben het nodig", aldus de minister.

732 miljoen Nigerianen in 2100

De bevolking van Nigeria stijgt van 158 miloen nu naar maar liefst 732 miljoen inwoners in 2100. Dit blijkt uit een analyse van The Guardian. De Britse krant maakte op basis van gegevens van de Verenigde Naties een interactieve kaart met de bevolkingsgroei van alle landen.

Zambia groeit het hardst de komende eeuw: van 13 miljoen inwoners nu tot bijna 140 miljoen in 2100, een stijging van 968 procent. Het Afrikaanse continent groeit als geheel 240 procent over deze periode.

Rusland en China zullen hard krimpen de komende 90 jaar, namelijk 23 en 30 procent. Nederland zal naar verwachting 17,4 miljoen inwoners hebben in 2100, een stijging van 4 procent.

Bekijk op de site van The Guardian alle gegevens.


Visuele weergave groei bevolking per land 2010-2100 (Bron: The Guardian)

Van den Brom wil veldinspectie Gelredome

John van den Brom wil dat er eens goed naar de grasmat van de Gelredome wordt gekeken. Tijdens de laatste twee thuisduels van Vitesse gleden veel spelers uit op het gladde veld.

"Wij zijn er beter aan gewend, maar zelfs mijn spelers glijden weg, of ze nu op pinnen spelen of niet", zegt coach Van den Brom tegen De Gelderlander. "Het veld is op zich goed. Er zijn de laatste vier dagen drie wedstrijden op gespeeld en je ziet er nauwelijks iets aan."

Volgens Van den Brom is het speelveld echter 'vet'. "We dachten een oorzaak te hebben omdat het extra was gesproeid, maar dat is het niet. We streven naar het beste en dat is hier niet het geval. Dus daar moet maar eens naar worden gekeken."

Vitesse speelde zondag en woensdag in de Gelredome tegen respectievelijk PSV en ADO Den Haag (beker). Enkele dagen eerder was het stadion het decor voor een concert van Nick en Simon. De Arnhemmers, die nu vijfde staan in de Eredivisie, gaan zondag op bezoek bij De Graafschap.

3DS verkoopt beter dan eerste DS

De wereldwijde verkopen van Nintendo 3DS liggen hoger dan die van de eerste Nintendo DS in hetzelfde tijdsbestek. De teller staat op dit moment op ongeveer 6,68 miljoen verkochte exemplaren.

Dit aantal omvat de verkopen vanaf launch tot en met 30 september. Nintendo DS had in eenzelfde tijdsbestek iets minder aantallen op de teller staan: 6,65 miljoen. Hoewel dit verschil niet groot is, is het wel opmerkelijk omdat Nintendo veel kritiek krijgt op de verkoopaantallen van hun 3DS. De prijs ging er voor ook al flink omlaag, van 249 euro naar 169 euro. Verwacht wordt dat de komende feestdagen veel units over de toonbank gaan vanwege potentiële toppers als Super Mario 3D Land en Mario Kart 7

Nintendo DS staat inmiddels op 149 miljoen verkochte exemplaren en Wii op iets minder dan 90 miljoen.

MRSA op longafdeling ziekenhuis Hoorn

Het Westfriesgasthuis in Hoorn heeft een opnamestop van nieuwe longpatiënten afgekondigd, nadat bij drie patiënten van de longafdeling de MRSA-bacterie is vastgesteld. De patiënten worden nu geïsoleerd verpleegd. Eerdere kamergenoten van de besmette patiënten en het verplegend personeel worden onderzocht. Dat meldt het ziekenhuis donderdag.

De uitslag van de onderzoeken van de onderzoeken wordt vrijdag verwacht. Het ziekenhuis heeft om verspreiding te voorkomen ook de bezoekregeling op de longafdeling beperkt.

CDA wil studievisum voor Mauro

De CDA-fractie in de Tweede Kamer vindt dat de Angolese asielzoeker Mauro een studievisum moet aanvragen. Dat bleek donderdag na spoedoverleg van de CDA-fractie over de uitzetting van Mauro.

Het CDA onderschrijft nog altijd het besluit van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dat Mauro niet zomaar in Nederland kan blijven, zei Kamerlid Raymond Knops. Dat geldt voor de gehele CDA-fractie, voegde hij eraan toe. Zeker twee Kamerleden, Kathleen Ferrier en Ad Koppejan, hadden bezwaar gemaakt tegen de uitzetting van Mauro.

Knops benadrukte dat er voor Mauro geen uitzonderingen mogen worden gemaakt. "De regels moeten voor iedereen gelden." Dat betekent onder meer dat Mauro terug moet naar Angola om de aanvraag voor het studievisum te doen. Leers moet deze aanvraag dan wel met spoed behandelen, zei Knops.

Volgens Knops biedt een studievisum Mauro een 'groot perspectief' op een permanent verblijf in Nederland.

[NBA] Vooruitgang in onderhandelingen

Er is eindelijk vooruitgang geboekt in de onderhandelingen tussen spelers en clubs uit de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Gisteren is door spelersvakbondvoorzitter Derek Fisher bekendgemaakt dat na vijftien uur onderhandelen de partijen nader tot elkaar zijn gekomen.

Alles draait om de verdeling van inkomsten door de teams. De spelers eisen dat meer dan vijftig procent van dat geld uitgegeven wordt aan salarissen, terwijl de clubs inzetten op een 50-50 verhouding. Afgelopen seizoen ging nog 57 procent van de inkomsten van de clubs naar de spelers. De spelers zetten in eerste instantie in op 54,3 procent van de inkomsten, maar zijn nu gezakt naar 52,5 procent.

De impasse tussen de spelers en clubs duurt om dit moment al 119 dagen. Daarom is al besloten om de competitiestart met twee weken uit te stellen. "Er is vooruitgang geboekt. Maar ik kan nog niet inschatten hoe dicht we bij een oplossing zijn," zei Fisher die hoopt dat er binnen enkele dagen een akkoord ligt. Hij sluit niet uit dat de volledige competitie van 82 wedstrijden nog afgewerkt kan worden. "Het wordt krap, maar het kan."

Foto van set Expendables 2 opgedoken

Via de website van Moviehole is vandaag een foto opgedoken van de set van the Expendables 2. Op de foto zien we onder meer Dolph Lundgren, Terry Crews en 'nieuwkomer' Chuck Norris.

De film, met een ijzersterke cast bestaande uit onder andere Sylvester Stallone, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Jason Statham, Liam Hemsworth, Jean-Claude Van Damme, Jet Li en Randy Couture, wordt momenteel in Bulgarije opgenomen. 

Chuck Norris mag dan 71 jaar oud zijn maar ziet er nog steeds strijdbaar uit. The Expendables 2 draait vanaf augustus 2012 in de bioscopen.

Aanval op NAVO-basis Kandahar

Afghaanse opstandelingen hebben donderdag een militaire basis in de zuidelijke stad Kandahar aangevallen. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken in Kabul zijn ten minste twee aanvallers doodgeschoten. Een ziekenhuis in Kandahar meldt dat zeker een burger is omgekomen en dat twee burgers en een Afghaanse soldaat gewond zijn geraakt.

Op de basis zijn onder meer Amerikaanse NAVO-militairen en een provinciaal reconstructieteam gehuisvest. Zeker drie aanvallers drongen een kantoor voor de basis binnen, zei het hoofd van de provinciale politie, generaal Abdul Razzaq, die voor een vergadering op de basis was toen de aanval begon.

Britse bobsleesters gewond bij crash

Twee leden van het Britse vrouwenbobsleeteam zijn donderdag bij een crash in Duitsland gewond geraakt. Dit meldt de BBC. De twee raakten gewond bij een training op de bobsleebaan in Winterberg, waar op dit moment het Brits Kampioenschap wordt gehouden. De toestand van een van de twee vrouwen zou kritiek zijn.

Om wie het precies gaat is nog niet bekend. Het gaat in ieder geval niet om Paula Walker en Rebekah Wilson. Dit duo is namelijk in Canada aan het trainen voor de eerste wedstrijd van het wereldbekerseizoen in het Oostenrijkse Igls.

'Twaalfduizend leerwerkbanen op de tocht'

Twaalfduizend leerwerkbanen bij uitzendbureaus staan op de tocht als gevolg van een maatregel van het ministerie van Financiën. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie ABU in een petitie die donderdag is aangeboden aan CDA-kamerlid Pieter Omtzigt.

Het ministerie is van plan een aftrekregeling voor het onderwijs aan te passen. Kosten gemaakt voor een leerwerktraject kunnen hierdoor gedeeltelijk worden afgetrokken. Door de wijzigingen kunnen uitzendbureaus geen beroep meer doen op dit belastingvoordeel, maar alleen de opdrachtgevers.

De ABU vreest dat hierdoor duizenden leerwerkbanen verdwijnen. "Een dergelijk besluit is zeer schadelijk voor de arbeidsmarkt en de grote rol die uitzendbureaus spelen in het opleiden van vaak laaggekwalificeerde uitzendkrachten in leerwerktrajecten", schrijft de ABU.

De ABU vindt het voorstel onbegrijpelijk. "Het staat haaks op het overheidsbeleid waarin het kabinet de uitzendsector juist een grotere rol wil geven in de bemiddeling en kwalificatie van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt."

De organisatie roept de Tweede Kamer op om de maatregel tegen te houden. Deze begint komende maandag met de behandeling van het nieuwe Belastingplan. De aanpassing van de aftrekmaatregel voor het onderwijs maakt hier onderdeel van uit.

Gemeenteambtenaren gaan staken

Ambtenaren van verschillende gemeenten leggen begin november een paar uur hun werk neer. Zij protesteren hiermee tegen de vastgelopen cao-onderhandelingen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Dat meldden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CHMF donderdag.

De onderhandelingen zitten volgens de bonden sinds mei 'muurvast'. Ze eisen voor de werknemers werkzekerheid, behoud van koopkracht en een investering in scholing van.

VNG biedt echter geen werkzekerheid, een mindere loonstijging dan de inflatie en nul investeringen, stellen de bonden. "Ambtenaren zijn de dupe van botte bezuinigingen."

De bonden wijzen erop dat in de komende jaren tot wel zeventig procent van de ambtenaren met pensioen gaat of op een andere manier uit de sector stroomt. "Over vijf jaar hebben we de mensen hard nodig", legt een woordvoerder van CNV Publieke Zaak uit.

De acties beginnen 2 november in Den Haag, Rotterdam en Hilversum. In Amsterdam wordt de actie op 10 november afgesloten. VNG was niet direct in staat te reageren.

OM: hoogbejaarde niet de cel in voor moord dochter

De 85-jarige Amsterdamse die wordt verdacht van de moord op haar 47-jarige gehandicapte dochter hoeft wat justitie betreft niet de cel in. Het Openbaar Ministerie wil wel dat de vrouw schuldig wordt bevonden, maar vindt een gevangenisstraf niet op zijn plaats.

Het lichaam van het slachtoffer werd begin vorig jaar aangetroffen nadat de buren de politie hadden gewaarschuwd. Ze hadden geschreeuw gehoord uit de woning aan de Korte Marnixstraat. De politie stuitte ook op de gewonde hoogbejaarde moeder van het slachtoffer. Ze had zichzelf geprobeerd van het leven te beroven.

De Amsterdamse zou haar dochter hebben omgebracht uit angst dat die terug moest naar een inrichting waar ze eerder was verkracht. Ze raakte in paniek en zag de dood van haar dochter als enige oplossing.

Justitie eist geen celstraf vanwege de hoge leeftijd en de fysieke beperkingen van de vrouw. Bovendien is de kans dat ze opnieuw iemand ombrengt volgens deskundigen nihil. De rechtbank in Amsterdam doet op 10 november uitspraak.

Wielrenner gewond door touw over fietspad

Een 68-jarige wielrenner is woensdagavond in Vught gewond geraakt door een over het fietspad gespannen touw. De man viel en liep een hersenschudding en kneuzingen op. Baldadige kinderen bleken het touwtje over het fietspad te hebben gespannen, meldt de politie donderdag.

De kinderen, een meisje van 9 en twee meisjes van 11 uit Den Bosch, waren zelf ook erg geschrokken van de gevolgen van hun daad, aldus de politie. In het bijzijn van hun ouders kregen de meiden thuis een 'pittige reprimande'.

De kinderen zijn nog te jong om te worden vervolgd. Hun ouders moeten de schade met de wielrenner afhandelen. De 68-jarige fietser uit Vught mocht na behandeling in een ziekenhuis weer naar huis.

Vak vol uitwerpselen voor Belgische supporters

KV Turnhout heeft bij de Belgische voetbalbond (KBVB) een aanklacht ingediend tegen aartsrivaal Geel-Meerhout. In de derby tussen beide ploegen moesten de supporters van Turnhout plaatsnemen in een supportsvak dat vol lag met uitwerpselen.

Even later liet de fanatieke aanhang van Geel-Meerhout een spandoek zien met de tekst "Turnhout stinkt". Turnhout-preses Marcel Hendrickx was totaal niet te spreken over de acties van Geel-Meerhout: "We willen de rivaliteit niet aanwakkeren, maar er zijn grenzen natuurlijk. We vinden dat een club verantwoordelijk is voor het gedrag van de supporters. Daarom hebben we dit aangekaart bij de KBVB."

Geel-voorzitter Jan Tormans is het eens met Hendrickx en zal maatregelen nemen: "We vinden ook dat zoiets niet kan, maar het ging enkel om korrels en zeker niet om uitwerpselen. De mensen die dit gedaan hebben zullen in de toekomst niet meer welkom zijn bij ons. Wij distantiëren ons van dergelijke zaken. Anderzijds vind ik het jammer dat Turnhout reageert met een klacht. We hadden hierover best kunnen praten."

Monique Smit stelt kinderen nog even uit

Monique Smit is naar eigen zeggen helemaal klaar voor een gezinnetje, maar op last van haar broer Jan en zus Jenny begint de 22-jarige voorlopig nog niet aan kinderen. "Ze mag van mij en Jan nog niet beginnen aan kindjes, want dan zijn wij onze oppas kwijt", vertelt Jenny aan 100% NL Magazine.

Monique is dol op haar neefje en twee nichtjes. De drie blijven geregeld logeren. "Ik vind het heerlijk om op de kinderen van Jan en Jenny te passen. Als ik ze een dag niet heb gezien, mis ik ze al", zegt Monique.

Van haar oudere broer Jan mag Monique 'de komende vijf jaar' nog niet beginnen aan kinderen. Daardoor kan hij zijn dochtertje Emma en zijn stiefdochtertje Fem af en toe bij haar kwijt.

Hoewel Monique geniet van het oppassen, vindt ze het ook zwaar. "Jan ging laatst een paar dagen met Liza naar Mallorca. Toen heb ik op Emma gepast, maar dat vond ik wel pittig hoor", herinnert Monique zich. "Ik kon vaak niet eens met vriendinnen afspreken omdat ze net lag te slapen of nog pap moest. Dus, hoe leuk ik het ook vond, we hebben toch besloten de babyplannen nog maar een jaartje op te schuiven."

Voetballer Jeffrey Bok, met wie Monique sinds 2009 een relatie heeft, wordt ondertussen klaargestoomd voor het vaderschap. "Mijn vriend heb ik inmiddels aangeleerd hoe hij pap moet maken en luiers moet verschonen."

"Ik ben er ook al helemaal klaar voor", gaat de zangeres en presentatrice verder. "Doordat mijn moeder al 25 jaar bij Bart Smit werkt en heel veel bij mij in de logeerkamer opslaat, heb ik alles wat ik nodig heb al in huis. De buurman zei pas: je hoeft alleen nog maar een wipje te maken."

"Gesink geen man voor het klassement"

Robert Gesink moet zich volgend jaar richten op een ritzege in de Tour de France. Dat vindt oud-tourwinnaar Jan Janssen. "Aankomend jaar moet Robert niet voor een podiumplaats gaan. Hij is geen man voor het klassement in een grote ronde", zegt Janssen in het donderdag verschenen magazine Wielerland over de Raborenner.

Janssen blikt in het interview terug op het afgelopen wielerseizoen, waarin de Nederlanders zich in de grote rondes van voren lieten zien. Hij toont zich onder de indruk van de mentaliteit van Gesinks ploeggenoot Bauke Mollema, die vierde werd in de Vuelta. "Zo'n no-nonsensejongen doet mij wel deugd. Zijn stijl is dan wel niet mooi, maar zijn onverzettelijkheid is enorm."

Ook kon de oud-renner Rob Ruijgh van Vacansoleil wel waarderen. "Wat een heerlijk vechtertje is dat. Eerst zich scheel rijden in het NK en dan als maagd in de Tour rijden zonder onder de indruk te raken van de grote kanonnen."

Janssen ziet na de magere jaren in de wielersport de toekomst zonnig in voor de Nederlanders. "Een derde Nederlandse Tourwinnaar laat nog lang op zich wachten. Al staat wel vast dat we de aankomende jaren heel veel plezier gaan beleven in de grote rondes."

[Video] Suárez bekroont panna met doelpunt

Luis Suárez zorgde er gisteren hoogstpersoonlijk zelf voor dat Liverpool zich wist te plaatsen voor de kwartfinales van de League Cup. Stoke City werd met 1-2 verslagen en de voormalig Ajacied wist beide doelpunten namens The Reds te scoren.

Vooral de eerste treffer van de Uruguyaan was van grote schoonheid. Suárez kreeg de bal op de linkerflank aangespeeld, trok naar binnen, wist Stoke-verdediger Ryan Shotton te vernederen met een panna en krulde vervolgens de bal prachtig in de verre hoek achter keeper Thomas Sørensen. Later in de wedstrijd zou Suárez met zijn tweede doelpunt Liverpool definitief in veilige haven schieten.

Hieronder het doelpunt van Suárez (vanaf 1.19 min).


De fraaie treffer van Luis Suárez.

'Agent moet minder privétweets versturen'

Twitterende Groningse wijkagenten zouden minder privétweets moeten versturen. Nu nog heeft een kwart van de tweets van agenten uit Groningen een persoonlijke boodschap, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde resultaten van een onderzoek van de Universiteit Twente naar het effect van twitterende agenten.

Het Groningse korps telt 70 twitterende wijkagenten. Samen hebben zij 30.000 volgers. Omdat burgers de agenten volgen vanwege hun functie en niet vanwege hun persoonlijke leven, zou maximaal 10 procent van de verstuurde tweets privé mogen zijn, vindt onderzoeker Leon Veltman.

'Agent moet minder privétweets versturen'
'Agent moet minder privétweets versturen' (Foto: ANP)

Safin beloond voor slopen tennisrackets

Marat Safin heeft een bijzondere prijs gekregen. De Russische oud-tennisser kreeg een trofee voor de 1055 rackets die hij in zijn dertienjarige carrière brak, meldt de Franse sportkrant l'Équipe. Dat zijn er ruim tachtig per jaar. Safin, die tegenwoordig zijn partijtjes op de Champions Tour speelt, ontving de prijs tijdens het toernooi in het Chinese Chengdu.

Safin, die in 2000 eerste stond op de wereldranglijst, stond bekend als een grillige speler. De Moskoviet kon oogstrelend tennis afwisselen met verschrikkelijk slecht spel, waarbij het ook regelmatig mis ging tussen de oren. De Rus wist zelf niet meer hoeveel rackets er tijdens zijn woede-uitbarstingen waren gesneuveld, maar de statistici van de ATP wel.

Somalische al-Shabaab in oorlog met Kenia

De extremistische Beweging van de Strijdende Jongeren, bekend als al-Shabaab, heeft donderdag in Somalië de oorlog aan Kenia verklaard. Er moet volgens de oproep tegen Kenia gestreden worden omdat dat land een oorlog tegen Somalië zou zijn begonnen.

Keniaanse troepen zijn met buitenlandse hulp actief in het zuiden van Somalië. Hun doel is al-Shabaab, die al geruime tijd grote delen van zuidelijk Somalië terroriseert, eindelijk uit te schakelen. Al-Shabaab heeft naar verluidt zijn hoofdkwartier in de aan Kenia grenzende Somalische provincie Beneden Juba.

Somalische Shabaab in oorlog met Kenia
Somalische Shabaab in oorlog met Kenia (Foto: ANP)

Martin Scorsese overweegt misdaaddrama The Snowman

Martin Scorsese is in gesprek om het boek The Snowman te verfilmen. De regisseur werkt nog aan de voltooiing van de avonturenfilm Hugo, met Johnny Depp, en heeft nog twee films op stapel staan, maar overweegt de regie van het drama serieus. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

The Snowman gaat over de Noorse detective Harry Hole. De sjaal van een vermiste vrouw uit Oslo wordt gevonden om een sneeuwman die er onheilspellend angstaanjagend uitziet. Hole vermoedt dat de misdaad het werk is van een seriemoordenaar.

Het verhaal is gebaseerd op de roman Snømannen van de Noorse schrijver Jo Nesbø. Hij schreef een boekenreeks over de detective Hole. Daarvan werden wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht. Matthew Michael Carnahan, bekend van de films Lions for Lambs en State of Play, is gevraagd het scenario te schrijven.

De avonturenfilm Hugo gaat in februari in Nederland in première. Wanneer Scorsese tijd zou vinden om The Snowman te maken is onbekend.


Martin Scorsese overweegt misdaaddrama The Snowman (Foto: Novum)

Drentenaren beschoten met luchtbuks

In het Drentse dorp Emmer-Compascuum zijn de afgelopen dagen in ieder geval drie mensen beschoten met een luchtdrukwapen. Een jongen raakte gewond aan zijn hoofd, meldt de politie donderdag. Over de aard van de verwondingen is niets bekendgemaakt.

De drie werden maandagavond en dinsdagochtend beschoten in de omgeving van de muziekkoepel aan het Hoofdkanaal OZ. De drie hebben aangifte gedaan van mishandeling. Het is niet duidelijk of er gericht op ze is geschoten.

De politie vermoedt dat de schutter een luchtdrukwapen heeft gebruikt. De politie roept eventuele andere mensen die beschoten zijn op zich te melden en zoekt getuigen van de schietincidenten.

Nieuwe IndyCar wordt DW12 genoemd

De auto die vanaf volgend seizoen in de IndyCar Series gebruikt zal gaan worden zal de DW12 gaan heten. Hiermee wordt het door Dallara gebouwde chassis vernoemd naar Dan Wheldon die eerder deze maand overleed na een heftig raceongeval in Las Vegas.

"Als eerbetoon aan het werk dat Wheldon deed bij de ontwikkeling van de nieuwe auto hebben we besloten om de 2012 IndyCar Dallara aan hem op te dragen en deze DW12 te noemen," zo meldde Gian Paolo Dallara aan Autosprint.

Hij vindt daarnaast dat de suggesties Wheldon in Las Vegas onnodige risico's nam om de race te winnen en het hoge prijzengeld op te strijken niet juist. "Dat is onzin. Wheldon was een professionele racecoureur en geen waaghals. Hij wist waar de limieten lagen. Hij wist zeker dat hij die race niet kon winnen. In Kentucky was er een vergelijkbaar geval toen hij als laatste starte en als vijftiende finishte. Daarnaast had hij net met Andretti een contract voor 2012 gesloten, dus hij hoefde niets meer te bewijzen."

Sony Ericsson geheel in handen van Sony

Het Zweedse technologiebedrijf Ericsson verkoopt zijn aandeel van vijftig procent in SonyEricsson, producent van mobiele telefoons. Sony, dat de andere helft al in handen had, neemt het belang over voor een bedrag van 1,05 miljard euro.

Ericsson meldde donderdag dat Sony Ericsson wordt geïntegreerd in Sony. Door de deal kan Sony de productie van smartphones integreren in zijn portfolio van consumentenapparaten met een netwerkaansluiting, zoals tablets, televisies en spelcomputers, stelt Ericsson in een verklaring.

Sony en Ericsson sluiten daarnaast een licentieovereenkomst over het gebruik van elkaars technologieën. Sony krijgt door de overeenkomst vijf patenten in handen betreffende draadloze technologie in handsets.

De transactie moet nog wel worden goedgekeurd door de betreffende mededingingsautoriteiten. De besturen van beide bedrijven zijn al wel volledig akkoord. Ericsson verwacht de deal in januari 2012 afgerond te hebben.


Sony Ericsson geheel in handen van Sony

FOK! Filmtip van de dag: Star Wars: Ep. 5 + 6

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag zijn dat... Star Wars Episode 5 - The Empire Strikes Back + Episode 6 - Return of the Jedi.

Star Wars The Empire Strikes Back

Vanavond wordt de succesvolle ruimtesaga van George Lucas afgesloten met, wat vele fans bekijken als, de twee beste films uit de Star Wars-reeks. Om 20.30 uur beginnen we met Star Wars Episode 5 - The Empire Strikes Back. De film begint drie jaar na het verhaal van A New Hope. De Deathstar is niet meer en Luke Skywalker en Han Solo zijn nu officieel lid van de rebellen. Solo heeft echter te kampen met premiejagers in verband met een schuld bij Jabba the Hutt, een 600 jaar oude gangster van de planeet Nal Hutta. Luke Skywalker krijgt ondertussen te horen wie zijn echte vader is.

Star Wars Return of the Jedi

Om 23.00 uur vervolgen we dan met het laatste deel uit de reeks. Star Wars Episode 6 - Return of the Jedi speelt zich een jaar na het vorige deel af. Het Galactische Keizerrijk werkt aan een nieuwe Deathstar. Luke vertrekt naar de planeet Dagobah om zijn training als Jedi af te maken. Wat volgt is een epische strijd tussen goed en kwaad. Zullen de rebellen er in slagen om het keizerrijk tegen te houden?

Star Wars Episode 5 - The Empire Strikes Back + Episode 6 - Return of the Jedi zijn vanavond vanaf 20.30 uur te zien op RTL7.

Fans Blizzard keren zich tegen homofobie

Een oud interview uit 2008 met de leadzanger van de metalband Cannibal Corpse heeft geleid tot ophef onder de spelers van World of Warcraft. De zanger doet veel antihomo-uitspraken en noemt een van de twee groepen, de Alliance, 'gay'. Dit tot ongenoegen van veel spelers, die van zich laten horen op de officiële website van het online spel.

"Ik speel geen homo-elfje of kaboutertje. Fuck de Alliance. Sterf verdomme, stelletje fucking emo cocksuckers", zegt de zanger in het interview. Zaterdag vertoonde Blizzard fragmenten uit het interview tijdens de afsluiting van het eigen evenement, Blizzcon.

Met het uitzenden van het interview gooit Blizzard olie op het vuur. Het bedrijf wordt al langer beschuldigd van partijdigheid omdat veel werknemers van de gamestudio de Horde, de tegenhanger van de Alliance, openlijk steunen. In het gewraakte fragment, dat op de site van Blizzcon te vinden is, zijn de scheldpartijen van de zanger inmiddels gecensureerd.

Volgend jaar komt de gamestudio met een nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft. Ook in Mists of Pandaria staat de strijd tussen de Horde en de Alliance centraal. Een vredelievend pandaras, de Pandaren, is de dupe van deze strijd en wordt gedwongen een van de twee kanten te kiezen.


Fans Blizzard keren zich tegen homofobie (Foto: Novum)

'Defensie de mist in bij afwikkeling misstanden'

De afwikkeling van misstanden bij marineonderdeel CAMS-Force Vision is 'niet bevredigend verlopen'. Er is weliswaar adequaat gereageerd op meldingen, maar leidinggevenden hebben de problemen vervolgens onderschat. Dat staat in een rapport dat donderdag werd overhandigd aan minister van Defensie Hans Hillen (CDA).

Bij CAMS-Force Vision, dat onder de Defensie Materieel Organisatie (DMO) valt, zou sprake zijn van zelfverrijking door het management en bedreiging van ondergeschikten die daar commentaar op hadden. Eerder al bleken er vergelijkbare misstanden te zijn geweest bij een ander DMO-onderdeel in Den Haag. Daarop stelde de minister een onderzoekscommissie in.

Volgens de commissie, onder leiding van oud-inspecteur-generaal van de krijgsmacht Cees de Veer, is het onmogelijk om iets te zeggen over hoe vaak defensiemedewerkers de fout in zijn gegaan, omdat incidenten niet werden geregistreerd. Defensie is daar inmiddels wel mee begonnen.

Volledige uitbanning van integriteitsincidenten is volgens de commissie een illusie. Wel moet defensie de kans op incidenten zo klein mogelijk maken. "Overheidspersoneel en zeker ook defensiepersoneel moet immers onkreukbaar en betrouwbaar zijn", stelt de commissie.

De commissie vindt dat de aandacht voor integriteit ook in tijden van bezuiniging en reorganisatie niet mag verslappen. De elementen voor een adequaat integriteitssysteem zijn volgens de commissie beschikbaar, maar ze vormen nog onvoldoende een geheel.

Een van de adviezen die de commissie defensie geeft is het actiever communiceren over incidenten, zowel intern als extern. Volgens de commissie is openheid goed voor de geloofwaardigheid van de organisatie. "Terughoudendheid hierin is niet functioneel en staat op gespannen voet met de transparantie die de overheid nastreeft."

Alle Harry Potter films verdwijnen uit de winkel

Harry Potter fans opgelet! Alle Blu-ray Discs en dvd's van alle Harry Potter films verdwijnen binnenkort uit de winkelschappen. Vanaf 29 december zal distributeur Warner Bros. stoppen met het uitleveren van nieuwe kopieën van de succesvolle filmreeks. Dit meldt Warner in een persbericht.

Op 16 november 2011 verschijnt Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 in Nederland op zowel Blu-ray als dvd. Maar dit zal dus van korte duur zijn. Na 29 december zal Warner Bros. geen nieuwe exemplaren meer leveren aan de verkooppunten. Het is dus niet zo dat de schijfjes worden teruggehaald. Hieronder vallen ook de boxsets en andere speciale edities.

Deze marketingstrategie is niet nieuw. Concurrent Disney staat al jaren bekend om deze manier van werken, waarbij verschillende animatietitels (uit de zogenaamde Diamond-reeks) slechts voor een beperkte tijd leverbaar zijn. Zo was The Lion King zeven jaar lang niet leverbaar de film werd onlangs in een 3D-versie weer uitgebracht in de bioscoop. Eind dit jaar zullen de opbrengsten veel groter worden als The Lion King weer op dvd en Blu-ray verschijnt. 

De Harry Potter-filmreeks bracht tot nu toe 12,1 miljard dollar op. Het is nog niet bekend wanneer Warner Bros. de filmreeks opnieuw zal uitbrengen.

Beste grasmat Eredivisie ligt in De Kuip

Feyenoord speelt in De Kuip op de beste grasmat van de Eredivisie. Dat blijkt volgens het AD uit een enquête van de spelersvakbond VVCS onder aanvoerders van alle profclubs.

Na alle wedstrijden beoordelen de aanvoerders van de teams het veld waarop ze gespeeld hebben. Na negen duels ligt de beste grasmat van de Eredivisie in Rotterdam. De velden van FC Twente, Ajax, Heerenveen en PSV volgen.

Groningen staat opvallend laag, op de zeventiende plek. Ook de kunstgrasvelden van Heracles Almelo en Excelsior zijn niet populair onder spelers. Heracles staat op de zestiende plek, Excelsior sluit de rij.

Het is de vierde keer dat de verkiezing wordt gehouden. Vorig jaar ging de eer naar PSV. De 'greenkeeper' van dat veld werd beloond met een prijs.

China legt realityprogramma's aan banden

China wil het aantal programma's met reality-tv aan banden leggen. De staatsinstelling voor radio, film en televisie noemt de shows 'vulgair' en 'overdreven vermakelijk'. De communistische partij probeert met de stap haar greep te versterken op die takken van de culturele sector die leiden tot onafhankelijkere opvattingen.

De staat wil minder talenten-, spelletjes- en praatprogramma's en minder shows gewijd aan liefde en huwelijksproblemen. De maatregel betekent dat een groot deel van de realityprogramma's van China's 34 satellietzenders volgend jaar moeten worden geschrapt. In plaats daarvan moet meer ruimte komen voor actualiteiten en cultuur.

De satellietzenders mogen hun programmering ook niet meer volledig laten afhangen van kijkcijfers. De volksrepubliek zegt tegemoet te willen komen aan de vraag naar gevarieerde kwaliteitsprogrammering.

De maatregelen volgen op een vergadering van de communistische partij vorige week. Daar werd het belang van een sterker zedenbesef benadrukt. Het tekort aan sociale cohesie werd vorige week pijnlijk duidelijk toen een peuter door twee auto's werd overreden en voor dood werd achtergelaten door omstanders en voorbijgangers.

TVM tot 2014 in schaatssport

TVM heeft bekendgemaakt nog zeker tot en met de Olympische Spelen in Sochi van 2014 actief te blijven in de schaatssport. De verzekeraar had met de langebaanploeg een contract tot medio 2012.

Bij TVM staan de olympisch kampioenen Sven Kramer en Ireen Wüst onder contract. Ook rijden Simon Kuipers, Jorien Voorhuis, Jan Blokhuijsen en de gebroeders Wouter en Remco Olde Heuvel voor de grootste commerciële schaatsploeg ter wereld. Het team wordt getraind door een staf onder leiding Gerard Kemkers en Bart Veldkamp.

De sponsor is sinds 2000 in de schaatssport actief nadat de ploeg van Sanex overgenomen werd.

Kamer reageert afwachtend op akkoord

Veel partijen in de Tweede Kamer hebben nog geen definitief oordeel over het akkoord dat de Europese regeringsleiders donderdagochtend hebben bereikt over de aanpak van de eurocrisis. Ze wijzen erop dat het gaat om de details en de uitvoering.

De PvdA neemt pas volgende week een standpunt in, zegt Kamerlid Ronald Plasterk. "Het is een complex akkoord en het gaat over vele miljarden", zegt Plasterk. "We willen de tijd nemen om het goed te lezen en om de belangen van de burger goed af te wegen."

De positie van de PvdA is van speciaal belang, omdat het minderheidskabinet van VVD en CDA de steun van de sociaaldemocraten nodig heeft. De gedoogpartij PVV is tegen elke steun aan Griekenland. Plasterk heeft eerder duidelijk gemaakt dat hij een 'wazig compromis' niet zou steunen.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees noemt het positief dat er een akkoord is. "Op alle belangrijke punten zijn afspraken gemaakt. Ik moet nog wel goed naar de details kijken. Die zijn heel belangrijk", zei hij donderdagochtend op RTL-Z.

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob laat weten twijfels te hebben of het akkoord 'een echte langetermijnoplossing' is voor de problemen in de eurozone. "We gaan het rustig verder bestuderen en luisteren naar uitleg van onze regering daarbij."

De SP vindt het akkoord geen oplossing voor de eurocrisis. De kwijtschelding van vijftig procent van de Griekse schulden door de banken is volgens Irrgang onvoldoende. "Het blijft doormodderen met Griekenland. De eurocrisis begon met Griekenland en het einde van de eurocrisis zal dus ook een echte oplossing voor Athene moeten inhouden."

Regeringspartij VVD noemt het 'knap' dat de Europese regeringsleiders een akkoord hebben bereikt, zegt Kamerlid Mark Harbers. Hij stelt dat premier Mark Rutte (VVD) 'voor Nederland cruciale punten' heeft binnengehaald. Toch heeft ook Harbers nog vragen over de invulling van de afspraken.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over het akkoord.

Patiënt wil ziekenhuisbed niet uit

Een 36-jarige man uit Tiel is woensdagavond aangehouden, omdat hij zijn ziekenhuisbed niet wilde verlaten. De man was woensdag ontslagen, maar weigerde te vertrekken omdat hij naar zijn zeggen nergens anders heen kon. Hij misdroeg zich vanuit zijn bed tegen andere patiënten, die vonden dat hij moest vertrekken.

Nadat de gealarmeerde politie enige aandrang gebruikte, kwam de Tielenaar uit bed, maar eenmaal op de gang zette hij het op een lopen. Agenten wisten hem uiteindelijk naar de uitgang te krijgen, maar dat gebeurde onder luid gescheld. Daarop kreeg de man een ander bed voor de nacht: in de politiecel wegens belediging.

Bijna tweehonderd zwartrijders betrapt in Den Haag

Bij een grote ov-controle in Den Haag zijn woensdag 184 zwartrijders op de bon geslingerd. De politie hield in totaal 28 mensen aan. Zij hadden drugs bij zich, openstaande geldboetes of konden geen geldig identiteitsbewijs laten zien. Een reiziger moest nog een celstraf van negentig dagen uitzitten. Dat meldt de politie donderdag.

De controle, die in samenwerking werd gedaan met controleurs van vervoersbedrijf HTM, werd tussen 13.00 en 22.00 uur gehouden op de tramlijnen die langs de Wouwermanstraat gaan, een straat in de Schilderswijk. De politie wil later meer controles houden.

Omstanders rijden benzinedieven klem

Twee benzinedieven zijn woensdagavond gepakt dankzij de hulp van enkele omstanders. Zij zagen hoe twee mannen ervandoor gingen zonder te betalen en grepen in. Door de wagen van de dieven klem te rijden, konden ze niet ontsnappen. Dat meldt de politie donderdag.

De mannen, een 35-jarige Amsterdammer en een 48-jarige man uit Almere, tankten hun auto vol aan de A6 ter hoogte van Lelystad. De wagen was voorzien van valse kentekenplaten. Toen het duo probeerde weg te rijden, versperden andere klanten van het tankstation met hun auto de weg en waarschuwden de politie.

Agenten konden het tweetal even later aanhouden. De twee zijn bekenden van de politie. De auto is in beslag genomen.

'Leerlingen kennen strengere exameneisen niet'

Eindexamenleerlingen weten niet dat de exameneisen dit jaar zijn aangescherpt. Dat zegt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) op basis van onderzoek. Daaruit zou blijken dat 80 procent van de leerlingen die dit jaar examen moeten doen niet weet wat hun te wachten staat. De scholieren zeggen 'teleurgesteld' te zijn in de gebrekkige informatievoorziening van het Ministerie van Onderwijs.

Volgens nieuwe regels moeten leerlingen voor alle vakken van het landelijk eindexamen gemiddeld een 5,5 of hoger halen. Eerder mocht dit nog gecompenseerd worden met het cijfer van het schoolexamen. Leerlingen van de havo en het vwo mogen voor Nederlands, Engels en wiskunde maximaal één vijf halen. Eerst was het toegestaan om voor twee vakken gemiddeld een vijf te staan.

Het LAKS roept donderdag in een open brief in de Volkskrant alle scholieren op om elkaar goed te informeren.

'Rutger Hauer is slim, slinks en steengoed'

De vier acteurs die in De Heineken Ontvoering de ontvoerders spelen, zijn allemaal zeer te spreken over hun tegenspeler Rutger Hauer. De 67-jarige acteur speelt biermagnaat Alfred Heineken. Hij is een mentor die heel sterk in zijn schoenen staat, precies weet wat hij wil en dat ook vrijwel altijd krijgt, vertellen ze aan Novum Nieuws.

Als je met één Nederlandse acteur wil samenwerken, dan is hij het wel, zegt Korneel Evers, die ontvoerder Jan speelt. Zijn belangrijkste les was voor jezelf opkomen als acteur. Er zijn altijd zo veel mensen op een filmset die van alles van je willen. Hij weet hoe je kunt voorkomen dat je een marionet wordt en hoe je je eigen inbreng kunt houden om een scène beter te maken.

Daar is Teun Kuilboer, die Frans Meijer speelt, het mee eens. Rutger weet iedereen zo te bespelen dat hij eigenlijk altijd zijn zin krijgt. Dat is niet altijd een prettige eigenschap, maar het is wel belangrijk als je overtuigd bent van je eigen gelijk. En hij loopt al een tijdje mee, dus hij heeft ook wel vaak gelijk.

Voor Gijs Naber, die Cor van Hout speelt, was de belangrijkste tip om "altijd alles klein te houden". Doe zo min mogelijk, zei Rutger steeds. Heb het vertrouwen dat de kijker heus wel naar je toe komt. Met die karakteristieke kop van hem is dat natuurlijk wat gemakkelijker dan voor gewone stervelingen.

Daar doet Reinout Scholten van Aschat, die de onstuimige Rem speelt, nog een schepje bovenop. Rutger is van mening dat hij nooit toneel moet doen. Dat is hem te overdreven. Hij is de meester van de subtiele gelaatsuitdrukking, die komen alleen goed uit als je helemaal inzoomt.

De Heineken Ontvoering verschijnt donderdag in de bioscopen.


?Rutger Hauer is slim, slinks en steengoed? (Foto: Novum)

Nintendo's geldprinter is kapot

De geldprinter van Nintendo lijkt kapot, de Japanse gamesfabrikant moest de verwachtingen naar beneden bijstellen. Vooral de stijgende yen en tegenvallende software-verkopen spelen het bedrijf parten.

Het bedrijf achter Mario leed van juli tot september een verlies van 19.6 miljard yen (258 miljoen dollar), een flink verlies vergeleken met de winst van 30.9 miljard yen in dezelfde periode vorige jaar. Voor het volledige jaar is de winst bijgesteld tot slechts 1 miljard yen in plaats van 35 miljard yen.

Nintendo heeft steeds meer te kampen met de concurrentie van rivalen Sony en Microsoft en Apple en Google snoepen een flink marktaandeel in de casual gamingmarkt weg. Daarbij heeft Japanse bedrijf veel last van de hoge yenkoers. Tachtig procent van de verkopen zijn buiten Japan, door de hoge koers keldert de winst enorm, vooral in de Eurozone.

[MLB] Slecht weer hindert World Series

De zesde wedstrijd in de World Series in de Major League Baseball is met een dag uitgesteld nadat slecht weer de Saint Louis Cardinals en de Texas Rangers het onmogelijk maakten om te spelen. Het veld in Saint Louis was door de regen onbespeelbaar.

De World Series is een best-of-7 wat inhoudt dat de ploeg die het eerst vier wedstrijden wint de kampioen is. In de finale leiden de Texas Rangers met 3-2 nadat eerder deze week in het vijfde duel de Saint Louis Cardinals met 4-2 verslagen werden.

We Need To Talk About Kevin beste film in Londen

Het drama We Need to Talk about Kevin heeft de prijs voor beste film gewonnen op het London Film Festival. De jury onder leiding van Shakespeare in Love-regisseur John Madden vond de film van Lynne Ramsay 'een subliem, compromisloze vertelling van de kwelling die de plaats van liefde in kan nemen'. Acht films maakten kans op de prijs.

We Need to Talk about Kevin gaat over een moeder, gespeeld door Tilda Swinton, die worstelt met de gevolgen van een gruwelijk misdrijf dat haar zoon Kevin pleegde.

De prijs voor beste Britse nieuwkomer ging naar de 19-jarige actrice Candese Reid voor haar rol in het drama Junkhearts. De Britse acteur Ralph Fiennes en de Amerikaanse regisseur David Cronenberg werden toegelaten tot de Fellowship van het British Film Institute.

Het Londense filmfestival werd dit jaar voor de 55e keer gehouden. Het was het tweede jaar dat er ook prijzen werden uitgereikt. Donderdag is de laatste dag van het festival en wordt de slotfilm Deep Blue Sea met Rachel Weisz vertoond. We Need to Talk about Kevin wordt 1 december in de Nederlandse bioscopen verwacht.


We Need to Talk about Kevin beste film in Londen (Foto: Novum)

Korfballers beginnen WK met zege op Portugal

De Nederlandse korfbalploeg is donderdag het WK begonnen met een 34-13 zege op Portugal. In het Chinese Shaoxing scoorde Portugal de eerste twee punten van de wedstrijd, maar daarna nam Oranje het heft stevig in handen. Barry Schep was met zeven treffers de topscorer.

Nederland is zevenvoudig kampioen. Van de acht WK's won Oranje alleen in 1991 niet, toen was België de beste. Dat land won zijn eerste wedstrijd in Shaoxing met 46-10 van Zuid-Afrika. Nederland en België stonden alle acht keer tegenover elkaar in de finale.

Het WK duurt nog tot en met 5 november. Nederland speelt zijn volgende wedstrijd vrijdag, dan is Duitsland de tegenstander. De laatste poulewedstrijd, tegen India, zal zaterdag zijn.

FIFA sluit miljardendeal voor uitzendrechten WK's

Wereldvoetbalbond FIFA heeft een miljardendeal gesloten voor de uitzendrechten van de wereldkampioenschappen voetbal van 2018 en 2022. De FIFA ontvangt ruim één miljard euro van radio- en televisiestations Fox, Telemundo en Futbal de Primera Radio om het toernooi in Noord-Amerika onder de aandacht te brengen.

Eerder leverde een overeenkomst met SBS in Australië, Bell Media in Canada en IMC (Caraïben) al honderd miljoen euro op. Ook zijn er eerder dit jaar al contracten gesloten met Midden-Oosten, delen van Azië en Latijns Amerika met een totaalbedrag van 1,2 miljard euro. Het uiteindelijke bedrag dat de FIFA op zal strijken voor de WK's van 2018 en 2022 zal nog oplopen, omdat er nog overeenstemming moet worden bereikt met de Europese zenders.

Het wereldkampioenschap van 2014 zal de FIFA 1,7 miljard euro van tv- en radiozenders opleveren. Voor de WK's van 2018 en 2022 staat de teller voorlopig op 2,5 miljard euro.

Hulp bij vrijwillige terugkeer Mauro

Als alle hoop is vervlogen zal Mauro Manuel zich niet verzetten tegen terugkeer naar Angola. Een uitzetprocedure en vreemdelingendetentie komt dan niet aan de orde. Een woordvoerster van Defence for Children heeft dat donderdag gezegd.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat bij een zogenoemde vrijwillige terugkeer geen lang vertrekproces hoeft te worden doorlopen. Mauro (18) krijgt dan waarschijnlijk wel te maken met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) die ondersteuning biedt bij een vrijwillig vertrek.

Een woordvoerster vertelde donderdagmorgen dat Mauro zich eerder al tot de IOM heeft gewend. Als hij gebruik wenst te maken van de diensten regelt de organisatie voor hem een vliegticket en krijgt hij een geldbedrag mee. IOM helpt bij de herintegratie in Angola. Het hangt van hemzelf af wanneer hij op het vliegtuig stapt.

De diensten van IOM worden betaald uit bijdragen van 132 deelnemende landen. IOM heeft sinds het jaar 2000 ongeveer 2250 migranten begeleid bij vrijwillig vertrek uit Nederland. Van alle mensen die zich tot de organisatie wenden kiest de helft voor de begeleiding en bekostiging. De rest verdwijnt hoogstwaarschijnlijk in de illegaliteit.

Mauro heeft geen paspoort maar kan dat zelf aanvragen op de Angolese ambassade. De verwachting is dat hij in Angola gewoon welkom is. De Angolese regering heeft eerder laten weten bijvoorbeeld te willen meewerken aan een zogeheten laissez-passer, een tijdelijk reisdocument.

Hulp bij'vrijwillige' terugkeer Mauro
Hulp bij'vrijwillige' terugkeer Mauro (Foto: ANP)

'Nederland richting laagconjunctuur'

Nederland stevent af op een laagconjunctuur. Vrijwel alle indicatoren die de conjunctuurklok van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vormen, wijzen hier in oktober op. In september was dit ook het geval. De klok van het CBS geeft een indicatie voor de stand van de Nederlandse economie.

In een laagconjunctuur groeit de Nederlandse economie nog wel, maar onder het gemiddelde van de jaren daarvoor. Elf van de vijftien indicatoren, zoals het consumenten- en productenvertrouwen, het aantal orders en de werkloosheid presteren momenteel onder hun langjarig gemiddelde.

Adriaanse: "We durfden niet te voetballen"

FC Twente boekte gisteravond een benauwde 4-3 zege in de KNVB-beker op SC Genemuiden. Volgens coach Adriaanse durfde zijn club niet te voetballen tegen de club uit de Topklasse en kwam het team daarom in de problemen.

"De gelijkmaker was een keerpunt in de wedstrijd. Wat daarna gebeurde heeft niks met onderschatting of nonchalance te maken. Waar het wel mee te maken heeft is angst. We durfden niet meer te voetballen, niet meer te passen. We kwamen in de problemen door eigen fouten," zei Adriaanse op de website van FC Twente.

De tweede helft verliep beter. "Met name het inbrengen van Ola John hielp daarbij. Aan de linkerkant speelden we de verdediging helemaal stuk," zei de oefenmeester. "Dit was zo’n wedstrijd zoals ik er al veel heb meegemaakt. Uiteindelijk hadden we kunnen uitlopen naar een ruime overwinning, de mogelijkheden waren er, dat gebeurde echter niet."

FC Twente zal na de moeizame zege vanavond gewoon in de koker gaan verdwijnen en meedoen in de loting voor de achtste finale van de beker. Vanavond staan de laatste duels in de derde ronde op het programma, waarna er weer geloot zal gaan worden.

Sharapova trekt zich terug uit Istanbul

Maria Sharapova heeft zich teruggetrokken op de WTA Championships in Istanbul. De Russin leed gisteren haar tweede nederlaag op rij en gaf daarna aan dat een enkelblessure haar het verderspelen op het toernooi belette. De Française Marion Bartoli zal Sharapova in het laatste groepsduel gaan vervangen.

Sharapova was voor het toernooi in Istanbul geblesseerd, maar dacht voldoende hersteld te zijn om toch te kunnen starten. Haar doel was om Caroline Wozniacki van de eerste plaats op de wereldranglijst te stoten, maar dat bleek na de nederlagen tegen Samantha Stosur en Li Na te hoog gegrepen. "Ik moet blij zijn dat ik snel genoeg ben hersteld om mezelf toch een kans te geven hier te spelen. Ik heb ook positieve dingen ervaren," zei Sharapova over de WTA Championships.

Turkse tiener gered, 91 uur na aardbeving

Reddingswerkers in Turkije hebben opnieuw iemand levend onder het puin vandaan gehaald na de zware aardbeving van afgelopen zondag. Het gaat om een 19-jarige jongen met de naam Mohammed.

Hij werd bevrijd na 91 uur te hebben vastgezeten onder de restanten van een vijf verdiepingen hoog gebouw in de stad Ercis. Dat meldde de Turkse nieuwszender NTV donderdag.

Turkse tiener gered, 91 uur na aardbeving
Turkse tiener gered, 91 uur na aardbeving (Foto: ANP)

Dodental Turkse aardbeving op 523

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Oost-Turkije van zondag is opgelopen tot 523. Rond de 1650 mensen zijn gewond geraakt en 185 mensen zijn levend uit de puinhopen gehaald. Dit heeft het crisiscentrum van de Turkse overheid donderdag bekendgemaakt.

Het aardbevingsgebied wordt nu geteisterd door regen en sneeuw. Duizenden daklozen zijn overgeleverd aan de koude. Wanhopige overlevenden zijn slaags geraakt om de spaarzame hulpgoederen die het gebied tot dusverre hebben bereikt. De autoriteiten erkennen dat er aanvankelijk problemen waren met de distributie van hulp. Donderdag worden meer tenten naar het rampgebied gebracht, werd gezegd.

Inmiddels komt ook hulp uit het buitenland binnen, nu de Turkse regering heeft laten weten hulp te accepteren om de daklozen de winter door te helpen. Israël heeft prefabhuizen, dekens en kleding gestuurd.


Dodental Turkse aardbeving op 523 (Foto: Novum)

'Cruijff niet van plan op te stappen bij Ajax'

Johan Cruijff heeft geen plannen om op te stappen als commissaris van Ajax. Dat heeft zijn zaakwaarnemer Rutger Koopmans donderdag aan de Volkskrant laten weten. Woensdag werd duidelijk dat Cruijff overhoop ligt met zijn vier medecommissarissen. Zij schreven een brief naar de voormalige nummer veertien, die woensdag naar de NOS werd gelekt.

Als Cruijff aanblijft, wordt de situatie in de Raad van Commissarissen lastig. De andere vier commissarissen beschuldigen Cruijff er in de brief van de aanstelling van Marco van Basten als technisch directeur te hebben gefrustreerd. De ledenraad stelde begin deze week al een commissie in die moet proberen de problemen op te lossen.

Gilbert gekozen tot beste wielrenner van het jaar

Philippe Gilbert heeft vandaag de Vélo d'Or gewonnen. het is een prijs die sinds 1992 door het Franse maandblad Vélo Magazine uitgereikt aan de beste wielrenner van het seizoen en wordt toegekend door een panel van beroepsjournalisten uit de hele wereld.

De Belgisch kampioen kreeg in totaal 89 punten. Tourwinnaar Cadel Evans eindigde als tweede met 73 punten, wereldkampioen Mark Cavendish werd met 54 punten derde. Gilbert, die volgend jaar verhuist van Omega-Pharma Lotto naar BMC,  kende een superseizoen. Hij won onder meer de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, het Belgisch Kampioenschap op de weg en het Belgisch Kampioenschap tijdrijden, de eerste rit in de Tour de France en de Clasica San Sebastian.

Gilbert volgt de Zwitser Fabian Cancellara op, die de trofee vorig jaar kreeg. Gilbert is na Johan Museeuw (1996) en Tom Boonen (2005) pas de derde Belg die de trofee in ontvangst mag nemen. Nog nooit werd de prijs gewonnen door een Nederlandse renner.

Zvonareva klopt Wozniacki in Istanbul

Caroline Wozniacki heeft haar tweede partij op de WTA Championships verloren van Vera Zvonareva. De Russin was de nummer een van de wereld met 6-2, 4-6 en 6-3 de baas in een ruim twee uur durende wedstrijd. Wozniacki won dinsdag wel haar eerste wedstrijd in Istanbul, toen versloeg ze Agnieszka Radwanska.

Wozniacki wist vooraf dat ze bij winst zeker was van de van de eerste plaats op de wereldranglijst aan het einde van het seizoen. De enige concurrent van de Deense, Maria Sharapova had namelijk haar tweede partij in Turkije verloren.

NMa handhaaft boetes voor KPN, Vodafone en T-Mobile

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) handhaaft de beschuldiging dat de Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie in 2001 prijsafspraken maakten. KPN krijgt een boete van 7,9 miljoen euro, Vodafone van 3,7 miljoen euro en T-Mobile van 4,6 miljoen euro.

De nieuwe boetebesluiten volgen op een uitspraak van augustus 2010 van het College voor Beroep en Bedrijfsleven (CBb). "Wij worden hierin gesteund door het Europese Hof, dat duidelijk heeft gemaakt dat de mobiele operators geen informatie mogen uitwisselen over de hoogte van de dealervergoedingen, ook al gebeurt dit maar één keer," licht Chris Fonteijn het besluit van de NMa toe.

In de nieuwe besluiten houdt de NMa rekening met het feit dat het CBb minder zwaar tilt aan de overtreding dan de NMa en dat de redelijke termijnen voor besluitvorming en rechterlijke toetsing in deze zaak zijn overschreden. Daardoor zijn de boetes lager dan de boetes die eind 2002 door de NMa zijn opgelegd.

Ook tegen de nieuwe boetebesluiten kan beroep worden aangetekend.

Garmin-Cervélo haalt Australiër Haas

Wielerploeg Garmin-Cervélo heeft zich versterkt met de jonge Australiër Nathan Haas. Dat maakte de ploeg woensdagnacht bekend. De 22-jarige wielrenner tekent voor twee seizoenen. Haas won afgelopen weekeinde nog de Japan Cup, een eendaagse wedstrijd in Japan. Een week eerder sloot hij de Jayco Herald Sun Tour in zijn vaderland af met vier klassementstruien.

Haas reed de afgelopen seizoenen parttime voor een Australische ploeg. Daarnaast studeerde hij aan de universiteit van Sydney, maar prof worden was zijn grote droom, stelt de jongeling. "Tekenen bij Garmin-Cervélo is een droom die uitkomt. Alleen goed genoeg worden gevonden door een dergelijke goede ploeg maakt nederig."

Er zit een slang in je neus

Liu Fei uit China houdt van slangen. Meerdere van die enge beesten stopt hij in zijn neus of mond. Of neus én mond, dit beide met één slang op hetzelfde moment.. Terwijl er een aantal op de grond krioelen heeft Lui Fei inmiddels al twee slangen in zijn neus gestoken die via z'n mond naar buiten hangen. Ik las reacties van mensen die dachten aan Medusa, en ik moet er eigenlijk ook wel een beetje aan denken, of aan Cthulhu.

Atsma: Scholen laks met asbest

Scholen moeten beter weten waar asbest zit als er verbouwd of gerenoveerd wordt. Dat vindt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA). Hij reageert daarmee op de uitkomst van een enquête van het ministerie. Daaruit bleek dat 81 procent van de 9800 ondervraagde scholen asbest bevat.

Het ministerie riep scholen in het primair en voortgezet onderwijs op een asbestinventarisatie te laten doen. Tot nu toe heeft een kwart van de aangeschreven scholen dat ook gedaan. Bij ruim 80 procent van de scholen is asbest aangetroffen. De rest van de scholen moet voor de zomer inzicht geven in hun situatie.

Dat percentage toont volgens Atsma de urgentie aan van een actieve aanpak van asbest. "Er is geen reden voor paniekvoetbal, maar ik vind dat scholen vanuit hun verantwoordelijkheid moeten weten waar asbest zit als er verbouwd of gerenoveerd wordt", aldus Atsma. "Risico's moeten tot een minimum worden beperkt."

Het ministerie deed de oproep op verzoek van de Tweede Kamer. Die wilde duidelijkheid naar aanleiding van meerdere asbestincidenten op scholen eerder dit jaar. Zo werden tientallen leerlingen van twee basisscholen in Purmerend op de eerste schooldag naar huis gestuurd na de vondst van asbest en is een deel van een middelbare school in het Noord-Hollandse Grootebroek om dezelfde reden al vanaf het begin van het schooljaar dicht.

Jan Smit wil misschien tweede kind

Jan Smit sluit niet uit dat hij nog eens vader wordt. De 25-jarige Volendammer, die dit jaar zijn 15-jarig jubileum als zanger viert, kreeg vorig jaar november met vriendin Liza dochter Emma. Liza had al een dochtertje uit een eerder huwelijk.

"Er zit niets in de planning, maar ik sluit het ook niet uit", zegt Smit donderdag in het AD over gezinsuitbreiding. "Je hebt het natuurlijk ook niet voor het zeggen, je moet altijd afwachten of het je gegund is. En we zijn ons ervan bewust hoe bevoorrecht wij zijn. Twee gezonde kinderen, hoe bijzonder is dat niet?"

De zanger geeft op 17 november, de eerste verjaardag van dochter Emma, zijn jawoord aan Liza. Van enige spanning is bij Smit geen enkele sprake. "Je trekt een pak aan en gaat naar het gemeentehuis. Klaar."

Productie Shell daalt maar winst stijgt

Shell heeft de winst in het derde kwartaal fors opgevoerd in het derde kwartaal, mede dankzij een hogere olieprijs dan een jaar eerder. De productie is echter gedaald. Dat bleek uit de donderdag bekendgemaakte resultaten van het olie- en gasconcern.

De nettowinst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) steeg exclusief eenmalige posten met 42 procent tot 7 miljard dollar (5 miljard euro). De nettowinst bedroeg 6,97 miljard dollar in vergelijking met 3,46 miljard dollar in het derde kwartaal van 2010. De omzet steeg met 36 procent tot 123,4 miljard dollar.

Shell productie daalde met 2 procent tot 3.012 miljoen vaten olie-equivalent per dag. Analisten dachten van tevoren juist dat Shell als een van de weinigen in de sector een productiestijging zou melden.

Productie Shell daalt maar winst stijgt
Productie Shell daalt maar winst stijgt (Foto: ANP)

Regen en sneeuw in Turks aardbevingsgebied

Regen en sneeuw teisteren het gebied in het oosten van Turkije dat zondag werd getroffen door een zware aardbeving. Duizenden daklozen zijn overgeleverd aan de koude. Volgens de laatste tellingen heeft de beving aan 481 mensen het leven gekost. Rond de zestienhonderd mensen zijn gewond geraakt.

Wanhopige overlevenden zijn slaags geraakt om de spaarzame hulpgoederen die het gebied tot dusverre hebben bereikt. De autoriteiten erkennen dat er aanvankelijk problemen waren met de distributie van hulp. Donderdag worden meer tenten naar het rampgebied gebracht, werd gezegd.

Inmiddels komt ook hulp uit het buitenland binnen, nu de Turkse regering heeft laten weten hulp te accepteren om de daklozen de winter door te helpen. Israël heeft prefabhuizen, dekens en kleding gestuurd.


Regen en sneeuw in Turks aardbevingsgebied (Foto: Novum)

Depp: schrijver The Rum Diary zou trots op me zijn

Johnny Depp denkt dat de overleden schrijver Hunter S. Thompson trots op hem zou zijn. Dat zegt de acteur tegen de Britse krant The Telegraph. Depp speelt de hoofdrol van Thompsons alter ego in de verfilming van zijn boek The Rum Diary. Depp en hij waren goede vrienden totdat de schrijver in 2005 op 67-jarige leeftijd zelfmoord pleegde.

"Hij zou zonder nadenken iets briljants en geestigs hebben gezegd waarmee hij me in één klap tot op mijn veters af zou fikken", vertelt Depp. "Maar meteen daarna zou hij me hebben geprezen, denk ik."

The Rum Diary gaat over een aan lagerwal geraakte journalist die naar Puerto Rico afreist om aan een nieuw verhaal te komen. Daar komt hij in aanraking met het ingedutte, jaloerse en aan alcohol verslaafde personeel van de plaatselijke krant. Thompson ging zelf begin jaren zestig naar San Juan en was ook niet vies van een stevige slok.

Thompson had het manuscript al enkele jaren later af, maar na een paar afwijzingen van uitgevers verdween het in een la. Het zou nooit zijn gepubliceerd als Depp het medio jaren tachtig niet had gevonden. Uiteindelijk verscheen het boek pas in 1998.

De inmiddels 48-jarige Depp speelde in 1998 in Fear and Loathing in Las Vegas, ook gebaseerd op een boek van Thompson. Zijn personage Raoul Duke is Thompsons alter ego. Het was voor Depp nog een hele stap om die rol te spelen.

"Ik zei meteen al tegen Hunter dat de manier waarop ik het personage neer zou zetten het eind van onze vriendschap kon betekenen", vertelt Depp. "Hij zei echter dat ik dat risico maar moest nemen. Toen hij de film gezien had, vroeg ik hem of hij me inderdaad haatte. Hij zei 'Nee, nee man. Het was een soort naargeestig trompetgeschal over een verloren slagveld'. Dat kwam er zo uit, over de telefoon. Beter dan dat wordt het niet."

The Rum Diary gaat op 22 december in Nederland in première.


Depp: schrijver The Rum Diary zou trots op me zijn (Foto: Novum)

Snijdend James Bond-horloge wordt geveild

De Rolex die James Bond droeg in Live and Let Die gaat onder de hamer. Het klokje wordt op 14 november geveild in Genève. Veilinghuis Christie's verwacht dat het horloge tussen de 160 en 330 duizend euro oplevert.

James Bond, die in de film wordt gespeeld door Roger Moore, gebruikt het horloge niet alleen om te kijken hoe laat het is. Het klokje dient in Live and Let Die ook om touwen en kettingen door te snijden. Daarnaast redde het horloge het leven van 007 doordat er ook een kogelwerende magneet in zit.

Het klokje dat nu geveild wordt, werd in 1972 gemaakt door de ontwerper Syd Cain. De Rolex wordt geveild samen met een originele constructietekening van het horloge en twee gesigneerde foto's van de set.

Beelden relschoppers NEC op internet

De politie plaatst donderdag foto's van de NEC-relschoppers die vorige week huis hielden in Nijmegen op internet. De politie hoopt zo tips te ontvangen over de identiteit van de daders. Tot nu toe werden zestien mensen aangehouden.

De laatste vier aanhoudingen werden maandag en dinsdag verricht. Een van hen meldde zichzelf, de anderen werden aangehouden na analyse van videobeelden.

De relschoppers gooiden na de competitiewedstrijd tegen Vitesse met stokken en stenen naar de politie. Ook wilden ze de confrontatie aangaan met Vitesse-supporters, maar dat wist de ME te voorkomen. Bij de rellen raakten vijf agenten gewond.

Vrijheidsbeeld jarig en gesloten

New York viert vrijdag de inauguratie van het Vrijheidsbeeld, die dan exact 125 jaar geleden plaatsvond. Dat gebeurt onder meer met saluutschoten vanaf passerende schepen en vuurwerk. Daarna gaat het icoon van de metropool, van de vrijheid en van de immigratie naar de Verenigde Staten een jaar lang dicht in verband met een grootschalige verbouwing.

Op 28 oktober 1886 werd het Vrijheidsbeeld, een geschenk van Frankrijk, geopend in aanwezigheid van de toenmalige Amerikaanse president Grover Cleveland.

Vrijheidsbeeld jarig en gesloten
Vrijheidsbeeld jarig en gesloten (Foto: ANP)

Opstelten trekt kritiek op Openbaar Ministerie in

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) trekt de stevige kritiek op het Openbaar Ministerie in. Hij was boos omdat de duizendste zakkenroller in Amsterdam niet werd vervolgd, vanwege de vele publiciteit. Justitie heeft hem duidelijk kunnen maken dat het om een incident gaat.

"We hebben een goed gesprek gehad waarin ik heb gevraagd naar verduidelijking van het OM. Die heeft men gegeven. Ze beschouwen het als een incident", zegt Opstelten donderdag in De Telegraaf. Hij heeft daarom geen aanwijzing gegeven om alsnog tot vervolging over te gaan.

De beslissing dat de vrouw geen straf krijgt, is het volste recht van het OM, vindt de minister. "Het is hun bevoegdheid dat te doen", zegt hij. "Ik heb ongelooflijk veel vertrouwen in het OM, dat is niet aangetast."

Opstelten vroeg om tekst en uitleg omdat hij het volstrekt oneens was met de beslissing van het OM dat de zaak tegen de zakkenroller werd geseponeerd. Elke dief moet worden opgepakt en gestraft, zei hij vorige week.

Justitie had besloten de vrouw te laten gaan omdat agenten een blaadje met '1000' op haar rug plakten na haar arrestatie. Ze was de duizendste zakkenroller die dit jaar werd gepakt. De actie van de politie zorgde voor veel media-aandacht. Volgens het OM was de vrouw daardoor al genoeg gestraft.


Opstelten trekt kritiek op Openbaar Ministerie in (Foto: Novum)

Zwaargewonde bij schietpartij in woning Rotterdam

Bij een schietpartij in een woning in Rotterdam is woensdagavond een 26-jarige vrouw ernstig gewond geraakt. Dat meldt de politie donderdag.

Het incident vond omstreeks 20.00 uur plaats in een pand aan de Geuzenlaan. In de woning trof de politie drie mensen aan, onder wie de zwaargewonde bewoonster. Zij is naar een ziekenhuis gebracht. De andere twee, een man en een vrouw, zijn voor verhoor meegenomen naar het bureau. De politie onderzoekt of zij iets met de schietpartij te maken hebben gehad.

Groningse studenten geëvacueerd na brand

Tientallen studenten in Groningen zijn woensdagnacht geëvacueerd uit hun flat, toen in een van de woningen brand uitbrak. Vanwege de rookontwikkeling moest iedereen hun kamer uit. Dat meldt de brandweer.

Het vuur woedde rond middernacht op de derde verdieping van de flat op de Duindoornstraat. De brand was snel onder controle. Niemand raakte gewond. De studenten konden daarna terug naar hun kamers.

Win kaartjes voor Uncharted 3-launchparty

Uncharted 3: Drake's Deception is het nieuwste deel van de Uncharted-reeks waarvan miljoenen exemplaren zijn verkocht. De game is gemaakt door de veelgeprezen ontwikkelaar Naughty Dog en is exclusief voor PlayStation 3. Uncharted 3: Drake's Deception is speelbaar in stereoscopisch 3D en neemt je mee op een spectaculair avontuur. Als avonturier reis je af naar spectaculaire locaties en stel je je leven in de waagschaal in het mystieke hart van de Arabische Woestijn. Het spel komt exclusief voor PlayStation 3 uit en ligt vanaf 2 november in de winkels.

Omdat het spel 2 november in Nederland verschijnt geeft Sony Computer Entertainment Nederland een launchparty voor genodigden op dinsdag 1 november. Deze vindt plaats in Amsterdam vanaf 20:00. FOK!games mag drie mensen naar de launchparty van Uncharted 3: Drake's Deception sturen. De winnaars mogen een introducé meenemen. Om kans te maken op de kaartjes moet je antwoord geven op de volgende vraag:

Wat is de volledige naam van de hoofdpersoon in Uncharted 3: Drake's Deception?

Je kunt tot en met zondag 30 oktober je antwoord op deze pagina invullen. Zorg wel dat je dinsdagavond beschikbaar bent en in Amsterdam kan zijn.

Politieagenten schrijven miljoen minder boetes uit

De politie heeft dit jaar een stuk minder boetes uitgedeeld. In de eerste negen maanden schreven politieagenten ruim een miljoen minder bonnen uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau, schrijft de Volkskrant donderdag.

De teller staat met nog drie maanden te gaan op bijna 7,3 miljoen. Vorig jaar was dat al 8,5 miljoen. Een 'flinke daling', volgens Ron Looije, woordvoerder van de Raad van Korpschefs. "We hebben het niet onderzocht, maar het zou een gevolg kunnen zijn van het afschaffen van de bonnenquota", zegt hij in de krant.

Dit jaar worden er vooral minder bekeuringen uitgedeeld voor rijden zonder gordel en kapotte fietslichten. Volgens Looije is dat niet het gevolg van minder blauw op straat. "We steken meer capaciteit en energie in het opsporen van daders. Dan is er minder aandacht voor boetes."


Politieagenten schrijven miljoen minder boetes uit (Foto: Novum)

'AEX opent hoger na akkoord crisisplan'

De Amsterdamse beurs zal donderdag stevig hoger openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met flinke winsten beginnen nadat de politieke leiders een akkoord wisten te bereikten over de aanpak van de schuldencrisis.

"De AEX zal zo'n 5 tot 8 punten hoger openen. De beurs reageert positief op het akkoord over de crisisaanpak. Het is echter een akkoord op hoofdlijnen en het blijft afwachten hoe de plannen zullen worden uitgevoerd", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Het crisisakkoord werd bereikt na een marathonzitting van zo'n acht uur. EU-president Herman Van Rompuy sprak donderdagochtend vroeg over een allesomvattend pakket maatregelen.

Een van de onderdelen is de kwijtschelding van de helft van de Griekse schulden door de bankensector. Daarmee is een bedrag van circa 100 miljard euro gemoeid. Ook wordt de slagkracht van het Europese noodfonds versterkt tot 1000 miljard euro door het afgeven van garanties voor investeringen in staatspapier van zwakke eurolanden.

Nederlandse banken hoeven geen extra kapitaal op te gaan halen. De Griekse banken moeten het meeste kapitaal gaan ophalen, maar hebben al steun toegezegd gekregen. De Spaanse banken moeten wel flink aan de bak. Zij moeten ruim 26 miljard euro vergaren. De buffers van Italiaanse banken komen bijna 15 miljard euro te kort. Franse banken moeten 8,8 miljard euro ophalen.

In New York sloten de beurzen woensdag in de plus. Beleggers reageerden positief op de eerste geluiden over de crisisplannen uit Brussel. De Dow-Jonesindex won 1,4 procent tot 11.869,04 punten. De breed samengestelde S&P 500-index steeg 1,1 procent en schermenbeurs Nasdaq klom 0,5 procent.

De Europese beurzen eindigden woensdag lager door de onzekerheid over de uitkomsten van het Europese crisisberaad. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,4 procent lager op 303,84 punten. De MidKap verloor 0,3 procent tot 488,76 punten. In Frankfurt en Parijs daalden de graadmeters tot 0,5 procent. Uitzondering was de beurs in Londen, die won 0,5 procent.

De euro klom donderdag voorbeurs tot 1,3987 dollar, tegen 1,3835 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2 procent tot 92,00 dollar per vat en Brentolie werd 1,3 procent duurder.

Italiaanse maffiabaas na 18 jaar opgepakt

De Italiaanse politie is erin geslaagd maffiabaas Giovanni Arena te arresteren. Hij werd opgepakt in de stad Catania op Sicilië. Arena (56) was 18 jaar lang op de vlucht en stond op de lijst van 30 meestgezochte criminelen in Italië.

Dat meldden Italiaanse media in de nacht van woensdag op donderdag. Arena was aangesloten bij de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia. Hij zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan moord, illegaal wapenbezit, drugshandel en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Total War conversion mod brengt Zelda's Hyrule naar de pc

Er is een demo-mod uitgekomen voor Total War: Medieval II waarin 16 factions uit Zelda voorkomen. Zo zijn onder andere het koninkrijk Hyrule te zien, de Gorons, Zora en nog veel meer.

De demo zelf is nog niet klaar en heeft alleen nog ondersteuning voor custom battles, multiplayer en quick battles. De demo biedt nog geen campaigns of speciale geluidseffecten.

De demo is gratis te downloaden, maar je hebt wel Total War: Medieval II nodig om hem te spelen. Aangezien het een vijf jaar oud spel is, zal dit geen grote uitgave meer zijn. Steam heeft de standaard en gold editie beschikbaar voor USD 9,99.

Tweede stad voor Yakuza 5

Toshihiro Nagoshi, een van de creatieve meesters van Sega, heeft in een recent inteview meer details vrijgegeven voor Yakuza 5, die pas recent in ontwikkeling is. 

De game zal zich, net als de eerdere delen, afspelen in Kamurocho, maar zal ook een tweede stad aandoen. Nagoshi wil nog niet zeggen welke stad dat gaat worden, maar gedacht wordt aan Saporro, Nagoya, Osaka of Fukuoka.

Nagoshi wil ook nog niets zeggen over het aantal personages dat de game gaat bezitten, maar gaf wel aan dat het 'ondenkbaar' is dat er een Yakuza-game zou worden gemaakt zonder het hoofdpersonage Kazuma Kiryu. Hij noemt het personage in deze context zelfs 'Mario-achtig'.

Ook al heeft Nagosci er weinig over gezegd, het gerucht gaat dat Yakuza 5 een soort prequel zal gaan worden, waarin de historie van de clan wordt uitgelegd. Nagoshi gaf wel aan dat hij graag zou willen dat de game de historie van de reeks zou gaan aanraken.

Slechte column

Ik kan niet omgaan met complimenten. Het zal met mijn minderwaardigheidscomplex te maken hebben.
Hier staat tegenover dat ik heel goed kan omgaan met felle negatieve kritiek. Zo hoor ik nogal eens: "Jij schrijft alleen maar ellenlange zeurverhalen die nergens over gaan. Je springt van de hak op de tak, dwaalt voortdurend af en vertelt nooit eens iets wezenlijks wat de lezer aan het nadenken zet." Dit soort kritiek leg ik onmiddellijk naast mij neer, want het is toch altijd onterecht.

Rutte noemt akkoord een hele grote stap

Premier Mark Rutte heeft het bereikte akkoord over een allesomvattende aanpak van de Europese schuldencrisis bestempeld als van groot belang. "We hebben een hele grote stap gezet op ieder van de onderwerpen", aldus de premier donderdagochtend na afloop van de top van de 17 eurolanden en het daaraan voorafgaande overleg van alle 27 EU-lidstaten.

"We hebben de goede besluiten genomen", aldus Rutte. Hij verwees onder meer naar de afspraken over strengere begrotingsdiscipline. De premier prees zich gelukkig met een passage in de slottekst waarin staat dat de lidstaten zich zullen houden aan de aanbevelingen van de Europese Commissie om financiële stabiliteit en economische groei te bevorderen.

Ook over de verdere redding van Griekenland zijn afspraken gemaakt. Onder meer over de afwaardering die banken en verzekeraars op hun Griekse leningen moeten nemen. Volgens Rutte zijn de afspraken voldoende om de schuld van het Zuid-Europese land beheersbaar te houden.

De premier sprak over een goede atmosfeer tijdens de gesprekken met collega-leiders. "Het zijn allemaal professionele mensen met wel ieder zijn opvattingen", aldus de premier doelend op de lange duur van het overleg.

Rutte noemt akkoord een hele grote stap
Rutte noemt akkoord een hele grote stap (Foto: ANP)

Europees akkoord over aanpak schuldencrisis

Na een marathonzitting van zo'n 8 uur hebben de leiders van de eurozone een akkoord bereikt over de aanpak van de Europese schuldencrisis. EU-president Herman Van Rompuy sprak donderdagochtend vroeg over een allesomvattend pakket maatregelen.

Van Rompuy zei na afloop van de vergadering dat de leiders van de EU met dit pakket 'de fundering van onze toekomst' hebben gelegd. De EU-president onderstreepte het belang van een reddingspakket. Niet alleen Griekenland, maar heel Europa leek in gevaar te zijn.

Ook José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, toonde zich verheugd met de maatregelen. "Europa heeft laten zien dat het alles doet dat nodig is."

Een van de onderdelen is de kwijtschelding van de helft van de Griekse schulden door de bankensector. Ook wordt de slagkracht van het Europese noodfonds voor zwakke eurolanden versterkt tot 1000 miljard euro. De lidstaten wilden de vuurkracht van het fonds vergroten zonder er daadwerkelijk extra geld in te storten. De slagkracht wordt vergroot doordat het fonds garanties afgeeft voor investeringen in staatspapier van zwakke eurolanden. Ook zal er een 'speciaal potje' bij het Internationaal Monetair Fonds komen waar landen die veel financiële middelen hebben zoals China en Brazilië, geld in kunnen storten.

In de eindconclusie zijn ook teksten opgenomen over Italië. Het land moest de andere eurolanden overtuigen dat het werk maakt van de begroting en bezuinigingen doorvoert. Het was volgens Barroso niet voldoende om alleen goede wil te tonen. "De sleutel is implementatie." Barroso sprak van 'heldere, duidelijk maatregelen die Italië zichzelf heeft opgelegd' om zijn begroting op orde te brengen. De Europese Commissie is gevraagd om de voortgang in de gaten te houden.

Woensdagavond kort voor de eurotop hadden de leiders van alle 27 EU-lidstaten al een eerste succes geboekt. Zij verklaarden dat de banken een buffer moeten aanleggen. Met dat geld moeten banken de schokken van de schuldencrisis kunnen doorstaan.

Europees akkoord over aanpak schuldencrisis
Europees akkoord over aanpak schuldencrisis (Foto: ANP)

Huis Harry Mulisch wordt museum

Het huis van de vorig jaar overleden auteur Harry Mulisch aan de Leidsekade in Amsterdam wordt een museum. Het Harry Mulisch Huis moet in 2013 de deuren openen. Dat melden het Haagse Letterkundig Museum, dat het Harry Mulisch Huis gaat exploiteren, en de Stichting Vrienden van het Harry Mulisch Huis woensdag.

Mulisch woonde en werkte meer dan een halve eeuw aan de Leidsekade. De werkkamer van de schrijver is sinds zijn dood in oorspronkelijke staat bewaard en moet bezoekers de gelegenheid geven meer te weten te komen over het werk van Mulisch.

Alles in de werkkamer zou verwijzen naar de romans, gedichten, toneelwerk of essays van de auteur. Ook staan alle eerste en later veranderde drukken van zijn oeuvre en alle vertalingen er op de planken. "Een gedocumenteerd schrijverschap, samengebracht door de schrijver zelf", aldus de twee partijen. Elders in het pand komen wisselende literaire tentoonstellingen die zich moeten richten op een breder publiek.


Huis Harry Mulisch wordt museum (Foto: Novum)

'Geen akkoord over Griekse schulden'

De leiders van de eurolanden en de banken zijn er woensdag niet in geslaagd een akkoord te sluiten over een gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schulden.

De landen van de eurozone willen dat de banken een groter deel van hun Griekse staatsobligaties afschrijven. ,,Er is geen overeenstemming over een akkoord over Griekenland", zei de directeur van de internationale bankenorganisatie IIF, Charles Dallara, volgens bronnen bij de organisatie. Dallara onderhandelde namens de banken.

'Excuses Merkel voor stilte over Italië'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou haar excuses hebben aangeboden voor de pijnlijke stilte die zij en de Franse president Nicolas Sarkozy zondag lieten vallen op een persconferentie. Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi althans beweerd.

Een verslaggever had Merkel en Sarkozy op de persconferentie gevraagd of ze vertrouwen hadden in de Italiaanse aanpak van de financiële problemen. De twee regeringsleiders zwegen daarop en lachten naar elkaar. "Merkel zei me dat ze Italië niet belachelijk wilde maken", verklaarde Berlusconi in de nacht van woensdag op donderdag tegen Italiaanse media.

Een woordvoerder van Merkel ontkende de spijtbetuiging. "Er was niets om excuses voor aan te bieden’’, zei zegsman Steffen Seibert via Twitter.

'Excuses Merkel voor stilte over Italië'
'Excuses Merkel voor stilte over Italië' (Foto: ANP)

Kylie Minogue krijgt miljoen pond voor The Voice

Kylie Minogue heeft een aanbod van 1,6 miljoen pond gekregen om coach te worden van de Britse versie van The Voice. De 43-jarige zangeres zou aanvankelijk tweeënhalf miljoen pond hebben gevraagd voor de klus, schrijft de Britse boulevardkrant The Sun.

De BBC zou moeten kiezen tussen Minogue en Black Eyed Peas-rapper Will.i.am, omdat de Britse zender niet beide sterren kan betalen. Zangeres Jessie J is tot nu toe de enige coach die door de zender is bevestigd. Voor de rest van de juryleden worden namen als Cheryl Cole en Lenny Kravitz genoemd.

Na de oerversie The Voice of Holland is de show, bedacht door John de Mol, ook in de Verenigde Staten uitgezonden. Hier waren onder meer Christina Aguilera en Adam Levine de coaches. The Voice of Great Britain wordt in het voorjaar uitgezonden.

Russische journalist Wit-Rusland uitgezet

Een Russische verslaggever die bezig was met een bericht over de oppositie in Wit-Rusland is woensdag door de geheime politie de ex-Sovjetstaat uitgezet. Igor Karmazin zei tegen het persbureau AP dat hij door politie in burger werd ingerekend nadat hij had gesproken met Irina Khalip, de vrouw van de gedetineerde voormalige presidentskandidaat Andrei Sannikov.

Zijn geluidsopnames zijn gewist en hij mag Wit-Rusland een jaar niet in, aldus de journalist van de krant Moskovski Komsomolets. "Het is een overwinning van onrecht en een vertrapping van het rechtssysteem", zei Karmazin. De KGB wilde niet reageren op Karmazins beweringen.

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko treedt hard op tegen dissidente en vrije media. Loekasjenko, die al zeventien jaar aan de macht is, won in december de verkiezingen. Die werden over het algemeen aangemerkt als frauduleus en veroorzaakten hevige protesten. De demonstraties werden door de oproerpolitie hardhandig neergeslagen en zeven van de negen oppositiekandidaten werden opgepakt.

Loekasjenko zei woensdag dat zijn regering heeft geleerd van de Arabische Lente. Door de opstanden moesten langzittende leiders in Tunesië, Egypte en Libië het veld ruimen. Ook weet zijn regering nu hoe ze moet omgaan met protesten die worden georganiseerd met behulp van sociale netwerken. "We hebben geleerd hoe we met dit kwaad moeten omgaan", aldus Loekasjenko.

Libië: VN-mandaten vooralsnog handhaven

Libië heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties verzocht het vliegverbod boven het land te handhaven en de burgers te blijven beschermen tot de Nationale Overgangsraad (NTC) een officieel verzoek tot beëindiging indient.

Op 17 maart gaf de Veiligheidsraad groen licht voor een militaire operatie door de NAVO als antwoord op een verzoek van de Arabische Liga om het leger van Moammar Gadhafi, dat slachtoffers maakte onder de revolutionairen en hun burgeraanhang, tegen te houden.

De Libische viceambassadeur voor de VN, Ibrahim Dabbashi, zei woensdag tegen de Veiligheidsraad dat de Libische bevolking zo snel mogelijk een einde wil aan de VN-mandaten, maar dat de NTC eerst een duidelijk beeld wil van de binnenlandse veiligheidssituatie en de grensbeveiliging.

[Serie A] Inter gelijk, Sneijder scoort

Internazionale heeft woensdag niet kunnen profiteren van een treffer van Wesley Sneijder. De Milanese ploeg speelde met 1-1 gelijk bij Atalanta Bergamo. Sneijder scoorde enkele minuten na het halfuur. Op slag van rust maakte German Gustavo Denis gelijk namens de thuisploeg.

Udinese kon de koppositie in Italië niet heroveren op Juventus. De topper tegen Napoli werd met 2-0 verloren. Ezquiel Lavezzi en Christian Maggio scoorden voor de ploeg uit Napels. AC Milan won met 4-1 van Parma. Antonio Nocerino was met drie doelpunten de gevierde man, Zlatan Ibrahimovic pikte ook zijn goaltje mee.

'GTA V speelt zich af in Los Angeles'

Gameswebsite Kotaku claimt dat het van meerdere bronnen enkele interessante geruchten over GTA V te horen heeft gekregen. De bronnen, waarvan Kotaku niet wil zeggen wie het zijn, vertellen allemaal hetzelfde: GTA V speelt zich af in Los Angeles en krijgt meerdere hoofdpersonages.

Er zijn al jaren geruchten dat de volgende Grand Theft Auto zich in Los Angeles af zou spelen, en met de aankondiging van GTA V gisteren is de geruchtenmolen weer op volle toeren. Het is niet duidelijk of de bronnen Los Angeles of San Andreas bedoelen, aangezien in Los Santos in GTA San Andreas ook Los Angeles moest voorstellen.

Rockstar heeft al aardig veel ervaring met Los Angeles. De stad zat in GTA San Andreas, maar was ook voor een groot deel nagebouwd in Midnight Club: LA, en niet te vergeten: L.A. Noire. Het zou dus niet verrassend zijn als de nieuwe Grand Theft Auto hier zou plaatsvinden.

Daar komt nog bij dat GTA San Andreas een absolute knaller was qua verkopen. Tot nu toe zijn er wereldwijd 21,5 miljoen exemplaren verkocht, wat het de bestverkopende Grand Theft Auto ooit maakt, en de op twee na bestverkopende game ooit, na Call of Duty: Modern Warfare 2 en Call of Duty: Black Ops. Het zou voor Rockstar makkelijk zijn om GTA V enigszins op dit succes voort te laten borduren.

Kotaku's bronnen hebben ook gezegd dat de volgende Grand Theft Auto meerdere hoofdpersonages zal krijgen. In GTA IV was al met meerdere personages te spelen, en kon je met Nico Bellic en later ook met Johnny Klebitz en Luis Lopez aan de slag. De verhaallijnen van die drie kruisten elkaar op meerdere punten, en het lijkt erop dat Rockstar in GTA V ook zoiets wil gaan doen. 

De trailer van GTA V komt 2 november uit, en we zullen daarna hopelijk veel meer weten. Voor de geïnteresseerden: bekijk hieronder de eerste trailer van GTA IV. Zo weet je ongeveer wat je kunt verwachten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.